login |

Pilot: The Equalizer

2021. 02. 09. 15:50 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Többször “összecsaptunk” winnie-vel a CBS új sorozatának, a valószínűleg A védelmező magyar címet kapónak a castingján. Így a pilot után teljesen úgy érzem, hogy nekem volt igazam, ami azért szomorú, mert számomra nagyjából Queen Latifah szól csak ellene igazán, nélküle egy szokásos heti ügyes akciószéria lenne. Bár lehet, hogy pont a főszereplő megosztóbb személye miatt kitűnik az átlagból?

A történet nem túl bonyolult, ahogy a régi sorozatban, és persze a Denzel Washingtonos-filmekben is, egy visszavonult idősödő ügynök úgy dönt, hogy segít a kisembereken, akik nem igazán tudnak a rendőrséghez fordulni. A pilotban konkrétan nem is tud az alany, hiszen őt gyanúsítják valamivel, mivel az átlagembert elnyomó sötét hatalom fog össze ellenne. Ködösen fogalmazok, mert nem sok minden van benne, csak maradjon meglepetés.

Természetesen inkább alapozó hangulatú az egész rész. A főhős nem tudja, mit kezdjen az életével, miután visszavonult, és egy éjszaka segít egy 20 körüli lányon, akit épp meg akarnak erőszakolni. Aztán kiderül, hogy miképp került abba a helyzetbe és máris indulhat a régi képességek (és barátok) bevetése. Feléled benne, hogy most jóra használja a tudását végre, nem a sötét játszmákban vesz részt.

Maga a felépítés tényleg 12 egy tucat, hiszen a csapat összeszedése utáni rutint bármire rá lehetne húzni, eszünkbe juthat a Person of Interest például, vagy az új Magnum vagy… lehetne sorolni. Van egy hacker és egy mesterlövész segítő, de persze a tűzbe az Egyenlítő (bocsiii:) ugrik.

Tökéletes rutintévé lehetne, amiből hébe-hóba le lehet nyomni 1-1 részt vacsora mellé, vagy hasonló. Pont azért, mert minden ismerős benne, bármikor be lehet kapcsolódni. Gondolom, lesz idővel nagyobb szál is a hűséges nézőknek, de mindig ott lesz a kisember, akin segíteni kell, és azok tök átérezhető sztorik, hiszen mit tud tenni az átlag egy összeesküvés ellen? Semmit.

A fő gondom a főszereplő szó szerinti akcióba ugrása. El lehet lenni a karakterekkel, van egy tinilánya is, és még a kapcsolatuk is érdekes. A régi, most beszervezett barátai is viccesek (és persze Adam Goldberg egy állat, bááár ez alapján már oda a legenda), és jó a dinamika. Na de Queen Latifah, mint akcióhős számomra egyszerűen nevetséges.

Lehet nekem itt jönni Liam Neesonnal, de nem a kora a gond, hanem pont az, ami Liam Neesonnal is néha, amikor túlgondolják őt a rendezők. A The Equalizer akciójeleneteiről a Taken 3 ugrott be, a klasszikus kerítésugrás. Konkrétan, ha Latifah csak odamenne pisztollyal és lelőné a gonoszokat (ami azért egy elég erős lelki keménységet feltételez), akkor nem lenne bajom, de olyan cinikust senki nem mer bevállalni, szóval közelharc van, hogy ne legyen halálos a végkimenetel. Na és bomba elől futás… És borulni lehet rajta.

A végeredmény pedig így egy szokásos módon túl komolyan vett országos anyag, amikor azt hiszik, hogy a gagyi izgalmas, de a karakter rész valójában elmegy. 4/10? Nem tudom igazából pontozni, mert valójában számomra teljesen értékelhetetlen. Az igyekezetet talán értékelni lehet benne, de bevallom, én főleg katasztrófaturizmusként néztem meg, annak nem volt az igazi.

12 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2021. 02. 09. 20:53

Nem igazán tudom sajnálni Queen Latifah-t. Még ha a castingos látási zavarokkal is küzd, azért Latifah tudhatta/érezhette volna, hogy nagymama testével nincs az a kamerbeállítás amivel jól néz ki a rohangálás és verekedés.

SJ - 2021. 02. 10. 07:09

Az a bomba elől futós jelenet, te jó Isten! :D :D
Ennél rosszabb Castingot nem tudom, hogy láttam-e már valaha? Már az elején mikor felébred a főhős és katonás képeket vágnak be álomkép gyanánt, az is olyan, mintha este valami háborús filmet nézett volna, és arról álmodott, nem arról, hogy a fronton harcolt! :D :D A motoros jeleneteknél egyszer sem látható, hogy fel vagy leszállna a motorról! :D
Itt valami producernek, stábtagnak nem tűnt fel, hogy ez eszméletlen kínos lesz?
Bár lehet, hogy Superbowl utáni indítás sikeressé teszi majd, kíváncsi leszek a nézettség alakulására!

juhaszvik - 2021. 02. 10. 08:52

B*sszus, ezek azok a cikkek, amelyek meg tudnak őrjíteni. Eszem ágában sem volt megnézni, és a cikk is azt próbálja sugallni, hogy ne tegyem, de mégis annyira kíváncsi vagyok most már :)

Tyberius - 2021. 02. 11. 04:32

Hm…
Ez gyenge volt. Úgy kb minden vonalon. Nem találtak volna valami másik korban hasonló, de picit fittebb fekete színésznőt? Most komolyan? Regina King épp nem ért rá. Őt bírtam nagyon, amikor Southlandben csapatta és neki mondjuk még el is hinném az akciózást, igaz ahogy nézem a munkásságát inkább a komolyabb darabok felé húz többnyire.
Jada Pinkett Smith? – Ah most nézem IMDB-n, hogy ő meg a Matrix 4-et csinálja épp, de hogy oda miért kell őt visszahozni?
Egyébként egynek elmenne, lehet adok esélyt a második résznek, de igazából felesleges, mert ebben az elsőben is minden benne volt és ettől nagyon nem fog eltérni a folytatás sem. És igen, itt a főszereplőn el is bukik a dolog.
Mert mondjuk Denzelnél simán elhittem, hogy ő akkor ott a vérprofi és helyre pakolja a népet. Hát itt ez nem működik.

sunny - 2021. 02. 11. 08:26

Jó színész Latifah de ez a szerep elég kínos és nem áll jól neki, nem tudom mit és hogy gondolták !??
Inkáb eltudtam volna képzelni egy Regina King, Jada pinkett, Angela bassett fiatalabbak közül esetleg :Kylie Bunbury, Thessa thompson,Gugu Mbatha-Raw

winnie - 2021. 02. 11. 09:52

érdekes elképzelni némelyiket, jók is lehettek volna (bár némelyiküknél elő jöhet a klasszikus, szálfatermet-kritizálás is, mert vagy van sapka, vagy nincs:), mondjuk a többieket nehéz megítélni, hiszen itt rá szabták a szerepet, velük más lett volna a karakter, de akit felsoroltál, annyira nem jöhetett volna szóba, mert mindnek van/volt saját sorozata

az első 20 perc alapján a sármmal nincs gondja:) majd valamikor folytatom, ha lesz időm, és akkor lehet, hogy írok róla én is.

(bár a felsorolásból nekem az jön le, legalábbis a king/pinkett/basett trió alapján, hogy itt (és ez a helyzet nálam QL esetében is), hogy bennünk van az, hogy olyanra gondolunk a szerep kapcsán, akit már láttunk hasonló, badass szerepben. ha valaki tőlük mondjuk csak romkomot vagy komédiát lát, akkor máris nehezebben képzeli el őket.

winnie - 2021. 02. 12. 15:53

“A The Equalizer akciójeleneteiről a Taken 3 ugrott be, ”

várom, mert kíváncsi vagyok, és lehet, hogy jönnek, de már fél óra is eltelt és 17 másodpercnyi akciójelenet volt eddig összvissz:) nyilván jönnek még, csak meglep, hogy ez kicsapta a biztosítékot. (az ilyen poszt COVID-leállások után gyorsan elkezdett forgatások egyébként is köhögősek lesznek 1-2 részen át, bár ez sem olyan volt, hogy feltűnt volna sok minden.)

winnie - 2021. 02. 16. 09:43

na, hát a folytatásban sem volt semmi akció, a fogságba esés után is kiszabadították minden nélkül.

winnie - 2021. 02. 16. 13:37

Na, megvolt az 1×02: volt egy 7 másodperces és egy 3 másodperces verekedés, ha valaki vezeti:)

megy a kasza, majd írok róla, ez engem nem nagyon köt le, tényleg nincs benne akció, a nyomozás sem túl érdekes, amikor kell valami, akkor hackelnek. ennyi.

Tyberius-ra regálva, amit humannek, azt írom, alapból a főszereplő még megtartani, szerintem elég jó a jelenléte QL-nek, és mivel nem nagyon volt akció, ezért a fittséget (ja, jut eszembe, az első percekben az 1×02-ben kapott egy bokszmontázst!!!) nem nagyon van egyelőre mit számonkérni, hacsak azt nem, hogy folyton úgy utalnak rá, hogy ő volt az osztaga legveszedelmesebb katonája.

viszont kasza ide vagy oda, az 1×02 vége a gyerekkórussal baromi jó volt érzelmi töltet kapcsán. ment is a hallgatnivalók közé. (a detroit youth choir egyébként pár éve volt az america’s got talentben is.)

Antony - 2021. 02. 22. 10:19

Nem értem minek rugózni Latifah alkatán. :)
25 éve is pont ilyen alkata volt, és szerepelt musicalben, akciófilmben, vígjátékban, romantikus filmben. Tök sok mindenben helytállt. Nekem sokkal hihetőbb, mintha egy 48 kilós csaj keménykedne.
Ettől függetlenül a pilot engem sem vett meg.

Tyberius - 2021. 05. 04. 00:49

Hm… fura mód engem megtartott a sorozat, de ez leginkább annak köszönhető, hogy jelenleg kajáláson kívül nincs időm és türelmem sorozatot nézni, oda meg nem vesztegethetek értelmes sorozatokat. Remélem néhány hónap múlva picit helyre rázódnak a dolgok és akkor normálisan képes leszek sorozatozni.
Ami érdekes, hogy többnyire elhagyták az akciót és inkább nyomozás meg néha keménykedés, néha egy kis lövölde, de semmi extrém. Sehol nincs az a fajta durvulás (itt most nem a tényleges véres jelenetekre, hanem komolyabban vehető akciókra gondolok), ami mondjuk a filmekben volt. Család olyan elvan kategória, semmi extrát nem adnak és az a helyzet, hogy míg a nyomozóval való kapcsolata érdekesen indult és néhány részletet azért róla is felfedtek összességében az a karakter is olyan semmilyen lett. Ilyen nagyon fekete-fehérben látja a világot. És akkor most az 1×07-nél meg belógattak egy újabb szálat, hogy az Equalizerünk ténykedése az újraválasztásra vágyó ügyész politikai érdekeit sérti és ezzel valahogy picit elvesztettek, főleg ahogy a rész végére alakultak a dolgok. Az se segít egyébként, hogy baromi darabosan jönnek a részek. Ilyen egy rész egy hónap szünet meg hasonlók. Tényleg arra jó, hogy gyorsan egy kajáláshoz le lehet tudni egy részt… Mostanság a Knight Ridert használom ugyanerre… hát a HD Remaster nem segített azon a sorozaton, illetve annyi, hogy láthatóvá tette a dublőröket… jókat röhögök rajta…

Tyberius - 2021. 05. 26. 02:51

1×08-1×10

Ez most lesokkolt, hogy ez csak 10 részes első évaddal jött.
Kicsit ellentmondok magamnak, de korábbi csalódottságom kicsit helyre rázódott a nyomozó kapcsán így a végére. Viszont nagyon az az érzésem, hogy a család értékes időt vesz el az ő karakterének mélyítése elől. Mert, hogy nála van vmi fejlődés. Az Equalizerünk csak egyensúlyozik a család és a charity munka között, de nincs igazi változás. Kap egy üzenetet megy, rendet rak azt ennyi. A nyomozónál a fekete-fehérből persze elkezdték tolni ugyanabba a szürke zónába, ahol a főhősünk is van, viszont ezt nem annyira egyenletesen teszik. A 10-dik részben volt pár dolog, amihez kellett volna emlékezni az évad elejére, csak baromi halványan ment. Ez a hol a határ, nincs határ kérdés kör pedig megvolt már sok helyen sok féle képpen, szóval itt sem újdonság. Viszont kifejezetten tetszik a színész játéka.
Azért évadzáróra előkapni a könyvből a legyen veszélyben a család klisét, hogy ebből eljussunk a kb lelepleződésig a végére, hogy ebből csináljunk egy cliffet az azért elég paraszt húzás volt. Mármint ez nagyon lusta. Legnagyobb bánatom persze, hogy egy NCIS-ben a legutolsó visszatérő mellékkarakternek is több háttere dimenziója van, mint itt a Lapira-Goldberg biodíszlet párosnak. Az egyik a számtech miatt van ott a másik meg néha megy sniperkedni a főhősnek, de ennyi.
Igazából a Washington féle verzióban tetszett a magányos farkas felállás, persze az egy eléggé depresszív megközelítés volt, de reálisabb. Itt sok idő megy el a családdal, azok a karakterek, akik érdekesek lehetnének emiatt nem kapnak elég időt.
Ha még ősszel is ilyen sorozatpasszív hangulatban leszek, akkor folytatom a második évaddal, de ha addigra visszatér a kedvem normális sorozatokat nézni, akkor könnyen fog kihullani ez a sorból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz