login |

Murdoch Mysteries: kezdett a 14. évad

2021. 02. 02. 21:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Odakint pár hete már elindult a Murdoch nyomozó rejtélyei új szezonja, mely szerencsére érdekesebben nyitott, mint a társsorozat, a Frankie Drake Mysteries. Míg utóbbit a szabadba, a fák közé kényszerítette a spórolás jegye (ott még a történet korabeli jellegére sem kellett annyira odafigyelni, máris megspórolták a COVID-költségeket), addig a fő sorozat simán bevállalt egy sokadik tematikus epizódot, aminek a középpontjában a korabeli komédia volt.

Az az igazság, hogy volt idő, amikor a namedroppingot határtalanul jópofának tartottam, de már közel sem izgat fel annyira, hogy ha egy kosztümös sorozatban feltűnik egy-egy olyan karakter, aki ma már hírességnek számít. A mostani, vaudeville-rész is ilyen volt, Charlie Chaplin-nel és Stan Laurel-lel ( a harmadik nagy nevet nem lövöm el, az tényleg nagyon kedves volt), akiknek a jelenléte igazából csak a krimis szál szűkítésére volt jó, hiszen tudtuk előre, hogy egyikük sem fog meghalni, és jó eséllyel tettesek sem lesznek.

Olykor azonban mégis működik számomra a híres embereket behozós aspektus. Akkor, amikor az adott sorozatot eredetsztori megalkotására használják fel, és a mostani rész ezt kínálta, ráadásul egész váratlanul, mert semmi jel nem mutatott arra, hogy pont George lesz ilyen szempontból a központi figura. Ezért az aspektusért mindenképp dicséret illeti az írókat, akik ettől még lájtos krimiszálat írtak a részbe.

A lájtos krimi mellé némi lájtos komédia is dukált, amiben igazán az volt a legjobb, ahogy Murdoch halmozottan nem veszi a lapot, nem értékeli a poénokat, és feszt sem érti azt, hogy Julia miért élvezi annyira a komikusok idétlenkedését. És, ha már idétlenkedés, akkor a végén, amit a kütyükkel előadtak, az tényleg priceless volt. A börleszk már végképp csak hab volt a tortán.

Annak ellenére, hogy élvezhető volt a komédiás szál, és a bűnügy is többesélyesnek mondható a híres emberek ellenére, az egész háttere sajnos egybites lett, és azt a színpad mögött beszélgetős, kötélelvágós jelenetet nem is tudom hová tenni, képtelen vagyok elhinni, hogy így akarták prezentálni, mintha egy snittet nem vettek volna fel, és utólag már nem tudtak mihez kezdeni vele, az hihetetlenül sután lett megoldva. (Amikor a rendőr “látott valamit”, de képben nem tudtak megmutatni egy távozó árnyat sem.)

Hiába egy alom gyereke a Murdoch a Frankie Drake-kel, szerencsére előbbi sokkal jobban működik, igazi békebeli krimi, lélegző, hús-vér karakterekkel, való életbeli tétekkel és értelmes magánszálakkal, még a mellékszereplők esetében is. A kezdés ugyan visszafogott volt, de a korábbi évadokban sem volt ez akadály a jobb folytatás kapcsán.

4 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 02. 02. 21:52

Nekem ez nagy kedvenc volt, szerettem a kémiát Yannick Bisson és Helene Joy között (akiről mindig azt hittem, hogy egy tízessel idősebb a koránál). A kanadaiak sorozatai sokszor olyanok, mintha megtalálták volna az arany középutat egy amerikai országos csatorna anyaga és egy angol tévé sorozata között.

Na, mindegy, nagyon hiányzik, de nem tudom nézni sajnos.

damien. - 2021. 02. 03. 08:23

Amúgy ezt lehet valahol itthonról legálisan nézni a neten?

winnie - 2021. 02. 03. 08:55

a 14. évadot biztosan nem, de egyébként sem tudok róla. az epic drama oldalára felkerült egy vagy több rész, talán most is elérhető, de ott sem mind, inkább csak kóstoló jelleggel premierek.

szemetes - 2021. 02. 03. 11:15

Tényleg nem kötözködésként, de “1 bites”, nem “2 bites”.
Az 1 bites jelenti a kétállapotút (0 vagy 1).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz