login |

WandaVision – 1×04: Voodoo Child

2021. 01. 29. 20:00 - Írta: human

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Ennyire számít egy jól választott zene? Ma hány fiatal MCU-rajongó írta be Spotify-ba, hogy Voodoo Child? Vagy csak álmodozom? A lényeg, hogy a rész eredeti címe persze találóbb: We Interrupt this Program, megszakították az eddigi részek folyamát, és megkaptuk a kontextust.

Ezúttal nem MCU-utalgatásokra (vagy ahogy tévesen hívják sokan: húsvéti tojásokra) ment el az idő, hanem teljesen másra. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Most lehet arra mutogatni, hogy a bevált anyag kell az MCU-fanoknak, de végre nem tököltek, Hulk csettintése után vették fel a kesztyűt… vagyis csak hülyülök a magas labdával, hiszen a fonalat vették fel, avagy elhelyezték időben az eddig látottakat. Gondolom már ez is elég Wow!-hatás volt, láthattuk kicsit azt, hogy milyen zavar volt, amikor hirtelen visszatért az emberiség fele.

A visszatérés után játszódik itt minden, ami gondolom nem sok embert lepett meg. Persze most is belementek abba, hogy olyasmi volt a végén a nagy felfedezés, amit már tudtunk. Vagyis hát az első részben mutatott méhes csávó elhessegetése óta nyilvánvaló volt, hogy bizonyos szinten Wanda irányít.

Ellenben itt enyhítő körülmény, hogy a külvilágiaknak is meg kellett érteni a jelenleg zajló dolgokat, hiszen a végére ha minden jól megy, akkor Wandának szembe kell nézni a valósággal. És gondolom az ikrek is fontosak, hiszen (talán több) képregényben is azok voltak.

Feldobta még nekem a részt az is, hogy kifejezetten bírom az ilyen “összetereljük a tudósokat” klisét. El is vittek vele. Persze sok ismert karakter is feltűnt, hogy még jobban aláhúzza ezen sorozatok rendes MCU-illeszkedését. Igazi mélység nem volt, csak a filmekre jellemző felszínes humor. Kivéve az utolsó pár percet Wanda világában.

Továbbra is tartom, hogy kicsit túl lett töltve a sorozat eleje, de mostanra már “beindult”. Nyilván kérdés, hogy egy StacyMarknál ki lenne még ott, de szerintem itt sokan maradtak. Én is.

35 hozzászólás Ne habozz!

asdasd - 2021. 01. 29. 20:33

meg mindig nem tudom eldonteni, hogy jo volt e ennyi mindent elloniuk ebben a reszben vagy sem.

az elozo vegen jott egy wtf elmeny az ultronos mondattal, meg az utolso jelenettel. most pedig hirtelen ennyi minden kiderult(?).

bar az is ketsegtelen, hogy az elozo reszekben felvett sitcom vonal mar roppant unalmas volt.

basszus, tenyleg nem tudom eldonteni. :D de a resz ketsegkivul jo volt es jo volt latni a ket visszaterot (meg ha a low budget vonalat is viszik az mcu-ban), mert mindig is birtam oket.

Llew - 2021. 01. 29. 20:47

Amit a kibeszélőben is írtam:
A most látottak fényében az első három rész tényleg elég vontatott időhúzásnak és átverésnek tűnik.
Három rész “ilyen még nem volt az MCU-ban” után kaptunk egy olyan Agents of Shield epizódot, amilyennek a rajongók azt várták és amilyennek többször ígérgették, de sosem jött el. Régi/új háttér karakterek és mozis szereplők egyértelmű mozis kötődéssel a MCU-hoz.

piszkosfred - 2021. 01. 29. 20:54

Nem banom, hogy maradtam, mert tenyleg most indult be. Es ertem en, hogy miert igy kezdtek, sot bizonyos szinten nagyon okos otletnek tartom, de a nem verbeli MCU rajongok kozul szerintem joparan kaszaltak az elso ket resz utan.

Llew - 2021. 01. 29. 21:10

A rész elején, a korábbiaknál jobban bemutatott visszatérés utáni káosz azért felvet pár kérdést a visszacsinálással kapcsolatban. Pár embernek legalább akkora trauma, mint akiknek eltűntek a szerettei anno, de akkor is megrázó ha már tovább léptek, erre megint előkerültek az emberek.

Arról nem is beszélve, hogy bár nagy megmentésnek van beállítva, elég sok áldozata lehetett a korábban repülőről/hajóról/űrhajóról/liftből/stb. eltűntek, vagy csak simán a közúti forgalomba visszatérők között.
Olyan kérdésekről nem is beszélve, hogy mi van ha valaki egy más által éppen elfoglalt helyen materializálódott újra? Pl. egy éppen foglalt kórházi ágyon?
Persze ilyen részletere nyilván nem fognak kitérni.

scarytheone - 2021. 01. 29. 21:47

Csak kiváncsiságból néztem bele az első részbe délelőtt és azt kell mondjam nekem bejött(be is hoztam a lemaradást).
Az első két rész fura volt,de betudom annak hogy hasonlót 8 éves koromban láttam.
A kokrét áttörést a 3.rész vége hozta,ott megvettek és ez erre a részre is kitart.
OFF:Elizabeth Olsen instant szerelem!

Kati néni - 2021. 01. 29. 22:53

(Kati néni félig offosan kérdi, hogy tényleg imtegrálják-e Wanda által az X-eket az MCU-ba és megmásítják-e a múltat? Csak hétfőtől tudok előfizetni a Disney+-ra.)

Kati néni - 2021. 01. 29. 22:53

N=M

jesustomer - 2021. 01. 29. 23:26

Kati néni hogy tud Disney+ra előfizetni?

Hegedda - 2021. 01. 29. 23:43

Ezt az easter egget nem lehet e kikacsintásra magyarítani? Csak egy ötlet.

Kati néni - 2021. 01. 30. 00:30

jesustomer, úgy, hogy február 1-től kapok egy új Google Pixel 5-öt a Telekomtól (mert lejár a két éves hűségszerződésem és meg lesz hosszabbítva), ezért ajándékba kapok mellé 3+3 hónap Disney+-t ingyen, a hetedik hónaptól meg 4,99 lesz a Magenta L díjcsomagom mellé. Hát így. És még ingyen Spotify is jár 3 hónapig. Tiszta öröm.

miles - 2021. 01. 30. 07:23

Ideje volt fellebbenten a fátylat, már féltem, valami elborultabb jön ki belőle, mint a Legion-ból.

jesustomer - 2021. 01. 30. 09:51

Szóval Kati Néni nem Magyarországon lakik :D

punyapapa - 2021. 01. 30. 11:01

Amennyi kérdést megválaszoltak, annyi új kérdés lett.
Neken tetszett ez a rész is.
Bár mikor Wanda meglátta, Visiont halottnak, akkor eszembe jutott egy kérdés. Vajon Vision holttestét használja, vagy ő csak egy kivetülés. Mondjuk az első változat elég creepy lenne.

tumpara - 2021. 01. 30. 11:07

Az első 3 részt túlhúzták, elég lett volna belőle 10-20 perc (bár a korszakok megidézései nagyon tetszettek), viszont a 4. rész közben az idő úgy elrepült, hogy csak lestem, hogy máris vége. Na innentől már alig várom a következő részeket!

Csigusz - 2021. 01. 30. 11:39

Na, ez a rész most borzasztóan nem tetszett, mármint igazából semmi sem történt, csak megmutatták a másik oldalról azt, amit már tudtunk (csak nem sejtettünk) nagyjából.
Továbbá elrepült az egész, azt hittem kb 15 perce mehet amikor vége is lett.

Nem azt mondom, hogy ‘rossz volt’, de most nagyon kellett volna, hogy dupla rész legyen, mert így olyan érzés, mintha két hetet várnánk arra, hogy menjen tovább a sztori.

zolij - 2021. 01. 30. 12:23

punyapapa: állítólag az Endgame végén lett volna egy stáblistás jelenet, hogy Wanda begyűjti Vision testét, csak végül nem tették bele. Szóval kitudja :-)

Ha jól számolom, akkor itt 3-4 héttel járunk az Endgame után, de még jócskán a Far from Home előtt.

Yooha - 2021. 01. 30. 21:23

Az Loew által feltett kérdések a visszatérésekről engem is érdekelnének. Erről lehetne egy külön sorozat, minden részben más szereplőkkel, bemutatva milyen megélni visszatérőként, már a gyászon tűllévőként, vagy aki a visszatéréskor hal meg (pl repülőn volt).

Más: A városlakók civil anteregóinak neve kellene hogy mondjon valamit? Ők Shield ügynökök, Wanda barátai, vagy kik?

csakegysrac - 2021. 01. 30. 22:39

Azt hiszem, egyértelmű utalást kaptunk arra, hogy Vízió “halott” is marad a valóságban. Ha mégsem így lesz, az totálisan kinyírja visszamenőleg a hatását a Thanossal való jelenetének, de persze nem ez volna a legelső eset, hogy az MCU visszatáncol egy hős kiiktatásától.

oriic - 2021. 01. 31. 11:56

Yooha:

Szerintem a lakók csak simán random emberek, akiket Wanda a környékről szedett össze. Ahogy látni lehet, mindegyiknek new jersey-i jogosítványa van, vagyis tippem szerint környező településekről származhatnak.

motch - 2021. 01. 31. 17:00

Számomra hozott egy agents of shield vibeot, és annak kifejezetten örülök hogy elhagytuk végre a sitcomot, viszont pár rész kicsit zavart, pl mekkora arra az esély hogy pontosan azt az FBI ügynököt, azt a SWORD ügynököt és azt az asztrofizikust küldik ki erre a misszióra akiket a filmekből ismerünk, mármint erre a valóságban mennyi esély lenne? Amúgy ezzel a résszel rendesen beindúltak a teóriagyártások, az egyik amit megfigyeltem hogy amikor kiakasztják a falra a városlakók személyleírását a Kathryn Hahn által alakított Agnesnek nincs kiírva a valódi neve és ő az egyetlen akinek nincs jogsija véletlen? Sokak szerint ő egy boszorka aki segített Wandának felépíteni ezt a világot. Ja és ha Wanda mégis Vízió holtestét használná az tényleg elég dark lenne viszont jól megalapoznának egy jó főgonosz szálat Wandának mondjuk a dr Strange 2-ben.

Hádész - 2021. 01. 31. 19:48

motch: “mekkora arra az esély hogy pontosan azt az FBI ügynököt, azt a SWORD ügynököt és azt az asztrofizikust küldik ki erre a misszióra akiket a filmekből ismerünk” Hát az FBI ügynöknek már volt érdekes ügye, gondolom bevonták a különlegesebb ügyekkel foglalkozó osztályba, Monica elég jól be volt mutatva, hogy miért, Darcy meg eléggé elől lehet a tudósok listáján, akikre rácsörögnek, ha kemény dió, amivel a szervek találkoznak. Plusz ott volt a sok ismeretlen tudós, aki szintén oda tartott, szóval szerintem így egyáltalán nem volt zavaró.

Llew - 2021. 01. 31. 21:51

motch
Ahogy Hádész is írja. Minek van nagyobb esélye, hogy noname ügynököket és tudósokat vonnak be vagy alapveően olyanokat, akiknek már volt dolga szuperhősös vagy hasonló esettel?
Egyébként Woo ügynök elmondja, hogy egy sima ügynek indult csak fura fordulatot vett. Szóval ő tök véletlen pont.

Nézőke - 2021. 01. 31. 23:27

végre, végre.
Ez az,amit akartunk,és amit vártunk.
Azon gondolkozom,hogy aki nem látta mondjuk az első hármat, bele merjen-e így vágni.

Gondolok itt arra,hogy pl a visszatérős jelenet, nagyon hátborzongató volt..és valóban, végre jó lenne abból a szedett-vedett Endgame-beli semmilyen megmagyarázásból végre komolyabb történeteket írni, hogy mivel jár a Bosszúállók önzősége.
Konkrétan galaxisok millióban ugyanez a helyzet, hogy káosz, amint visszatérnek a rég elhunytak, és persze újabb halálok milliárdjai, akik pont rossz helyre (égbe,vonat elé stb) érkeznek.

Szóval most először éreztem komolynak a magyarázatot, de rögtön ugrottak három hetet, hogy “Monica, jó látni,hogy túltetted magad rajta”
Ez nem teszett, a többi igen, végre ott a helye a sorozatnak,ahol lennie kell.

Vizió halott, ez nem kérdés.
Szegény darazsas emberkével mi lett? Őt nem lökte ki Wanda…

valamint úgy tűnik, hogy bizonyos jelenetek nem látszódnak odakint. Pl amikor Vizió beszél a szomszédokkal, az nem a show része.

Beindult, nézős.

Hádész - 2021. 02. 01. 11:55

Nézőke: Szerintem a méhész is beleolvadt a sztoriba, ahogy a többiek is, Monica is, csak utóbbit kizökkentette a rádió, így tört felszínre nála a valós tudata egy része.

Az “el- és visszacsettintés” témával meg tényleg foglalkozhatnának még (akár más filmben, sorozatban), mert a “járulékos veszteségek”, akik közvetve haltak meg, továbbra is tragédia, illetve az egész jelenség feldolgozása lelkileg.

oriic - 2021. 02. 01. 13:36

Kommentemben nem spoilereztem, mégis törölve lett. Megkérdezhetem miért?

Llew - 2021. 02. 01. 14:08

oriic
valószínűleg a spamszűrő nyelte el, türelem, majd visszarakják, vagy írjál miatta winniéknek

Nézőke - 2021. 02. 01. 16:12

Hádész: wait.
Monicát nem a rádió zökkentette ki,hanem szerepet játszott,csak elszólta magát.

Mivel ügynök,és ha már bekerült,ki akarta deríteni mi történik valójában odabent,és “beépült” Geraldine-ként.

Azt vélelmezem,hogy Wanda nem tudta elfogadni,hogy a csettintéssel mindenkinek a szerette visszatért, csak a Viziója nem. Na jó, meg Natasha sem,de őt nem is szerette szívből (hm, egy spin-off kettejükről a késői sávban? :P )

így inkább a trauma elfogadása helyett ezt az utat válaszotta.
Persze gondolhatná,hogy előbb-utóbb lelepleződik…
szóval nem tudom miért ragaszkodik ennyire, csak a normális embereket bántja ezzel odakint.

Hádész - 2021. 02. 01. 21:03

Nézőke: Akkor csak nekem nem esett le valami? Újranéztem a 3. rész Monicás jeleneteit, de azt leszámítva, hogy elgondolkodik egy fél pillanatra a nevén bemutatkozáskor, csont nélkül hozza a szitkom stílust. Szóval vagy nagyon gyorsan belerázódott az álcába, vagy automatikusan a színjáték része lett. De a következő kinti részből úgyis kiderül, minden bizonnyal ki fogják kérdezni, mi történt odabent.

Hádész - 2021. 02. 01. 21:05

Bocsi a dupláért, “2-3. rész”-t akartam írni

Yooha - 2021. 02. 02. 12:09

Nézőke: Szerintem Wanda nem direkt szivatja az embereket, hanem a tudatalattija hozta létre az egészet, meg egy ilyen sitcom személyiságet magának, aki részben hasonlít az igazira, de a legtöbb dologra nem emlékszik.
Azért hogy neki lyen erős mentális képessége van, eddig nem tudtam. Vagy lehet, a Vörös Infinity Stone is segít neki?

Hádész - 2021. 02. 02. 13:20

Yooha: Biztos nem 100%-osan tudatos a dolog, nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a tudatalattija mellett még valaki rászedte/besegített. Így lenne is a sorozatban legyőzendő ellenfél, és nem Wandának lenne hatalmas arcvesztés.

Python - 2021. 02. 02. 17:24

Beindul az MCU vonulat. És ugye kiszivárgott némi képanyag az 5. és a 6. epizódból (direkt nem linkelem…) szóval lesznek még itt meglepetések a fő történettel és a reklámok kapcsán is. ;) :)
Meg ugye az új “félidős” poszteren a tapéta egy bizonyos részén is mintha láthatnánk Mephistot, szóval…! ;) Szóval akik eddig fanyalogtak egyre több MCU -t fognak kapni a következő epizódokban, de azért még marad a sitcom vonulat is, csak elkezdenek megváltozni az arányok.

Enzo - 2021. 02. 02. 20:08

1×04 (pótlás)

Na, ez király epizód lett, kellett ez a visszautalós-megmagyarázós rész! Mennyire meta már az egész :D
Remek volt, hogy láthattuk a különböző tárgyak és személyek “bekerülését” (helikopter, Monica Rambeau, a méhész fickó), ahogy az erőtér “áttranszformált” mindent az adott évtizedbe illőre; meg az is tetszett, hogy megmutatták végig Wanda és Monica jelenetét, ami a “kilökéshez” vezetett, illetve a rádiós “beszólást” egy új szemszögből. Valami extrát mondjuk vártam volna a végére (Vision halottnak haluzásán kívül), mert így igazából történetileg ugyanott tartunk, mint az 1×03 befejezésekor.

Darabkák:
– Az elején amiket Monica hallott, azok a Captain Marvel filmből voltak idézetek, ugye?
– Na tessék, így kell bekötni a filmeket a sorozatvilágba (khm SHIELD)! Hulk csettintéséről (blip) annyira elfeledkeztem amúgy :D de akkor annak a hatásait láttuk a flashbackben.
– Szóval kéne ismerni a beküldött tudósokat valamelyik filmből? :O Jó tudni :’D

#hétidézete:
“So you’re saying the universe created a sitcom starring two Avengers?

korum - 2021. 02. 02. 20:15

Még eszembe jutott, hogy itt valami földönkívüliek? kavarják, akik csak a sitcomokat fogták el a Földről a TV-jeikkel, és azt hiszik, ez a normális… :)

Python - 2021. 02. 02. 20:41

@Enzo: Nem volt véletlen az a Marvel Kapitány hangidézet. ;) Ha megnézted jobban Monica Rambeau féle drón helikoptert, akkor láthattad, hogy festése az idézi Marvel Kapitány ruhájának a színmintázatát, amit ugye még gyerkőcként ő választott ki Carolnak.

De ezeken túl is voltak azért eldugott de igen beszédes képi utalások. Nem fogok itt kiemelni most egyet sem, lásd alább:
https://www.buzzfeed.com/noradominick/wandavision-easter-eggs-details-episode-4

https://thedirect.com/article/wandavision-villain-sword-director-easter-eggs

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz