login |

Frankie Drake Mysteries: kezdett a 4. évad

2021. 01. 27. 20:00 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Nem mondhatja senki, hogy ne kapna tőlem újra meg újra esélyt a Frankie Drake rejtélyek című kosztümös kanadai nyomozós sorozat, ami a Murdoch Mysteries farvizén indult el (nem spinoff, csak a műfaj és a gyártó egyezik, és persze egymás után kerülnek adásba, így a közönség is átfedett), de egyszerűen annyira érdektelen krimiként számomra, hogy képtelen lennék hosszabb távon nézni.

Pedig van benne valami báj, és olykor tényleg játékosan cserfes, de egy krimit csak ezért nem fogok nézni, valamennyire kellenének bele az érdekes ügyek és/vagy nyomozások és/vagy megoldások. A girl power nyilván vonzó benne (de sajnos az is egysíkúvá válik sokszor), a karakterek képesek jópofák lenni (főleg, ha valami jobbat írnak Rebecca Liddiard-nak), de folyamatosan azt érzem, hogy az írók csak ellazázzák a feladatukat, és mindent a színészekre bíznak, hogy oldják meg, ahogy tudják.

Mondanom sem kell, hogy a 4. évad kezdése sem nyerte el a tetszésem, pedig elég klasszikus, kevés szereplős ügyet hoztak össze, ami kapcsán már előre éleztem a karmaimat, hogy le fogom szólni, hogy mennyire érdektelen és egyértelmű (mert mi más lenne, ha kevés a szereplő?)…, de mégis sikerült meglepniük. Aminek örültem, mert még egy gyenge rejtély kapcsán is lehet, hogy jobb a nézői élmény, ha az ember nem találja ki, hogy ki a gyilkos, mint egy jónál, ha esetleg kitalálná.

Persze szó sincs arról, hogy egy nálam sokkal kezdőbb ne találta volna ki némi odafigyeléssel (persze a műfaj szerkezetének ismeretében) a megoldást, de én tényleg annyira elragadtattam magam annak kapcsán, hogy lehet elbaltázni az alapkoncepciót, hogy némi mystery-vakság alakult ki bennem a 4×01 megtekintése közben.

Az egész rész egyébként egy erdőben játszódott, szokás szerint elég tematikus volt (most egy kincskeresős, scavenger huntos körítést kapott, a namedropping elmaradt), s emellé aggattak pár magántermészetű szálat, ami sosem volt a sorozat erőssége, és most is csak a helyet foglalták. Az mindent elmond (vagy a részről, vagy rólam), hogy még a végén sem tudtam, hogy melyik gyanúsítottat hogy hívják, pedig eléggé otromba módon közöltek olykor infókat az első 10-20 percben, hogy aztán az ügyet egy teljesen random irányba vigyék el.

A Frankie Drake Mysteries-t még mindig nagyon vékonynak érzem krimiként, barátokról szóló sorozatnak pedig túl felszínes. Most mondjuk lehet, hogy megkaparnak majd komolyabb, talán érdekesebb témákat is a szezon felvezetéséből ítélve, de ahhoz, hogy pozitívabban tekintsek rá, tényleg sokkal több kell. Mondjuk az, hogy tényleg mindegyik főszereplő vállaljon szerepet a nyomozásban. Mert az évadkezdésből még ez is hiányzott…

3 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 01. 27. 20:40

Három évad után én még mindig szeretem ezt a sorozatot, de azt nem csodálom, hogy neked annyira nem jött be. Az egész nagyon “csajos”. :)
Normál esetben engem is zavarni szokott, ha a nyomozások esetleg nem olyan jók egy krimi esetében, de ebben annyira szerethetőek a nagyon különböző karakterek, akik minden körülmények között összetartanak, és olyan feelgood az egész, hogy nem akartam lemondani róla. Kellemes a hangulata, jók a zenék, és az is tetszik benne, ahogy időnként valós személyeket teljesen valószínűtlen módon beleszőnek a cselekménybe. Kicsit “guilty pleasure”, de annak tökéletes. :)

Binky - 2021. 01. 27. 22:36

Hát ahogy megláttam a posztot, az jutott eszembe, hogy “Ez a sorozat még tart?” Számomra valahogy teljesen érdektelen az egész, nem tud lekötni. Időnként a TV-ben, ha éppen ez megy, bele szoktam nézni, de azt veszem észre, hogy mellette mást csinálok, és nem is figyelek oda, csak más tevékenység alá megy a háttérben. Nekem túl sok benne a csaj. Valahogy nem értem, hogy ha egy női sorozatot akarnak csinálni, akkor csak csajok lehetnek benne, és ha van egyáltalán pasi benne, az töketlen és semmire sem képes? Valahogy itt is ezt éreztem mindig, hogy tolják a csajokat, de valahogy nem elég karakteresek vagy nem tudom, de valami hiányzik belőle. Jobban szeretem az olyan sorozatokat, ahol a női és a férfi karakter is erős személyiség, van karaktere és kiegyensúlyozzák egymást és a nemek arányát a sztoriban.

Greybos - 2021. 05. 02. 21:05

Nem spinoff? Crabtree voltaképpen benne van a pilotban. Amúgy nekem sem jött be annyira, mert valahogy a Murdoch beli kor jobban érdekel, plusz talán tényleg túl csajos, viszont néztem egy két rész és nem volt rossz. Meg be kell vallanom, hogy Rebecca Liddiard-ba szerelmes lettem… :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz