login |

The Resident: kezdett a 4. évad

2021. 02. 02. 15:50 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Pár napja human az első pár rész ismeretében csodálkozott rá arra, hogy mi lett A rezidens-ből (emlékszünk az első előzetesre, hogy minek indult az eredetileg a Showtime-ra tervezett széria), én viszont pár szezon után is mereszthetem a szemeimet, hogy nem erre fizettem be. Persze nem egyik napról a másikra lett _majdnem_ tipikus kórházas szappanopera a sorozat, megvolt az evolúció, és igazán nincs is min meglepődni, de akkor is fájó.

Legalábbis nekem fájó, akit pont a darkosabb megközelítés, az, hogy az egészségügy a pénzről szól, a rendszer elleni lázadás, a manipulációk feltárása rántott be. Aki szereti a karaktereket és csak az ő sorsukkal is elvan bőven, annak szerintem a világon semmi panasza nem lehet. Sőt, még kifejezetten örülhet is annak, hogy például a két főszereplő (ezt nehezemre esett leírni, mert Emily VanCamp már megint teljesen parkolópályás lett…) kapcsolata is öles léptekkel halad előre, nem késleltetnek semmit.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel. Előtte csak annyi, hogy aki temette a sorozatot orvosos lévén a COVID-aspektus miatt, annak csak egy részt kell kibírnia, hiszen már az első másodpercben kiírják, hogy a 4. szezon a vakcina után játszódik, amikor a vírus a múlté. De a 4×01 egy flashback-epizód 2020. tavaszára, aminek az eseményei nagyon komolyan befolyásolják az idei szezon irányát.

Szóval Nic és Conrad összeházasodott, sőt, a 4×02 (amiben szinte nem is szerepelt a friss feleség…) végén az is kiderült, hogy gyerekük lesz, szóval… meg is van az évad egyik fő szála?

Bármennyire is örülök nekik, és annak, hogy nem valami béna huzavonának használták a készítők a kapcsolatukat, semennyire sem villanyoz fel a terhességes vonal. A készítők jó drámát ígérnek, talán arra is emlékeznek páran, hogy Nic már elvesztett egy magzatot, ami biztosan elő lesz véve, de iszonyatosan szkeptikus vagyok annak kapcsán, hogy mennyire tudnak érdekesek maradni ezen a némiképp elcsépeltnek mondható, bár való igaz, hogy szokatlanul korai vonalon.

És nem csak az érdekesség a gond, hanem az is, amit már évekkel korábban is írtam, hogy olykor nagyon mellékes karakterré silányítják Nic-et. Nyilván a 4. évadban színészileg nem fog panaszkodni VanCamp, érzelmi hullámvasutazhat, de én megint egy nagyon passzív vonal eljövetelét érzem vele kapcsolatban. Ne legyen igazam. Hiába Conrad a sorozat lelke, kár lenne elfecsérelni a színésznőt.

A COVID-érát feldolgozó vonal eléggé hajazott a The Good Doctor nyitányára, azzal a különbséggel, hogy a régi motoros ápolónő túlélte a betegséget. Devon apja viszont nem, amely eset a 4×02 alapján némi hatással lesz talán a sztorira a nem megfelelő körülmények miatt, és tippre nagyobb hatással lesz a fiatal orvosra, aki…, ehh, szóval haluzni kezdett, ami általában a halálom.

Ha maradnék erre a szezonra, akkor most reménykedni kezdenék, hogy elengedik ezt a szálat, de igazán irreleváns számomra a dolog. Így, hogy látszólag igazán nincs főgonosz idén (a Red Rock tavaly ki lett pipálva, most Kim-et is eltávolították), nem nagyon hiszem, hogy bármi maradásra bírna. Igen, a járvány kezdeti szakasza kapcsán megmutatták, hogy milyen állapotok uralkodtak, de ennyi.

Az az igazság, hogy a The Resident engem kapcsolati drámákkal nem fog megtartani. Okafor-ék összejönnek, majd szünetelnek némi szakmai affér miatt, Bell felveszi a kapcsolatot a mostohafiával (komolyan? nyilván a régi énjéből fel fognak villantani azért snitteket, de őt sem ezért “szerettük” meg), tényleg csak abba kapaszkodhatok, hogy Voss és Cain esetében legalább szakmai szálat indítottak el, de nagyon haloványak a kilátások így.

Ha az elfogultságomat odakint hagyom, akkor azt mondanám, hogy korrekt, bár elég semmilyen volt a kezdése a szezonnak, az etikai kérdések még mindig elgondolkodtató, de nem túl eredeti dilemmákat kínálnak, viszont orvosi szempontból, csakis az eseteket nézve dögunalmasnak találtam a nyitányt, és ahogy írtam, nem nagyon maradt olyasmi a sorozatban (legalábbis idén), ami miatt kedvem lenne nézni tovább.

16 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2021. 02. 02. 16:17

Első rész 5/10. Második 7/10, mert egy igen komoly témát érintettek, ami további kérdéseket vet fel.
Pár karaktert kedvelek, főleg Devon-t. Ennek ellenére nem hiszem, hogy lesz következő évada.

Deny - 2021. 02. 02. 16:38

A premier szerintem nagyon gáz volt. Jobb lett volna nem is foglalkozni a COVID-dal, ha rögtön át akarták ugrani, mert ez a félepizód szerintem totál értelmetlen és felesleges volt, hogy a végén csak úgy random el is engedjük az egész járványosdit.

Azóta viszont nem rossz, hozza a formáját szerintem, és nem gondolom, hogy teljesen kiveszett volna belőle a dark aspektus. Még mindig kevésbé idealista, mint a társai. Most érdekes lehet a “magánkórházból közkórház” szál, de tippre nem sokáig fog tartani.

Valahogy én is úgy érzem, hogy idén már nem ússza meg a kaszát. Mindigis eléggé pengeélen táncoló sorozat volt, csak sosem hozott olyan rosszul, hogy a kasza felé billenjen a mérleg. De most már a számai sem erősek, drága is, és nem is saját gyártású.

Mom - 2021. 02. 02. 18:24

Úgy látszik Deny, hogy idén pont ellenkezőleg ítéljük meg a kórházas sorozatokat. :) Pedig általában egy véleményen szoktunk lenni, de úgy látszik máshogy hatottak ránk az elmúlt év történései.

A Covidos témákról már a GA alatt is sokat beszéltünk, összességében örülök, hogy itt alig foglalkoztak vele, de mégis azt kell mondjam, hogy a legjobb jelenet ennek kapcsán pont a The Resident nyitányában volt az ápolónővel. Ott az altatásnál nagyon elkapták a fonalat. Még úgy is, hogy nincs különösebb kötődésem a karakterhez, szívbemarkoló volt.

Az évad többi részéről sajnos nem sok jót tudnék mondani. Langyos víz. Úgy elcsordogál, de igazán semmi nem mozgatott meg. Még a Conrad-Nick szál sem, pedig nagyon kedvelem a párost. Eddig minden évadnál sajnáltam volna a kaszáját, de most három rész után azt érzem, hogy könnyedén el tudnám engedni, ha most elkaszálnák.

Nikki - 2021. 02. 02. 21:56

Valóban régebben darkosabb volt, én is így kezdtem neki, de még most is jó. Nekem az hiányzik, hogy többet lássunk abból, milyen zseniális diagnoszta Conrad.
A vírus témát örülök, hogy ennyivel megúsztuk (a The Good Doctor-t 3 részletben kínlódtam végig).
Bell fiától várok még érdekességeket, hogy feldobja majd a dolgokat (úgy tippelem, valamiféleképpen ő is a kórházba kerül).

Nikolka - 2021. 02. 08. 00:21

3 rész után:

Muszáj volt behozni a vírust, mert az előző évadban már felhozták. Szerintem tökéletesen oldották meg. Ennyi elég is volt belőle. De mégis az ápolónővel meghatóra sikeredett.

Nic-Conradot én sosem kedveltem együtt. Továbbra is 0 kémia van a páros között.
Nic is parkolópályán, de szerintem Devon is. Már az előző évadban is sokkal kevesebbet szerepelt. És egyelőre itt is. Bár instán láttam, hogy a 4. rész majd rá koncentrál. Szóval nekem az ő karaktere is nagyon hiányzik. Imádtam Conrad és közte a beszélgetéseket, az eltérő látásmódot. Nyilván ez már így nem működik, hogy ő is orvos lett.
Ja és igen. Ha már a cím a rezidensségre utal. Hozhattak volna be új rezidenst is erre az évadra. Egy kezdő szemszöge mindig érdekes.

Nálam továbbra is Bell (én ezt az új megváltozott Bellt is imádom) Voss és AJ viszik a sorozatot.

Tényleg teljesen más a sorozat, mint az első évadban. De valamiért még mindig szeretem. Bár a kasza engem sem hatna meg túlzottan.

Azt meg kell jegyezzem, hogy Mina kapcsolat bejelentése Nic felé extra aranyos volt. Annyira passzolt a karakterhez.

Nikolka - 2021. 02. 17. 14:57

Nem vagyok egy kárörvendő típus,de azért Cain elfekvőbe tolása egy baromi erős jelenet volt.
És már maga azt látnia, hogy mennyien aggódtak Nicért. Érte pedig senki.
Ki gondolta volna, hogy most,hogy Nic kismama ezzel kapcsolatban lesz izgalom..
Ez a kórház eladósdi hamar megoldódott..

Vérnarancs - 2021. 02. 19. 18:09

A második évad első feléig tök jó volt kb. Aztán rohamos lejtmenet, Budapest éjjel-nappal szint, aminek a reklámjától is 10 évet öregszik az ember.

Mom - 2021. 02. 19. 18:09

Ez a közkórházasdi hozhat új dinamikát, ami a karakterek haloványsága miatt nagyon el is kellne ebbe a szezonba. Valahogy nem sikerül egyiküknek sem igazán tartalmas szálakat írni… Nic-Conrad babás szála majdnem annyira érdektelen számomra, mint a Nina-féle kitoloncolás, de még ezek is eltörpülnek a CEO keltette izgalmatlanságok mellett…

Amit Nikolka ír, az konkrétan nem jutott eszembe, de teljesen jogos felvetés, hogy nem hoztak be újonco(ka)t, pedig a kórházas sorozatok egyik frissítési lehetősége mindig bennük van.

A heti részben ugyan pont behozták azt a csajt a múltból, meg a mostohafiút de sok mindent ez sem indított el bennem. Lehet, hogy kiábrándultam a sorozatból?

Nikolka - 2021. 03. 20. 00:13

4×8

Na meghallgattak minket :D 2 új rezidens is érkezett. Vagyis az egyik csak nekünk új. De a másik érkezése máris érdekes dolgokat hozott magával.
Conrad végre újra rájött valami betegségre, ez nagyon ritka lett manapság.
Vossnak, hogy van ideje kórházat vezetni, műteni meg minden? Amúgy elég fura, ahogy munkaidőben egy közkórházban lazán kávézgatnak a nővérek. Eleve nagyon furcsa, hogy Nic visszament dolgozni
Na, hát Cain nem lett normálisabb. Pedig azt hittem.. Néha 1-1 percre látszik nála reménysugár. De nem, ő ilyen.. Austin nagyon menő volt az utolsó jelenetben!
Remélem a baba nem Devoné. Amúgy múlt részben úgy éreztem a táncos nővel hozzák össze. Előtte Nic barátnőjével, aztán most előkerült a hercegnő, miközben az új rezidenssel is volt kémia köztük. Na sebaj. Végre nők a láthatáron! Már én is kezdtem érte aggódni, nem csak az anyukája!:D

Mom - 2021. 04. 15. 22:35

Hát nem is tudom… nekem ez az évad kezd belesüllyedni az érdektelenségbe. Nic és Conrad házasságából gyakorlatilag semmit nem látunk. A többiekkel is csak a saját főszálukon történnek dolgok, a többiektől gyakorlatilag függetlenül. Mintha 4-5 különálló történet jelenetei váltogatnák egymást, amit azonos díszletben vettek fel… Lehet, hogy csak a 9. rész torzította el, de mintha semmi érdemleges nem történt volna ebben az évadban. Egyedül Okafor deportálása az ami elég nagy vizet zavar és sokat is foglalkoztak vele. A többi vagy nem jelentős karakterekkel történik, vagy nem igazán érdekes esemény, vagy – mint a közkórházas szálat és az új rezidenseket – részeken át jegelik.

Nikolka - 2021. 04. 23. 13:18

Conrad amúgy tulajdonképpen mit csinál mostanában? az elején azért sokkal nagyobb szerepe jutott.. Mostanában tényleg semmi extrát nem csinál, alig szerepel. Matt Czuchry totál jelentéktelen lett. Ma reggel tv-ben belefutottam a Gilmore Girlsbe. És Logenként a kanapén ülve is jobban alakított :D Itt nincs is tere rá.

Az nagyon kegyetlen volt, hogy szegények nem kapták meg azt a babát. Pedig, hogy készültek rá :( Hiába új szereplők. Azért átjött a fájdalmuk. Bell beszéde nagyon megható volt. De hát a szülőknek nem jött át :(

Mom - 2021. 05. 06. 10:48

Se Conrad, se Nic nem igazán kap teret a csillogásra… Kicsit beszürkült nekem ez a sorozat. Főleg Mina távozásával, aki az egyik nagy kedvencem volt. Reméltem, hogy csak ideiglenes, de pont most olvastam a reggeli hírekben, hogy a színésznő akart kiszállni.

Ami most egy kicsit felkeltette az érdeklődésemet az Pravesh és az új rezidens (?) akivel a randiapp is összehozta. Bennük látok potenciált.

De összességében ha nem rendelnék be a folytatást, nem hullatnék érte könnyeket. Több potenciál volt benne, mint amennyit most kiaknáznak.

Nikolka - 2021. 05. 06. 14:42

11.rész

Kedvencem. Direkt ráközelít a mentősnőre a kamera mikor behozta a kislányt, jelezvén, na ő nem éli túl a részt…
Nem sokszor szoktam elfordulni ennél a sorozatnál. De most egy rész alatt 2x kellett..A lábamputációnál és a fejesnél.
Mina távozását én is nagyon sajnálom. Jó karakter volt. Ennyi évig szépen építették ezt a kapcsolatot, aztán huss. De hát az élet sem habos sütemény.
Gondolom az új doki majd örökbe fogadja a kislányt. Azért ez nagyon szomorú volt, így lemondani róla :(
Cain jó arc volt az új rezidenssel ! Néha tud egy picit emberi is lenni.

Nic számomra mondjuk régen is a legérdektelenebb volt, de most már tényleg olyan, mint egy mellékszereplő.

DarkEagle - 2021. 05. 19. 13:44

Azért erősen látszott a Covid hatása ezen az évadon. Nagyon visszafogott lett. A finálé nem volt rossz Cain is megkapta a lezárását ugye és Billie-nek érdekes szála lesz jövőre. Kíváncsi vagyok mennyire fogják leegyszerűsíteni mert elég komoly dologról van szó.
Nic és Conrad lányától meg kiver a frász konkrétan. Értem én hogy valószínűleg a Covid miatt nem használtak igazi babát de akkor meg meghagyhatták volna a szülést jövőre amikor már lehet vagy simán csak kihagyhatták volna az egészet és jövőre már egy fél éves babát használtak volna hiszen magát a szülést sem láttuk ami azért meglepett. Az meg ugye nyilván meglepő hogy Leela és Devon kavarni fognak. :D

A készítő szerint jövőre jön valami nagy sokkolás hát meglátjuk.

DarkEagle - 2021. 05. 19. 13:46

Annak viszont nagyon örültem hogy Jake-ék megkapták a kínai kislányt. Megérdemelték és a kislány is nagyon cuki.

Mom - 2021. 05. 21. 14:49

Szerintem nagyon rá voltak készülve a kaszára, szinte minden szálat elvarrtak, valamennyi happy end mindenkinek kijutott.

A baba szerintem sokkal-sokkal élethűbb volt, mint a pár évvel ezelőtti modellek, de még így is kiakasztott. Szerintem egyszerűen csak nem kellett volna mutatni. Foghattak volna egy kitömött takarót és kész. De lehet, hogy a készítők kifejezetten büszkék voltak az eredményre és mutogatni akarták…

Az évadról mint a fináléról is azt gondolom, hogy semmi extra nem volt. Elcsordogált, nem kényszerrel néztem, de azért ha nem lett volna se dőlök a kardomba. Ilyen szemlélettel talán el is kaszálhatnám, ha már a csatorna nem tette meg, de mind Emliy VanCampet, mind Matt Czuchry-t kedvelem, és szívesen nézem.

Azt hiszem, nekem is döntést kell hoznom, mint Cainnek, hogy mennyire ragaszkodom még a The Residenthez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz