login |

Everyone Is Doing Great: az 1. évad

2021. 02. 01. 15:50 - Írta: Shannen

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A Hulu újonnan vásárolt, eredetileg közösségi finanszírozásból készült komédiája az egykori One Tree Hill-es srácok, James Lafferty és Stephen Colletti önéletrajzi-ihletésű szerelemprojektje. Magán hordozza a kis, független filmek főbb stílusjegyeit és egyszerűen nem lehet nem végigmosolyogni az egészet.

A történet két színész barátsága körül forog, akik öt évvel a nagyon sikeres vámpíros tindiráma sorozatuk vége után még mindig keresik a helyüket a világban, mind a párkapcsolataikban, mind a szakmájukban.

Míg a Colletti által alakított Seth próbál bennmaradni Hollywood vérkeringésében és meghallgatásról meghallgatásra jár, hogy aztán időként elcsípjen egy-egy munkát, addig Lafferty karaktere, Jeremy képtelen erőt venni magán, és inkább csak beállva lógatja otthon a lábát.

Mindeközben pedig a sorozat elején mindkét srác kapcsolata zátonyra fut, ami szintén kihívás elég állítja őket. A két volt barátnő/feleség (akik nem mellesleg szintén színészek) visszatérő szereplők, akik hol közvetve, hol közvetlenül próbálják kicsit terelgetni és támogatni a két férfit kisebb-nagyobb sikerrel. Voltak ugyan jó pillanataik nekik is, de általában az ő részeiknél döcögött a történet.

A sorozat tehát alapvetően egy haverkomédia, amit eléggé feldob az insider jelleg, ahogy látjuk, hogy mennyire abszurd helyzeteket tudnak eredményezni a meghallgatások, milyen különc figurákkal van tele Hollywood, mekkora biznisz a merchandise termékek árusítása, és mennyire küzdelmes kitörni a tinisorozat sztár skatulyából.

Belepillanthatunk egy tipikus epizodikus krimi forgatásába, de ha kell, akkor Észak-Karolináig is elmennek hőseink, hogy dolgozhassanak. Nyilván adja magát, hogy ezek a sztoriszálak eléggé Lafferty-ék saját tapasztalataira épülnek és a karaktereik sem teljesen légből kapottak.

Közel se működnének ennyire az epizódok, ha nem lenne baromi jó a dinamika a két szereplő között. Jeremy, a szerethető idióta és a magát komoly színésznek eladni próbáló Seth egyszerre ellentétei és tökéletes kiegészítései egymásnak, ezért is olyan hihető a barátságuk. Na meg azért is, mert sugárzik a sorozatról, hogy rengeteget improvizáltak és imádták minden percét a forgatásnak.

Colleti és Lafferty egyébként nem csak írták, de rendezték és vágták is az epizódokat, és ez a személyes bevonódás érződik is. Nagyon szerethető karaktereket és humort teremtettek, ami miatt nekem olyan érzésem volt, mintha évek óta ismerném ezeket a szereplőket és minden hibájuk ellenére az első perctől kezdve szurkoltam nekik. A klasszikus Los Angeles-i hangulatot is remekül átadták.

Ami pedig szintén a készítői kvalitásukat dicséri, az az, hogy okosan van felépítve a cselekmény. Apró utalások vannak itt-ott elszórva, amiknek az adott pillanatban nem tulajdonít a néző nagy jelentőséget, a végére mégis értelmet nyernek, sőt igazából egy cliffhangerre futnak ki. Túlzás lenne zseniálisnak nevezni a finálé végén a húzást, de én bizony felnevettem és csettintettem egyet.

Azt azért fontos leszögezni, hogy a sorozat igen szórakoztató, de a humora nem hangosan nevetős, néhány pillanattól eltekintve, inkább megmosolyogtató nézni ennek a két srácnak a mindennapos csetlés-botlását. Az meg csak hab volt a tortán, amikor a korábbi (a The Vampire Diaries-re nagyon hasonlító) sorozatukból láthattunk rövid bevágásokat.

Nem mondom, hogy kiemelkedő az Everyone Is Doing Great, de a hasonló független produkciókra jellemző személyes hangvétel és az egész természetessége nagyon szerethetővé teszi a végeredményt. A mindössze 8 részes első évad tökéletes egy délutáni darának, aminek a végére, ha a szereplők nem is feltétlen, de legalább mi, nézők jobb hangulatba kerülünk.

Még nem tudni, hogy lesz-e folytatás, de én nem bánnám, ha továbbra is figyelemmel követhetnénk ennek a két tökéletlen srácnak a kalandjait.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz