login |

Pilot: Invisible City / Cidade Invisível

2021. 02. 08. 15:50 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Február első péntekén érkezett a Netflixre a Láthatatlan város című brazil természetfeletti sorozat, ami hét, egyenként 30-40 perces epizódot kapott. Már előre kinéztem magamnak – bevallom, pusztán az indexképe a coming soon felületen vonzóvá tette számomra -, de nem gondoltam, hogy ekkora kérdőjelek lesznek bennem a pilot után. Meglep, hogy nem sorolták a rejtélyes sorozatok műfajába.

Az 1×01 nem egy, hanem két cold opennel indít. Az elsőben egy idősebb úr lelő egy madarat, miután a fiatalabb vadász társa megkéri, hogy csak akkor lője le, ha ételnek szánja. Ezután az idős urat egy lángoló ember hátba dobja egy lándzsával, majd a fiatalabbik immáron idősen meséli egy kültéri partin a gyerekeknek a sztorit, mint egy bolond. Itt indul a második nyitás, amiben egy fiatal lány édesanyja az erdőtűzben életét veszti, mert a lányát akarta kimenteni, a férje pedig később ér oda.

Utóbbi figura a központi karakterünk. Eric (Marco Pigossi, az Alta Mar Fabiója) környezetvédelmi megbízott, aki feleségét rendkívül szerette, ezért teljesen összeomlott annak halála után, és ilyen állapotban neveli kislányát, Lunát. Rio De Janeiro partjára sodorja a víz egy rózsaszín delfin tetemét (ami minden bizonnyal egy rossz ómen), így nyomozni kezd, de … Őszintén, nem tudom, hogy tudnám befejezni ezt a mondatot, annyira nem éreztem semmi kapcsolatot az események közt a premierben.

Van egy tűzember az erdőben, meghal a feleség, a parton van egy rózsaszín delfin teteme, a kislány nagyon fura, és itt egy féllábú fiatal srác is, aki Eric házába betörve konyharuhákat pörget, majd elmenekül, de ott hagy a felügyelő autójában egy emberi hullát (aki nem mellesleg a feleség által utoljára küldött videóüzeneten feltűnt férfi). A féllábú elmegy a szektájához (?), de mivel nem sikerült neki elhozni a tetemet és meglátták, fel kell vennie egy piros kendőt a fejére. Szóóóóóval, mi van?

Nagyon kíváncsi leszek, milyen kommentek érkeznek, hátha kiderül, hogy csak én nem tudtam felvenni a fonalat és értelmes kohéziót találni a történések közt, vagy tényleg ennyire random 38 percet kaptunk. Az eddig említett események közé be-be szúrtak flashbackeket, amik azt mutatták, milyen is volt a családi élet, amikor még az édesanya élt. Ezek abszolút tiszta és érthető jelenetek, csak hát mire fel kapjuk őket? A főhős küzd a gyásszal a jelenben, de semmi értelmét nem láttam a flashbackeknek, amikor a jelenben történt rejtélyek megfejthetetlennek érződtek.

Az epizód végén természetesen ott a cliffhanger (mert melyik pilot nem dob a nézők elé valami sokkolót az utolsó percekben manapság?), de nem ez az, ami miatt azt mondom, hogy hamarosan folytatom is a sorozatot. Inkább az, hogy hajt a kíváncsiság, hogy mi hogy kapcsolódik egymáshoz, melyik szál hova vezet, és hol is van a természetfelettiség a tűzemberen túl.

Viszonylag sokat számít az olvasóknak, amikor pilotot pontozunk, de most nem tudok mást írni egy hatalmas kérdőjelen kívül. Talán majd ha tovább jutok és értelmet nyernek az itt történtek. Most viszont muszáj a ?/10. Azt viszont mindenképp sikerült elérnie premiernek, hogy ne szörnyülködjek, hanem furdalja a kíváncsiság az oldalamat a folytatást illetően úgy, hogy nem is élveztem igazán az első részt. Lehet, előfeltétel a brazil legendák ismerete a felhőtlen szórakozáshoz?

Ui.: A főcím azért nagyon bejött!

7 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2021. 02. 08. 20:52

“Van egy tűzember az erdőben, meghal a feleség, a parton van egy rózsaszín delfin teteme, a kislány nagyon fura, és itt egy féllábú fiatal srác is, aki Eric házába betörve konyharuhákat pörget, majd elmenekül, de ott hagy a felügyelő autójában egy emberi hullát (aki nem mellesleg a feleség által utoljára küldött videóüzeneten feltűnt férfi). A féllábú elmegy a szektájához (?), de mivel nem sikerült neki elhozni a tetemet és meglátták, fel kell vennie egy piros kendőt a fejére. Szóóóóóval, mi van?”

:D :D ez eddig egy random Legion/American Gods-rész kb, de nagyon röhögök a leíráson :D

Peti - 2021. 02. 08. 21:57

Összeáll az a kép, ha kicsit képben vagy a brazil folklórral :)
A tűzember az erdőben egy Curupira, aki azokra vadászik, akik kárt tesznek az erdőben. Ezért végez a bácsival, aki totál fölöslegesen lőtte le a madarat. A féllábú srác nem más, mint Saci-Pererê, a brazil folklór bajkeverő szelleme, és igen, csak egy lába van. A konyharuha telitalálat, ugyanis előszeretettel köt csomót a konyharuhákra :) A piros kendő pedig eredetileg sapka volt. Ha elveszed a sapkáját, kérhetsz tőle egy szívességet, de utána vissza kell neki adnod. Asszem a varázserejének egy részét abban hordja. A folyami delfin pedig Boto, akinek kedvenc szórakozása, hogy baromi jóképű fiatal férfivé változik, teherbe ejt nőket, majd otthagyja őket, és legalábbis ugyanabban az álcában sosem tér hozzájuk vissza.
Igen, előfeltétel sajnos, mert ezt láthatóan elsősorban a belföldi közönségnek szánták. Szerintem amúgy szuper, bár nekünk európaiaknak kicsit lehetne szájbarágósabb… talán… de nem biztos, hogy az jobb lenne.

Necridus - 2021. 02. 08. 22:24

Peti:

Köszi az infókat, ezek tudatában már több kedvem van folytatni (pénteken írtam, de még azóta nem sikerült folytatni), ezek azért jöhettek volna a pilotban is, ahogy Sacinál már el-elszórtak morzsákat, őt azért valamennyire könnyebben sikerült befogadni, mint a többit abszolút laikusként (a srác neve is Icas, tehát Saci fordítva, ha jól rémlik). Aztán lehet, hogy arra hajtanak, hogy majd utólag elnagyarázva nyerjen értelmet az egész a témában nem jártas nézőnek is, nem tudom még. Egyelőre csak túl randomnak éreztem a pilotot.

Peti - 2021. 02. 08. 23:06

Tényleg jobb lett volna több információmorzsát elejteni, vagy pár magyarázó mondatot valamelyik szereplőnek a szájába adni :) Hasonló érzésem volt még Ian McDonald “Brasyl” c. könyvénél. Annyira szabadon használ benne portugál kifejezéseket, annyi előzetes tudást vár el Brazíliáról, hogy anélkül nem is nagyon érthető a történet. Kicsit itt is ezt érzem :)

Gyulavitéz - 2021. 02. 09. 21:35

#Necridus
Nézd tovább. Idővel minden kiderül. Sok rész elején pont egy-egy lény előzményét érintik. Főleg szenvedés miatt lettek azok amik. A hangulat szerintem tök jó. Igen, misztikus. Egyszer mindenképp nézhető.

Sigismundus - 2021. 10. 17. 19:58

Eddig a 1x02ig jutottam, de bejön. Érdekes megismerni egy kultúrát a sorozatokon keresztül.

Az tényleg kár hogy magyarázat nélkül mutatják be a saját mítikus lényeiket. De találtam egy írást a brazil folklórról, ez megkönnyíti a megértését:

https://capoeirahungria.com/2018/03/14/a-brazil-folklor-kulonos-lenyei/

Sigismundus - 2021. 10. 24. 17:33

Végignéztem, és hááát, kissé suta véletlenszerű, kidolgozatlan valahogy.

A brazil mitoszlényeket önmagukban megkedveltem, Cuca, Tutu, Saci, Camilla, hangulatos volt a városi világuk.
De azon kívül hogy aggódva nézték egymást, néha szertartást csináltak, elmentek Ericet elfogni, de ők vesztettek rajta, nem sokat tettek hozzá.

A nyomozás, elsőre úgy tűnt valami komoly dolog lesz, környezetvédelmi vagy gyilkossági ügyben, de ez a szál is ellaposodott. Ivo főnök most korrupt lett ? Rendőrnő is csak ment egyik helyről másikra mindig kissé késve.

A Cédruserdő lakói csak bizonygatták egymásnak, miért vagy miért ne fogadják el a pénzt, de nem derült ki miért oly fontos az a terület nekik, vagy a vállalatnak.

Ami a megszállt testeket illeti, teljesen rendszertelen hogy éppen mikor irányított a Gonosz.

Szóval valahogy kidolgozatlan volt az egész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz