login |

American Idol: kezdett a 19. évad

2021. 02. 16. 15:50 - Írta: Thomas

5 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Mint minden tavasszal forgatott országos sorozaton, az American Idol-on is komoly nyomot hagyott tavaly a koronavírus. Sajnos itt a forgatásleállást a műfajból adódóan nem lehetett elintézni néhány epizód átpakolásával a következő évadra, mint a szkriptelt társainál, és valamiért a brit The Voice számomra legszimpatikusabb megoldása sem jött számításba, az élő adások őszre halasztásával.

Az Idol producerei érzésem szerint a lehető legrosszabbul döntöttek, a versenyzők által mobiltelefonnal több szögből is felvett és a stáb által megszerkesztett videóklipek nevetséges versenyévé degradálva a nagy múltú tehetségkutatót. Így született egy győztesünk és tíz másik döntősünk, akik sosem tapasztalhatták meg az “American Idol-élménycsomagot”, nem élhették át az élő adások izgalmát, és nem léphettek fel a legendás színpadon, egy igazi zenekarral a hátuk mögött, a rajongóik előtt.

A fogadtatás nem volt kedvező, az addig stabil nézettség megzuhant, és aki maradt is, joggal lehetett csalódott, hogy miután annyi időt invesztált egy különösen tehetségesnek tűnő brigádba, nem láthatta az utazásuk utolsó, talán legfontosabb szakaszát. A padlóról kellene tehát felállnia az új évadnak, visszaszerezni a rajongók bizalmát, és bebizonyítani, hogy az American Idol újra komolyan vehető versengés lehet.

Ezt egyrészt különféle formátumbeli változtatásokkal tervezik elérni a készítők, az előzetes interjúkban máris sosem látott csavarokat ígértek nekünk, másrészt pedig azzal, hogy megpróbálnak a normálisra minél inkább hasonlító körülményeket teremteni.

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt azért néhány kényszerű változtatásra így is sor került, de a premierben ebből igazán csak annyit érzékelhettünk, hogy a zsűritagok valamivel távolabb ülnek egymástól, és ritkábban ugrálnak fel a helyükről, mivel a versenyzők indokolatlan ölelgetése ezúttal elmarad. Aki nem követi a híreket, talán fel sem tűnt neki, hogy nem voltak országos meghallgatások és a stáb ki sem mozdult Kaliforniából, mivel mostanában amúgy sem sok jelentősége volt a különböző városoknak.

A hivatalos indoklás szerint a Zoom-szoba ötletét is a megváltozott körülmények adták, amely segítségével közelebb érezheti magát a versenyző a szeretteihez, akik speciálisan elrendezett kivetítőkön szinte körbeölelik őket videotelefonálás közben. Valójában ez csupán a meghallgatások utáni telefonhívásokat váltotta fel, de el kell ismernem, hogy jóval látványosabb és meghatóbb pillanatokat eredményez.

A mostanra már teljesen összecsiszolódott, de egy cseppet sem komolyodó zsűri változatlan összetételben folytatja a munkáját. Katy Perry, Luke Bryan és Lionel Richie nem idén fog leállni a túlzásokkal, már kapásból kikiáltottak pár embert győztesnek és az eddigi legjobb hangnak a műsor történetében, de új Kelly Clarkson-unk is van már, mert az minden évadba kell. Vagyis aki már ráhangolódott a stílusukra, most sem fog csalódni.

Ryan Seacrest ezúttal a megszokottnál több arcszőrzettel fogja a műsort vezetni, és Bobby Bones is visszatér majd a versenyzőkkel suttogó mentor szerepében, azonban a meghallgatásokat ki kellett hagynia új műsora forgatása miatt.

A premier első fele pörgősebbnek érződött számomra, arra tippeltem, hogy jóval több embert fognak részletesen bemutatni a tavalyi 11-nél, de aztán belassultak a dolgok, volt sírós közjáték és spontán hülyülés, így sajnos nem sikerült felülmúlni ezt a számot. Fülsértő énekesekkel már régóta nem húzzák az időt, de most is akadt két, csak a poén kedvéért betuszkolt induló.

A versenyzőkön végigtekintve feltűnő, hogy nagyon sok a tinédzser, konkrétan csak egyetlen 20 évnél idősebb továbbjutót láthattunk. A tovább mögött róluk írok még pár gondolatot.

Néhányan már a premier előtt kaptak rendesen hype-ot, mint a politikai világból ismert szülő lánya, Claudia Conway, vagy a tehetségkutató-veterán, a The Voice-ból és a The Four-ból ismert, 25 éves korával ebben a mezőnyben már nagypapának számító Jason Warrior, és a nagyjából minden promó anyagban feltűnő Grace Kinstler. Ők nem is okoztak csalódást természetesen.

Claudia fiatal kora miatti tapasztalatlanságát ellensúlyozza rendkívül kellemes hangszíne és érzékeny előadásmódja, valamint szülei és családi viszályaik révén komoly háttérsztorit is kapott. Vele játszották el azt a kedvelt húzást, amikor egy rosszul sikerült dalválasztás után a zsűri megnyugtatja, és néhány jótanáccsal kihozza belőle a valós tudását. Nem tartom kizártnak, hogy némi mentorálás után meglepetést okozzon.

Jason-ről sok újat nem tudtunk meg, az ő sztoriját a The Four-béli szereplésére építették (valószínűleg az Idol története során először említettek meg egy konkurens realityt, a saját spinoffját, az American Juniors-t leszámítva), és az ottani balhéjára Meghan Trainor-ral. Annyit viszont leszűrhettünk, hogy a soulos stílus egyértelműen jobban áll neki, mint amit korábban hallottunk tőle.

Grace pedig megkapta az egyik legillusztrisabb helyet, az évadpremier végét, ahol például tavaly a későbbi győztes mutatkozhatott be. Természetesen az édesapja halálával kapcsolatos szomorú sztorinak is köze lehetett ehhez, de tehetségnek sincs híján és ő volt az, akivel Katy Perry csak úgy szórakozásból elénekeltette a Natural Woman-t. Szóval lehet tippelni…

Alejandro Aranda óta az Idol producerei sokkal pozitívabban állnak hozzá a saját dalok kérdésékez, így természetesen most is akadt, aki hozott magával. A mindössze 17 éves countryénekes, Alex Miller, egy bohókás szerzeményét adta elő, mielőtt Luke Bryan csatlakozott volna hozzá egy kis közös zenélésre. Ő különösebb háttérsztorit nem kapott, csak az életmódját próbálták bemutatni a nagypapája farmján és átadni az érdekes személyiségét. Egész biztosan közönségkedvenc lesz, de frontrunnernek nem tudom elképzelni.

DJ Johnson-tól hallhattunk még saját dalt, és ő is teljesen elvarázsolta vele a zsűrit, csak más értelemben. A családját elhagyó édesanyjáról szóló szövege saját magát is könnyekre fakasztotta, így nem is sikerült elsőre végigénekelnie. Kicsit rosszmájúan mondhatnám, hogy a sírás faktor kipipálva, Hollywoodban majd kiderül, hogy valójában mit tud.

Aztán kaptunk még egy enyhén lökött TikTok-sztárt, az 500 ezer követővel rendelkező Benson Boone-t, aki a lányok kedvence titulusra is pályázhat. Úgy látszik, egy ilyen típusú jelentkező is kötelező egy valamirevaló premierbe, nem is vártam sokat a hangi adottságait mindössze 1 éve felfedező sráctól, de a tavaly hasonló posztot betöltő Nick Merico-nál mindenképpen erősebb meghallgatás volt.

Anilee List-et pedig egyik skatulyába sem tudtam bekategorizálni, bár mehetne abba a fakkba, akiknek a sztoriját valami személyes tragédiára vagy betegségre, jelen esetben a Tourette-szindrómájára építik. A különbség, hogy az üzenet ezúttal teljesen pozitív volt, hiszen a 10. évados James Durbin után újfent bebizonyította, hogy egy ilyen betegséggel is élhet valaki teljes életet és lehet kiváló énekes.

A végére hagytam az este talán igazi MVP-jét, a meglepően semmiféle bemutatást nem kapó Nia Renée-t. Egy újabb középiskolás csodagyerek, aki csak bejött, tette a dolgát – énekelt – és mindenkit elvarázsolt természetesen erős, soulos hangjával. Aretha Franklin pipa, mibe, hogy Hollywood-ban hallunk tőle Whitney Houston-t is?

Csak a történeti hűség kedvéért megemlíteném a három kiesőt is. Fő mókamesterünk az egy szál fecskében érkező német (WTF?) modell, Mario Adrion volt, akivel kifutón sétálást gyakoroltak a zsűritagok, míg a lelkes és szerethető, de sem éneklésben, sem zongoratudásban nem igazán a topon lévő Elton John-utánzó Ryan Romano egyedi készítésű kabátját Katy 400 dollárért kaparintotta meg. Danica Steakley-t viszont komolyan sajnáltam, ő nem a poén kedvéért került be, meghallgattam volna, hogy mire képes idős édesapja siralmas gitárjátéka nélkül, ami teljesen tönkre vágta a dal tempóját.

Nem voltam elájulva a premiertől, bár akadtak jobb pillanatok, ismét túl kevés embert sikerült bemutatni, közülük még kevesebb volt, aki láttán csettintettem, hogy “Igen, miatta lesz érdemes végigizgulni ezt az évadot!” Hogy ez a vírus miatti kevesebb jelentkező vagy nehézkesebb utazás miatt van-e, azt nem tudom, de nem érdemes még ebből komolyabb következtetéseket levonni. Még csak az indulók nagyon kis szeletét láttuk, és Hollywoodban is bárki szintet léphet és kiemelkedhet a mezőnyből. Én teljes mértékben bízom is ebben, mert “This is American Idol.”

5 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2021. 02. 16. 16:44

Ez azért vicc, hogy mennyi negatív véleményt kapott az Idol Claudia Conway szerepeltetése miatt, és persze, hogy a szülei miatt lett kiemelten kezelve, meg elérték, amit akartak, hogy még ma is miatta trendingel az Idol a Twitteren. De az most kinek is a szégyene, hogy sokan csak ennyit fogtak fel az egész premierből?:) Valahol hülyék lennének nem kihasználni az ingyen hírverést, ha már így működik a világ, de azt nagyon remélem, hogy nem csak emiett került be, és nem szabadulnak meg tőle gyorsan Hollywoodban, hanem normális versenyzőként lesz kezelve, mert nekem speciel tetszett, ahogy énekelt, és nem érdekel, hogy kik a szülei.

winnie - 2021. 02. 16. 17:13

de legyenek bárkik is a szülei, whatever, hogy mi volt a foglalkozása az anyjának mondjuk, még akár stigmát is kaphat érte felőlem, de most ő csak szülő. és, ha valaki bármi mást lát a szerepeltetése mögé (mármint “küldetést” azon kívül, hogy van hírverés értéke, ami nem ördögtől való, ha már szerepel), akkor az teljes szereptévesztésben van. de odakint valamiért páran ráfüggnek a politikára, a sajtó pedig nyammog az ilyesmin, ld. dancing with the stars és seasn spicer.

Thomas - 2021. 02. 16. 17:39

Pontosan! Nem a szülei indultak, aki nem tud tőlük elvonatkoztatni, azt sajnálom. Lehet, hogy nélkülük nem kapott volna kiemelést, de saját jogán is ott van a helye. Ha magától jelentkezett, akkor hülyék lennének nem kiemelni, ha meg direct casting volt, abban sincs semmi, két ismert ember gyereke, akinek van hangja, és még social mediás követői is. Meg azért itt sem azt a képet festették le róluk, hogy rózsás otthon a helyzet. Akik ezen háborognak, azok valószínűleg nem is nézik az Idolt, csak valamin háborogni akarnak. A baj az, hogy valószínűleg van több százezer vagy milliós követőtáboruk, akik közül néhányan szintén háborogni fognak, és ez lehet a kedvezőtlen hatása a dolognak. De remélem az ABC-nél tudják, hogy mit csinálnak, és nem lesz nagy nézettségesés belőle. Az előzetes szerint 1.1-gyel kezdett, pontosan, amire számítottunk Denyvel, most ezt jó lenne megtartani.

Thomas - 2021. 02. 19. 13:58

Nagyjából már belőhető a menetrend:
02.14, 02.21, 02.28, 03.07, 03.14 – meghallgatások, csak vasárnap, marad az 5 rész
03.21, 03.22 – hollywood week, már a futoncritic is kitette az időpontokat, hogy innentől indulnak a hétfői adások
03.28, 03.29 – showcase, lehet, hogy az első még hollywood week lesz, és a második 3 órás showcase adás lesz, ez majd még kiderül
04.04, 04.05 – top 24, a TIP írta meg pár napja, hogy 24 elődöntős lesz, és hogy 04.04-én lesz az első adás, és lám, ki is jön
04.11, 04.12 – top 16, a TIP szerint visszatér a kétfordulós elődöntős rendszer, ahogy a 14. évadban volt
04.18, 05.02, 05.09, 05.16, 05.23 – élő döntők és finálé, valószínűleg top 10-ről vagy 11-ről indulva, 04.25 kimarad az Oscar miatt

Ami érdekes, hogy a futoncritic beírta 04.19-05.17-ig is a hétfői adásokat, de ez szerintem nem lesz, nincs okuk visszatérni az overnight vote-ra és az eredményhirdetőkre, mikor annyira bejött az élő szavazás. Vagy létezik, hogy valami mást találnak ki?

Thomas - 2021. 02. 23. 14:10

19×02: Hát nem pörögtek fel az események, csak azért sikerült egyel több, 12 embert bemutatni, mert a cold opent is kihasználták, meg volt egy testvérpár, akik együtt jöttek. Különben még kevesebb lett volna, szuper. Azért így is jobbnak éreztem ezt a részt, több potenciális kedvencet láttam:)

Amanda Mena: Megint az egyik legjobb nem kapott bemutatást, konkrétan úgy kezdődött a rész, hogy már énekelt is. Őt az America’s Got Telent 13. évadjából ismerhetjük, azóta felnőtt és rengeteget fejlődött.

Liahona Olayan és Ammon Olayan: Egy testvérpár, nemrég költöztek Hawaii-ra és egy sátorban laktak. Meg is van az első saját dalunk, nagyon pop, nem az én stílusom:) A lány sokkal jobb, a srác semmi extra, de mindketten továbbmennek, hát oké.

Anthony Guzman: Fura srác, aki mintha eltévesztette volna a házszámot és a cosplay versenyre indult volna inkább:) A norvég ordibálás után már semmi jóra nem számítottam, erre van hangja:) Nem azt mondom, hogy bármi különleges lenne, biztos a Thor-szerkó miatt emelték ki, de megérdemelte a továbbjutást.

Hannah Everhart: Állítólag nagyon hasonlít Katy Perryre, biztos. Meg van egy elég lökött stílusa, szóval egyértelmű, hogy kiemelik, de az éneklés nem igazán volt jó, a Wayfaring Stranger nekem fülsértően hamis volt itt-ott:( Az At Last már jobb lett azért, de nem tudom, még így sem igazán érzem, hogy ide való lenne, annyira tapasztalatlan.

Calvin Upshaw: Kemény élete van, szegény környék, nincsenek lehetőségek, börtönben is volt. Nagyon ösztönös énekes, egyértelmű, hogy sosem tanult. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e csoport feladat Hollywoodban, mert szerintem ott le fog olvadni, nem hiszem, hogy együtt tud majd dolgozni másokkal.

Casey Bishop: Nincs fellépési tapasztalata, csak a fürdőszobában énekelget a hajkeféjébe:) Talán az első, aki acapella énekel, mindenféle hangszer nélkül és wow, nagyon jó!:) Kicsit visszahozta a klasszikus Idol-meghallgatások hangulatát:) Aztán a rock szám után énekel egy bluest is, ami a másik kedvenc stílusa, és még jobb, fiatal kora ellenére nagyon jól bánik a hangjával! Luke szerint megvan a nyertesünk, legyen igaza!:)

Yurisbel: Kubai származású és latin sztár akar lenni, mint Pitbull. Na jó, ez vicc lesz, de… mi van? Továbbengedték? Ezt most el tudja nekem valaki magyarázni, hogy miért? Mert vicces akcentusa van, meg jobban rázza a csípőjét, mint Luke? Oké… Ez all-time low volt az Idoltól, mi a f…nak ilyet továbbengedni, kb. annyi hangja van, mint nekem!

Chayce Beckham: Apple Valley-ből származik, ahol nincsenek almák, csak sivatag. Kemény éve volt, alkoholproblémái voltak, visszaköltött a családjához, a zene segített neki kimászni a gödörből. Jó kis raspy hangja van, sőt, rddigi legjobb férfihang, pont. Katy már megint kiosztott egy top 5-ot, legyen igaza:)

Ace Stiles: Transznemű, nem is Ace a valódi neve, de ezt akarja felvenni a 18. születésnapja után. Saját dallal érkezett, nem rossz, és van egy érdekes hangszíne, de ő is tapasztalatlan. Ki is ejtik, bár ez most nagyon meglepett, a kubai csávónál biztosan jobb volt.

Cassandra Coleman: Nem igazán kapott nagyon hátteret, csak az álmairól beszélt, meg a bukástól való félelméről. Nagyon érdekes stílusban énekel, ilyesmi még nem is nagyon volt az Idolban, de tetszik:) Az Apologize már kevésbé jött be, eléggé túlcifrázta, de azért rá biztosan kíváncsi leszek, hogy mit alkot.

Willie Spence: Egészségügyi problémái voltak a súlya miatt, sokat fogyott. Elég komoly hangereje van, de… nem is tudom, nekem ez elég unalmas előadás volt. A rész végi “fő attrakciók” 90%-ban nem szoktak bejönni, szóval nem meglepő:) A zsűri viszont nagyon lelkes, Luke már odaígért neki egy Grammyt is, szóval nincs kétségem afelől, hogy a top 24-ban benne van…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz