login |

Pilot-mustra: To The Lake – 1×01

2021. 02. 06. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A tavalyi év második felének lefedése kapcsán az egyik legnagyobb hiányosságunk az európai sorozatok terén egyértelműen a tévés sugárzása után a Netflix-nek is eladott orosz, “zombis” darab, a Vongozero – Menekülés a tóhoz (minek az előtag?) volt, amit mára már mindenki látott, és minden ilyesmivel foglalkozó sajtótermék meg is énekelt kritika formájában. szóval nem kicsit ciki pilotkritikával jelentkezni hozzá, de szeretek lázadni.

Viccen kívül, akartam, hogy legyen poszt a szériáról, mert hiába vallom a streaming platformon elérhető, “saját” vagy “sajáttá vásárolt” darabok kapcsán azt, hogy nem szaladnak el, így sok várt sorozatomat (ez az volt!) csak évekkel később kezdem el (hiszen mindig van több tucat néznivalóm), azért az valahol mégiscsak közszolgálat, ha olyanok is kapnak információt róla, akik mellett elment az adott alkotás. Szóval nekiálltam, és maradni is fogok.

TO THE LAKE – 1×01 – 7,5/10

Csupán az első rész alapján, a To The Lake-et kár hagyni elmenni magunk mellett, főleg a műfaj kedvelői számára. Hogy milyen műfajról van szó, azt még nem tudom, de az első része amolyan zombis vibe-ot sugároz magából, legalábbis az első jelenet, valamint a fertőzöttek kapcsán. De összességében a sorozat abba a vonalba illeszthető be, ami 2020 második felében tűnt fel – tök függetlenül a koronavírus-járványtól: egy tucat olyan, korábban, pre-COVID készített sorozat került bemutatásra, ami egy járványt dolgoz fel, ld. Járvány, Nyílt tengeren 3. évad vagy Kerítéssel elválasztva.

Hátborzongató a véletlen egybeesés, és ez talán nem csak a látszat, hiszen ennyi járványos sorozat csak nem volt 2-3 éve, nem? Akárhogy is, a 2019-es Menekülés a tóhoz szereplői arra lesznek figyelmesek, hogy Moszkvában felüti a fejét valami kórság, ami hatására az emberek furán kezdenek viselkedni, és pár napra rá meghalnak. A kezdetben annyira nem veszi komolyan a dolgokat az átlagember, de az azért feltűnik neki is, amikor a hadsereget megszállja és lezárja a fővárost, és a fertőzöttöket valami fura habbal ártalmatlanítják.

Az események természetesen magukkal vonják a várt dolgokat, mint a káoszt, a paranoiát, a netes, sokszor összeesküvés elméleteket tálaló vírusvideókat, valamint a kvázi anarchiát kihasználó bandák fosztogatását, s mindeközben mi a főhősünket követjük, ahogy családját próbálja kimenekíteni a bajból – mostani élettársát és fiát, valamint ex-nejét és közös gyereküket, és melléjük csapódik a szomszéd tábornok családja is.

Elég ijesztő és később nyomasztóvá válik a tálalás, ami elég hatásos, ha az ember kellőképp beleéli magát a történésekbe, és ki tudja, manapság talán nem is olyan nehéz elképzelni, hogy miképp reagálna egy ország vagy egy város egy ilyen durva fertőzésre. Az azonban dicséretes, hogy nem a sokkfaktorra mennek rá, hanem a karakterekre, ami annyiban nem meglepő, hogy egy könyvadaptációról van szó.

Én alapból elfogult vagyok az orosz sorozatokkal, a nyelvet nagyon szeretem (végre egy nem angol nyelvű Netflix-sorozatot eredeti hangokkal néztem!), de ez a kezdés szerintem még az előzetes pozitív hozzáállásom nélkül is bejött volna. Igen, csak alapoz, ezer meg egy féleképp ki lehet siklatni egy ilyen sztorit a folytatásban, de elég jól alapozták meg a karaktereket (jó ki orosz archetípusok és arcok!) és a dinamikáikat, konkrétan mindegyik érdekel.

Ráadásul tetszetős a belengetett a road movie-s aspektus is, abban pedig csak reménykedhetek, hogy a vírus jelenlétét végig a karakterek szemszögéből fogják megmutatni, szóval inkább mikro szkópot használnak, mintsem nagy látószöget, azaz nem érdekelnek az állami erőfeszítések a fertőzés kordában tartására vagy gyógyítására, az ilyen sztorikban az a jó, amikor annyit tudok, mint a főhősök.

8 hozzászólás Ne habozz!

Jencike05 - 2020. 10. 07. 21:24

Első rész letudva. Eddig érdekesnek tűnik

Mch - 2020. 10. 07. 22:14

A történet nem extra, de a rendezés, a kidolgozottság nagyon erős (első rész)

Gábor - 2020. 10. 11. 23:34

Végig kell nézni, garantálom, nem lesz csalódás, csak aktualitás…

szirial - 2020. 10. 15. 11:56

Szerintem kifejezettem jó volt. Vegytiszta küzdelem az életben maradásért. Persze a szereplők gyakran ostoba döntéseket hoznak, de az adott szituációkban hétköznapi emberekként viselkednek. Esendőek, önzők, agresszívek és a családjukért képesek áldozatra is. A drámázás nincs túltolva.
Több jelenet letagadhatatlanul oroszos és ezt most nem csak az állandó hóesésre és vodkázásra értem. A vidéki falvak lakói mintha egy Csehov-műből léptek volna elő.
A vége egyértelmű utalás egy második évadra. Aminek van is létjogosultsága, bőven van még ebben puskapor.

Scat - 2021. 02. 06. 16:29

“amit mára már mindenki látott”

Akkor én nálad is nagyobb lázadó vagyok, mert még mindig nem láttam :D

De tetszik, amit írtál, szóval valószínűleg nekikezdek valamikor.

fregattfőhadnagy - 2021. 02. 07. 19:26

Első két rész pipa, nagyon erős hangulata van, biztosan végignézős.

sledge - 2021. 02. 08. 21:43

Érdemes megnézni, a hangulata nagyon jó. És a vége meg… Hát bekaphatják, ha nem lesz folytatás. :D

winnie - 2021. 02. 09. 07:08

valaki lát valamit a 2. évadról? annyira fura, hogy még nem olvasni róla, pedig még globálisan is eladták, és úgy is siker, szóval minden azt mondatja velem, hogy lesz S2, de még nem ütköztem angol nyelvű oldalon a hírbe.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz