login |

Attack on Titan 4. évad: 6 rész után – írta Scat

2021. 01. 28. 20:00 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény visszanéz rád.

Friedrich Nietzsche

Ezt még akkor írom, amikor csak hat rész jelent meg az utolsó évadból. Mivel nem tudom mikor fog kikerülni, illetve nem is egyből a hatodik megjelenése után küldtem be, ezért a következtetéseimet, meglátásaimat csakis az addig történtek alapján vontam le. Ezt is csak azért jegyzem meg, hogy ne legyen belőle félreértés a későbbiekben.

Az írás elsősorban nem az utolsó évadban eddig történtekről fog szólni, hanem arról, hogy a történet hogyan is árnyalta Eren és Reiner karakterét, honnan, hová jutottak és miért.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Ha meg kellett menteni a világot, akkor nem volt más választásotok.

Eren

Nekem az egyik gyengém az, ha egy szerializált sorozat úgy építi világát és karaktereit, hogy a végére elhiggyem, már az elejétől fogva ez volt a terv. Nem csak egy érdekes alapötlet volt meg hozzá, aztán majd lesz valahogy, hanem érezhetően már a kezdetekkor megvoltak azok a sarokpontok, amik mentén a történet alakult.

Úgy vettem észre, hogy ezt általában kétféleképpen lehet elérni. Az egyik mód az, hogy ahogy telnek az évadok, a korábban látott megjegyzések, párbeszédek, célozgatások értelmet nyernek. Mondhatnánk úgyis, hogy „a jövőre utaltak”. Szeretem mikor ilyen apróságokat tesznek bele a történetbe a készítők, hogy aztán mikor elérünk az említett ponthoz, arcon csapjon a felismerés, hogy erről nemhogy szó volt már, hanem így állt össze az egész.

A másik módszer pedig az, hogy a széria végére a főszereplő cselekedeteit megértjük. Látjuk, hogy miért jutott oda, ahova és ezzel együtt elgondolkodtat, hogy vajon az ő helyében, az őt ért történések hatására mi másképpen cselekednénk-e? Vagy a látottak tükrében megérthető, hogy miért tesz úgy, ahogy, akármilyen szörnyű is legyen az a tett.

Ugye az első évadban többször is elhangzott az, aminek mostanra a szemtanúi lehettünk:

Kiirtom őket erről a világról… mind egy szálig!

Eren

Azonban ez már nem ennyire egyszerű. Mi is és ő is rájött arra, hogy az óriások nem ostoba barmok, vágnivaló lelketlen állatok, akik megérdemlik a sorsukat. Éppen ellenkezőleg, talán az ő sorsuk a legtragikusabb mind közül. Azzal csupán, hogy ártatlan áldozatai egy soviniszta birodalomnak, ami ilyen büntetést alkalmaz rajtuk, aminek hatására elvesztik önmagukat, azt, ami emberré tette őket, végtelenül szomorú.

A birodalmiak gyűlölik az eldiánokat és azt, hogy kezükben van a kilenc óriás ereje, ezért hát gyűlöletük tárgyává változtatják a szerencsétlen engedetleneket. Ez pedig egy ördögi kör, kicsit a Battlestar Galacticára emlékeztet azzal, hogy mindez már megtörtént egyszer, és újra meg fog történni.

Az, aki nem képes feláldozni bármit, képtelen lesz változást hozni.

Armin

A sors pikantériája az, hogy a két oldal gyakorlatilag ugyanaz, csak a körvonalak mások. Egy nép, az eldiánok harcolnak egymás ellen, mindkét felet egy külső erő kényszeríti a harcra, mindegyik oldalon falak mögött élnek, és mindegyikük kénytelen bezárva létezni, mert a külvilág az életükre tör, ha nem így tesznek.

Reiner és csapata ennek kívánt véget vetni, pontot tenni mindennek a végére. És az ő karakterének tragédiája éppen ebben áll. Önnön értékrendje szerint mindent azért tett, hogy elhozza népe számára a békét. A cél szentesítette az eszközt, emiatt pedig több ezernyien, tízezernyien haltak meg az Éden-szigeten. És bár az odatartó út közben egyik csapattársa is meghalt, már nem volt hajlandó visszafordulni. Hiába akarták ezt a többiek, rávette őket, hogy már pedig ez a küldetésük, a sorsuk, nem visszakozhatnak, mert már nincs hova.

Hőssé akart válni, valakivé, akire büszkék lehetnek odahaza. És ezzel a világra szabadította Erent, hazájának végzetét. Mondhatni két világnak vált a hóhérává. A sorozat pedig ezt jól is érzékelteti, Reiner megtört, gyötrődik és a megváltó halálra vár, mert nem tud együtt élni a gondolattal, hogy mit tett, folyamatosan kísérti a bizonytalanság. Meg kell jegyeznem, hogy a szinkronszínésze nagyszerű munkát nyújt ennek az ábrázolásában.

Az egyetlen, aki képes végezni az óriásokkal… az maga az ördög!

Floch

Ezt Floch akkor mondta, mikor azon vitatkoztak, hogy Erwin vagy Armin maradjon-e életben. Úgy gondolta, hogy az óriások ellen csakis maga a gonosz győzhet, és ezt előbbiben látta meg. Érthető is, hiszen önös érdek vezérelte, mindenáron tudni akarta a választ arra a kérdésre, amit még apjának tett fel gyerekkorában (élnek-e emberek a falakon túl?). Ehhez pedig el kellett jutnia a pincébe, eközben pedig kvázi az egész Felderítő Egység megsemmisült.

Azonban úgy vélem, hogy Eren sokkal inkább az, akire Floch „vágyott”. Ugyanis neki az átlagemberrel ellentétben megvan ahhoz a hatalma, hogy megváltoztassa a világot. Hogy kifordítsa önmagából. És él is vele. Nem számít, hányan halnak meg közben, az sem, hogy katonák-e vagy gyerekek. A rossz oldalon álltak, ezért nincs különbség köztük. Mondhatni, hogy Reiner gyerekkori énjét látjuk benne megtestesülni. Megrendíthetetlenül hisz a céljában és abban, hogy ez a helyes. Szemernyi kétség sincs benne. A cél szentesítette az eszközt.

Ahhoz, hogy legyőzhesd ezeket a szörnyetegeket, hátra kell hagynod az emberségedet!

Armin

Gyakorlatilag az első évad történéseit láthattuk újra, csak most a támadó szemszögéből. Ezúttal ismerjük a kilétét, tudjuk, hogy miért tört be a városba, tudjuk, hogy miért kellett meghalnia az embereknek és azt is, hogy miért véli úgy, hogy nem volt más választása.

Ahogy az elhangzott a negyedik évadban Erentől, ő és Reiner ugyanolyanok. Mindketten úgy hiszik/hitték, hogy megmentik a világot. Ehhez pedig semmi sem drága. Anno Eren volt az, aki nem értette, miért kellett meghalnia a szeretteinek, most pedig Reiner az, aki nem tudja, hogyan jutottak idáig.

Legközelebb te leszel a rosszfiú.

Reiner

Kettejük életútja kvázi ugyanaz, csak fordítva. Míg Eren be akarta utazni a világot a barátaival, mindezt békében, addig Reiner mostanra jutott oda, hogy a békét vágyja. Előbbi végül elérkezett oda, ahonnan utóbbi indult, hogy csakis a pusztítás, a háború az egyetlen logikus döntés.
Kettejük maguk is egyfajta keretes szerkezetet alkotnak a történetben, ez pedig lenyűgöz.

Hasonló keretes szerkezetet ad még nekünk a Gabi-Eren párhuzam is. Hiszen most előbbi az, akinek szülővárosát porig rombolják, barátait megölik, jövőjét véglegesen megváltoztatják. Az eddig tapasztaltak alapján a távoli jövőben ő is ugyanezt fogja majd tenni a szigeten lévőkkel. Mert mindennek meg kell történnie.

Egészen lehengerlőnek tartom azt, amit az utolsó évadra kaptunk. Egy okos és kidolgozott történetet, tele olyan részletekkel, amik végig azt alapozták, ahová kilyukadtunk és tele olyan karakterekkel, akik nem papírmasé figurák, hanem végtelenül tragikus sorsokkal rendelkező egyének. Egyszerűen mesteri, hogy akinek három évadon keresztül szurkoltunk, abból szépen lassan főgonoszt csinálnak, méghozzá úgy, hogy nem tudom emiatt elítélni. Sőt, igazából még szurkolok is neki.

Hiszem, hogy az Attack on Titan egy olyan úton halad így a vége felé, amivel nem csak egy gyöngyszem lesz az animék történetében, hanem nagyon hosszú ideig hivatkozás alappá válik. Talán olyanná, amit sosem fogunk elfelejteni.

Csak tedd, amit tenned kell. Menj tovább előre.

Reiner

9 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2021. 01. 28. 21:11

AZ már tuti, hogy a sorozatnak a Death Note és a Fullmetal Alchemist mellett a helye a valaha készült legjobb animék listáján.
De ha ilyen szinten folytatódik tovább a 4. évad, akkor szerintem odaveri mindkét sorozatot.
Egyszerűen ha nem anime lenne, a története miatt GOT népszerűséggel rendelkezne szerintem.

Shyllard - 2021. 01. 28. 21:32

Az biztos, hogy nagyon jó élmény lesz újranézni a sorozatot, mert rengeteg dologra nem emlékszem már. Reiner története nekem is nagyon tetszik, pláne, hogy mennyire jobb szélről hozták őt be, és mára mennyire fontos karakter lett. (mai napig kiráz a hideg a jelenettől, mikor csak szimplán odatolták Erennek, hogy ők a “rosszfiúk”) Piszok jó úton jár a sorozat, és Eren-nél szerintem tökéletesen képesek a készítők megjeleníteni azt, amit a GOT-ba Danny-nél nem tudtak megcsinálni. Bizonyítva, hogy nem kell itt 8 évad ahhoz, hogy egy főszereplőből megérthető gonoszt csináljanak, csak jó írás.

Scat - 2021. 01. 29. 03:44

Anonymus

Érdekes felvetés egyébként, hogy hány ember lehet, akit érdekelne a történet, de az anime jellege miatt inkább bele sem kezd.

Shyllard

Abszolút jó újranézni. Én a negyedik évad előtt tettem ezt meg, és meglepő, hogy mennyi utalás van benne.
Hozzáteszem Reiner nagyon jó karakter, de szerintem nagyon elfogultak vele szemben az emberek. Viszont akik először találkoznak ilyen, a harcokban megfásult és önmagát vesztett karakterrel, azoknak biztos utánozhatatlan élmény, szóval meg tudom érteni.

A GoT pedig egy örök szégyene marad a sorozattörtenelemnek a nyolcadik évados írásának hála, ahol mindenkivel azért történt az, ami, mert úgy kellett lennie, nem pedig azért, mert bármi is arra mutatott volna a korábbi történések miatt.

Bálint - 2021. 01. 29. 09:56

Én bevallom az évad első 3-4 részéig csalódott voltam, kicsit időhúzásnak tűnt az egész, egy évad van hátra, és akkor új karaktereket mutatnak be, megzavart a stűdióváltás is, sokszor nem tudtam, hogy ezt a karaktert akkor ismerni kéne, csak máshogy van rajzolva, vagy új karakter.. De most a 6 és 7. rész olyan katartikus élményt nyújtott, hogy megkövetem magam, tökéletesen csinálták, kiéheztettek az akcióra, gondolkodásra és spekulálásra kényszerítettek, kb állva tapsoltam a részek végén. Zseniális.

eClipse - 2021. 01. 29. 10:01

@Scat: nagyon jó írás, jó összefoglaló!

Azt pedig külön köszönöm, hogy végre valaki megfelelően használta a sovinizmus kifejezést (mármint ehhez hasonló “könnyű” portálon). Ha ezek után írsz egy olyat, ahol az epic az nem epikus, hanem eposzi, még lehet a gatyámba is rittyentek :D

Nekem egy gondom van a negyedik évaddal. Nem az animáció vagy a grafika változása. Nem is a “nagyon kevés időnk van már hátra”-érzés, hanem a zene. Félreértés ne essék a zenéje jó. Sőt. De közel sem annyira jó mint korábban. Meg sem közelíti. Pedig szerintem hihetetlen mértékben hozzátett az élményhez a zenei anyag. Gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor megtudjuk az igazságot Reinerről és Bertholdról. Hidegrázós – és a zene sokat tesz hozzá. Ezt egyszerűen nem érzem a negyedik évadban. Nem mondom, hogy félkarú óriásnak hat az évad, mert nagyon nem (annál sokkal-sokkal jobb), de mégis számomra nem tudja teljesen ugyanazt az élményt nyújtani.

Jelenleg jó úton jár az NGE trónfosztása felé az AOT – megint csak, számomra.

optimus_prime - 2021. 01. 29. 14:20

Nagyon jó kritika volt. Én is csak néztem ahogy egy csomó minden értelmet nyer hála visszaemlékezéseknek.Nem véletlenül már a manga is óriási siker volt. Nagyon jó lenne még kritikát /ajánlót,híreket /olvasni ,ezekről a showról meg megérdemlik a reflektorfényt:
Beastars
Jujutsu KAisen
The Promised Neverland
Hataraku Saibou Black /kimagasló/
thx

Scat - 2021. 01. 29. 15:30

eClipse

Örülök, hogy tetszett.

A zene sokakban kelt visszatetszést a korábbiakhoz képest, de nekem például eddig nagyon tetszik. Élvezem, hogy más lett.

Az NGE pedig furcsa madár. Többször is terveztem már, hogy írok róla, de végül sosem teszem meg.
Ami azt illeti, a sorozatos vége sokkal katartikusabb élmény volt nekem, mint a film. Az nekem már túl művészeieskedő.

Scat - 2021. 01. 29. 15:33

Egyébként az egyik ihletforrás ez a videó volt, érdemes megnézni:

https://youtu.be/GIleqAWSIco

Hellhound - 2021. 01. 30. 18:41

Flochnak nem volt igaza, Erwin nem volt gonosz sem ördög. Ő volt számomra a legjobb karakter, és egyre jobban örülök neki, hogy nem él. Nem kell látnia, hogy mi történik, nem kell szenvednie többé. :(
Az évad fenomenális, minden percét élvezem. Sajnálatos, hogy a rajongók között megy a harc a változtatások miatt. Nekem ezek fel sem tűnnek az izgalmas történet mellett. Isayama nagyon igyekszik bemutatni a másik oldalt, de azért őszintén szólva nekem mindig az eredeti szereplők lesznek kedvenceim (nem Eren, inkább az idősebbek) és az ő oldalukon leszek. A szigetre száműzöttek a hibásak itt legkevésbé, hiszen nekik arról sem volt fogalmuk, hogy milyen világban élnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz