login |

WandaVision – 1×05: The Hex

2021. 02. 07. 22:10 - Írta: human

36 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt dől el az MCU sorsa? Olyan dolgok történtek, amik lehet pár embert el fognak tántorítani a Marvel univerzumtól. Konkrétan a cliffhanger kapcsán felmerülő kérdésekre gondolok, amihez ha hozzá veszem a Spider-Man: Far From Home-ot, akkor két olyan filmes-sorozatos klisé van már az MCU-ban, amit megosztónak érzek. Bár lehet csak részemről azok? Mindjárt bővebben.

Még a tovább mögötti spoilerek előtt annyit elmondhatok, hogy a múlt heti szintre hozás után, amikor minden eddig látottról elárultak még egy oldalt, most tovább is léptek, nyilván újabb kérdéseket felvezetve. És ezt nem is csak a rész végére értem.

A panaszkodással kezdem: míg az elejére ráfoghatjuk, hogy a viccek direkt voltak olyan rosszak, vagyis régiesek, de basszus, mostanra már főleg kéne bele pár poén, ha már 80-as évekbeli sitcomvilág, akárhogy omladozik is a körítés. De nyilván nem az a lényeg sokaknak, hanem például Agnus félmondata, és a repedező szerepek emiatt.

Bár már a múltkor is furcsán nézett Vision, de a héten aztán még jobban feltűntek neki a világuk furcsaságai, ami egy remek konfliktushoz vezetett a rész végére, hiszen a jó öreg halott (nem teljes nekrofília, hiszen egy halott robot testét mozgatja Wanda..) Vision végre megtudta, hogy az emberek foglyok a világban, akiknek van rendes életük, ami nyilván nem túl szép cselekedet Wandától.

Érdekes volt végig, hogy miképp csúszik ki Wanda kezéből egyre jobban az irányítás, ugye most nem tekert, amikor Agnus elszólta magát, az Ikreket nem tudta sem elhallgattatni, sem a növésüket megakadályozni. A rész végén pedig ahogy a főcímet ráerőltette a jelenetre, ahogy a szőnyeg alá akarta seperni Vision felvetéseit, az remek megoldás volt. Ilyen kreatív ötletek húzzák fel simán a sorozatot.

Mindeközben pedig ott van a fő kérdés, hogy míg a múlt héten oda tették le a voksot, hogy “It’s all Wanda”, avagy mindent ő irányít, addig most nem csak a kontroll bomlásával utaltak arra, hogy ez mégsincs teljesen így. Jelenleg ugye bár érthető mit miért tesz, de valójában a sorozat főgonoszaként van beállítva, ami tippem szerint a végére nem fog így maradni.

A halál témában észrevehető ez a legjobban. A kutyával (RIP Sparky) felvezették, hogy élőlényeket mégsem tud csak úgy feltámasztani Wanda, nem korlátlan a hatalma, előtte meg már többször utaltak az öccsére, erre a rész végén beállított Quicksilver, méghozzá az Age of Ultronhoz képes “újracastingolva”.

És itt van a multiverzum elásva. Ugye a Dr. Strange 2 film elvileg Multiverse lesz már, és a Wanda elvileg azt is felvezeti, így az ha az X-Men-es Quicksilver behozatala (emlékeztetőnek) azt jelenti, hogy bárhonnan szállíthatnak majd karaktereket, ha épp megszorulnak, az iszonyat olcsó lesz.

Persze egy Kevin Feige-ben bízhatunk, szóval nem temetném előre, de nekem már a Skrullos “bárki meghalhat, majd azt mondjuk egy Skrull volt csak”-alakváltós megoldás sem a kedvencem, de ha mellé jön, hogy bárki meghalhat, majd fanservice-eljük egy régebbi filmes változatát, akkor szomorú leszek. Na de ez még a jövő szele.

Ami biztos, hogy az első két részen átvergődve folyamatosan javult a minőség, vagyis lekötött nézőként, ez a rész is tetszett, szóval a maradékot már két lábon kibírom.

36 hozzászólás Ne habozz!

Hádész - 2021. 02. 07. 22:39

“ha mellé jön, hogy bárki meghalhat, majd fanservice-eljük egy régebbi filmes változatát, akkor szomorú leszek”

Én attól tartok, hogy ebbe az irányba is el fognak menni, legalábbis a mostani trendeket elnézve (a DC is hasonlóra készül, meg a képregényfilmes vonalon kívül is mintha most jobban menne a nosztalgiázós visszahozzuk a régen jól működő dolgokat)

Python - 2021. 02. 07. 23:31

Miért is hozták be az X-Men Quicksilvert? Magneto a FOX féle X-Men Univerzumban Quicksilver apja, és képregényekből is tudjuk, hogy Wanda apja is elméletileg Magneto. Amikor Wanda ráirányítja a fegyvereket a SWORD parancsnokra az eléggé nagy utalás a fenti karakterre, az Ian McKellen félére. De ahogy “eldobja” Wanda a kezéből a varázslatát ebben a jelenetben az viszont nagyon hasonlít a Michael Fassbender féle Magneto egyik mozdulatára. ;)
Viszont amikor Wanda és Quicksilver összeölelkeznek a végén, előtte a tükörben egy pillanatra látható egy múmiaszerű kéz. Ez pedig felveti Mephisto jelenlétét is ebben minivilágban, ahol Wanda csak részlegesen irányít.
Szerintem is a Multiverzum, és a mutánsok meg az X-Menek behozatala felé haladunk; de lesznek itt
még szerintemm nem várt nagyobb csavarok is ebben a folyamatban! ;) :) Már csak azért is, mert a Loki trailerében a templomos képsoroknál az ablaküvegen ott virít Mephisto festett alakja…! Tippre lesznek itt nem csak a következő MCU filmekkel, hanem egyes MCU sorozatokkal is erőteljesebb kapcsolati pontok. ;)

Alterego9 - 2021. 02. 07. 23:43

Én nem aggódok a multiverzum miatt.

Először is, ha egy halott filmkaraktert vissza akartak hozni a studiók azt eddig is visszahozták, csak azt úgy hívták hogy reboot.

King Kong hányszor leesett már az Empire State Buildingről? Erre most megint ott püföli Godzillát egy trailerben.

Amikor egy filmszereplő meghal annak nem az a hatása hogy úgy gyászoljuk mint egy igazi embert, mert tudjuk hogy soha többé nem fogjuk látni, hanem hogy (ha jól van prezentálva a film), akkor ott és abban a pillanatban beleéljük magunkat a valóságosságába.

Amire most itt a Marvel törekedik, az az, hogy az univerzum rendszeres spontán újratervezése helyett, ahogy azt például a számtalan Batman film tette, az MCU égiszén belül legyen lehetőség az egyes hősök áttervezésére.

Ha évtizedekig akar futni az MCU, akkor fognak kiöregedni színészek, fognak elavulni esztétikai elemek, lesz igény elrugaszkodottabb, kísérleti filmekre és sorozatokra, anélkül hogy az egész MCU projektet rebootolni kéne miattuk.

Az Endgame idejére szerintem érezték az írók, hogy kimaxolták hogy meddig lehet szétfeszíteni egy koherens, közös valóságban játszódó történetet, és ahhoz van szükség a multiverzumra hogy ezen kívül tudjanak lépni.

Amíg a Fox olyan filmeket készített mint a Spiderverse, a Deadpool, vagy a Logan, addig az MCU már azon is nyögdécselt hogy az Agents of SHIELD-et benne tartsa a filmek idővonalában.

Kati néni - 2021. 02. 07. 23:59

Én csak végigszenvedtem az első három részt, a negyedik okés volt, de ez az ötödik, főleg az utolsó perc. Jaj, Istenem. Azt hittem, hogy nem nagyon lesz a sorozatnak hatása az MCU-fonalra (ugye Agents of SHIELD).
Nekem 3 teóriám van:
1. Multiverzum (öröm lenne a köbön)
2. Retcon (csak Péter/Pietro kerül át), inkább nem, amúgy Aaron Taylor-Joy ezerszer jobb pasi, mint ez a Peters.
3. Csak egy röpke cameo az egész, és nem történik semmi, csak Wanda agya zakatol. (Inkább nem.)

Szeretném látni Rozsit Pókival akciózni! Szeretném, ha kiderülne, hogy Wandát és Pietrót Magneto adta örökbe!

Egyébként hihetetlen, hogy a Marvel mennyivel jobban kiaknázza a képregényfiguráit, és hogy mennyivel több karakterük ismert. A DC-nél a triászon (Supes, Batsie, WW) kívül Flash, Green Arrow, a Lámpások és még egy-két név számít, pedig “irodalmilag” értékesebb a DC a maga összetett karaktereivel. Ha szétszednénk a Marvel anyagait a sokszor faék egyszerűségű hőseik szerint, simán lehet készíteni egymástól független Daredevil, X-Men, Pókember, Amikapi, Hulk, Thor stb. filmeket, mindegyiknek megvan a maga kis saját részlege. Ezzel ellentétben a DC-nél sok minden Gotham- vagy Metropolis-központú: Macskanő-film? Nem működik. Joker-film? Működik, de megkapta a kritikát, hogy nincs benne az ő nemezise, Batman, egymás nélkül nem érnek sokat. Supergirl? Elműködött, de kellettek hozzá a Superman-halmaz komponensei. Batwoman? Döcög. Titans? Minden mítoszból egy kicsi.

Kati néni - 2021. 02. 08. 00:23

Más: Kathryn Hahnról meg voltam győződve 15 évvel ezelőtt, hogy legalább 45 éves, mert a Crossing Jordanben Kocsis Mariann szinkronizálta. Most néztem, hogy idén tölti a 48.-at.

Python - 2021. 02. 08. 01:03

Ja, aAikor Monicával közli a doktornő/ápolónő, hogy az rtg és laborvizsgálatot meg kell ismételni a SWORD központban, mert semmit sem látni, nincs eredményük a valószínűleg elromlott gépek miatt. Na persze, hogy nem romlott ott el semmi, és nem üres az rtg kép, hanem mintha egyfajta energiamezőt mutatatna…! ;)

Spoiler: A képregényeket ismerők bizony képben vannak. Az évad végére Rambeau kapitány is a szuperképességei vagy azok egy részének birtokában lesz. És előbb-utóbb Monica is egy szuperhős lesz Photon, Pulsar, vagy Spectrum néven. Szóval lesz még egy Marvel Kapitány szintű és erősségű karakterünk az MCU -ban. Most írhatnám, hogy minden a második csettintéssel visszatért egyszer csak mutáns lesz valamilyen szupererővel, de ez túl egyszerű lenne! Inkább a Wanda által a HEX -ből erőszakosan kidobott emberekre vagy a csettintéssel a halálból visszatért és a HEX -ből kipenderített emberekre hat úgy a Maximoff-anomália energiamezeje, hogy valamiféle mutációt okozhat bennük, ami később szupererőt és képességeket is okozhat. Vagy valami ilyesmire tudok gondolni.

Python - 2021. 02. 08. 01:15

@Kati néni: Kathryn Hahn nagyon jól hozza Agnes karakterét. :)
Na de ki is lehet igazából Agnes? Nekem kettő tippem van: Agatha Harkness vagy Lilith lehet. Na de ki lehet az eddig nem látott, csak kb. állandóan emlegetett férje Agnesznek?! Esetleg Magneto vagy maga Mephisto?!

vjsdszk - 2021. 02. 08. 01:56

“amúgy Aaron Taylor-Joy ezerszer jobb pasi, mint ez a Peters.”

Mármint Aaron Taylor-Johnson.
Bár jól hangzó páros lenne Anya Taylor-Joy-al. :)

motch - 2021. 02. 08. 07:06

Érdekes, hogy mindenki Wandát álítja be főgonosznak pedig amikor Vision “felébresztette” Norm-ot akkor ő mást sem mondott csak hogy állítsd meg őt(she) a nevét egyszer sem mondta, úgyhogy szeritnem a végén kiderül hogy Agnes a főgonosz itt, mert mondjuk nem is zavarta ahogy a gyerekek a szeme láttára nőnek 10 évet, meg amit észrevettem hogy amikor Agnes jelen volt Sparky megpróbálta megölni magát először a konektort nyalogatta aztán meg valami mérgező növényt evett szerintem ezt is Agnes csinálta csakhogy letesztelje Wanda feltámasztó erejét mert talán a férjét akarja visszahozni?

Kati néni - 2021. 02. 08. 08:26

@vjsdszk ja, szólj a helyesírás-ellenőrzőnek, hogy ne javítsa ki. Így kötőjellel ne ismerte a T-J-összetételt és kijavította Joyra, mert őt meg elmentette valamiért. :/

Neoprimitiv - 2021. 02. 08. 09:43

Nem volt rossz ez a rész, de ez olyan szinten rajongóknak szóló sorozat, ami nekem, mezei nézőnek már az élvezeti értékét csökkenti. Most őszintén, miért kellene tudnom, hogy a végén megjelenő srác egy másik franchise adaptációban (amit egyébként az MCU-fanok egyöntetűen fikáztak) már szerepelt?

Hofinak volt régen egy Csúcsforgalom paródiája (fiatalabbak guglizzanak rá a műsorra), abban volt, hogy ha az előző kétszázötvenhét részt nem hallgattad, akkor semmit sem értesz belőle.

korum - 2021. 02. 08. 10:28

Szerintem az X-men ismerete nélkül is működik a vége, a recast, mit csavar így is ott van… tehát visszahozta (valaki) Quicksilvert úgy, hogy más játsza…

Robeast - 2021. 02. 08. 11:18

@Python
Szinte biztos vagyok benne, hogy láttam valamelyik monitoron kiírva Monica nevét Photon alias-al. Ezt úgy mondom, hogy nem olvasom a képregényeket és fogalmam sincs, ki ez a karakter.

Hádész - 2021. 02. 08. 11:26

motch: És ott van még, hogy Agnes eredeti neve nem szerepelt az adatlapján, vagyis nem tudták beazonosítani, ergo nem helyi lakos lehet. Illetve ott a bross/medál, ami minden részben rajta van.

Python - 2021. 02. 08. 11:42

@Robeast: Én sem olvasom, olvastam a képregényeket. Az aktuális epizód utáni easter egg és kibeszélő videók közül szoktam megnézni párat. ;)

Ripazha - 2021. 02. 08. 11:45

Plusz pont a sorozatnak, hogy vegre jelölhetek eyecandyn egy Elisabeth olsent :-D

Python - 2021. 02. 08. 11:50

@Neoprimitiv: Egyetértek veled!
Nekem az SW és a DC a favorit ezen a területen, Marvelt csak az MCU filmek által ismerem. A Mandónál már láttuk, hogy a Disney+ sorozatoknál nem feltétel, de azért ajánlott az animációs szériák, regények, képregények ismerete a teljes élményhez. A Vanda és Vízió esetében ha ismeri a sorozat forgatókönyvíróit is inspiráló 3-4 képregényt vagy megnézett kibeszélő videókat a néző, akkor sokkal több rejtett utalást vesz észre mint az átlag, csak az MCU filmeket ismerő néző; így teljesebb élményhez juthat. A következő sorozat a Sólyom és a Tél katonája is fog szerintem tartalmazni képregényes utalásokat bőven, de még is befogadhatóbb lesz a csak az MCU -t ismerő nézők számára. Viszont a Loki (Személy szerint ezt és a What If…? animációs szériát várom a legjobban.), az szerintem még a Vanda és Vízión is túl fog tenni nyakatekertségen és őrület tekintetében, ott kvázi erőteljesen ajánlott lesz a Loki képregények ismerete. És ha tippelnem kell lesz a WandaVision ás a Loki széria között több kapcsolódási pont is. ;)

Nézőke - 2021. 02. 08. 13:56

..csupa jót írtatok eddig, teóriáknak.
Azonban Mephisto kezét belelátni a tükörbe… Visszanéztem többször,és ha látni is valamit 0,1 mpig,akkor az a kameramann állványa, legjobb esetben is.

motsch: Az Agnes-teória nagyon jó, most hogy mondtad, valóban, gyanús minden cselekedete. Még Wanda sem tud feltámasztani, Viziót sem (megtette volna már, ehhez nem kell betörni a hullaházba, csak egyezkedni a kormánnyal, és kész)
Gyanítom,hogy egyfajta csereüzlettel élt a szálakat mozgató mindenható lény, csak még nem látom mit kért cserébe Visionért. Talán a terület rejt valamit, vagy az emberek felhasználása, mint kisérleti alany egy későbbi invázió számára…
A “SHE” bár egyértelműnek látszik, de Agnes is irányíthat akár.

Amúgy Pietro visszatérésére nem számított Wanda, teljesen meg van lepődve, ezt nem ő csinálta.

Ráadásul Vizióra sincs már hatással, nem tudja befolyásolni. Meg az ikreket sem már.
Valami olyasmi lesz, hogy a “tetteknek megvannak a következményei” és a végén elveszítjük Wandát, mert a lelkét kérte cserébe a főszálakat irányító,de előtte még vállvetve küzd a gonosz entitás ellen a katonák mellett a későbbi részekben.

Gegory - 2021. 02. 08. 14:21

Elsőre hátulról azt hittem, hogy az öreg Amerika Kapitány ment be rendet tenni de kicsit csalódott voltam, hogy “csak” a FOx-os Pietro volt az :P

Kati néni - 2021. 02. 08. 14:36

@Nézőke: és ha a két gyereket akarja Mephisto?

Llew - 2021. 02. 08. 15:14

A két gyerek biztosan létezik?
Víziónak értelemszerűen nem lehet gyereke, még ha élne sem. Holtában mégannyira sem.
És ahogy Monica a ruhájával megmutatta Wanda “teremteni” nem tud, csak meglévő dolgokat manipulálni.

Bikuci - 2021. 02. 08. 15:43

Llew: Éppen ezért léteznek a gyerekek. Valóban megszülte őket Wanda, ott vannak. És mivel nem képzelődik, csak átalakítja a környezetét, ezért a gyerekek is léteznek.

Hádész - 2021. 02. 08. 16:44

És az lesz a fordulat, hogy nem Visioné a két gyerkőc.

Python - 2021. 02. 08. 17:30

@Nézőke: Én észre sem vettem! ;) De megszoktam nézni az alábbi csatorna aktuális videóit is az adott epizód után. Többségében bejönnek a meglátásai, elég nagy Marvel fan a készítője.
https://www.youtube.com/watch?v=ti6hFaPfYY4

Llew - 2021. 02. 08. 17:37

@Bikuci
4 héttel vagyunk az Endgame után és ott nagyon nem volt terhes. Arról nem is beszélve, hogy miért lenne?
És ha megszülte a két gyereket azok, hogy lettek 10 évesek hirtelen? Ez nem fér bele a manipulálásba.

Nézőke - 2021. 02. 08. 19:36

azt se felejtsétek el,hogy a gyerekek láthatólag saját maguk akarták, hogy 10 évesek legyenek, sőt, utána is akartak öregedni, amikor a blöki elhunyt, csak hogy ne kelljen gyászolniuk.
Wanda nem engedte, mert a gyász az gyász.

Ezt mondja, miközben nem bírja elengedni Viziót?

Valami turpisság van itt, esetleg egy multiverzum Wanda?

Enzo - 2021. 02. 09. 01:28

1×05

Komoly epizód volt! Az egész sorozat igazából egy nagy 4th wall breaking :D Az anomáliával kapcsolatban sok újat nem tudtunk meg, inkább csak bebizonyosodott, amit sejthettünk, ettől függetlenül azért érdekes volt konkrétan látni a felvételt, ahogy Wanda ellopja Vision holttestét, meg hogy kijött Westview-ből fenyegetően, hogy hagyják békén. Ugyanakkor tényleg mégsem teljhatalmú…hogy Pietro jelenjen meg a végén, azt nem láttam jönni! Pontosabban az utolsó pillanatban bevillant, hogy “mi lenne ha”, és tényleg! Most a kommentek olvasásakor meg nyomtam egy facepalmot, mert annyira természetesnek vettem Evan Peters arcát a karakterhez, hogy le se esett a recast elsőre :OO (nem is értettem, hogy Darcy miért mondja :’D) Gyá de marha vagyok :D Akkor viszont multiverzum rulez?

Darabkák:
-A főcím zseniálisra sikerült, főleg a kicsi Vision-ös képek benne… :D
-Hm, Monica látványosan nem akar beszélni Captain Marvelről.
-A “Lagos papírtörlő” reklám hatalmas :D
-A rész közben esett le, hogy a gyerekek neve teljesen ráillik a Dropkick Murphys – The State of Massachusetts dalszövegre :OO
Hát mindjárt összevágok belőle egy videót, bakker :D
“Billy was a bright one, Tommy’s off his head
Mother loved them both the same, at least that’s what she said
I don’t predict the future, I don’t care about the past[…]”

#hétidézetei:
“-No luck with Billy?
-Tried reading to him, but for some reason, Charles Darwin’s The Descent of Man made him cry even harder.” :D /Vision/

“Morning, wife. Morning, boys. Good morning, unfamiliar wet animal.” :DD /Vision/

“Who’s the popsicle?” :D /Pietro/

Enzo - 2021. 02. 09. 01:56

Na ha rendes videót nem is, de egy coubot gyorsan összedobtam a témában:
Billy & Tommy
WandaVision × Dropkick Murphys
https://coub.com/view/2ox3hr

dexike3 - 2021. 02. 09. 08:05

@Enzo:
én is így voltam Quicksilver-rel. sőt abban az univerzumban (X-men) emlékeim szerint él és virul. az is a multiverzumot erősíti, hogy abban a sorozatban még a 80-as 90-es években jártak, így direktbe nem is jöhetne át, mert akkor 40 körülinek kellene lennie.

Bikuci - 2021. 02. 09. 09:57

Llew: Igen, az egyértelmű, hogy a mostani sorozat alatt lett terhes. Volt egy ágyjelenet Vízióval…:) Ha Vízió halott, az úgy még keményebb… Lehet, hogy ő Szűz Mária és az Antikrisztusokat (Mephisto) szülte meg.

nade - 2021. 02. 10. 14:23

A Legion akkor is jobb, brainfuck és minden egyéb területen.

Enzo - 2021. 02. 10. 14:50

Ugyan, maximum vizualitásban jobb a Legion, de a Wv legalább nem egy értelmetlen katyvasz. Az, hogy valami mindfuck, egy bizonyos szinten túl nem pozitívum. ;)

korum - 2021. 02. 11. 15:27

Lehet időbeli elcsúszás is az univerzumok között…

Nézőke - 2021. 02. 11. 16:31

korum:
na igen,de mégis mennyivel? Mekkora az esélye, még ha csilliárd tüköruniverzum is van, hogy pont ugyanaz alakult ki a a hősükkel, mint itt az eredeti Földön? (ami vicces,mert a többiek úgy hiszik, az ő Földük az eredeti)
..és ha ki is alakult,akkor még időben plusz vagy mínusz másodpercektől, hónapokig, évekig terjedhet a differencia.

De ha végtelen számú multiverzum van,akkor végtelen számú Wanda is, tehát elméletileg lehet,hogy pont egy olyan érkezik át,ahol alig van időeltolódás, és ugyanúgy fejlődött.

Ekkor az esélye,hogy pont egy ilyen jön át, 1:végtelenhez, tehát gyakorlatilag semmi.
NA jó,ebbe bele lehet bolondulni.

Gothamite - 2021. 02. 13. 23:03

A multiverzumot megoldhatják okosan és bután is.

Pl.ha az X-Ment a multiverzummal hoznák be.
Átjönnének egy másik világból, de vissza kellene menniük. Minden apokaliptikus eseménynél átjönnek és vissza, mikor crossovert akarnak?Gagyi.

Vagy a fő általunk ismert világba költöznek? A saját világukat letojva?
Lusta irói huzás lenne.

Igy ha bevezetik a multiverzumot pl a Dr.Strange 2-ben és kameoznak Foxos Sonys meg egyéb karakterek az nem baj, de kell a recast a fővilágban emellett.

winnie - 2021. 02. 19. 10:56

“Na de ki is lehet igazából Agnes? Nekem kettő tippem van: Agatha Harkness vagy ”

visszakerestem hírben, és korábban írtuk, hogy agatha harkness lesz:) még jó, hogy elfelejtette a nép.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz