login |

Snowpiercer: kezdett a 2. évad – írta Mate4182

2021. 01. 29. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A TNT tavalyi premierje, az itthon a Netflix-re hetiben érkező Snowpiercer – Túlélők viadala első szezonja megpróbálta tíz órában sokkal mélyebben bemutatni a 2013-as képregény-adaptáció mozifilm világát.

Én személy szerint örültem, amikor megtudtam hogy sorozat is követi a filmet, amiben Amerika Kapitány szélvédőre felkenődött rovarokon él, amit zselatintégla formájában szolgálnak fel, de hazudnék ha azt mondanám nem volt bennem egy fajta kétkedés. Egy filmben néha elmegy, ha valamire csupán annyi az indok, hogy “mert csak”, de sorozatoknál az ilyesmi szerintem nem működik, mert a kérdés többször, akár óránként is felmerülhet fel, és nem veszi ki túl jól magát, ha állandóan emlékeztetve vagyunk egy marhaságra.

Aztán amikor az első évadot befejeztem egyfelől örültem, mert valóban sikerült viszonylag jól megmagyarázni a felmerülő kérdéseket (többek között azt, hogy férnek el az emberek, hogy kötik le magukat, hogy oldják meg az iskoláztatást, étkeztetést), ugyanakkor még mindig nem fér a fejembe, hogy miért jobb ötlet egy nonstop robogó vonatot megtervezni, mint mondjuk egy hatalmas bunkert, de ezt azt hiszem, hogy el kell engednem, mert sajnos a második évad nyitása sem adott rá választ.

Más dolgokra viszont kaptunk megoldásokat.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ellenben fény derült a titokzatos Mr Wilford kilétére, aki mindannyiunk egykori kedvenc “feláldozhatója” Sean Bean. Ő alakítja hát, a Hótörő megálmodóját és megalkotóját, akiről az első évad nagy részében az utasok azt hitték, velük utazik a vonaton. Az első benyomásra szociopata milliárdos ráadásul egy saját vonattal, a 40 kocsiból álló Big Alice-szel (Nagy Alíz) érkezett. A Big gondolom valami belsős poén, tekintve hogy 40 kocsiból áll, míg a Hótörő 944-ből.

A másik nagy csavar az évadzáróban az volt, hogy Mel kikerült a vonaton kívülre, ahol új rejtélynek havazást kaptunk, ami elvileg lehetetlen, hisz túl hideg van: kíváncsi vagyok, lesz-e jelentősége, vagy tényleg csak hallucináció volt. A vonat pedig elindul Mel nélkül, aki kénytelen-kelletlen, de az új vonatra száll át, persze csak miután a vonatokat összefogó kapcsolóra helyezte a mindig kéznél tartott C4-esét.

Mint kiderül, az elmúlt 7 évben Wilfordék sem tétlenkedtek, egy alapos átépítés után a Nagy Alice is kigurult a garázsból, és csak várta a lehetőséget, hogy revansot vegyen. A férfi ugyanis haraggal vált el Meltől, ami érthető, hiszen a nő ellopta a vonatot és hátrahagyta annak alkotóját. Nem csak a volt munkáltatóját, de a lányát is sikerült maga ellen fordítania, aki szintén az Alice-en van, sőt ő a ,,masiniszta”. Érdekes, hogy ebben a világban ez amolyan gyerekszakma, az első évadban is egy 10 év körüli srácot néztek ki új jelöltnek.

Az utasokra nézve nem jó hír, hogy Mr Wilford szigorú szabályokkal érkezett, és látszólag az eddigi arány a faroklakók és jól élők között egy új fordulatot vesz, és ezentúl itt lesz nekünk a Hókotró a pár ezer utasával, akik túlélnek, ahogy tudnak, és persze a Big Alice, rajta Mr Wilforddal, és az elérhető összes luxussal – ami még maradt.

Nem derült ki, hányan vannak még az új vonaton, de egy új ellenség máris lett Jeges Bob személyében, aki valamilyen furcsa kísérlet eredménye lehet, ugyanis nem hat rá a -20 fokos hideg, és jóval erősebb, mint egy átlagos ember – gondolom, az évad során lesz majd valami nagy harc közte és a Strong Boy névre hallgató régi utas között.

Az mindenesetre egyértelmű lett, hogy az új vonaton más csapásvonalon folynak a termelések. Nem csak olyan krémet fejlesztettek, ami minden sebet gyógyít, de az egyik vagonban egy fűültetvény is helyet kapott, mert az utasoknál 10 dekás kiszerelésben lapul a spangli, amit akár egy almára képesek elcserélni.

Száz szónak is egy a vége, az évadnyitó eseménydús volt. Kaptunk kérdéseket, no meg pár válasz is. Számomra erős 8/10 volt a szezonnyitó, remélem az egész évad megüti ezt a szintet. Kommentben pedig mehet a fogadás, hogy meddig él majd Bean. Még akkor is, ha a mítosza leáldozni látszik, tekintve, hogy egyre több sorozatot fejez be életben.

9 hozzászólás Ne habozz!

Youwe - 2021. 01. 29. 23:07

“A Big gondolom valami belsős poén, tekintve hogy 40 kocsiból áll, míg a Hótörő 944-ből.”
Szerintem a Big a vagonok/mozdony méretére utal, böszmenagynak tűnik a Snowpiercerhez képest.

AliceMorning - 2021. 01. 30. 00:36

Lássuk be: ha gazdag idiótákat akarunk találni hogy befektessenek az ötletünkbe, egyszerūbb eladni nekik egy Orient-express jellegū menetet mint a földalattkuksolást.

Yeto - 2021. 01. 30. 08:03

Nekem az rémlik a filmből hogy folyamatosan gyűjtenie kell a havat/jeget a vonatnak ahhoz hogy működjön, amit egy bunkerben nem olyan könnyű megoldani. Ennek persze ellentmond hogy Alice X ideig a garázsban dekkolt, és ott van az a kérdés is hogy egy atomreaktor miért ne tudna energiát, áramot, meleget szolgáltatni a hidegben egy bunkernek.

miles - 2021. 01. 30. 13:05

A film végéig reménykedtem, hogy kapok magyarázatot arra, miért kell mindennek egy vonaton játszódnia.
Jó film volt, de ez végig piszkált. Nem, mert nem találtam logikus megfejtést, hanem mert minden gondolatmenet oda vezetett, hogy ennél csak jobb megoldás van.
Oké, az emberi hülyeség (is) határtalan, de az evolúciónak meg nincs humorérzéke.

jenga - 2021. 01. 31. 19:14

talaltam egy ilyen velemenyt, aminekvan egy kis ertelme:
“my personal assumption is that the train was never meant to be a safe haven for the last remaining humans to begin with, but was just converted to it. If I am not mistaken there was a flyer in the first episode that showed it being nothing more than a fancy tourist attraction.

So I guess that due to how fast the earth was cooling down and the therefore need to act fast the train was converted into what it is now in the show. The tracks might have already been build so Wilford just expanded the train with the needed cars. After all, it’s probably cheap and faster to build a train than an entire bunker.”

walaki - 2021. 02. 05. 07:38

Na, kaptunk valami válasz féleséget :-) Bár sok teteje nincs, de úgy tűnik, ha nem halad a vonat, akkor nem működik rajta semmi (de hogy miért van ez így, az passz. Mintha a pirosnál álldogálva kikacsolna a légkondi meg a rádió a kocsiban). Ezt el kell engedni, és akkor egy egész élvezetes kis sorozat. A karakterek jók, a szituációk jók, a társadalomkritika jó. No azért nem egy világmegváltó mű, de kellemes.
(Egy dolgon nem tudom túltenni magam, az pedig a váltakozó szélesség. A tailben épp hogy elfér egy ember két ágy között, máshol meg dögivel van hely oldalra. De ez egyéni szocprobléma, tudom :-))
Érdekesen alakulnak a dolgok, kíváncsi leszek, mi sül ki belőle! Az első évad második felére határozottan feljött a sorozat, és eddig úgy tűnik, tartják a színvonalat.

Karcsifiam - 2021. 02. 06. 10:18

Hmmm.. A big alice-t pár évig szerelték egy csarnokban..akkor addig hol voltak Wilfordék? Gondolom nem a vonaton ücsörögtek, amíg hegesztették a mozdonyt, meg a vonat végi elkapó szerkezetet :) szóval csak azért mozdult ki valami bunker finom melegéből, hogy visszaszerezhesse a hótörőt, meg pár luxy élelmiszert?
Max még az lehet, hogy éheztek ott, és ezért kell neki a hótörő,ami önellátó végső soron

Mate4182 - 2021. 02. 10. 13:28

Mindenkinek van egy reszlet ami jobban erdekli mint a tobbi, ez tetszik ebben a sorozatban

En peldaul birom hogy a Big Alicen ugy tunik Wilford hobortja miatt termesztenek fuvet, de Layton harmadik epizodos huzasa azt jelenti hogy a Hotoron is hasznat vennek :D

Harlekin - 2021. 02. 11. 14:29

Több utalás is van a sorozatban arra, hogy eleve abból van energiájuk, hogy mozog a vonat (egyszer elhangzik, hogy lényegében örökmozgó, vagy az is, hogy ha lassabb mennek, kevesebb lesz az energia). Tehát ezért kell a vonat, mert az pont termel annyi áramot amivel egyrészt megy, másrészt elég a túlélésre. Szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz