login |

Pilot-mustra: Walker – 1×01

2021. 01. 26. 15:50 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

A Walker Texas Ranger rebootja? Inkább modern verziója, a CBS már meghonosította ezt a műfajt olyan rebootokkal, mint a Hawaii Five-0, a MacGyver, Magnum vagy most a The Equalizer. Azonban már a legelején le kell szögezni a CW sorozatáról, hogy bár van benne akció és heti ügy, ne ilyesmire számítson az, aki leül elé, hanem inkább családi drámára – és ezt nem kritikaként mondom, hanem inkább disclaimerként, hogy a nézőt ne érje meglepetés.

WALKER – 1×01 – 4/10

A történet főhőse egy texas-i ranger, akinek a felesége (erőszakos) halála után majdnem egy évre egy beépített melóba temetkezik távol családjától, szüleitől, tesójától és gyerekeitől. A sztori pedig onnan indul, hogy hazatér, és megpróbál visszarázódni a família életébe, ami nem igazán egyszerű, főleg, hogy sem ők nem dolgozták fel a felesége halálát, sem pedig Walker. De az életnek mennie kell tovább. Másfelől pedig ott a “törvényőri” állása, ahol korábbi kollégája az eltelt idő alatt a főnöke lett, és egy új társat kap munkába állása napján.

Volt már hasonló sorozata a csatornának, ahol az egyedülálló apának kellett zöldágra vergődnie a csemetéivel és a munkájával, nem? A Walker is hasonló, dolgozgatós, hazamenős és családozgatós darabnak tűnik, amit nyakon öntenek a (flashback-ekben fel-felsejlő) feleség halálának rejtélyével, valamint a főhős saját lelki világával, amit talán csak egy új lelki társ segítségével tud helyre rázni, mert attól tart a környezete, hogy megint bevállal egy hosszabb, elmerülős melót.

Annak ellenére, hogy azt mondom, hogy ez a Walker, a texasi kopó tehát látatlanban nem az a Walker, a texasi kopó (egyszer bele kéne már néznem az eredetibe!), nem hiszem, hogy mindez a minőség kapcsán bármilyen negatívumot jelenthetne. És ha akarom, akkor még kopó munka is volt benne, hiszen egy pár jelenetes ügyet is belepréseltek az alapozás közepette. Gondolom, a heti nyomozós szál később komolyabb jelenlétet is kap olykor, ha hozzátudják csapni a privát szálakhoz, nem csak jelzésszerűt, és annak kapcsán ki fognak térni arra, hogy milyen problémák ütik fel a fejüket manapság a texas-i határ közelében.

Ettől még egy ilyen kezdés után nagyon furcsának tűnne, ha ebben a sorozatban a kötelező minimumnál többet lenne jelen a konkrét rendőrködés, inkább maga a hivatás kerülhet kiemelésre az otthoni és családi ügyek mellett, ennek kapcsán adagoltak is infókat a hozzátartozókról, hogy ki mit csinál, illetve kit milyen történetszálakba akarnak bevonni – még a járőrtárs pasija is belefért.

A sorozat annak tökéletes, aminek szánták. Nem hoz semmi újat egyelőre a műfajba, sőt, talán direkt is régimódibb akar lenni, esetleg a klasszikus értékeket képviselni. A gond csak az volt, hogy az én érdeklődésemet (így) nagyon nem keltette fel. El lehetett nézni, idővel talán bele is lehet szokni, de azt nem hiszem, hogy meg fogom várni.

Ami meglepett, hogy a pilot végén nem kaptunk semmilyen csavart, mert pont az ilyen átívelő történetet erőltető sorozatoknál szokták belengetni mézesmadzagként a rejtélyes gyilkos személyét, ami  itt túlságosan adja magát, hogy az az egy vagy két jelenetben szereplő rendőr legyen, aki beküldtek a nagyszülők házába italozni. Már persze, ha nem Walker főnöke sáros valamiben. Mondhatni más lehetőség nincs is, ha a tipikus utat akarják járni.

ui: Ez meg milyen társasjáték? De akármilyen is, megint csak elkezdtem értékelni azokat a sorozatokat, ahol modern játékokat látok a polcon, vagy ha előkapnak valamit, akkor nem a Monopoly-val és annak klónjaival teszik ezt – szerencsére a kellékesek kezdenek a mában élni. Ráadásul egy sima roll & move-játéktól annyira elképzelhetetlen az olyan érzelemkitörés, mint itt volt látható (ráadásul egymás utáni dobásoknál), és az is, hogy egy értelmes ember, csak azért, mert középkorú, ennyire ne értse a lényeget, mint Walker. (Igen, jól lehet érezni, hogy mi fogott meg legjobban a pilotból.)

ui2: Az áll-leejtő nézettségről itt írunk.

26 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2021. 01. 26. 16:20

Én elkezdtem, de bevallom, hogy sikítva menekültem pár perc után. Addig láttam, hogy “11 hónappal később”. Értékelhetetlennek láttam amit láttam.

gega33 - 2021. 01. 26. 16:23

Én is rég láttam olyan sorozatot ami ennyire nézhetetlen. Már az első jelenetnél látni lehetett, hogy a feleség meg fog halni. Aztán az összes családos jelenet úgy nézett ki, mintha valami aranyér reklám lenne. Hogy tudták ezt műsorra tűzni, el nem tudom képzelni.

winnie - 2021. 01. 26. 16:28

gega33: ez volt a cél, hogy sejtessék előre, hogy baj fog történni vele.

Natália - 2021. 01. 26. 17:56

@gega33 azt, hogy a feleseg meg fog halni mar honapok ota az infokbol lehet tudni.

Nem volt rossz, de remelem, hogy tobb akcio lesz benne, viszont plusz pont, hogy nem kezdtek el masolni az eredeti sorozatot. Es aki azt mondta Jared nem tud színeszkedni, szerintem jo alakitast hozott.

Diapolo - 2021. 01. 26. 17:56

Megnéztem, de muszáj egyetértenem a fent szólókkal. Ez sajnos tényleg értékelhetetlen volt, nulla ötlettel, és tényleg nem éreztem azt, hogy mi az, ami be tudna rántani egy nézőt. A régi sorozatból is csak random részeket láttam, de ott mégis volt valami, amivel kiérdemelte a néző figyelmét. Ez a Walker egy olyan valami, ami nem tudom mi akar lenni. Még stílusra sem tudom belőni, hogy ez mi lesz, de szerintem elég gázos, hogy úgy indulnak neki, hogy nincs egy koncepció még a pilot során sem. A nézettség durva, de szerintem a 4-5. részre kevesebb, mint 25%-a marad meg a nézőknek, ha itt nem lesz egy óriási fordulat.

Mikilós - 2021. 01. 26. 19:00

Még nem lattam, nem is tudom, hogy érdemes-e megnézni, mert annyita nem érdkel, de Jared Padalecki miatt megnézném 😅

Sztem az ekkora nézettseg az Odaat fanoknak köszönhető. XD

Necridus - 2021. 01. 26. 19:21

Én nem láttam ennyire borzalmasnak, az elviselhetetlen szót sem használnám, ha beszélek róla, de azért nem is dobtam el tőle az agyam. Elég jó drámát ki lehet hozni belőle (haluzott feleség nélkül!), de nem tudom, hosszú távon hogy fogják fenntartani az érdeklődést anélkül, hogy szappanos legyen. Vagy mennek az oldschool heti esetes sztori irányába.

JarPad amúgy nem volt rossz (Morgannél nem jobb), a karaktere még kedvelhető is, de a báros jelenet például nagyon idegennek hatott. Depis, alig beszél valakivel, de a pultos csajt kirángatja táncolni vígan.

Egy ilyen drámánál a karaktereket is különösen érdekesen kell tálalni, és ez az, amit nem tudok elképzelni, hogy 10-13-22 rész után nem fog változni. Egyelőre mindenki elég egysíkú. Főleg a hisztis tinilány. Nem látom, hogy ilyen karakterekkel lehet normálisan kezdeni valamit pár rész múlva – de mutassanak be nekem a készítők:)

Egyébként a kamerakezelés és a képi világ nekem nagyon elütött a csatornánál megszokottaktól.

winnie - 2021. 01. 26. 19:36

“ Sztem az ekkora nézettseg az Odaat fanoknak köszönhető. XD”

azoknak, akik akkora fanok, hogy nem is nézték azt a sorozatot?:) ez a legegyszerűbb indok, de amellett, hogy az odaat nezettsege sokkal kisebb volt, ma mar egy ismert szinesz neve nem nagyon dob a nezettsegen. annal inkabb egy ismert cim. a nezettsegbol az is lejon, hogy sokkal idosebb volt a kozonsege, mint a legacies-nak (mert az negyedakkora osszenzoszamot hozott feleakkora 18-49-cel), azaz sok 50 feletti talat ra a sorozatra. es ki tudja, lehet, hogy ezert tobben is maradni fognak, mint ahogy szamitok ra.

Deny - 2021. 01. 26. 19:37

Mikilós: Azt azért nem hiszem, tekintve, hogy a pilot több mint a kétszeresét hozta a Supernatural számainak.

Én egyébként csak kíváncsiságból néztem bele, de végig untam. Semmi nem fogott meg benne. Viszont a képi világ valóban igényesebb volt.

Kati néni - 2021. 01. 26. 19:54

Akkor most nyugdíjastévé lesz a CW ist?

jesustomer - 2021. 01. 26. 20:06

Érdekes volt abból a szempontból, hogy tökre elüt az eredeti szériától, minden szempontból és mégis bejött valamiért.
Nekem a halálos fegyver jutott eszembe a megjelenítésről, történetileg is kb ugyanaz, oké szappan de mégsem egy Dallas 2.
Nem fogott meg, nehogy az jöjjön le bárkinek is, ha ilyen hisztis marad a lánya és nem hagyják el a felesége miatti drámázást a szezon végéig, akkor tuti kasza, de kb bármit ki lehet ebből hozni. Lehet, hogy a szezon közepére egy akciósorozat lesz, lehet, hogy mégis dallas 2 lesz, ki tudja, mind a kettőben benne van a potenciál.
JarPad eddig jó (máméne), a többi is elmegy, de egyértelműen Jared-en van a hangsúly, ami jó, mert így nem fogja vissza senki, míg a SupNat-ben Jensen volt kb az aki karakteresebb volt.
Na m1, bőlére eresztettem, kíváncsian várom mit hoznak ki belőle.

kis_zsú - 2021. 01. 26. 20:19

Jared nem való főszereplőnek, nem tudja uralni a jeneteket, a hátán elvinni a sorozatot. Nem elég jó színész ehhez. :(

Natália - 2021. 01. 26. 22:41

@kis_zsú ebben nem értek egyet, szerintem amikor kellett igen is uralta ő a jeleneteket, illetve, nem uralhat mindent, mert teret kell engedni a többi karakternek, illetve 1 rész után ez elég túlzás következtetés.

Ace - 2021. 01. 27. 08:31

Még nem láttam, de szerintem nem is fogom.
Pedig egyszerű lenne a képlet ha merítenének a Justified-ből pl. dehát ott azért volt egy Elmore Leonard.

kis_zsú - 2021. 01. 27. 09:16

@Natália! Én így láttam, ez a véleményem, de elfogadom, hogy te máshogy ítéled meg. :) Lehet elhamarkodott következtetés, majd még belenézek a sorozatba, de most így láttam. Nem lettem jobb véleménnyel róla a SupNat óta, sőt talán negatívabb irányba is ment el nálam az alakítása.

Kicsidelfin - 2021. 01. 27. 09:40

Lindsey Morgan miatt bepróbáltam, de nagyon untam az egészet. Családi dráma, keménykedő apuka, munka-család konfliktus, elhunyt feleség kísértő szelleme… nagyon unalmas. Én elég igénytelen vagyok sorozatok terén, de még az én mércémet sem üti meg.

Ahogy magam ismerem a második részbe még belenézek, de sokat nem várok tőle.

Nessa - 2021. 01. 27. 09:45

Épp ezért nem jön be, már ha igénytelen vagy. Egy csihipuhi vagy nyomozós sorozat nem feltétlenül lesz igényes, viszont, ha érzelmeket mutogatnak (amire manapság sokan immúnisak, vagy irritálja őket), az igényes lehet. Gondolom, senki nem fog igenelni, de ha lelki folyamatokat és mélyebb apa-lánya beszélgetéseket mutatnak meg, akkor az inkább igényes.

Sawyer - 2021. 01. 29. 20:55

Jared Padaleckinél alkalmatlanabb színész nem is találhattak volna a szerepre. Az Odaátban számtalanszor sikerült bizonyítania, hogy a színészi tehetsége nulla, ez a Kripke-féle öt évadban is látszódott, de ott az írók, rendezők ki tudtak hozni belőle egy elviselhető karaktert.
Szájat tátani tud, mint a bojega gyerek, értetlenkedés is megy, más nem. Most jól megfürdök és bepróbálom ezt Walkert, de sok reményt nem fűzök hozzá.
Egyébként herótom van ezektől a rebootoktól… Lehet, hogy az eredeti verzió nekünk, magyaroknak a könyökünkön jön ki a folyamatos ismétléseivel, de Chuck Norris “legendát” alkotott vele, az embereknek mindig ő mard Walker, a texasi kopó. Akkor csináljanak egy teljesen új sorozatot, vagy egy régi Walkerhez nyomokban kapcsolódó spinoffot, legyen az unokaöccse vagy mittudomén’, de ez így gyalázat. Tom Selleck Magnum, Norris Walker, Savalas Kojak…

Sawyer - 2021. 01. 30. 11:29

5 percig jutottam, mikor kiírják, hogy 11 hónappal később. Addig a párbeszédek teátrálisan lényegre törőek és ostobák, színészi játék nulla, ezektől a kamu családi jópofizásoktól, ahol mindenki beleszól a másik mondandójába és csipkelődik, a falra mászok. Kíváncsiságból odapörgettem a főcímhez, hát sok időt nem fordítottak rá az 5 másodperces felvillanásával, az is biztos :D
1/10

Jafkaba - 2021. 01. 30. 19:53

Nem hiszem, hogy csalódtam valaha ekkorát egy sorozatban.
Aki szereti a lelkizős családi drámákat, annak lehet, hogy bejön, de én teljesen mást vártam tőle. Tudtam, hogy nem fogják lemásolni a Chuck Norris féle Walkert, viszont az epizódonkénti kb 5 perc izgalom és akció nagyon gyér (a második részben sincs több)

johndoe4 - 2021. 02. 03. 23:03

20 percig bírtam. Ennyi. Sajnos tényleg nézhetetlen.

Peti - 2021. 02. 07. 18:43

Az a baj, hogy valahányszor bunyólesz, vagy standoff, várni fogom, hogy Walker nem azt mondja: You are under arrest, hanem azt, hogy: Exorcizamus te, omnis immundus spiritus…
:D

m minnifield - 2021. 02. 07. 21:06

Peti:

LOL :D :D :D

Tyberius - 2021. 02. 11. 23:44

Köszönöm winnie a leírást és, hogy kifejtetted, hogy mire ne számítson az ember. Nem láttam a Chuckos verziót, max egy pár részt, amire nem is emlékeszem már. Viszont úgy voltam vele, hogy miért ne adjak ennek egy esélyt. A fenti kritika, hogy mennyire inkább családi a sorozat egy picit elbizonytalanított, mert valahol akció sorozatot remélne az ember.
Az első rész nehezen csúszott, a második egy picit erőltetett volt ezzel a “vissza a nyeregbe” felütéssel.
A sorozat nem működik nyomozós, akció, rendőrös szálon. Egyszerűen nagyon körítés, viszont néhol sokat vesz el. Nem elég ahhoz, hogy érdekeljen az a szál, viszont ha az hangsúlyosabb lenne pont azokból venne el, ami miatt lecsúszott a 3 rész és fogom folytatni a 4-dikkel és tovább amíg meg nem unom. Mert nálam a családi szál az működik. Ahogy Walker próbál vissza rázódni a családja életébe. Kár hogy idővel (gondolom évad végére, csak úgy mint anno a Lethal Weaponnél) megint előjön a feleség szála és akkor majd arra megy a ráfeszülés. Azt is el tudom képzelni, hogy a főnökét/volt társát kihozzák random gonosznak a végére. Kettejük kapcsolatán nem érzem, hogy ők társak lettek volna, vagy jóban lettek volna. És fura volt az a kontraszt, amikor először találkoznak és minden happy, majd később a már kapitány volt társ el kezd neki szábolyokról meg minden szarról magyárzni. Izéééé, mi van?

Egyelőre maradok, aztán majd látom, merre hova…

winnie - 2021. 02. 12. 05:25

az 1×05-ös promó alapján ebben a részben egy kicsit a nyomozás hangsúlyosabb lesz talán: https://www.youtube.com/watch?v=kYxtyEqvdmQ

Denisa - 2021. 03. 25. 21:30

Nekem bejön. Így a 7. részre eljutottam odáig, hogy kifejezetten várom. Nem hiányzik az igazi komolyabb nyomozgatás, bár várom, hogy végre lezárják a feleség szálat, és végre új irányba forduljanak.
Jaredet furcsa szédült apa szerepben látni, őszintén szólva, időnként inkább a gyerekei nevelik őt, és nem fordítva, ezt egy kamasz anyjaként én is átélem, így otthonos terepre visz.
Micki kifejezetten szimpi, bár Trey aggasztó volt, hogy ő lesz a gonoszdi.
A szülők esetében csak egyet nem értek. Az anyja nem az anyja? Ha az anyja miért hívja mindenki Mawlinenak?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz