login |

Pilot-mustra: Bump – 1×01

2021. 02. 05. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Oh, fuck my life.

A Bump szó szerint az év első újonca volt. Ugyan a The Serpent is január elsején mutatkozott be, de egy ausztrál sorozat ilyen szempontból mindig előnyben van. És nem csak az első 2021-es sorozatról van szó, hanem az első nézősről is. Sőt, akár az első dara is lehetett volna nálam, hiszen a 30 perc alatti epizódjainak köszönhetően elég könnyen csúszik ez a nem tipikus babás dramedy.

A Stan csatorna szériájának ugyanis egy 16 éves lány a főhőse, akinek a semmiből születik egy gyereke. Mármint szó sincs szeplőtelen megtermékenyítésről vagy más természetfeletti dologról, egyszerűen csak megesik, főleg a gyanútlan fiatalok között, hogy valaki észre sem veszi, hogy gyereket vár, csak akkor, amikor az “előkerül”. Na, ez történik Olympia-val (barátainak Oly), és ez alaposan felborítja a családja, meg még egy másik család életét is.

BUMP – 1×01 – 7/10

Oly azok közé tartozik, akik úgy reagálnak a gyerekre, hogy látni sem bírják, fel sem merül benne, hogy megtartsa, szóval eleinte az anyjára hárulnak a gondozási feladatok, de nem hiszem, hogy nagy spoiler lenne, ha elárulom, hogy idővel megbékél a helyzettel, hiszen a sorozat is arról szól, hogy miképp lehet egy ennyire extrém szituációt normálisan kezelni, miképp lehet alkalmazkodni, és hogy lehet ilyen körülmények között eldönteni, hogy mit várjunk az élettől.

A helyzetet ráadásul az apa kiléte is bonyolítja, hiszen nem Oly barátjáé a gyerek, és a srác családja sincs feltétlenül felkészülve a gyermekáldásra, ráadásul a két család között is akad egy olyan viszony/kapcsolat, ami még inkább összekuszál mindent.

A Bump a tinédzserterhességet nem csak a gyerek, hanem a szülők szempontjából is megmutatja (meg nagyjából mindenkiéből, hiszen a környezetük is aktív része a történetnek), s teszi mindezt hol viccesebb, hol pedig drámaibb módon, szóval viszonylag reálisan. Mindenki igyekszik, mindenki elszúr dolgokat, mindenki küszködik, hogy a lehető legjobbat hozza ki a szituációból, és így óhatatlan, hogy bizonyos érdekek sérüljenek.

Egyik szereplő sem tökéletes, sőt, talán ennek az esendőségnek az ábrázolása a Bump legfőbb erőssége, főleg, hogy nagyon emberi módon teszi ezt, nagyon könnyen át lehet érezni a szituációkat, és azt, hogy mit ad nekünk az egymással való kommunikáció, illetve mit vesz el annak hiánya, valamint hogyan hatnak az életre a társadalmi elvárások és elfogultságok.

It’s like the Handmaiden’s Tale around here. Blessed is the boob.

Az meg már csak hab a tortán, hogy a pilot, illetve az első pár rész még véletlenül indul el melodrámás irányba, és csak remélni merem, hogy a folytatásban sem erre kerül sor, bár nem lesz egyszerű egy hosszabb, fluid történetet faragni ebből anélkül, hogy elkerüljék a szappanba süllyedést.

A Bump nagyon rendben van, kellőképpen érzékenyen kezelik az írók a kényes témát, megalapoztak benne pár nagyon jó dinamikát (főleg azt, ami Oly és az anyja között van), de számomra a harmadik rész inkább lett közepes a jól sikerült első kettő után, így kicsit aggódni is kezdtem, hogy vajon ez a lefelé ívelés tartós lesz-e. De reméljük, hogy a címnek megfelelően ez csak egy döccenő volt az úton, ami jövőre az elég gyorsan berendelt második évadban folytatódhat.

4 hozzászólás Ne habozz!

csicseri - 2021. 01. 31. 09:48

2 nap alatt megnéztem Claudia Karvan miatt kíváncsi voltam rá. Meg 27-28 perces egy rész és van belőle 10, szóval gyorsan lehet vele haladni. Ha pontoznom kellene 7,5/10 tini vígjáték kategória -kb. Never have I ever típusú. Aranyos,vicces, jók a szereplők, igazi ausztrál feeling.Elgondolkoztató néhol, de nem a tömény kritika a viágról szóval aki kikapcsolódásra vágyik, apró lenyomattal a mai világról az bátran nézzen bele.

Alterego9 - 2021. 02. 05. 16:48

Végignéztem, de még mindig azon vagyok fennakadva mint az előzetes után is, hogy azt hogy gondolták hogy egy jól szituált, fitt testalkatú lánnyal előfordulhat ilyesmi.

Oké hogy a bulvárlapokból néha olvasni ilyen horrorsztorikat hogy a vécén szülte meg egy nő a gyerekét mert azt sem tudta hogy terhes, de azok jellemzően nagyon elhanyagolt körülmények között élnek, vagy akár abuzáltak, hogy nincs lehetőségük az alapvető biológiai folyamatokról tájékozódni, és mellette testesek is, ami el tudja fedni a növekvő hasat.

Van valami furán tenyérbemászó abban hogy a helyzet alapvető drámája az ugyan érdekli a készítőket, de csak a realisztikus csúnyaságából kivágva, egy szimpatikus középosztálybeli családra ráhúzve.

Shannen - 2021. 02. 05. 17:41

Pont tegnap fejeztem be az évadot. Összességében majdnem 8/10 lett.

Nagyon szerethető az egész, jót tesz neki, hogy ausztrál sorozat, a tini szereplők is szuperek, és ez a chilei hangulat is jól állt neki, a sok latinos zenével, meg az egéz Hernandez családdal.
Elég jó témákat is dob fel a tinédzser terhesség kapcsán, emg úgy általában a családi kapcsolatokról.

Az egyetlen (viszonylag nagy) problémám az egésszel az az, ahogy az alapszitut kezelik, ahogy Alterego9 is írja fentebb. Látszik, hogy volt egy csomó ötletük, amiről beszélni akartak a téma kapcsán, de arra már nem fordítottak energiát, hogy hihetővé tegyék, amit látunk.

Kezdve azzal, hogy az első részben Oly abszolút nem nézett ki terhesen. Próbáltak játszani azzal, hogy takargatták a hasát, de azért ez annyira nem sikerült. Azt el tudom ofgadni, hogy nem vette észre az egyéb jeleket, de azért mindenki látott már 8-9 hónapos terhes nőt. Itt ezt könnyebben megoldhatták volna úgy, ha koraszülésről van szó, csak hát akkor az nyilván magával vonz egy halom másik szálat és nem ilyen típusús sorozatot kapnánk. Na mindegy, ezen még úgy túllendültem.

Aztán a szülés utáni 3.nap Oly visszamegy a suliba… oké. És persze láttuk, hogy az se úgy alakult, ahogy gondolta, de utána végül gond nélkül bejár a gyerekkel, aki alig pár hetes (!!). Konkrétan a 7.részben mondják, hogy 8 hetes (!) és az évadzáróban lesz kb. 2 hónapos. (arról ne is beszéljünk, hogy az újszülött Sorpresa távolról se újszülött, sőt még csak nem is pár hetes, de ezt azért könnyen meg lehet érteni, nagyn pici babákkal szinte lehetetlen lehet forgatni hosszabb távon).

Tudom, hogy ez a sorozat nem konkrétan a gyereknevelésről szól, így felesleges is elvárni olyanokat, mint amik a The Letdown-ban vannak például, de ezek a tényezők azért időnként kizökkentettek és egy fokkal kevésbé tudtam élvezni, amit láttam.

De ha ezeken túl lép az ember, akkor tényleg egy csupaszív sorozat jó poénokkal és abszolút nem szappanos.

k.dave - 2021. 02. 25. 17:21

Rejtett kincs ez a sorozat, nagyon köszi az ajánlást. Már csak az évadzáró van hátra, kábé két nap alatt ledaráltam.
A főszereplő lány elképesztően autentikus és szerethető. De az egész sorozat annyira életszagú és pozitív, hogy azt tanítani kéne. Volt egy két klisés fordulat, ami megtörte a varázst, de hálisten egyszer időztek el sokáig az időhúzás kénköves bugyrában. Szuper témafelvetések vannak benne, fejlődnek a karakterek, élő párbeszédek, hú, tényleg király :D Bárcsak minden tiniközpontú sorozat fele ennyire megpróbálna éretten hozzáállni a témájához és nem hülyének nézni a nézőjét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz