login |

Pilot-mustra: The Great North – 1×01

2021. 02. 02. 19:24 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

– What’s a Beef-Melt? That sounds delicious.
– It’s not. It’s when our dad has a freak-out. He closes himself in his room, he only eats icicles and watches every season of Gilmore Girls on a loop.

Hiába a The Simpsons és a Family Guy hazai népszerűsége, az induló új FOX-animációk általában minimális érdeklődést generálnak itthon. A mára itthon már bejáratott Bob’s Burgers is nagyjából hasonló startot produkált a magyar junkie-között, mint az olyan (joggal?) elfelejtett sorozatok, mint az Allen Gregory vagy a Sit Down Shut Up. Szóval nem hiszem, hogy a legújabb próbálkozás kapcsán lesz bármi szóbeszéd nálunk az elkövetkező 5 évben. Ha ennél hosszabb lesz, akkor talán.

Minderre az is ráerősíteni látszik, hogy a FOX tavalyi két új rajzolt szériája, a Bless The Harts és a Duncanville sem érdekelt sokakat (pedig az egyik korrekt lett), és tippre a The Great North sem fogja csak azzal berántani az embert, hogy Alaszkában játszódik, ahol egyébként egymást tapossák a dokureality-k stábjai, hiszen mindenféle tematikában forgatnak arrafelé, ugyanis a helyszín igencsak menővé vált. Talán most a szkriptelt műfajban is az lesz?

THE GREAT NORTH – 1×01 – 5/10

Lehet, de nem vagyok benne biztos, hogy a The Great North kapcsán válik azzá. Pedig a készítők igencsak megtesznek mindent, hogy egyrészt alaszkaivá tegyék a sorozatukat, másrészt, hogy mások legyenek, mint a többiek. Mármint a műfajtársak. De persze a “mássághoz” elég az is, ha nagyon alaszkásak, hiszen mind a kisvárosi terep, mind a vadon, mind az életstílus, mind pedig az adódó problémák elég sajátos a TGN-ben.

– Damn it, Judy. What have I told you about getting into a steeply embanked ice chasm voluntarily?
– Not to do it.
– Right.

Családi komédiáról van szó, szóval a középpontban egy… család áll. Egy nagyon nem tipikus animációs család, ugyanis az apuka egyedül neveli a gyerekeit (anyu nem ám meghalt, egyszerűen csak rossz ember volt, és idővel lelépett), az idősebb a feleségével (vagy barátnőjével?) is velük lakik. Vagyis mellettük. A nem tipikus szerkezetet persze elég tipikus karakterek biztosítják: vadonkompatibilis nagyon férfinak tűnő, de valójában jóval érzékenyebb apa, a buta, a nagyon talpraesett, valamint az elég különc gyerek, stb.

A sorozat kapcsán ugyan a Bob’s Burgers-t emlegetik legtöbben a készítők miatt, de nekem a fura gyerekkaraktert kivéve, nem az jutott eszembe róla (az itteni készítők, a Molyneux-nővérek régi írók a Bob’s-ban, de annak a szériának nem ők a készítői, hanem Loren Bouchard, aki az AppleTv+-os Central Park-ot csinálja, és az valóban nagyon BB-s), de sajnos nem is a Miért éppen Alaszka?, pedig a fura fazonos stílus még animációban is feküdne.

A The Great North inkább csak weird, amit az általában magyar megfelelőként használt ‘fura’ jelző nem fest le elég jól. A család diszfunkcionálisnak hathat első blikkre, pedig nagyon nem az, a humor nem is ebből, hanem tényleg a karakterekből ered, valamint a nem mindennapi körítésből, amit elég jól kihasználnak, de félő, hogy idővel repetitívvé válhat, még akkor is, ha feldobják például egy hallucinált Alanis Morisette-tel.

– Oh, hey, did you hear about the new generator model coming out next week? Should be… Should generate a lot. Don’t you have thoughts about that, Dad?
– Not this minute, I don’t.
– Dad’s gone mute on generators?
– Oh, this is bad.

A sorozat biztos, hogy illik a FOX vasárnapi animációi közé, de közel sem azt a stílust hozza, ami azonnal berántja a nézőt, és ami jellemző mondjuk a Seth MacFarlane-féle szériákra, bár ebben is elférhetnek a cutaway gagek. Nem, a The Great North-ba befektetés kell, és akkor hálózhatja be a többséget észrevétlenül. Talán 5 év múlva sor is fog kerülni rá itthon. Nem azért, mert annyi idő ráállni a hangnemére, inkább a hazai animációs premierek gyorsasága, vagyis lassúsága miatt mondom ezt.

Ja, még egy apróság, amit élveztem. Nem mondom azt, hogy lejöttek a hangok a karakterekről, de annyira felismerhető Nick Offerman, mint a főhős (és Will Forte is, mint a felnőtt fia), hogy ez máris megteremt egy fura illúziót a sorozat kapcsán, hogy őket hallom, de nem őket látom. Ez lehet negatív is, de pozitívan is elsülhet, ugyanis már ettől óhatatlanul sokkal szórakoztatóbbnak tűnik minden, még akkor is, ha nem szánják viccesnek. (Mintha mondjuk Mucsi Zoltán jellegzetes hangja lenne egy magyar bábsorozatban a kiscica apukája.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz