login |

Pilot-mustra: Secrets of Sulphur Springs – 1×01

2021. 01. 27. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Disney Channel új sorozata kapcsán természetesen az “időutazás” szó keltette fel elsősorban az érdeklődésemet, de amikor látom, hogy nem többkamerás komédiát vagy animációt szállítanak a gyerekeknek vagy tiniknek szánt csatornák, akkor egyébként is figyelni szoktam. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az előzetes anyagok még a Stranger Things-t is bedobták hívószónak. Még akkor is, ha sejtettem, hogy csak szemérmetlen csalinak szánják.

De bepróbáltam a Secrets of Sulphur Springs-et, ami első nekifutásra nem hozott sok eredetiséget, cserébe a műfajt most felfedezők számára tökéletes lehet, főleg, hogy ők a Disney Channel-ös, felnőtt szemmel kissé fapados esztétikán sem akadnak fenn. Ha pedig maradok, akkor azt a nosztalgia jegyében fogom tenni, egy olyan időszakra visszaemlékezve, amikor még minden egyszerűbb volt, még a fantasztikusnak nevezett műfajt képviselő tévésorozatok is.

SECRETS OF SULPHUR SPRINGS – 1×01 – 6/10

Egy erdőben szaladó, retrós stílusú kislánnyal kezdünk, aki rémülten néz körbe egy idő után, aztán… mintha ugranánk egyet előre az időben, és azt látjuk, ahogy pár gyerek egy rozoga épülethez lopakodik oda, hogy nagyon megijedjen egy, a házban lévő sikító sziluettől. Hogy aztán rögtön ki is derüljön (csak számunkra), hogy aki sikított, az nem kísértet, hanem egy kislány, aki a régi szálloda épületébe költözött családjával, azt felújítandó.

A kisvárosi jövevényekre kicsit ferde szemmel néznek a helyi lakosok, mert az épületet valóban elátkozottnak vélik, köszönhetően egy, több évtizeddel korábban eltűnt kislánynak, akinek a szelleme a legenda szerint kísérteni szokott. Gondolom, annyira nem nehéz összekapcsolni a dolgokat, hogy az első snittben szaladó gyerekről van szó.

A főhősünk az újonnan jövő (de az apa oldaláról egyébként régről, táborozások révén a városhoz kapcsolódó) família legnagyobb gyereke, akinek két kistesója rendezte a sikítozós jelenetet. Ő az, akinek leginkább be kell illeszkednie az új környezetbe, ami főleg az iskolát fedi. Jó nagy szemeket is meresztenek rá, amikor kiderül, hol lakik, de azért szert tesz egy barátra, akivel együtt a szálloda felfedezése közben átsétál valami időkapun és hirtelen a múltban találja magát.

Időutazás ide vagy oda, sajnos nagyon keveset járunk az első két részben a múltban, és az a pár perc is igazából olyasmiről szól, amire elsőre számítanánk: a főhős összefut az apja gyerekkori énjével (aki nem olyan, mint ahogy a fater beszélt magáról), feltűnik az eltűnt lány, sőt, az 1×03-ban a barát is találkozik az anyjával, szóval szép lassan kiderülhet, hogy mi történt a múltban, és mi köze van a történéseknek a főszereplőkhöz, miért a nagy titkolózás a jelenben, illetve, hogy miért tért haza a családfő.

Jó volt látni, hogy nem stresszelték túl a kezdést, nem drámáztak és reagálták túl a jeleneteket, a gyerekek sem idegesítőek, inkább talpraesettek, szóval az alapokat letették, most már csak az a feladat, hogy normális mitológiát építsenek fel, és történet szintjén is túllépjenek a kötelező paneleken. Már, ha túl akarnak, mert minden gyerek életében jó, ha van egy első, egy-pont-nullás időutazós sorozat.

Kicsit olyan szegény ember sorozatának tűnik a Secrets of Sulphur Springs. A tipikus története ellenére is lehetne nagyon hangulatos és bájos, de ettől még messze van, és a megvalósítás fura mód botladozik, mintha lelkes amatőrök csinálták volna. Ez nyilván nincs így, de vírus ide vagy oda, valahogy magasabb produkciós értéket várnék el, és itt nem a külalakra gondolok, hanem az írásra, a rendezésre, és persze a színészekre is.

Ettől még egy retró, a 80-as, 90-es évekből ránk maradt, gyerekeknek szóló, de azért idősebb fejjel is élvezhető szériaként kezelve simán el lehet nézni, és szerintem el is fogom, hiszen nem hosszúak az epizódjai, és mint írtam, az időutazós tematika nálam mindig nyerő, főleg akkor, ha párhuzamos idősíkokat prezentálnak, a karakterek fiatal és idősebb alteregóival, mint mondjuk a Dark-ban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz