login |

Snowpiercer: kezdett a 2. évad – írta Mate4182

2021. 01. 29. 21:30 - Írta: vendegblogger

42 hozzászólás | kategória: kritika,

A TNT tavalyi premierje, az itthon a Netflix-re hetiben érkező Snowpiercer – Túlélők viadala első szezonja megpróbálta tíz órában sokkal mélyebben bemutatni a 2013-as képregény-adaptáció mozifilm világát.

Én személy szerint örültem, amikor megtudtam hogy sorozat is követi a filmet, amiben Amerika Kapitány szélvédőre felkenődött rovarokon él, amit zselatintégla formájában szolgálnak fel, de hazudnék ha azt mondanám nem volt bennem egy fajta kétkedés. Egy filmben néha elmegy, ha valamire csupán annyi az indok, hogy “mert csak”, de sorozatoknál az ilyesmi szerintem nem működik, mert a kérdés többször, akár óránként is felmerülhet fel, és nem veszi ki túl jól magát, ha állandóan emlékeztetve vagyunk egy marhaságra.

Aztán amikor az első évadot befejeztem egyfelől örültem, mert valóban sikerült viszonylag jól megmagyarázni a felmerülő kérdéseket (többek között azt, hogy férnek el az emberek, hogy kötik le magukat, hogy oldják meg az iskoláztatást, étkeztetést), ugyanakkor még mindig nem fér a fejembe, hogy miért jobb ötlet egy nonstop robogó vonatot megtervezni, mint mondjuk egy hatalmas bunkert, de ezt azt hiszem, hogy el kell engednem, mert sajnos a második évad nyitása sem adott rá választ.

Más dolgokra viszont kaptunk megoldásokat.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ellenben fény derült a titokzatos Mr Wilford kilétére, aki mindannyiunk egykori kedvenc “feláldozhatója” Sean Bean. Ő alakítja hát, a Hótörő megálmodóját és megalkotóját, akiről az első évad nagy részében az utasok azt hitték, velük utazik a vonaton. Az első benyomásra szociopata milliárdos ráadásul egy saját vonattal, a 40 kocsiból álló Big Alice-szel (Nagy Alíz) érkezett. A Big gondolom valami belsős poén, tekintve hogy 40 kocsiból áll, míg a Hótörő 944-ből.

A másik nagy csavar az évadzáróban az volt, hogy Mel kikerült a vonaton kívülre, ahol új rejtélynek havazást kaptunk, ami elvileg lehetetlen, hisz túl hideg van: kíváncsi vagyok, lesz-e jelentősége, vagy tényleg csak hallucináció volt. A vonat pedig elindul Mel nélkül, aki kénytelen-kelletlen, de az új vonatra száll át, persze csak miután a vonatokat összefogó kapcsolóra helyezte a mindig kéznél tartott C4-esét.

Mint kiderül, az elmúlt 7 évben Wilfordék sem tétlenkedtek, egy alapos átépítés után a Nagy Alice is kigurult a garázsból, és csak várta a lehetőséget, hogy revansot vegyen. A férfi ugyanis haraggal vált el Meltől, ami érthető, hiszen a nő ellopta a vonatot és hátrahagyta annak alkotóját. Nem csak a volt munkáltatóját, de a lányát is sikerült maga ellen fordítania, aki szintén az Alice-en van, sőt ő a ,,masiniszta”. Érdekes, hogy ebben a világban ez amolyan gyerekszakma, az első évadban is egy 10 év körüli srácot néztek ki új jelöltnek.

Az utasokra nézve nem jó hír, hogy Mr Wilford szigorú szabályokkal érkezett, és látszólag az eddigi arány a faroklakók és jól élők között egy új fordulatot vesz, és ezentúl itt lesz nekünk a Hókotró a pár ezer utasával, akik túlélnek, ahogy tudnak, és persze a Big Alice, rajta Mr Wilforddal, és az elérhető összes luxussal – ami még maradt.

Nem derült ki, hányan vannak még az új vonaton, de egy új ellenség máris lett Jeges Bob személyében, aki valamilyen furcsa kísérlet eredménye lehet, ugyanis nem hat rá a -20 fokos hideg, és jóval erősebb, mint egy átlagos ember – gondolom, az évad során lesz majd valami nagy harc közte és a Strong Boy névre hallgató régi utas között.

Az mindenesetre egyértelmű lett, hogy az új vonaton más csapásvonalon folynak a termelések. Nem csak olyan krémet fejlesztettek, ami minden sebet gyógyít, de az egyik vagonban egy fűültetvény is helyet kapott, mert az utasoknál 10 dekás kiszerelésben lapul a spangli, amit akár egy almára képesek elcserélni.

Száz szónak is egy a vége, az évadnyitó eseménydús volt. Kaptunk kérdéseket, no meg pár válasz is. Számomra erős 8/10 volt a szezonnyitó, remélem az egész évad megüti ezt a szintet. Kommentben pedig mehet a fogadás, hogy meddig él majd Bean. Még akkor is, ha a mítosza leáldozni látszik, tekintve, hogy egyre több sorozatot fejez be életben.

42 hozzászólás Ne habozz!

Youwe - 2021. 01. 29. 23:07

“A Big gondolom valami belsős poén, tekintve hogy 40 kocsiból áll, míg a Hótörő 944-ből.”
Szerintem a Big a vagonok/mozdony méretére utal, böszmenagynak tűnik a Snowpiercerhez képest.

AliceMorning - 2021. 01. 30. 00:36

Lássuk be: ha gazdag idiótákat akarunk találni hogy befektessenek az ötletünkbe, egyszerūbb eladni nekik egy Orient-express jellegū menetet mint a földalattkuksolást.

Yeto - 2021. 01. 30. 08:03

Nekem az rémlik a filmből hogy folyamatosan gyűjtenie kell a havat/jeget a vonatnak ahhoz hogy működjön, amit egy bunkerben nem olyan könnyű megoldani. Ennek persze ellentmond hogy Alice X ideig a garázsban dekkolt, és ott van az a kérdés is hogy egy atomreaktor miért ne tudna energiát, áramot, meleget szolgáltatni a hidegben egy bunkernek.

miles - 2021. 01. 30. 13:05

A film végéig reménykedtem, hogy kapok magyarázatot arra, miért kell mindennek egy vonaton játszódnia.
Jó film volt, de ez végig piszkált. Nem, mert nem találtam logikus megfejtést, hanem mert minden gondolatmenet oda vezetett, hogy ennél csak jobb megoldás van.
Oké, az emberi hülyeség (is) határtalan, de az evolúciónak meg nincs humorérzéke.

jenga - 2021. 01. 31. 19:14

talaltam egy ilyen velemenyt, aminekvan egy kis ertelme:
“my personal assumption is that the train was never meant to be a safe haven for the last remaining humans to begin with, but was just converted to it. If I am not mistaken there was a flyer in the first episode that showed it being nothing more than a fancy tourist attraction.

So I guess that due to how fast the earth was cooling down and the therefore need to act fast the train was converted into what it is now in the show. The tracks might have already been build so Wilford just expanded the train with the needed cars. After all, it’s probably cheap and faster to build a train than an entire bunker.”

walaki - 2021. 02. 05. 07:38

Na, kaptunk valami válasz féleséget :-) Bár sok teteje nincs, de úgy tűnik, ha nem halad a vonat, akkor nem működik rajta semmi (de hogy miért van ez így, az passz. Mintha a pirosnál álldogálva kikacsolna a légkondi meg a rádió a kocsiban). Ezt el kell engedni, és akkor egy egész élvezetes kis sorozat. A karakterek jók, a szituációk jók, a társadalomkritika jó. No azért nem egy világmegváltó mű, de kellemes.
(Egy dolgon nem tudom túltenni magam, az pedig a váltakozó szélesség. A tailben épp hogy elfér egy ember két ágy között, máshol meg dögivel van hely oldalra. De ez egyéni szocprobléma, tudom :-))
Érdekesen alakulnak a dolgok, kíváncsi leszek, mi sül ki belőle! Az első évad második felére határozottan feljött a sorozat, és eddig úgy tűnik, tartják a színvonalat.

Karcsifiam - 2021. 02. 06. 10:18

Hmmm.. A big alice-t pár évig szerelték egy csarnokban..akkor addig hol voltak Wilfordék? Gondolom nem a vonaton ücsörögtek, amíg hegesztették a mozdonyt, meg a vonat végi elkapó szerkezetet :) szóval csak azért mozdult ki valami bunker finom melegéből, hogy visszaszerezhesse a hótörőt, meg pár luxy élelmiszert?
Max még az lehet, hogy éheztek ott, és ezért kell neki a hótörő,ami önellátó végső soron

Mate4182 - 2021. 02. 10. 13:28

Mindenkinek van egy reszlet ami jobban erdekli mint a tobbi, ez tetszik ebben a sorozatban

En peldaul birom hogy a Big Alicen ugy tunik Wilford hobortja miatt termesztenek fuvet, de Layton harmadik epizodos huzasa azt jelenti hogy a Hotoron is hasznat vennek :D

Harlekin - 2021. 02. 11. 14:29

Több utalás is van a sorozatban arra, hogy eleve abból van energiájuk, hogy mozog a vonat (egyszer elhangzik, hogy lényegében örökmozgó, vagy az is, hogy ha lassabb mennek, kevesebb lesz az energia). Tehát ezért kell a vonat, mert az pont termel annyi áramot amivel egyrészt megy, másrészt elég a túlélésre. Szerintem.

csuszu1 - 2021. 02. 27. 22:15

Hat én most keztezdtem az 1. évadot. Mindent elfogadok, a kommentek között szemezgetve felmerült kérdéseket megemésztettem. A technika megvan, hogy mozgásban maradjon a vonat. Kiküszöbölték a súrlódást, nem kopnak a kerekek, nem kell karbantartás, gondolom max menetközben végezhető javításokra van lehetőség, rendben. Minden molekula újrahasznosítva, ezáltal megoldva az utánpótlás örökre, értem. A sor hosszú. Ez része az univerzumnak, tudok vele együttélni, úgyhogy folytatom a darálást. De egyvalamit áruljatok el, az se baj, ha spoileres. Van e magyarázat arra, hogy közlekednek a mozdonytól a farokig? Csak gyalogosokat láttam, pedig egy vasúti kocsi hossza 26-27 méter átlagosan, ezek meg batár nagy kocsik, az elejen látszik a többi vágány, a nyomtáv is többszöröse, a normálisnak. Egy vagon eszerint min. 50 méter. Akkor a vonat 50×1000, vagyis kb. 50km hosszú! Ezt naponta többször megteszik gyalog? Foglalkozik ezzel a sorozat? Mert ez mindig zavarni fog. Ha valaki válaszol, megköszönöm.

Saaruby - 2021. 02. 28. 15:27

csuszu1
Pár részben használtak egy ilyen belső vasútat, ami a padló alatt megy.Gyalog tényleg teljesíthetetlen lenne. Bár néha csak úgy szaladnak egyik helyről a másikra,szóval… :D Gondolom még egy dolog, amit el kell fogadni.

csuszu1 - 2021. 02. 28. 17:45

Saaruby, kösz a választ! Már az is elég, hogy legalább gondoltak rá, hogy ne legyen teljesen komolytalan az egész. A kocsik közötti biztonsági ajtókról nem is beszélve,nyit-csuk, nyit-csuk kocsinként 2x, min. 2000x! Hát, megpróbálom ezeket kizárni, így talán élvezhető lesz!

Saaruby - 2021. 03. 02. 15:50

csuszu1

Adnak bőven kizökkentő dolgokat. Nekem a legutolsó az volt hogy egy ünneplésre telerakták az éjszakai vagont óriási lufikkal meg arany girlandokkal. Mintha egy vonaton, amin mindenkinek kaloriara pontosan ki van számolva az adagja, meg önfenntartó ökoszisztémája van ez lenne a prioritás, hogy legyen vagy 5 féle színes Girland még hét év után 😅

csuszu1 - 2021. 03. 02. 16:48

Saaruby, igen folyamat jönnek új meg új kérdések. Pl. azt mondja, 3000 utas van, 1001 kocsira. Persze vannak speciális kocsik amibe nem laknak. A 3000 nagy része potyautas, a maradék néhány száz pénzelte a projektet, úgy, hogy még 7 év után is van befolyásuk. Mennyi pénz, energia, idő, egy földkörüli szupervonat megépítése, felszerelése, a tervezésről nem is beszélve. Több országon megy keresztül, mint ahányan finanszírozták. Egy ilyen beruházás évtizedekig épülne, millió és millió munkás keze által, mindezt egy olyan világban, ahol mindenki tudja, jogy itt az apokalipszis, nincs tovább. De ezek csak építik, csinálják, hiába esélyük dincs felkerülni a vonatra… Na jó, nagyon beleéltem magam, nem ér ennyit az egész. Csak legyen szórakoztató….

Saaruby - 2021. 03. 02. 18:33

csuszu1
Én is ezen gondolkoztam a minap. Éppen a Himalájában ment a vonat. 😁 Fagy le a világ, ezek meg találtak munkaerőt arra, hogy x ezer méter magasan valaki síneket építsen nekik. Valahogy a cliffhangerek mindig tovább nézetik velem mégis. Kíváncsi vagyok, hova fog kifutni az egész. Örökké csak nem körözhet az a vonat.

csuszu1 - 2021. 03. 02. 19:24

Summa: nem a következetességéért fogom szeretni! :)

gio - 2021. 03. 02. 19:58

Továbbra is guilty pleasure limonádé, másra nem jó, erre is alig. Rémes színészi játék, idegesítő karakterek, teljesen következetlen méretarányok a díszletben, minden létező sorozatos közhely bezsúfolva, stb., stb.

Egyedül a történet az, ami valamennyire érdekes, ezt leszámítva semmi :( Pedig lenne benne anyag, dehát ezen a színvonalon sikerült elkészíteni.

csuszu1 - 2021. 03. 02. 20:09

Igen, az univerzum érdekes, ezért nézem, de most azon gondolkodom, hogy a fagyott világ, amit így teljesen kizárnak a történetből, kvázi díszletté alacsonyítják, sokkal érdekesebb lehet, mint a vonat belseje, ahol minden a civilizációnk másolata, vagy lenyomata, és ilyenformán csak az teszi különlegessé, amit néha az ablakból látunk. Most becsapva érzem magam! :)))

walaki - 2021. 03. 02. 22:15

Na tessék, kaptunk egy teljes egész fagyott világos epizódot sok flashbackkel :-)

Érdekes rész volt, és tetszett a csavar a végén. Azonban nem tudtam nem arra gondolni, mennyire életidegen lehet ez a mai generációnak, akik már a globális felmelegedésben nőnek fel. Gondolok például arra, hogy a gyerekeim még igazi hóembert sem láttak, mert sosem volt hozzá elég hó, nemhogy hóvihart…

winnie - 2021. 03. 03. 05:40

nemá, hiszen még idén is tudtuk hóembert csinálni:) tavaly, amikor (egyszer) volt egy nagyobb hó, akkor meg gyorsan elkészült valami “szerűség”, és az hetekig ott állt a kert végében, mert bár a hó elolvadt elég hamar körülötte, az úgy, tömbben kitartott nagyon sokáig.

Mate4182 - 2021. 03. 04. 14:45

En is nagyon orultem a Mel epizodnak (attol fuggetlenul hogy a vilagbol ki lehet kergetni Jennifer Conellyvel)
Kaptunk vegre egy kis kulvilagot

Az en kedvenc uj rejtelyem a patkanyok
Bar a kommentek kozott emlitett: ki epitette meg a sineket a himalajan dolog is felkeltette az erdeklodesem :)

Abban remenykedek hogy majd lathatjuk a fu termeszto kocsit mert az is erdekelne :D

walaki - 2021. 03. 06. 16:51

@winnie: komolyan? De jó nektek! Itt csak egy napig esett hó idén, másnapra az is elolvadt. Hóemberre esély sem volt. Utoljára valamikor tíz éve sikerült egy kb. 20 centist csinálni.

@Meta4182: engem csak az elején zavart, amikor hódítót próbált játszani, az már nagyon nem megy neki, kiöregedett belőle. Ellenben ezt a szarkavaró tyúkanyó / mérnök szerepet szerintem nagyon jól hozza Connely. A sineket elvileg Wilford építette. A Himalája kapcsán mondjuk nem hangzik el, de a Bering-szoros esetében külön ki is emelik.

Karcsifiam - 2021. 03. 11. 14:05

No végre egy kis társadalomkritikát meg politikát is kapunk a részben, elvégre ha már az egész vonat metaforája (volt valamikor) a növekvő osztálykülönbségeknek, a szétnyílt társadalmi olló okozta elégedetlenségnek, a kizsákmányolásnak.
A személyes drámákon túl nemigen láttunk itt osztályharcot, pedig -mint kiderül ebben a részben is, igencsak jelen van a háttérben, és egyre jobban fokozódik. Most végre jelzik az elnyomottak, hogy nem kérnek a demokráciából, vagyis a faroklakókból, inkább visszakérik az autoriter Wilford-ot… ott legalább rend volt. Furcsa ez, de a tehetősek nem akarják maguk mellé a csóró plebszet, még ha egy diktátor van közben hatalmon is.
De van még remény, hiszen látunk itt egy csodás pálfordulást, Ruth, a korábbi rezsim kápója megértette saját bőrén, hogy milyen urat szolgált.
Alakul a sori, kár hogy csak így a végére…

Enzo - 2021. 03. 13. 02:10

(Na, valójában már rég elkezdtem az évadot, csak nem volt időm összefogalmazni a kommenteket, úgyhogy jöjjenek kettesével.)

2×01-02 (pótlás)

Juhú, végre visszatért a Posztapokaliptikus Vonat, egy komoly gamechanger húzással az előző évad végén, amit most az új szezonban igyekeznek is rendesen kiaknázni.
Azonnal érdekes szálat hozott a két vonat közti dinamika – először a lekapcsolódással fenyegetés miatt, aztán Mel ügyes bombás trükkje (na jó, az épp elinduló vonat alól kiugrás elég para) miatti összeragadás után pedig azért, mert a Big Alice népe éhezik, viszont technológiai fejlettségben meg ők járnak előrébb (sebgyógyítás, fagynak ellenálló Jeges Bob). Ez ugye kiütközött abban, hogy a túszul ejtett Kevint kajával kínozták (á la Walking Dead), és abban is, hogy természetesen az alvilág azonnal alkalmazkodott az új rendszerhez, és beindult a titkos cserebere :) Az ilyen apróságok nagyon el tudják adni a sorozatot nekem.
Jók a különböző szálak is: a határnál történő támadás elég gyorsan meg lett szervezve (csak aztán jött Jeges Bob); az meglepett hogy Josie túlélte az előző évadot – ugyan még nem látom hogy ez miért volt jó húzás, de Zarah-ból nem néztem volna ki, hogy megpróbálja megölni; a Melanie-Alexandra anya-lánya kapcsolat is szépen fokozatosan enyhül a kezdeti teljes elutasításból; az ujjlevágós nyomozás pedig egy nagyon jó libabőrös jelenetet hozott, amikor a frissen Nyomozóvá kinevezett Till felismeri a kézjelből, hogy Wilford-szimpatizánsok támadták meg Lights-ot…

Darabkák:
– Ötletes volt megint a rajzolt képregényszerű jelenetből “élőbe” váltás az elején.
– Sean Bean most csak nem hal meg olyan gyorsan, ha már pont arról szól ez az évad, hogy mégis él :D
– Azt néztem egy darabig, hogy a lázadók átöltözhetnének már, főleg Till, mert mióta ugyanabban a vérfoltos cuccban van :D
– Ruth karaktere zseniális, ahogy görcsösen ragaszkodik a formalitásokhoz és a szerepéhez, illetve a Wilford-hoz való lojalitásához, kiváló színészi játék Alison Wright-tól.
– Jé, én nem is tudtam, hogy bizonyos hőmérséklet alatt nem tud havazni :O
– Headwoodék csak szerintem tisztára olyan tipik “kettyós tudós pár”, mint a Marvel’s Runaways-ből Dale és Stacey? :D
– A csillámunikornisos overallon felröhögtem a Big Alice fürdőjében :D
– “Train Psycho and Brakeman Blowie”, akarom mondani Osweiler és LJ továbbra is ígéretes szál, egyelőre beálltak a gondnokokhoz vécét pucolni, na ezt megkapta a kiscsaj :D
– Az a fürdőkádas kényszerített öngyilkosság a második részben… egészen szürreálisan brutális, és mutatja Wilford személyi kultuszát.
– Alexandra szájban viszi a zsilettpengét a csúcstalálkozóra, mondjuk az se semmi…

#hétidézete:
“-There’s no solution…
-Oh, for God’s sake.
-…until we can go back out there! //ez amúgy jó a jelenlegi IRL helyzetre is :D
-This is the world. A rolling steel artery on a dead marble.” /Wilford/

Mate4182 - 2021. 03. 15. 08:39

Baromira off de nem birom ki Hogy ne osszam meg :
A YouTuben van egy csatorna : Yes Theory
A tegnapi videojukban egy vonaton utaztak ami tobb merfold hosszu, folyamatosan szeli at a sivatagot, utasokat nem szalit de igy is sokan felszoknek ra titokban.
Kicsit a Snowpiercer reciproka :D

walaki - 2021. 03. 16. 22:41

Érdekes rész volt, jó kis fordulattal. Bár kicsit erőltetettnek éreztem, értem, hogy a sztori szempontjából ennek kellett történnie.

SPOILER:
Ami böki a csőröm:
– értem én, hogy Icy Bob f@szagyerek, de amikor ilyen hosszú kinti kiruccanásra küldik (megjárni mind az 1034 szerelvényt kétszer, oda-vissza), miért nem adnak a szerencsétlenre egy védőruhát?
– amikor Wilford átmegy a pótalkatrésszel, miért nem kapják el és kötözik meg ott helyben? Ehelyett még azt is hagyják, hogy használja a hangosbemondót, na az lúzerség a köbön. (Megjegyzés, ha el is fognák, Wildordnak akkor sem lenne más választása, mint segíteni nekik, mert ha leáll a Snowpiercer, ő is meghal.)
Ezektől eltekintve jó kis rész volt!

Mkay - 2021. 03. 17. 10:33

Szupi kis rész volt ismét! Nem tudom, de kicsit méltánytalanul alulértékeltnek érzem ezt a sorozatot. Szerintem a hibái ellenére is baromira rendben van. Drámai vonalon nagyon erős, remek karakterek és karakterfejlődések. Az egyik kedvenc sorozat most nálam.

secret - 2021. 03. 17. 13:48

hat ez egyre inkabb guilty pleasure. a szereplok butak (ok wilford, gyere at, majd nem tudja meg senki. ok wilford, pls ne hasznald a telefont), a szineszek rosszak, a cselekmeny egyre inkabb egy nagy semmi (oriasi terv a god module :DDD, jegember a vonat tetejen minek), a parbeszedek komolyan vehetetlenek.

az egyetlen ertekelheto karakter melanie volt, akit meg eltuntettek a patkanyok koze.

de azert nezem. :(

Mate4182 - 2021. 03. 17. 19:32

Engem megleptek most ezzel a zarassal.
Nekem kicsit az santit inkabb hogy amint ugymond megszuletett a megoldas Laytob kb onkent utra kelt a bortonbe… namind1

Kivancsi vagyok hogy zarulnak a dolgok a duplafinaleban bar oszinten remelem hogy lesz 3. Evad

Riddick22 - 2021. 03. 17. 22:09

nekem nagyon bejön 1. és 2. évad is szerintem konkrét vége lesz az, hogy Wilford teljes bagázsát átviszi aztán Melani lemarad/lemaradt? még nem tudom mi lesz vele, de előző rész végén láttuk, hogy mi a helyzet remélem azért vissza kerül azt elbújik valahol. és 3. évad meg arról fog szólni remélhetőleg, hogy Wilford uralkodik és, ha valami nem tetszik neki eltűnek majd emberek :D és így előbb-utóbb rájönnek majd, hogy hoppá Wilford nem is olyan jó, mint ahogy azt gondolták. Poén lenne, ha 2. évad végén meg jelenne még egy 3. vonat is :D

Enzo - 2021. 03. 22. 00:59

2×03-04 (pótlás)

Ez a két rész elment a felkészüléssel Melanie veszélyes küldetésére, illetve a közös partival és Audrey…hát hogyismondjam…magánszámával Wilfordot illetően, ami egy megrázó, erőteljes, ugyanakkor eléggé zavaros jelenetben csúcsosodott ki, és nem is egészen tiszta, hogy melyikük tudta/tudja jobban a hatása alá vonni a másikat. Voltak még extra mellékszálak, amik tetszettek, de nem sok mindent lehetett róluk felírni: a 2×03-ban érdekes volt az Icy Bob hidegtűrési kísérlet meg a Wilford-rajongó karbantartókkal való konfrontáció, kaptunk némi Alexandra-Mel bondingot, és minimális izgalmat – persze, valamennyire lehet rágni a körmöt, hogy vajon fel tud-e menni a vonat az emelkedőn, de tudjuk, hogy úgyis sikerülni fog.

A következő már mozgalmasabb epizód, a kedvencem hogy mindkét oldal literally mindenkivel kapcsolatban azzal ügyeskedik, hogy hogy lehetne minél jobban beépülni a másik vonatba :) Ezzel némileg összefüggésben a parti nagyon jó egymásra találásokat hozott: a nagyon édes Emilia nevű varrónő csajszi (Alexandra barátnője) megtalálta a világ másik “utolsó ausztrálját” Murray személyében, maga Alexandra egy hangulatos jelenetben LJ-vel füvezett fent a vonat kémlelőablakában, Till meg sikeresen túltette magát Jinju-n (aki amúgy szerepelt már egyáltalán az évadban?) és egymásnak estek egy pincérnővel.
Darabkák (2×04):
– Már a Big Alice-ról a 3 ember kiválasztása is mekkora kamu: lentről úgyse látni, hogy hány név van a kalapban, persze hogy előre eldöntött :D
– Josie-t át kell vinni gyógyítani Headwood-ékhoz, ami ugye aduász lehet Laytonnal szemben, ha Wilford megtudja, hogy kicsoda is ő. Jó kis érzelmes jelenet lett, ahogy búcsúztatták a Faroklakók és átvitték a csajt.
– Furcsálltam, hogy nem mutatták egyáltalán Melanie útját (gondolom majd lesz rá flashback), de a rész vége alapján ezek szerint odaért és megvan a kapcsolat -> Wilford mosolya nem volt teljesen őszinte :D

Szóval kiváló a sorozat továbbra is, így tovább!

Enzo - 2021. 03. 23. 00:52

2×05 (pótlás tegnapról)

Na, ez egy izgalmas rész volt! Lássuk a főbb szálakat!

Szép kis üzenettovábbítási lánc alakult ki Josie észrevételeinek eljuttatása érdekében – Emilián nem lepődök meg, hogy benne van, de ezek szerint jóval többen is még. Azon meglepődtem, hogy Icy Bob segített neki a pánikrohamnál ezzel az ötletes “nevezz meg 5 vörös dolgot” módszerrel, meg ugye a végén se buktatta le…
…viszont a másik vonaton nagy gond lehetett volna abból, hogy Terence rájött a dologra, így nemhogy nem hallgatott Laytonra, hogy a Farok is hadd üzletelhessen, hanem még kb ő zsarolhatta volna ezzel az infóval – és hát ebből is látszik, hogy Layton mennyire komolyan gondolta ezt a beépülés dolgot, még arra is képes, hogy Pike-kal gyakorlatilag megölesse a gondnok-főnököt. Pike nem tudom hogy tüntette el Terence embereit a közelből, de az egy elegánsan bizarr gondolat volt, hogy ő nem akar harcon kívül ölni, ezért az ellenfélnek is ad egy fegyvert. Végül a purhabbal(?) ölés meg…wow, kreatívan brutális.

Melanie újabb bejelentkezése ismeretlen okból elmaradt (amit egyébként valóban nem lett volna célszerű elmondani az utasoknak), Audrey küldetéssel ment át a Big Alice mozdonyára és aztán egy meglepő húzással ott is maradt, Zarah már nem csak a Vendéglátás tagja, hanem egyenesen bemondó is, Till meg jót bokszolt a lelkipásztorral, aki furcsamód Layton ellen hangol…
Na de az epizód vége, az zseniális lett! Josie üzenete éppen átjut, de mindenki félreértette, és a Karbantartóknak nem a rendbontók szerep jutott, hanem ők a célpont, aztaku… erős csavar volt ez így a végére! Hogy most ebből osztályharcot akar varázsolni Wilford vagy valami összetettebbet, nem tudom…

Darabkák:
– Josie baktatartályban volt az elején Headwoodéknál? :D De nem? :D Tiszta Star Wars…
– Az olvasóklubos jelenet valahogy annyira nem illett az egész részbe, meg olyan szürreálisan nézett ki…
– Felröhögtem, mikor benyomták Afroman-től a Because I Got High c. számot Pike megtámadása előtt :D
– Till és Oz közös jelenete hiánypótló volt, nagyon rég beszélt már a két egykori harcostárs…
– Bírom, hogy Alexandra csak lazán W-nek (“Dubs”/”Doubs”?) hívja Wilfordot :DD
– Érdekes módon most a szokásosnál jobban ki volt hangsúlyozva, hogy a külvilágban merrefelé járnak (Tiltott Város).
– Az nem semmi, hogy Josie inkább kibírja a műtétet altató nélkül, csak azért hogy kihallgassa a tervet, de a dokik nem ellenőrzik az életjeleit?? Ez nem túl életszerű…

#hétidézete:
“-Tristan, you are fired from the address service.
-Oh, thank God.” :DD

Karcsifiam - 2021. 03. 24. 00:18

Érdekes kérdés, hogy Layton miért mond le önként a trónról. Még van az a pont, ahol érdemes a polgarhaboru is, de ahogy Wilford levezényli a (megtervezett?) krízist, mintha kottából játszana, sőt élvezettel vezényel, úgy ott belátja Layton, hogy csődöt mondott. Mert nem vagy mérnök, hogy tudnál így irányítani, mondja neki W, de ez sokkal több annál mint Layton kishitűsége, vagy alul kvalifikáltsága, inkább egy meghajlás a nagy stratéga előtt.
Nem tudom mitől zseni Wilford, de szerintem az, és a Sean Bean jól hozza. Amúgy a másik érdekes karaktere még icy Bob.. Többet is lehetne képernyőn :) ne csak egy kellék legyen.

Otoaak - 2021. 03. 25. 23:35

Hali

Én csak most találtam ide és van pár ötletem a felmerült kérdésekkel kapcsolatban, bár pár részletet lehet keverek a filmmel és a sorozatban ezek nem kerültek elő.

Engem is nagyon zavarnak az életszerűtlen dolgok de van pár ötletem 1-2-megoldására. :)

Wilford kiskora óta vonatmániás, a pénzét is ebből szerzi. Vannak a vonaton akik már több mint 30 éve neki dolgoznak és építik a pályát(karbantartók) a filmben mikor bemutatják az életét akkor ott az egyik legnagyobb sikere, hogy sikerül az egész világot összekötő hálózatot létrehoznia. A sorozatban is említik talán, hogy voltak korábban is luxus járatai amin be lehetett járni a világot nem véletlenül haladnak el olyan gyakran nevezetességek mellett. Wilford másik nagy álma az örökmozgó vonat megalkotása igazából független a nagy fagyástól, mindenképpen meg akarta csinálni. Többször is szó van arról, hogy Wilford igazából átverte az embereket a vonattal a CW-7 bevetése szerintem csak kapóra jött neki ahhoz, hogy be tudja fejezni a vonatot és ezért árulta a jegyeket. Az is erre utal, hogy a sorozatban már semmi nem érdekli csak élvezni akarja élete fő művét és leszarja az embereket.

Engem mondjuk ezeknél a technikai részeknél jobban zavar a hideg bemutatása mikor -12 fokban már ájuldoznak az emberek meg -40 körül instant megfagynak az nagyon gáz szerintem. Még a -120 fok sem ennyire durva mint ahogyan sokszor bemutatják és főleg nem ennyire látványos a fagyás. Ha a tüdőbe jut persze akkor instant halál de amúgy messze nem ilyen látványos a dolog, ahogy végtagokat fagyasztanak le stb. (le lehet de nem ennyire gyorsan mint ahogy bemutatják).

Enzo - 2021. 03. 28. 23:12

2×06 (pótlás keddről)

Már a cím alapján sejtettem, hogy végre megkapjuk a Melanie-centrikus kvázi-flashback részt, és így is történt. Akartam is mondani, hogy igazán mehetett volna vele valaki, hogy ne narrációt kelljen alkalmazni, de megoldották: hallucináció! Wilfordot, Alexandrát, mindenkit… :D
Ja meg flashback, ami kissé meglepett, de határozottan tetszett a hiánypótló mivolta miatt: végre láthattuk a Nagy Indulást anno, és ezzel együtt azt is, ahogy Wilford lemarad, habár ez utóbbinak a miértjét/mikéntjét azért kicsit bővebben megnéztem volna, hiszen már rendesen beindult a mozdony, amikor mutatták az arcát.
Volt még a flashbackben Melanie genetikus ismerőseinek a családjukkal együtt való kivégzése – hát nem finomkodik a sorozat, azt igazán nem lehet állítani, az érfelvágás témája is az évad eddigi 6 részéből harmadszor került elő…
Az epizód vége pedig határozottan meglepett: Mel pont lemarad a vonatról, WTF?? :O Épp mondani akartam, hogy kicsit klisés lenne, ha éppen hogy elérné, de megint csavartak egyet a dolgon, szép húzás! Na most mi lesz…

Darabkák:
– Lol, egy levágott emberi kar a bázis hűtőjében befigyel (na meg így egy kannibálos párhuzam a Farokkal ugye)
– A Mel által filccel felrajzolt táblázattal diszkrét módon tudták mutatni az idő múlását a jelenetek között, ez szép.
– Megtudtuk, hogy 16 km hosszú a vonat, ami hát ugye megint csak hiteltelenné teszi az elejéből a végébe rohangálást, de asszem ezt a témát kiveséztük az eddigi másfél évad alatt.
– Heh, az ösztönnel szemben mégiscsak jó ötlet volt nem azonnal megenni, hanem követni az egeret, bármennyire is elsőre logikátlannak tűnt.
– Negatívum: ne már, hogy Mel a bázisról(!) meghallja a vonat dübörgését, hóviharban(!!)… ennyire nem lehet csöndes a kinti fagyos világ.

2×07

Nekem valamiért az elején gyanús lett a lelkipásztor fickó (persze múltkor is már Layton ellen uszított). Till ügyesen kinyomozta ezt a Cherry nevű first class nőcit, de addigra már bejött Wilford terve: lázadnak a Farok ellen, és egyre többen akarják Wilfordot… és valóban jól éreztem, tényleg Logan atya a(z egyik) hunyó… az mennyire durva volt már, hogy mivel lebukott, meg akarta fagyasztani a saját fejét :O
Közben a másik vonaton se állnak jól a dolgok, a fene se érti Audrey-t, most áttérítette “wilfordizmusra” a (múltkor ezek szerint meglepő módon életben maradt) Kevint, és ez már nagyon nem színlelésnek tűnt a részéről – ugyanakkor persze ha valaki el tudja játszani hitelesen, az pont ő, a nagyasszony.
Mi volt még? Ruth szembesült régi önmagával, és feloldozást próbált nyerni (pluszpont az 1.évados karleszedésre visszautalásért), így nem csak a kiszökött Winnie-t (nem tudok nem mosolyogni ezen a néven @winnie) mentette meg, hanem ami fontosabb, Laytont is a karfagyasztástól. A végén az a kép, ahogy a baromi hosszú vonat körkörösen megy lefelé a hegyek között és rengeteg ablakban gyúlnak a piros lámpások Wilfordért…egyszerre volt gyönyörű és baljós, nem tudom, hogy ezt hogy fogják megoldani hőseink.

Darabkák:
– LJ (és Osweiler) messze túl keveset szerepel az évadban, ezzel nem vagyok kibékülve. Oké hogy belejöttek a takarításba, de lehetne már valami komolyabb szerepük.
– Pike egy cumiból csinált bongot, komolyan? :DD Zseniális :D
– Terence halálának amúgy nem kéne hogy valami visszhangja legyen?? Semmi említés nem volt róla (mármint a Pike-Layton beszélgetésen kívül), pedig hát eléggé helyi kisfőnök volt a Harmadikon…
– Winnie a kémlelőgömbben, az is de szép jelenet lett :3
– Jé, Roche családját most látjuk először… de nehogy már ők is Wilford oldalára álljanak…

secret - 2021. 03. 30. 18:48

vegigszenvedtem es annak ellenere, hogy 3/10 hianyozni fog. nem ertem.

Mate4182 - 2021. 03. 30. 21:56

En is befejeztem es eros 8/10 az evad nalam. Ma/holnap irok is rola

gio - 2021. 03. 30. 23:07

Rettenetesen színvonaltalan, parodianak is rossz, 2/10. Csak azért nézem, mert kíváncsi vagyok, mi lesz a következő nevetséges logikai bukfenc vagy érthetetlen, ostoba döntés a rossz színészek által játszott üres karakterek által. Mi ez az ökörség a végén, hogy lerobbantjak a vonatot és viszamennek :DD

Anyway, hát erről szól a guilty pleasure. Várom a harmadik évadot…

zoliszekely - 2021. 03. 31. 00:25

Jó kis évad volt ez, 10/8. Sokat tudott fejlődni az évad sztori és szereplők terén is. Lesz 3. évad és csak bizakodni tudok hogy legalább ilyen jó lesz az is.

Spoiler!
Engem nem zavartak a kisebb logikai bukfencek. Viszont ha Melaniet kiírták az elég fájó. Reménykedem, hogy csak vissza fog térni még ő. Wilford mégerősebb diktatúrát vezet majd be szerintem amíg a két vonat egymásra nem talál újra. Nem hinném, hogy a 3. évadot is túlélné amúgy :D De egy érdekes antihős szerepét tölti most be az biztos.
#justiceforJavi #hopeforMelanie

winnie - 2021. 03. 31. 11:00

Annyit tudni, hogy Jennifer Connelly benne lesz a 3. évadban. Hogy mennyit és milyen kapacitásban, hogy mi lesz/lett a karakterével, azt nem.

csermely - 2021. 03. 31. 19:43

A szerelvény szétrobbantás jól nézett ki.
Mel jöjjön vissza valahogy, pl rátalálnak valakik, akik életben maradtak valahogy és megmenekül. Ennél orbitálisabb marhaságokat is megléptek már.

Enzo - 2021. 04. 02. 21:08

2×08 (pótlás hétfőről)

Hú, érdekes volt látni, ahogy egy látszólag jelentéktelen gond (Roche-éknál ereszt a csap) szépen átcsapott az egész vonatot érintő víznyomás-problémába, majd – miután kiderült, hogy szabotázs volt és ezt Boki is belátta – a teljes vonat és ezzel az emberiség is veszélybe került, amit csak úgy lehetett feloldani, hogy Wilfordé legyen a vonat. (Miközben a becsempészés közben naná, hogy nem sikerült teljesen titokban tartani, ezért a nép is fellázadt érte.) Nem tudom, hogy lehetett volna-e esetleg olyan pont, amikor Wilfordot mondjuk le lehetett volna ütni, mert már nem volt nála aduász, és szépen visszacsempészni a kisvonaton – ami ezek szerint tényleg végigmegy a Faroktól a Mozdony előttig.

Remek lett főhőseink “elkeseredett montázsa” a végén, de azt kicsit éles váltásnak éreztem, hogy “snitt, és Laytont már viszik is a fogdába”, mintha a készítők lusta mód nem akarták volna megmutatni, csak éreztetni a tényleges hatalomátvételt.

Darabkák:
– Na most már azt hiszem, nincs kétség afelől, hogy Audrey tényleg dezertált. Alexandrának mennyire idegesítő lehetett már, ahogy Wilford meg Audrey kizárják mindenből és röhögnek meg gúnyolódnak rajta… -.-
– Osweiler-LJ csók: háát, annak örülök, hogy többet szerepelnek, de ezen meglepődtem – meglettem volna szerelmi szál nélkül, mindenesetre a tojásra visszautalás aranyos :)
– Wilford milyen kedves volt Josie-val az elején :O Apropó Josie: ja hogy ő is hideg-ellenálló lett a bőrátültetéssel, hoppá, ennek tuti lesz még jelentősége…
– Lights eleve mióta jár a “nagyok” megbeszélésére, de még ettől eltekintve is mit keres az első osztályon tartott gyűlésen, ha mindenki visszament a Farokba, mert félnek a megtorlástól?
– Miiii, azok Roche gyerekei voltak Headwood-éknál a Tepsiben a végén, vagy csak túlgondolom? Említette ugye korábban, hogy 2 gyereket elvesztett… (apropó, a 2.évadban eddig elő se került a Tepsi)
– Furcsálltam, hogy nem csatoltunk vissza Melanie lekésésére…

2×09 (pótlás szerdáról)

És akkor vissza is kerültünk a “kis elszánt csapat küzd az elnyomás ellen” felállásba, amit rengeteg sorozatban láthattunk – van itt gyakorlatilag börtönbe vetett vezető (Layton sz@rt lapátol és olyan tápanyagrudat eszik, mint az első évadban), fontos ember akinek a visszatérése kétséges, de alakíthat a dolgokon (Melanie), régebben a “rossz oldalon” álló karakter, aki most kiáll az igaz ügyért és jóváteszi bűneit (Ruth nem Vendéglátós többe, miután nem vállalta fel Mel otthagyásának a bejelentését), elnyomott aki felszólal az elnyomó ellen (Till beleáll Wilfordba keményen :D), a hatalomhoz közeli szereplő, akinek ingadozni kezd a lojalitása (Alexandra hogy kiteregette W bűneit a vacsorán!), és a “nyalizós”, aki a régi társadalmi státuszába való visszahelyezést reméli az új irányítástól (looking at you, LJ).

A “cirkuszt és kenyeret” elv is megjelent a részben a vidámparkkal, az ottani bábjáték rettentően cringe-re sikerült, a főkarakterekkel rendezett elegáns és fagyos hangulatú vacsora meg elég fontos kimeneteleket hozott (lásd fentebb), a musical betéteket mondjuk picit indokolatlannak éreztem :D Wilford taktikája ezek szerint az, hogy egyrészt visszaállítja az osztályrendszert (az undorító népszámlálással, amiből némi ritkítás is a cél szerintem), másrészt megpróbálja magához csábítani az “ellenállás” kulcsfontosságú személyeit azzal, hogy megadja nekik, amire szerinte igazán vágynak (Ruthnak a Vendéglátás irányítása, Kevin kárára; Tillnek a Karbantartók gyilkosai), de utóbbiak közül nem jött be egyik esetben sem a húzás.

Darabkák:
– Roche Tepsiben van a családjával, WTF? Ezt így nehezen tudom értelmezni az előző rész végével összekötve.
– Tetszett néhány ügyes kis apróság a részben: Till ahogy ránéz LJ-re, amikor az megemlíti a barátját, sejtve hogy Oz-ról beszél; kicsi Winnie a futár megint; Layton meg gyűjti a kirostált dolgokat, amik még hasznosak lehetnek.
– W micsoda orgiát rendez a mozdonyban :O Meglepő, hogy ennyi embert beenged oda úgy, hogy ő nincs ott, eddig azt gondoltam volna, hogy azt egy privátabb területnek tekinti – de lehet, hogy a Snowpiercer-en történő hatalomátvétel fényében másképp gondolkodik.
– A remény sose hal meg: Josie lefizette az őrt(?) és tudott beszélni Laytonnal, Javi meg kreatívan megüzente neki, hogy Melanie-val sikerült újra felvenni a kapcsolatot (kérdés hogy ezzel Layton mit tud kezdeni + ugye láttuk, hogy lekési a vonatot, szóval mindegy is)

#hétidézetei:
“You’re not unique, Wilford. You’re an old, white dictator with a train set. Fragile, powerful men like you froze the Earth in the first place.” :D /Layton/

“If Wilford threatens her baby, I’m gonna kill him with my butter knife.” :D /Till/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz