login |

Féltávon a Big Sky

2021. 02. 08. 20:00 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Go back to your room and masturbate yourself while I make us some lunch. And return with a better attitude.

Sokszor hiányzik a blogról annak feltüntetése, hogy egyes pilotként jól fogadott sorozatok milyen utat járnak be az életünkben – főleg akkor, ha egy nagyon jó kezdés után megindulnak a lejtőn a szemünkben. Ez nálam például annak köszönhető, hogy sok mindennel vagyok lemaradva, és ha valamivel elkezdem felhozni magam, de útközben kaszálom, akkor nem sok értelme lenne írnom külön posztban, hogy az évad felénél mit gondoltam a 3. részről, így inkább kibeszélős kommentben teszem meg. Ennek köszönhetően viszont az az illúzió alakulhat ki a kommenteket nem olvasók számára, mintha nem változott volna a véleményünk.

Mondjuk az ABC igencsak szerializált új krimisorozatáról nem én írtam, hanem human, a rövid kommentemből kiderül, hogy nálam is 8/10 volt a kezdés, és “azonnal néztem volna tovább”. Kár, hogy nem lehetett folytatni rögtön a premier után, mert akkor a kritikához azt írtam volna, hogy a szuper kezdés után két résszel már kukáztam is a sorozatot. Pedig az országos évad egyik nagy sikere – kár, hogy Riverdale-es irányba vitték el a stílust.

A Big Sky ugyanis nem csak megpendítette, hanem egyenesen megragadta és magához is ölelte a bizarr humor, a cápaugrós csavarok és a hajmeresztő megoldások esztétikáját. Amivel talán még nem is lenne gondom, ha az organikusan jönne (például az anya-kamionos fiús vonal önmagában megéri a pénzét), de itt inkább a jeleneteket és a történetet alakítják úgy, hogy azok alá lehessen játszani gondolatban a Benny Hill-zenét. (Már nem láttam a részt, de ilyen hatása lehetett annak, amikor a két nyomozó megtalálja, hol vannak a lányok.)

Persze még ezen is túllendültem volna, de úgy éreztem, hogy nem sok minden történt a 2. és 3. részben, ami meg igen, az andalító volt. John Carroll Lynch (pazar minden jelenete), és a szócsatás jelenetei Ryan Phillippe barátnőjével elég jók voltak, azonban nem nagyon jutottunk előre egyről a kettőre, főleg a gonosztevők és áldozataik szálán.

Persze szó sincs arról, hogy komolyabban időt húzna a Big Sky, amit remekül bizonyít az is, hogy a pilotban elindított fő szál (2+1 lány elrablása) a 6-7. részre meg is oldódik, a bűnösök némelyike is elnyeri méltó büntetését, és a többieknek is ketyegni látszik a bilincs, azonban az már most sejthető, hogy mindez csak ugródeszka volt ahhoz, hogy egy sokkal nagyobb szabású bűntevékenység behozásának alapozzanak meg.

Az évad második felében (mert ugye kibővítették az első szezont, így 16 részt fogunk kapni) ugyanis egy csomó új szereplő fog érkezni (pár nagyobb név is), az írók pedig arra lesznek kényszerítve, hogy egyre másra megpróbálják felüllicitálni magukat, aminek köszönhetően a papírforma alapján egy idő után már nem csak bájosak lesznek a túlzások, amikbe esnek, hanem fejfogósak. És igen, tudom, hogy ez lehet nagyon szórakoztató is, azonban nálam ezúttal nem ezt érte el.

A Big Sky-nak mindenképp érdemes esélyt adni, mert a fura és sajátos hangvétele (valamint a nem megszokott hegyvidéki környezet – Montana a helyszín, bár Vancouver-ben forgatnak) sokaknak bejöhet, a siker nem véletlen. És az meg se forduljon senkinek a fejében, hogy az általam inkább stílusbelövésként, mintsem minőségmeghatározásként Riverdale-esként emlegetett irány felvétele ne tudatos lépés lenne, hanem mondjuk az alkalmatlan íróstáb munkájának gyümölcse. David E. Kelley ezt most ilyennek képzelte el, láttunk anno azt is, ahogy a teljesen komolyan vett The Practice spinoffját, a Boston Legal-t merre vitte el.

Nos, a Big Sky is efféle merész vállalás. És az eddigiek alapján beváltak a készítők számításai. Engem ugyan elvesztettek, de a gyengén szereplő országos újoncok között kiemelkedik a sorozat, és már egy rajongói réteg is kialakulóban van mellette.

8 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 02. 08. 20:21

Nem tudom milyen az a Riverdale-irány, mert a pilot után kukáztam, de itt egyetértek. Az ígéretes kezdést követően azt érzem, mintha lezárták volna mostanra a történetet. A képi világ csodás, a zene iszonyat jó, az egész gyenge oldala viszont a történet, és ezért lesz nálam is idővel kasza, hiába akartam szeretni. :( Kicsit elhúzták a mézesmadzagot az orrom előtt a remek pilottal.

Geza Kovacs - 2021. 02. 08. 21:12

A pilot tényleg jó volt, utána meg olyan szánalmasan szar, amiből az eddig általam nézettek között kevés fordult elő. A covid miatt minimalizálták a szereplők számát, maradt ez a “beszélgetünk a szobában/az utcán páran” dolog, a történet meg tizedannyira se érdekes, hogy ebből kijöjjön valami. Pedig a színészek is nagyon komolyak benne, annál nagyobb kár érte.

bvr - 2021. 02. 08. 21:31

én annyiban fogalmaznék szigorúbban hogy számomra már a kezdés sem volt ígéretes. Talán a karácsonyi “szünetben” vettem elő (most próbáltam visszaolvasni, de úgy látom még a kommentbeírástól is elvette a kedvem) mint a kritikák és kezdeti kommentek alapján ígéretesnek félretett sorozatot, és már a pilotot is értetlenkedve néztem végig hogy itt winnie és human benézhettek valamit mert már a kezdeti felszínes és egyben ripacskodóan képernyőre vitt karakterviszonyokat (a szerelmi háromszög) rettenetes volt nézni, aztán az áldozatok, meg a bűnügy, meg a “gonoszok”… Az tény hogy a pilot végén a WTF ütött, emiatt a 2. részbe még belenéztem hogy ezt akkor most tényleg, de csak emiatt néztem bele, amúgy siralom, kaszáltam is gyorsan.

winnie - 2021. 02. 09. 06:53

nekem az egész pilot nagyon tetszett, ahogy felépítették a dolgokat, szóval már az utolsó percek előtt oda voltam érte.

winnie - 2021. 02. 09. 07:11

” A covid miatt minimalizálták a szereplők számát”

hiszen most is egy csomó új szereplőt hoznak be a 10+-os részekre, több állandót is (nagyon jó neveket). ami nekem feltűnt, az a több autós telefonbeszélgetés, de én, elnézve a mostani sorozatokat, nem nagyon érzem, hogy sok mindenben hátráltatná a filmeseket a vírus azok után, hogy 40 fős táncjeleneteket forgatnak, meg 10-20 fős munkahelyieket. bár lehet, hogy az szerepet játszott, hogy itt az elsők között kezdtek el forgatni, és akkor még nagyobb volt az elővigyázatosság.

Gaabor - 2021. 02. 09. 16:57

Nem értettem már a pilot iránti lelkesedést sem.Nagy lelkesedéssel ültem le, 20 perc után már fogtam a fejem, a végére pedig beigazolódott, hogy ez mellément rendesen. :/

Johnny12 - 2021. 02. 09. 17:20

Sem? Lehet, hogy most te lelkesednél.

Furcsa, hogy abból indulsz ki, hogy a pilot esetében nem értettél egyet a kritikával, most meg azt gondolod, hogy hirtelen valamiért egyetértenél. Pedig lehet, hogy pont az ellenkezője lenne a logikus. Ha van olyan, akinek tetszett a pilot, mostanra kiábrándult, akkor a sorozat most pont azoknak jöhet be, akiknek nem tetszett a pilot. Ez nem úgy működik, hogy egy sokadik részes kritika megerősíti az első rész alapján a vélekedésedet a teljes sorozatról.

johndoe4 - 2021. 03. 08. 02:25

Az első öt rész szerintem teljesen rendben volt (7/10), de aztán jött a lejtmenet (2/10).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz