login |

Bonding: a 2. évad

2021. 01. 29. 15:50 - Írta: Shyllard

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Majdnem két évet kellett várni a Netflix rendhagyó komédiájának, a Barátság perverziókkal (pilokritikánk) folytatására, ami a sorozat rövidsége és láthatóan nem kifejezetten magas gyártási költségének fényében meglepően sok időnek tekinthető.

A BDSM és stand-up komikusok világát ötvöző széria ezúttal inkább 20 perces, mintsem negyed órás epizódokkal operált, de a néhány plusz percet leszámítva nem sokat változtattak a készítők az elődhöz képest. Ez nem is tekinthető negatívumnak, hiszen játékidejének és szokatlan köntösének köszönhetően egyelőre cseppet sem önismétlő a koncepció.

Alapvetően egy együltünkben végig nézhető 2. évadot kaptunk, ami továbbra is minden elemében tökéletesen működik. A részek rövidsége számomra még mindig hatalmas pozitívumnak tekinthető, hiszen egy fáradt nap végén jó érzéssel tud eltölteni, hogy rövid idő alatt le tudok darálni egy sorozatot. Maga a téma, s a bemutatott, összefüggő történetek sem igényelnek több játékidőt, még a mellékszálak is szorosan kapcsolódnak a fő csapásvonalhoz.

A sorozat az első évadjához képest ezúttal kifejezetten sok mellékkarakterrel operál, de egyikük sem szerepel túl sokat, s még a kifejezetten csak humorforrásként szolgáló szereplők is képesek adni valami pluszt az átívelő szálhoz.

Eddig alapvetően inkább mosolygós, aranyos sorozat volt a Bonding, de idén képesek voltak megörvendeztetni nem egy hangosan nevetős jelenettel is. Továbbra is sokszor igyekeznek mosolyt csalni a BDSM és normál világ szembeállításával, de az S2-ben sokkal inkább a személyes történetekre helyezték a hangsúlyt, ezáltal több valóéletbeli szituációt és azoknak abszurditását bemutatva. Aki az első szezont viccesnek tartotta, most sem fog sokat csalódni.

S hiába az abszurd köntös, az igazi erőssége a Bonding-nak, hogy továbbra is nagyon emberi történeteket igyekszik elmesélni. Nem számítottam rá, de utolsó részben bizony volt részlet, amit megkönnyeztem, annyira szépen felvezettek egy fontos karaktermomentumot egyik főszereplőnk esetében.

A tavalyelőtti részekhez képest a készítők képesek voltak sokkal mélyebben belemenni egy-egy karakterük belső vívódásaiba, miközben kifejezetten sok feminista kérdést is hajlandóak voltak boncolgatni. Kicsit szájbarágósan, illetve felületesen, de a szereplők állandó önreflektálgatása fel tudott dobni több érdekes és szokatlan nézőpontot is az emberi viselkedés kérdéskörében.

Mindezt Doug (Micah Stock) sokszor cinikus jeleneteiben kezelték a legjobban, a sorozat lehetőségeihez képest pont elég mélyen érintve mennyire összezavaró tud lenni a jelenlegi, sokszor erőszakkal is politikai korrektségre sarkalló nyilvános közeg. Mindeközben egy pillanatra sem vették el a nemi szerepek, szexualitás és kapcsolati manipuláció témakörének élét és lényegi mondandójának jelentőségét.

Félreértés ne essék, Tiff (Zoe Levin) és Pete (Brendan Scannell) is nagyon szép utat futott be az eddigi két évad során, a kettejük sok ponton azonos, de bizonyos fontos elemeiben eltérő karakterfejlődése meglehetősen széles kört képes lefedni. Úgy érzem a legtöbb néző képes legalább egyikük helyzetébe belehelyezni magát.

Az évad rövidségének köszönhetően Pete néhol kifejezetten túlzó viselkedése sem megy át ripacskodásba, miközben a humoros külcsín mögé is betekintést nyerhetünk. A készítők remekül ráéreztek meddig vicces még a karakter, sosem hagyva, hogy túl sokká váljon. Zoe Levin, pedig továbbra is gyönyörű, s még sorozatos és filmes világhoz képest is elképesztően stílusos öltözetekben vonultatják fel a mostani nyolc rész során.

Összefoglalva a Barátság perverziókkal 2. évadja ugyanaz, mint az első, csak több. A humor egyszerre aranyos és abszurd, a karakterek mindegyike érdekes és kedvelhető, illetve a 8 rész során érintett feminista témák vitatásánál is képes feldobni más sorozatokhoz képest új nézőpontokat a széria.

Amennyiben lesz folytatás, én mindenképpen ott leszek, hiszen van még bőven mit elmesélni a BDSM világából, s talán kellő mennyiségű évadot követve a készítők a körítést is képesek lesznek részletesebben kibontani.

4 hozzászólás Ne habozz!

Mersby - 2021. 01. 29. 20:13

Igen, igen nyomom én is! De 2 rész után eddig az első jobban tetszett, pont a sok mellékszereplő a szálka a szememben, de csak megszokom őket.

ubul - 2021. 01. 31. 08:36

Egész kellemes sorozat, anno inkább a különcsége miatt figyeltem fel rá (nameg a jó kis latex ruhákra :D) , Zoe Levin durva, hogy miket bevállal :)

És igazából a problémám a sorozattal pont az, hogy tényleg felszínes, a BDSM szubkultúrába nagyon nem megy bele (bár így a 2. évad már kicsit érdekesebb színfolt a képzéssel), míg a komolykodósabb részek is inkább csak egy réteget kaparnak.

Tegnap előtt kezdtem el az 1. évadot, ott a 2. részt konkrétan átpörgettem, és hagytam. Majd tegnap a 3. résztől dara lett, valahogy ott indult be nálam a sorozat, pl a rész végi beszélgetéssel azt hittem komolyabb témákat fognak majd boncolgatni. Vagy Tiff életével kapcsolatban is hátha mélyebbre megyünk.

Most a 2. évad 3. része ment le este a darával, határozottan jobban tetszik eddig, és tényleg több a hangosan nevetős rész benne, mint a mosolygós.

Simán megnéznék egy hogyan készült részt belőle, pl már azért is mert nem átlagos cuccokba kényszerítik bele a színésznőt. Ezen kívül jó lett volna tényleg jobban belelátni, hogy mik mennek egy ilyen helyszínen, ahol dolgozott/dolgozik.

Szóval így a 2. évad közepe felé haladva egy kellemes kikapcsolódás a sorozat, jó a tekintetnek is :D jók a színészek, Doug egyre szimpatikusabb pl. De lehetne ez sokkal jobb , és merészebb, nem csak öltözködés terén.

ubul - 2021. 01. 31. 21:11

Hopp, az utolsó két rész azért hozott elég drámát, és már nézném most tovább. Írtam fentebb, hogy majdnem abbahagytam a 2. rész után 2 napja, aztán dara lett végül, olyannyira, hogy a sztorit vinni kéne tovább ezekkel a karakterekkel, és végre kezdett mélyülni is a dráma, viszont a bdsm része meg épp kezdett elveszni (ha az utolsó pár pillanatot nem nézzük)

szóval ha jön 3. évad, simán vevő vagyok rá

Shyllard - 2021. 02. 04. 22:14

ubul: Én a lezárás miatt is reménykedek, hogy a dráma és bdsm is fel fog erősödni, ha folytatják, elvégre
SPOILER
Tiff, most kvázi vezeti is már a helyet, illetve elkezdett kicsit saját útjára is lépni, mindkét oldalon számos izgalmas és érdekes dolgot tudnak bemutatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz