login |

Prodigal Son: kezdett a 2. évad

2021. 01. 26. 21:30 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

It’s not you. It’s me.

A Zoey’s Extraordinary Playlist mellett a Prodigal Son kínálta a visszatérő országos sorozatok mellett azt az érzést, hogy milyen jó is JÓ országos sorozatokat nézni. Hetiben.

Majdnem egy év telt el azóta, hogy az itthon Gyilkos lelkek címen futó sorozatból új részeket láttam volna, és itt is alig pár (másod)perc kellett ahhoz, hogy beszippantson a sorozat szürreális és bizarr világa, amit annyira megszerettem első szezonban. Nincs még egy ilyen hangulatú sorozat az országos csatornán: kreatív, merész, sötét tónusú és még vicces is – ráadásul a krimiaspektus kapcsán még a heti ügyekbe is ölnek kellő kreatív energiát.

A Prodigal Son-t tényleg azt teszi egyedivé, hogy igazi fúziós sorozat, sok olyan elemből áll össze, amik látszatra nagyon nem illenek egymáshoz, azonban összességében mégiscsak különleges bukét szállítanak. És aláírom, olykor ez a fúzió nagyon elszállt és értelmezhetetlen még az én ízlésvilágomnak is, de azért általában úgy gyúrják az írók egybe az összetevőket, hogy a végeredmény nagyon finom legyen.

I went through a light bondage phase back in Hoboken. I’m great with knots.

Már a 2×01 elég WTF módon kezdődik (és folytatódik), ami nagyjából belövi a tónust azon gyanútlan szempárok számára, akik véletlenül keverednek a sorozat elé, utána pedig belecsapunk a lecsóba, de nem úgy, ahogy gondolnánk, mert jó pár hónappal az elég sokkoló cliffhanger után vagyunk, vagyis a későbbi részekben fog csak kiderülni, hogy mi is volt a következménye annak, ami történt.

– Oh, I was, um, asleep.
– Yeah we noticed.
– Why are you wearing body armor?
– Because you fell asleep. Your nightmares are pretty epic.
– Yeah, tell me about it.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Mármint gondolom, hogy ki fog derülni. Még Ainsley számára is, aki a jelek szerint nem emlékszik arra, hogy mit tett, aminek hatására Malcolm megpróbálta eltüntetni a hullát, ami tippre még vissza fog integetni, hogy kitoljon vele.

Sorry. Hold on.

A heti ügy kelléképpen elvetemült prezentálást kapott a guillotine-nal, utána pedig a tömlöcös és fegyveres komponenssel, bár tény, hogy nagyon szűkre veszik az epizodikus szálat, hiszen mellé be kellett préselni Apu machinálásait, Anyu és Gil lelki világának kiterjesztését (nem vagyok az ő szálaik rajongója), valamint JT-vel (aki főnökösködhetett!) is elindítottak egy ijesztően aktuális vonalat, ami merész döntés a készítők részéről, és remélem, nem törik bele a bicskájuk, s kerülni fogják a közhely-halmozást.

Hajnalban már a 2×03 érkezik, szóval még ma este nekiesek a 2×02-nek, és… Azt akartam írni, hogy remélem, tartják a színvonalat, mind a sorozat egészét, mind a heti ügyek bizarrságát tekintve, de az az igazság, hogy ebben teljes biztos vagyok, nem kell holmi reménykedés pajzsát magam elé tartanom, a szint maradni fog.

Amiben nem vagyok biztos, az az átívelő vonal – mármint a “mi történt?”-vonal melletti. Na, arra kíváncsi vagyok, hogy mit találnak ki. Ráadásul olyan visszatérő, azaz több részes szereplőket fogunk kapni idén, mint Catherine Zeta-Jones és Alan Cumming.

ui: A végén a Don’t Fear The Reaper-feldolgozás ment is a sorozatos playlistembe.

11 hozzászólás Ne habozz!

Ela1010 - 2021. 01. 26. 23:24

Par nap alatt ledaraltam az elso szezont.Jezus fan-kent (TWD)ez kotelezo. Kicsit fura lesz mostantol heti 1 reszt nezni, de kivancsi vagyok, hogy merre halad a sorozat.A reszenkenti nyomozgatas neha eleg uncsi es kb 5 perc alatt kitalalhato ki a tettes.
Szerintem a szereplok rendben vannak, egyet kiveve. Nagyon regen idegesitett igy egy szereplo, mint anyu (Jessica).A hangjatol meg a tuljatszott szereplestol falra maszok.

winnie - 2021. 01. 27. 05:23

” es kb 5 perc alatt kitalalhato ki a tettes”

ezt kifejezetten érdekes a premier után olvasni, hiszen, ha jól rémlik, akkor a gyilkos (mindkettő) egyetlen jelenetben szerepel (20-25 perc körül és a legvégén), addig kvázi nem is lehetett igazán tudni róluk és a létezésükről, így kitalálni sem volt róluk mit. (elég csak a 2×01 szerkezetére gondolni, jóformán nem is szerepel benne más, nincs “kikérdezzük a gyanúsítottakat”-vonal.)

de persze, szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy a klasszikus utólagos önmegerősítés létezik, és ha van 3-4 szóba jövő illető, akkor könnyű mindre gondolni, és utólag visszacsatolni, hogy a tettesre gondolt az ember, holott csak gondolt a tettesre. mert miért ne gondolna, hiszen annyira kevés a vendégszereplő.

viszont, a fenti megjegyzés nagyon jó, mert pont rámutat arra, hogy mi a baj az olyan krimikkel, ahol nem a teljes részt szánják a nyomozásra, hiszen ezeket nagy részükben (oké, itt nem feltétlenül) nem visszafele szerkesztik meg az ügyet és a nyomozást, hanem pár szereplőből kvázi kockadobással eldöntik, hogy ki a tettes, ergó még csak nem is kitalálható, ugyanis a készítők sem tudják, ki lesz az. ld. még azokat a speciális epizódokat (pl. hawaii five-0), ahol a legvégén a nézők tippelhettek a tettesre, és végül azt a befejezést adták le, amire legtöbben tippeltek.

sajnos ez klasszikus, karakterizálós krimis betegség, amit súlyosbít az a mostanság egyre gyakrabban használt módszer, miszerint a háttérben lévő, de egy (lényegtelenebb) beszélős jelenetet kapó mellékszereplő a sáros, mert ha valaki megszólal, akkor annak a karakternek jelentősége kell, hogy legyen, mert különben nem írnának neki szöveget, hiszen az már jóval több pénz a produkciónak. épp ezért öröm látni olyanokat, amiknél valóban rá lehet jönni valamire (a nyomok és nem filmezési metódusok alapján), de sajnos manapság már lusták a készítők arra, hogy a bűntény felépítése után korábbi jelenetekbe nyomokat, utalásokat rejtsenek el, amik sejtetik a végkifejletet.

de szerencsére mindig akadnak kivételek, olyan krimik, ahol okosan csak csalinak használják az ilyet (vagy a nagynevű vendégszereplőt), illetve azok, ahol nem az a lényeg, hogy ki a tettes, hanem más.

Snoopyzit30 - 2021. 01. 27. 19:29

Én imádom ezt a sorozatot. Magam is meglepődtem, de a tavalyi kedvenceim között volt. Alig vártam hogy folytatódjon. Egyszerűen minden karaktert bírok. :-)

Binky - 2021. 01. 27. 23:04

Nagyon vártam én is az új évadot, és mintha csak én mondtam volna, hogy az 1. évados darálás után furcsa hetiben nézni és várni a következőre. Szeretem a sötét tónusát én is, és remélem, hogy apuval még kezdenek valamit, kíváncsi vagyok, mennyire mászik bele a gyerekei fejébe. Megyek is és nézem a 3. részt.

Snoopyzit30 - 2021. 03. 14. 18:59

Nagyon rendben van ez az új évad is, remélem nem kaszálják el.

Barby03 - 2021. 03. 22. 18:43

Abszolút kedvenc lett ez a sorozat, nagyon szurkolok, hogy ne kaszálják el.

kira - 2021. 03. 29. 09:12

Sziasztok, tudna valaki segíteni hogy hol lehet megnézni? Nagyon köszönöm a válaszokat!

winnie - 2021. 03. 29. 09:56

Itthon legálisan még sehol.

Snoopyzit30 - 2021. 05. 14. 06:36

Szomorú vagyok a kasza hírétől. Május 18-án lesz az utolsó rész, ugye?

winnie - 2021. 05. 14. 07:19

igen

Shadow - 2021. 06. 17. 20:39

Csak most jutottam el a zárásig. És azt kell mondjam, hogy a ’14-es Forever óta nem volt olyan sorozat, amit ennyire élveztem volna. Ugyanarra sorsra jutottak elég gyorsan mind a ketten.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz