login |

Servant: kezdett a 2. évad

2021. 02. 01. 21:30 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Don’t worry, I handled it.

Egy ideig A szolgáló magyar címen futott az AppleTv+ talán legjobb sorozata, mielőtt visszaváltottak volna fura módon az eredetire, és éreztem én, hogy a többek között M. Night Shyamalan neve által fémjelzett szürreális és bizarr (1. évados kritika), már-már gasztrohorroros széria folytatásából legalább 3 részt kell megnéznem ahhoz, hogy valamennyire fogást találjak az új szezonon, ami azért elég rendesen berántott, bár nem bánom, hogy nem tudom azonnal ledarálni.

Most mondjam azt sokadjára is, hogy jelenleg nincs ilyen (stílusú/hangulatú/megvalósítású) sorozat a tévében? Csak azért, mert most, hogy elkezdtem írni róla, tudatosodott bennem, hogy az eddig látott 3*30 percben történeti szempontból alapvetően szinte semmi sem ment végbe, vagy legalábbis egyetlen mondatban összegezni tudnám azt, amit láthattunk. Cserébe, ami pluszt adott kezdés a karakterek vagy hangulat kapcsán, ahhoz több oldal is kevés lenne.

És ebben áll a Servant ereje, észrevétlenül képes beszippantani az egyik nézőt a világába, ami egyszerre felkavaró és magával ragadó, miközben más minden bizonnyal csak értetlenkedik azok, hogy mit lehet élvezni azon, ami épp a szeme előtt pörög.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Illetve sok mindent nem is tudnék elspoilerezni, hiszen miután a finálés szekta megjelent és Leanne eltűnt, csak annyi történt, hogy Dorothy-ék megpróbáltak Jericho, illetve a bébiszitter nyomára bukkanni, és az 1×03 végére sikerült is a küldetés, már ha Tobe valóban haza fogja fuvarozni az eszméletlen lányt.

És hogy utána mi lesz, annak kapcsán épp úgy tanácstalan vagyok, ahogy az voltam, amikor elkezdődött az évad. Többek között ez az, ami lenyűgöz a sorozatban, hogy lövésem sincs arról, hogy mire számítsak, hogy mit fogok kapni a következő részben, sőt, jelenetben, hogy merre akarják kanyarítani a történetet. És ez, meg a nagybetűs hangulat még akkor is nagyon élvezetessé teszi a részeket, ha nem nagyon kötnek le a történések, vagy éppen nem tudom hová tenni őket.

Például az is meglepett, hogy a 2×03-ban visszaemlékezéseket kaptunk Dorothy terhességének idejére, és bármennyire is megakasztotta, vagy legalábbis nem vitte előre annyira a történetet, mint azt a készítők remélték, tök jó volt látni a flashback jeleneteket, és adtak ezt-azt hozzá a karakterekhez is.

No bubba, no crime, right?

Azokhoz a karakterekhez, amiket még mindig nagyon jól hoznak a színészek. Rupert Grint zsenialitásáról már írtam korábban, amellett, hogy nagyon jó szövegeket írnak neki, a színész szuperül megteremtette ezt a végülis mellékfigurát. Lauren Ambrose játéka kapcsán meg folyton arra gondolok, hogy aki először látja őt, annak meggyőződése lehet, hogy ő eleve egy ilyen… (nem is tudom, hogy mi a megfelelő jelző) pattanásig feszült, robbanásra hajlamos és totálisan mániákus személyiség, pedig más szerepei, mondjuk egy Sírhant Művek pont az ellenkezőjét mutatták meg. A lényeg, hogy Dorothy bármennyire is tenyérbemászó vagy irritáló, a színészi játék pazar.

Meg a rendezés, vagy legalábbis az operatőri munka, amivel remekül megteremtik a konkrét fenyegetések hiánya ellenére a teljesen creepy hangulatot. Azt ugyan nem tudom, hogy az egyelőre mitikus szekta milyen szerepet fog kapni a szezonban, és a hipnotizálós jelenet, vagy legalábbis az, amit sugallt, akár cápaugrás is lehet, remélem, hogy a készítők továbbra is jól fognak egyensúlyozni azon a vékony mezsgyén, ami a zsenialitást és a valódi, káoszba torkolló őrületet választja el.

24 hozzászólás Ne habozz!

Ream - 2021. 02. 01. 21:50

Még ami szerintem említést érdemel, az a zene. A hideg futkos tôle a hátamon. Szuperül egésziti ki az operatôr mukáját.
Egyszerûen parádés minden! Imádom!

Asd - 2021. 02. 01. 22:00

Szerintem is nagyon jó. Darálva lenne az igazi a lassú tempó miatt, de nem bírok várni.

kisanna - 2021. 02. 02. 10:38

szerintem a 2. évad eddig gyengébb az elsőnél, de még behozhatják, tényleg ki tudja, mi következik…
kicsit nekem irritáló, hogy nem történik semmi.

wickee - 2021. 02. 05. 07:29

Remélem Dorothy soha nem kapja vissza a gyereket, totálisan bolond ez a nő, egyre inkább. Csak Seant sajnálom… :D

asd - 2021. 02. 05. 09:08

Fú ez a 4.rész rendesen odaszabott. Dorothy egyre őrültebb, a férje egy igazi papucs. Alig történik valami, egy lakásban játszódik az egész és mégis leköt. Ennek a részeit várom a legjobban.

ahsp - 2021. 02. 05. 19:20

aztaaa.ez a 4.rész nagyon durva volt ahogy dorothy egyre jobban kezd megbolondulni míg sean egyre közelebb kerül leannehez! látszik hogy shyamalan rendezte ezt a részt :)kíváncsian várom az ötödik részt !

asd - 2021. 02. 06. 21:19

Azt mondjuk nem értettem hogy eleinte Leanne miért nem próbát megszökni. Le kellett volna kötözni.

Divide - 2021. 02. 11. 17:02

Én nem bánom, ha hülyére vesznek, amíg élvezem, de ez kezd kissé nagyon unalmas lenni.
Négy epizód történései elférnek három mondatban.
Igen, a látvány meg a hangulat nagyon adja, de annak fűszernek kellene lennie, nem alapanyagnak.

Asd - 2021. 02. 13. 21:00

Na Leanne is kezd megorulni. Vegre visszatert a nagybacsi, kedvenc karakterem.

Timi - 2021. 02. 15. 21:55

Az első évadban úgy tűnt, hogy Dorothy emlékszik arra mi történt, így meglepett a nagy gyerek keresgélés

Snoopyzit30 - 2021. 02. 17. 12:13

Még mindig őrültek, de nekem bejön a folytatás is, annak ellenére, hogy a Leanne-es jelenetek kicsit unalmasak. Sean nem papucs, hanem iszonyatosan odaadó. Nem mondom, hogy normális, amit csinál, de hogy szereti Dorothy-t az egészen biztos.
A fiúk folyamatosan bort vedelnek, csodálom, hogy még nem fogyott el a készlet.
Illetve a sorozat újabb remek példa arra, hogy milyen úgy élni, hogy a pénz – szinte – nem is számít. Mennyi mindenen tud agyalni az ember, ha nem azon kell, hogy miből fizeted ki a villanyszámlát.

Nekem bejön ez az agymenés, remélem valami jót találnak ki az évad maradék részére.
A pizzás rész szuper volt.

Kisanna - 2021. 02. 20. 18:19

Nem. Tobb eselyt adtam a 2.evadnak de ezt az agymenest mar nem birom. Vicc kategoria, biztos van ertelme de nem nemem. A tegnapi resz rettenetesen fel*****ott. Oncelu idiota baromsag lett az egesz.

Snoopyzit30 - 2021. 02. 21. 09:30

Ez a 6. rész valóban nem sikerült jól. Most én is csak az egy helyben toporgást érzem. Pedig egész jó volt eddig.

Asd - 2021. 03. 05. 17:43

Ha lesz 3.évad, azt egybe fogom megnézni. Egy rész alatt szinte semmi se történik. Egyre kevésbé élvezem amit látok.

Altemidor - 2021. 03. 11. 15:24

Az első évadot pár hete néztem meg, teljesen elkapott a hangulata, de aztán az évad végén erős hiányérzetem volt, mert sokminden nem történt, és nem tudtunk meg szinte semmit.
Foltattam is a 2. évaddal, megnéztem mind a 8 részt, ami eddig kijött, de részről részre kevesebb kedvvel. Olyan szinten el van nyújtva a semmi… Semmi nem történik benne, nagyon néha mutatnak wtf dolgokat, de már arra sem tudom felkapni a fejem. Az a hangulat, ami az első évadban megvolt, a borzongás, az teljesen eltűnt. A 2. évadon már csak nevetni tudok. Az egyértelmű, hogy félteni senkit nem kell. Az egész sztori olyan mint egy vígjáték furábbnál furább szereplőkkel, helyzetekkel, reakciókkal.

Mersby - 2021. 03. 13. 17:41

Igen, Ambrose játéka pazar. Azon kaptam magam, hogy tényleg elhittem hogy eleve ilyen a színésznő. Eszméletlen munka.

A misztikum foszladozik, ezért tűnhetett el sokaknak a hangulat ami az első évadban megvolt.

Viszont nekem is volt egy két wtf pillanat, mintha komédiát vagy szatírát néznék, annyira nem volt reális számomra egy-egy reakció egy-egy dologra.

Nem rég szálltam be a második évadba, szóval darálom tovább.

Nagy István - 2021. 03. 17. 19:27

nahát… több részt is Antal Nimród rendezett…
és az oldal említést se tesz erről….
már a sorozatjunkie se a régi… ;) :)

kulup - 2021. 03. 19. 12:01

A készítők agyában eluralkodott a káosz. Semmi nem történik, teljesen értelmetlen jelenetek egymás után, nulla feszültség. Ez így kasza.

winnie - 2021. 03. 19. 12:05

:) Nyilván ez közhely és abszolút általános alapigazság, de van egy olyan érzésem, hogy abszolút tűpontosan vannak megtervezve, maximális jelentéstartalommal a jelenetek. (De tényleg, nekem is sokszor van ilyen más sorozatoknál, de eskü, eszembe sem jutna a készítőkben keresni a hibát, pontosan tisztában vagyok vele, hogy bennem van a “hiba”. Ami nyilván nem hiba, de ettől még általában a befogadó a sáros. A készítő max annyiban, hogy nem tette túl világossá a szándékát.)

Asd - 2021. 03. 19. 19:58

Na az evadzaroban volt par para jelenet. Eleg vegyes az osszkep, nem biztos hogy folytatom ha lesz harmadik evad.

Altemidor - 2021. 03. 21. 16:48

Befejeztem a második évadot, és ezzel kaszálom is, időpocsékolásnak érzem.

A második évad (ahogy korábban írtam) inkább nevetséges volt, a szereplők idiótán viselkedtek, már legtöbbször csak idegesítettek. 2 évad alatt szinte alig történt valami, és most még azt is kihagyták, hogy Dorothy szembesüljön az igazsággal, de azért eljátszották, hogy majdnem megtudja. Ez az időhúzás nekem már nem jön be.

Snoopyzit30 - 2021. 03. 21. 18:28

Elfogyott a sorozat a végére én is így érzem. Igazából a 2. évad elején még bírtam az agymenést, de aztán az évad felétől egyre gyengébb lett. Volt még 1-2 jó momentum, de ennyi. A vége totál csalódás. Szerintem Dorothynak rá kellett volna jönni, hogy mi is történt és még akkor is lehetett volna folytatni egy másik sztorival, ha a servant egy másik családhoz megy.

Csalódás ez így sajnos. 6/10.

mrfaktor - 2021. 03. 29. 16:59

Valamiért a sorozat minden része közben jól esett egy pohár bort elkortyolni. Lehet, hogy a szereplők boros kamrája, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyuk miatt, de van egy olyan hangulata, ami erre késztetett.

Florabell - 2021. 06. 09. 22:02

Lenyűgözően jó, fogalmam sincs mi törtènik, mègis imádom. Ès plusz pont, hogy nem vittèk ki a lakásból, a bezárt hatás nagyon hozza a hangulatot. Bizsergető èlmèny. Tènyleg nincs mèg egy ilyen sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz