login |

Golden Globe 2021 – a jelöltek

2021. 02. 03. 17:30 - Írta: Shannen

27 hozzászólás | kategória: díjátadó

Egy normális évben ilyenkor a többség már rég el is feledkezett volna a január legelején megtartott Golden Globe-díjazottakról. Idén azonban, mint oly sok minden, a Los Angeles-ből tudósító külföldi újságírók is kénytelenek voltak kicsit módosítani a menetrenden, így csak most jelentették be az Arany Glóbusz-jelölteket – a filmeseket természetesen itt olvashatjátok

Az HFPA most sem okozott csalódást, a lista tele van friss, újonc sorozatokkal és először jelölést kapó színészekkel, miközben az A-listás nevekről és régi kedvencekről sem feledkeztek meg.

A legtöbb jelölést a The Crown negyedik évadja kapta, ami így elég jó esélyekkel indul a győzelemért a drámák közt, és akár a tavalyi győztes, Olivia Colman is örülhet újra, sőt akár duplán is, hiszen a The Father című filmben nyújtott alakításáért is kapott idén jelölést. A Netflix sorozatát az Emmy-t letaroló Schitt’s Creek követi a jelölések számát tekintve, ami már csak azért is érdekes, mert korábban sosem kapott jelölést a sorozat a Golden Globe-on. A díjátadó korábbi éveinek trendjeit megnézve nem valószínű, hogy az Emmy-hez hasonló elsöprő győzelemre számíthatnak Dan Levy-ék, inkább esélyes egy-egy újonc győzelme.

A komédia kategóriáknál amúgyis szinte csak első évados sorozatok bukkannak fel, mint a Kaley Cuoco-s The Flight Attendant vagy a feelgood Ted Lasso. Ezekre azért számítani is lehetett, na de tegye fel a kezét, aki betippelte volna Lily Collins-t és az Emily in Paris-t? Akkor már inkább pár Bridgerton-jelölés kevésbé lett volna meglepő.

A drámáknál a Succession hiányában megnyílt az út az Ozark előtt, hogy díjra váltsa jelöléseit, de ebbe nem csak a The Crown, de a Lovecraft Country és a The Mandalorian is beleszólhat. Sőt, úgy tűnik az HFPA a Ratched-et is jobban szerette az átlagos nézőnél.

A legszorosabb verseny talán a minisorozatoknál várható. Most komolyan, ki tud könnyű szívvel dönteni az Unorthodox, Normal People és a The Queen’s Gambit között? Érdekes látni a színésznő kategóriát, ahol a nagy sztárok mellett helyet kapnak a feltörekvő fiatal tehetségek. Kíváncsi vagyok idén merre fele fog húzni a szavazók szíve.

Bár tavaly egyáltalán nem kapott országos sorozat jelölést, idén legalább egy jelölés belefért, méghozzá Jane Levy-nek a Zoey’s Extraordinary Playlist-ben nyújtott alakításért.

A díjátadó február 28-án lesz és hat év után visszatér házigazdaként a Tina Fey-Amy Poehler duó, igaz csak virtuálisan fognak egymás mellett megjelenni, ugyanis Fey New York-ból, Poehler pedig Los Angeles-ből fog bejelentkezni. A gála lebonyolításának pontos formája még nem ismert, de ez nyilván lehetőséget ad majd arra, hogy esetleg több ember jelenjen meg személyesen a stúdiókban, akár mint átadó vagy nyertes és ne csak online kapcsolják be a sztárokat.

Mit gondoltok az újságírók listájáról (akik relatív kevés sorozattal vannak naprakészen), tényleg ezek voltak a legjobb tavalyi sorozatok vagy maradtak ki gyöngyszemek?

DRÁMA
The Mandalorian
The Crown
Lovecraft Country
Ozark
Ratched

KOMÉDIA
Emily in Paris
Ted Lasso
The Flight Attendant
Schitt’s Creek
The Great

MINISOROZAT/TÉVÉFILM
Normal People
The Queen’s Gambit
The Undoing
Small Axe
Unorthodox

A színész kategóriák jelöltjeit a tovább mögött olvashatjátok.

SZÍNÉSZ – DRÁMA
Jason Bateman, “Ozark”
Josh O’Connor “The Crown”
Bob Odenkirk, “Better Call Saul”
Matthew Rhys, “Perry Mason”
Al Pacino, “Hunters”

SZÍNÉSZNŐ – DRÁMA
Olivia Colman, “The Crown”
Jodie Comer, “Killing Eve”
Emma Corrin, “The Crown”
Laura Linney, “Ozark”
Sarah Paulson, “Ratched”

SZÍNÉSZ – KOMÉDIA
Don Cheadle, “Black Monday”
Eugene Levy, “Schitt’s Creek”
Nicholas Hoult, “The Great”
Jason Sudeikis, “Ted Lasso”
Ramy Youssef, “Ramy”

SZÍNÉSZNŐ – KOMÉDIA
Lily Collins, “Emily in Paris”
Kaley Cuoco, “The Flight Attendant”
Elle Fanning, “The Great”
Catherine O’Hara, “Schitt’s Creek”
Jane Levy, “Zoey’s Extraordinary Playlist”

SZÍNÉSZ – MINISOROZAT/TÉVÉFILM
Bryan Cranston, “Your Honor”
Jeff Daniels, “The Comey Rule”
Ethan Hawke, “The Good Lord Bird”
Hugh Grant, “The Undoing”
Mark Ruffalo, “I Know This Much Is True”

SZÍNÉSZNŐ – MINISOROZAT/TÉVÉFILM
Anya Taylor-Joy, “The Queen’s Gambit”
Shira Haas, “Unorthodox”
Nicole Kidman, “The Undoing”
Cate Blanchett, “Mrs. America”
Daisy Edgar-Jones, “Normal People”

FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ – SOROZAT, MINISOROZAT, TÉVÉFILM
John Boyega, “Small Axe”
Brendan Gleeson, “The Comey Rule”
Dan Levy, “Schitt’s Creek”
Jim Parsons, “Hollywood”
Donald Sutherland, “The Undoing”

NŐI MELLÉKSZEREPLŐ – SOROZAT, MINISOROZAT, TÉVÉFILM
Gillian Anderson, “The Crown”
Helena Bonham Carter, “The Crown”
Julia Garner, “Ozark”
Annie Murphy, “Schitt’s Creek”
Cynthia Nixon, “Ratched”

27 hozzászólás Ne habozz!

Eni - 2021. 02. 03. 18:13

Az Emily in Paris a legnagyobb vicc.

winnie - 2021. 02. 03. 18:38

ugye a golden globe az a nagyobb díjátadó, ahol jelölést kapott katey sagal a sons of anarchyból, szóval, bár nem néznek sorozatokat, de legalább tudják, hogy kiket szeret olykor a nép – ld. cserébe jelölést kapott janey levy, valamint kaley cuoco is. (viszont a schitt’s creek effekten, miképp az emmynél, csak röhögni tudok. az első 5 évad nulla jelöléséből hirtelen ennyi. ha viccből feltesszük, hogy elkezdték nézni (HAHA), akkor vajon ész nélkül daráltak, míg eljutottak a hatodik évadig?:) oké, nem sok film volt, de akkor is.

dexike3 - 2021. 02. 03. 18:39

nagyon szorítunk Ruffalonak. ha meg tudták volna filmen is valósítani (talán három órásban), akkor simán oscar esélyes alakítás lehetne.

Diapolo - 2021. 02. 03. 19:05

A színészeket a Jawson sem jelölöm, itt sem nyilvánítanék véleményt ennek kapcsán.

Viszont!

Dráma:
Lovecraft Country? Komolyan? Ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy csak a színesbőrű jelenlét miatt jelölték, mert kell egy ilyen is.

Ratched? Nemááár! Az egyik legnagyobb elhasalás volt a hype után tavaly. Félve kérdezem, hogy a Tales From The Loopot senki sem indította el?

Komédia:
Emily In Paris… Írtam róla kritikát, abban minden benne van, de kimagaslónak nem nevezném, egy átlagos sorozat.

Minisorozat:
Az Undoingnak fel kellett kerülnie erre a listára, így volt megírva. Szerintem az, hogy a Jawson se nagyon került elő, elég beszédes a nézői fogadtatás kapcsán, de az nem eshet meg, hogy ekkora sztárokat felvonultató sorozatot a kutya nem értékel.

winnie - 2021. 02. 03. 19:09

diapolo: akkor az insecure-t is jelölhették volna, de szerintem a lovecraft country nem akkora meglepetés, a kritikusi díjátadókon is jelölt volt, tippre a szakmai szervezetk sem fogják hanyagoni.

Csillagvadasz2 - 2021. 02. 03. 19:10

Ekkora fejlődésen ment át a The Mandalorian a második évadra, vagy csak a hype nőtt ekkorára? Mondjuk ez a bináris kategorizálás sem segít a dolgon; komédiának sem mondanám előbb mint drámának. A Lovecraft Country tényleg dráma volt, pedig (kozmikus) horrornak mennyivel jobban örültem volna.

Shannen - 2021. 02. 03. 19:15

Nekem amúgy csak most, a jelölteket látva esett le, hogy a Your Honor minisorozatnak/limitált sorozatnak van hirdetve. Most rákerestem és több helyen is így hivatkoznak rá. Én az elejétől kezdve azt hittem, hogy ez “rendes” sorozat, aminek az első évadát látjuk.
Persze, lehet, hogy ettől még lesz folytatása.

A Schitt’s Creek jelöléseket mondhatni “muszáj” volt a GG-nak hoznia, mert az elég bénán vette volna ki magát, ha ők az egyedüliek, akik még csak említésre sem méltatják főleg az Emmy-tarolás után. Azért hiába képzel sokat az HFPA magáról, azért arra igykeznek ügyelni, hogy az aktuális trendeket így-úgy megjelenítsék. Persze azért valóban röhej azért Schitt’s Creek jelenség.
Ettől függetlenül tavaly így is befürödtek, amikor a Watchmen-t egyáltalán nem jelölték (igaz, azt akkor még a drámákhoz és nem a minikhez sorolták), hogy aztán az Emmy-n az is taroljon.

Érdekes amúgy, mert attól függetlenül, hogy mindig vannak negatív hangok és kritikák a GG-jelölések után, idén mintha ezek megsokszorozódtak volna, bár most leginkább a filmes jelölteknél lehet találni a legtöbb kétes jelöltet. Kérdés, hogy próbálnak-e kompenzálni a nyertesekkel vagy mennek a saját fejük után.

DarkEagle - 2021. 02. 03. 19:34

Egy-két “érdekes” jelölést leszámítva a sorozatos részleg azért elég korrekt szerintem. Anya-nak és a Crown-os gárdának nagyon örülök és remélem Ruffalo is nyer. Mondjuk az nem kicsit szomorú hogy a TQG-ból Heller-t nem jelölték.

Florabell - 2021. 02. 03. 20:08

Végre Emily in Paris! Úgy örülök, hogy végre valakinek eszébe jutott. Annyira habkönnyű szappan volt, hogy a hangulatjavításért, mindenképpen jár neki a pont. És végre egy lista, ahol ott a Ratched, és többször is a The Undoing. Sőt egy mellékszereplővel a Hollywood is képviselteti magát. Igazán egyezik az ízlésünk az újságírókkal.

ellis - 2021. 02. 03. 21:40

A Mrs America pl többet érdemelt volna (kb az összes színésznő…)

Wanheda - 2021. 02. 04. 03:03

Végre Jane Levy jelöltként!!! :-) Már jó pár éve erre vártam. Fel, fel és egyre feljebb!!! Legyen így, mert megérdemli!
Ellis Mrs America megjegyzésével teljesen egyetértek!

Wanheda - 2021. 02. 04. 03:07

No csak rájönnek, hogy Jane Levy micsoda elképesztően kiváló színésznő, még elépesztőbb eszköztárral! :-))) Nagyon örülök és nagyon szurkolok, hogy megnyerje! Aztán még többet és még többet, mert megérdemli! Hajrá kicsilány, legyél ott, ahol lenned kell! Pár Oscar, pár Golden Globe, ideje lassan! :-)

zolkó - 2021. 02. 04. 08:32

Mandalorian? Ratched? Emily In Paris? (WTF????) Kaley Cuoco? Lily Collins?
https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/001/171/762/c53.gif

SpentRocket - 2021. 02. 04. 09:25

The Flight Attendant??? Hogy kaphatott egyáltalán jelölést? Ennyire szűkös a választék?

winnie - 2021. 02. 04. 11:00

zolkó: lehet sok mindenen csodálkozni, de azon, hogy egy emmy-n is legjobb dráma kategóriába jelölt sorozat GG-jelölést kap, nem hiszem, hogy meglepő lenne.

winnie - 2021. 02. 04. 11:02

SpentRocket: ez… milyen szinten meglepő?:O még szerintetek is ott a helye. konkrétan a blog olvasóinak szavazása alapján is top5 újonc volt 2020-ban és az év 10 legjobbja között ott volt – nem csak a komédiák között.

ha egy sokak szerint elég jó sorozatot jelölnek, az megint csak nem AKKORA meglepetés. mondjuk mivel kommersz, az lehetne, de legalább ez is jelzi, hogy nem ciki, ha valami popcorn, ld. mandalorian. a ratched a fogadtatása miatt neccesebbnek tűnik, ha már megkérdőjelezni akar az ember. ha azt nézzük, hogy lett volna-e jobb sorozat nála, ami nem kapott jelölést, akkor nyilván, de ugye bármelyik jelöltnél lehet 5 jobbat mondani, szóval minden jelölést kapcsán érvényes, hogy a jelöltek jó esetben 20-30 jó sorozatból kerülnek ki, akkor 15-25 jó sorozat nem kap jelölést.

persze én is meglepődtem, nem teszek úgy, mintha nem, de nálam ez nagyon kellemes meglepetés kategória volt. ahogy írtam a kritikámban, “nem egy ilyen kommersz sorozatból fognak díjakra jelölni színészeket” – s lám, mégiscsak jött jelölés. a sorozat persze engem is meglepett persze, de az, hogy cuoco jelölést kapott (ezt zolkó kérdőjelezi meg), nem hiszem, hogy bármilyen szinten meglepő lenne. mármint kizárólag abból a szempontból, hogy tényleg nagyon jó volt.

winnie - 2021. 02. 04. 11:11

“Ennyire szűkös a választék?”

egyébként ez a kulcs. de nem a gg, hanem minden ember toplistája kapcsán. a választék nem szűkös, az lehengerlő, de aki bármilyen listát összeállít, az nagyon szűkös tudás alapján teszi, a futó sorozatok töredékének ismertsége alapján. akárki ír egy top10-es listát, mindenki fel fog sorolni 40 címet, aminek helye kéne, hogy legyen rajta, és az illető széttárja a kezét, hogy nem nézi vagy nem is ismeri az adott sorozatot. és itt sorozatrajongókról van szó, nem 70 éves, filmekkel foglalkozó bulvárzsurnalisztákról, akik nem nagyon néznek sorozatot.

saját ízlés alapján nyilván nem tudok egy tales from the loopot vagy the other one-t számon kérni a gg-n, mert életükben nem is hallottak ezekről a sorozatokról.

SpentRocket - 2021. 02. 04. 11:11

winnie: azzal nem voltam tisztában, hogy ez egy sokak szerint jó sorozat. Szerintem gyorsan felejthető, sőt, én abba is hagytam 3 rész után, annyira érdektelennek találtam. Persze ízlések és pofonok. Akkor úgy mondom inkább, hogy engem meglepett, de így már oké.

Ytsz - 2021. 02. 04. 12:56

Abból látszik, hogy milyen év volt tavaly mind filmes szempontból, mind úgy általában, hogy jóval több sorozatot láttam a szokásosnál, és kb. először fordul elő, hogy a 15 jelölt sorozat több, mint felét láttam (drámából kettőt, komédiából hármat, miniből hármat).

Különösen örülök a the great jelöléseinek, mind Fanning, mind Hoult remekül játszott, megérdemelnék akár a díjat is. Úgy láttam, hogy itt a Junkien a kommentelők kevésbé ismerik ezt a sorozatot, pedig szuper, és hát a most nagyon felkapott Bridgertonhoz képest (maradva a kosztümös áltörténelmi sorozatoknál) sokkal jobban van megírva.

winnie - 2021. 02. 04. 13:23

SpentRocket: persze, ez nyilván benne van, valójában engem is kifejezetten megleptek a pozitív reakciók (és a jaws-on való ennyire jó szereplése) pedig nekem nagyon bejött a stílusnak köszönhetően.

zolkó - 2021. 02. 04. 14:04

winnie
Mandalorian: Végignéztem az évadot, alapvető bajom nem volt vele, nem volt bűnrossz, de kiugróan jó sem. Lényegesnek mondható dolgok igazából 2 vagy 3 részben történtek, a többi csak szimpla történés volt.

Ratched: Belenéztem, de ez is arra a sorsra jutott, mint a Ryan Murphy sorozatok nagyon nagy százaléka nálam. Pilot után kuka a “meh, nincs időm, se kedvem erre a cheesy, érdektelen, teátrális f…ságra” “felkiáltással”. Nálam egyértelműen ő a sorozatkészítők David Waltonja.

winnie - 2021. 02. 04. 14:13

félre ne érts, én már az emmy-s jelenlétén is meglepődtem, mert abból, amit írtatok, nem díjalapanyagnak tűnt (én még nem láttam), csak arra célzok, hogy ha már ott is elismerték, akkor nem lep meg, hogy más is megtette.

a ratched-nél az jutott eszembe, hogy egyrészt, ha az american horror story kapott valamikor gg-jelölést, akkor megértem, másrészt, hogy biztosan nem látták a hollywoodot, mert, ha jelölni akartak volna valamit murphytől, akkor azt jelölik. de akkor meg észrevettem, hogy a hollywood is kapott jelölést máshol, szóval tudnak a létezéséről. így marad az, hogy őszintén meglepett. (a hollywoodot jobbnak tartottam, de persze azt sem jelöltem volna, max pár színészt.)

alex - 2021. 02. 04. 15:46

Ruffalo, Cranston, Grant – bármelyik nyeri, jó helyre kerül, egy kicsit mégis az elsőnek szurkolok most.

szk - 2021. 02. 04. 17:53

Paul Mescal (Normal People)nem fért bele? Komolyan? Ha más nem akkor a 10.rész miatt igazán helye lett volna a listán.

winnie - 2021. 02. 04. 20:01

érdekes összevetni a színészjelölteket a színészcéhesekkel: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/02/04/2020-a-szineszek-szerint-a-jeloltek/

Endymion - 2021. 02. 13. 20:17

A The Mandalorian jelölése legjobb dráma kategóriában egy ordas nagy vicc! Úristen, ezt hogy gondolhatták komolyan? Vagy ez amolyan benyalós gesztus a Disney-nek az újságíróktól? (nem, nem vagyok összeesküvés párti, viszont ez hajaz az anno Az utazónak és a Burleszknek adott jelölésekre)

winnie - 2021. 02. 13. 20:26

Endymion: a gg reprezentációs díj valamennyire, szóval a tourist meghökkentő jelölése ezzel magyarázható, de a börleszkes és a mandalorian más tészta. a the artist több, mint 200 komolyabb jelölést kapott és nagyon, nagyon sok mindent megnyert. az tipikus példa arra, hogy attól, hogy az ember nem értékel egy filmet (nyilván én is utálok sok klasszikus meg díjnyertes filmet), még lehet, hogy nagyon sokan mások értékelni fogják. mások díja nem a mi ízlésünket jelképezi.

és ugyanígy a mandalorian jelölése sem igazán kérdőjelezhető meg. a mandaloriant először a szakma jelölte ősszel emmy-re legjobb drámaként (ami számomra elég wtf volt, de nem ismerem a sorozatot, így csak a ti visszajelzéseiteket olvastam róla). azóta két kritikusi szervezet is jelölte legjobb drámaként. most meg a bulvárújságírók. és legutóbb az írók szervezetének igen elismert díjára is jelölést kapott legjobb drámaként. mint legjobban megírt sorozat pl- a better call saul mellett. nyilván csápolhat az ember, hogy mindenki hülye, de az is lehet, hogy csak ő nem lát meg benne valamit. és itt ugye nincs szó arról, hogy az írók vagy a kritikusok bárki kedvében akarnának járni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz