login |

Black Lightning: kezdett a 4. évad

2021. 02. 11. 21:30 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Tizenegy hónapja ért véget a Fekete Villám harmadik évadja, így a rajongóknak elég sokat kellett várniuk a folytatásra – ami tudjuk, az utolsó szezonja a sorozatnak Supergirl-lel karöltve. Cserébe tervezik a sorozat egyik karakterét egy spinoff formájában képernyőn tartani – a CW a minap rendelte be néhány sorozatának a pilotját, de ez nem volt köztük.

A sorozat ugye mondhatni beházasodott az Arrowverse családba (azt tudjuk, hogy eredetileg a Fox-ra készült a sorozat, ugye?), hiszen csak a tavalyi Crisis on Infinite Earths crossover alatt került egy univerzumba a többiekkel. Érződött is a stílusbeli változás, egész sokan ezért sem kedvelik a harmadik évadot – én pedig pont a Crisis előtti epizódot megnézve eszméltem rá, hogy folytatnom kell az első évad utáni kaszám után.

Tavaly azzal zártam, miért is szerettem újra bele a sorozatba. Most meg úgy néz ki, a hajrában ki kell ábrándulnom. A tovább mögött spoileresen folytatom.

A tavalyi évadzáró után már egy év eltelt, amikor visszacsöppenünk a BL világába. Henderson meghalt, még mindig gyászolja a város, ahogy Jefferson is, aki ismét leszámolt azzal, hogy ő Black Lightning. Először húztam a számat ezek láttán, hiszen – ahogy szellemként megjelenő apja is kimondta – Jefferson ezt az utat már egyszer megjárta, mégis valami újszerű érzés fogott el, amikor a levegőbe repítette civilben a fiatal srácot fenyegető rendőröket.

Jefferson tehát dühösebb mint valaha, látszólag megszegi saját szabályait és magasról tesz arra, hogy a városnak szüksége van rá, ezért is lányai vették át a helyét. Thunder és Lightning kapott is néhány akciójelenetet, amik hiába voltak szuperhőssorozatba illőbbek, mégsem tudott annyira hatásos lenni, mint amikor Jefferson használta az erejét és betört emberek lakásába és gyakorlatilag megsütötte őket. Talán azért, mert sosem a püfölős jelenetek miatt szerethettük a sorozatot.

Cserébe érdekes jelenet volt, amikor az egy éve kómában fekvő Grace felett konfrontálódott a hamarosan egyre kevesebbet látható Jennifer (China McClain ugyanis távozni akart a sorozattól függetlenül a kaszától) és Anissa azzal kapcsolatban, mikor érdemes az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő kapcsolaton túllendülni és folytatni az életet. Nem vágyom arra, hogy a két lány elkezdje egymást ütni-vágni, de az ilyen mély érzelmekkel megtöltött felfogásbeli különbségek miatt eredő veszekedős jelenetek remekül állnak a sorozatnak.

Ezt viszont most nem annyira éreztem Jefferson és Lynn között, akik párterápiára járnak, hiszen a tavaly történtek miatt még mindig nem sikerült kibékülniük. Egy házban élnek, együtt nevelik a gyerekeket, de egymás szemébe se tudnak nézni. A premier végére azért javult a helyzet, de nem hiszem, hogy ez volt a mélypont, hiszen Lynn még mindig szuperszérummal lövi magát, amit nem díjazott egyik családtag sem.

Nem is igazán tudtam hova tenni azt a jelenetet, amikor Lynn a Lady Gaga stílusú maszkjában két piti gengsztert ment megállítani teljesen védtelenül az utcára úgy, hogy még mindig kísérletezik a szérummal. Mégis Jennifer az, akit meglőttek a premierben és látszólag kezdi elveszteni az erejét?

De mondhatni belefér, hogy az írók a védtelen Lynnt ennyire nem akarják bántani, miközben a folyamatosan fejlődő Jennifer csak küszködik. Inkább az a legnagyobb hibája a kezdésnek, hogy hiányzott a sorozat lelke. Megvolt a zene, megvolt a minőségi akció (a gagyi mellett), de hiányzott a család. Egyértelműen nehéz helyzetben van az egész família, de még ilyen pillanatokban is érezhetővé tehették volna, hogy ők bizony ilyen szituációban is összetartanak és szeretik egymást.

De ez hiányzott, így csak a tipikus szuperhősös sorozatokban szinte ötlettelenséget sugárzó drámát dobták elénk. Az lep meg, hogy nincs itt egy új szerelmi helyzet (mármint Pierce-éknél, mert ugye Gambi kapott egy barátnőt). Nem várhatjuk el, hogy minden epizódban 5-10 perces vacsorázás közbeni szívmelengető jeleneteket hajítsanak hozzánk a készítők (vagy mégis?), de valahogy teljesen idegen volt az, ahogy egymáshoz viszonyultak a családtagok. Thunder és Lightning is inkább csak társaknak tűntek, mint összetartó testvéreknek.

A sorozat ugye nem operál túl sok szereplővel, azok is inkább egy nagy családba tartoznak, ezért sem volt túlságosan meglepő, hogy a tavalyi évadzáróban Hendersont áldozták fel az írók (bár ha jól rémlik, a színész is lépni akart), amivel nem is lenne túl sok bajom, ha most nem úgy kezelnék, mintha az egyik legfontosabb karakterünk lett volna. Az első évadban még a Black Lightninggal való rivalizálása működött, azóta mondhatni teljesen irreveláns szerepe volt, most meg az epizód negyede a megemlékezéséről szólt.

A másik kívülállóbb figuránk az első epizód óta jelen lévő Tobias Whale, aki most már a város elismert polgára, segít újjáépíteni a várost a markóviai ostrom után a bandaháborúk közepette, miközben Lynnel vannak tervei, akivel egyre több időt fog együtt tölteni a munkája miatt. Ő az, akit már hosszú ideje nem értem, miért tartogatnak ennyire, hiszen ereje elhanyagolható a Pierce-képességek mellett.

Aztán emlékeztetett Jefferson a családdal folytatott vitában, hogy nem az erőviszonyokról van szó, hanem morális kérdésekről. Nem ölhetik meg egész egyszerűen Whale-t, pláne, ha a város szemében nem is tett jelen esetben semmit. De az évad végére valahogy csak el kell őt is intézniük, ahogy a tavalyról maradt Gravediggert is, aki sajnos nem jelent meg semmilyen formában most egy említésen túl.

Ami azt illeti, nem ez volt a legerősebb évadnyitója a sorozatnak, főleg azért, mert kb. 20-25 percig tartott ki, utána szinte csak elvétve kaptunk érdekesebb jeleneteket. Meglátjuk, hogy sikerül-e nagyobbat robbantva távoznia a Pierce családnak, vagy pedig már túl vagyunk a sorozat fénykorán.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz