login |

Kaszaindex 5×01 – 2020/21. (1.)

2021. 02. 16. 17:50 - Írta: Deny

15 hozzászólás | kategória: amerikai nézettség, kaszaindex

A nézettségrajongóknak bizonyára feltűnt, hogy idén még nem jelentkezett a szokásos kaszaindex rovat, pedig ilyenkor általában már legalább öt hete szoktunk elemzést végezni. Nos, nem véletlenül hanyagolom a rovatot, ugyanis ebben az évben nem sok értelme van heti analízist végezni, tekintve, hogy a sorozatok teljesen kaotikus rendszerességgel jelentkeznek új részekkel, és még csak azt sem tudjuk, mikor lesz az évad vége (simán benne van a pakliban, hogy több sorozat is átcsúszik a nyárba). A vírus miatt pedig bejön egy plusz tényező, ami minden egyebet felülírhat, mégpedig az óvintézkedésekből és a biztonságos munkakörnyezetek megteremtéséből származó csillagászati pluszköltségek, amelyek simán véget vethetnek egy-két produkciónak.

Idén tehát nem lesz heti jelentés, de nem kizárt, hogy az évad egy-két későbbi pontján írok majd még az aktuális állásról, főleg ha majd teljes lesz a sorozatok palettája, hiszen még mindig rengeteg premier van hátra. Íme a jelenlegi helyzet, pár megjegyzéssel és predikcióval, de előtte ismét idemásolnám a “szabályrendszert” és a jelmagyarázatot:

Fontos kiemelni, hogy egy sorozat sorsát nem lehet csupán a nézettség alapján kikövetkeztetni, hiszen számos más tényező (például a 3 napos nézettség) is közrejátszik abban, hogy egy bizonyos szériát folytatnak-e. Ez pedig idén hatványozottan igaz, hiszen az élő számok olyannyira egyformák, hogy azok alapján valóban lutri bármit is megjósolni. A FOX-nál pedig ismét közrejátszhat az a tényező, miszerint kíméletlenebbül bánhatnak jó nézettségű sorozatokkal is a helyhiány miatt.

Kábeles sorozatokkal itt továbbra sem foglalkozunk, mivel azok sorsáról nem egyértelműen a nézettség alapján döntenek a csatornák.

Vannak olyan különleges esetek, amikor a gyenge nézettség ellenére is berendelésre lehet számítani. Ilyenek például a pénteki sorozatok, vagy azon sorozatok, amelyeknek jók a nemzetközi eladásai, illetve kábeles utósugárzásban (syndication) vannak, vagy eladásra várnak a 3. évadjukban (kivéve ha az epizódszám nem közelíti meg az ideális 70-80 epizódos lélektani határt). És persze egy kaszánál vagy berendelésnél az is fontos lehet, hogy egy sorozat mennyibe kerül.

Ezúttal is a tavaly használt jelzéseket fogjuk használni: A (-) jelöli a kaszagyanús sorozatokat, az (X) pedig a hivatalosan is elkaszáltakat. A (√) a már berendelt szériákat jelzi, az (U) az utolsó évadban járókat, (++) a biztos berendelést, a (+) a valószínű berendelést, a (?) pedig a bizonytalan helyzetet mutatja.

A tovább mögött a jelenlegi állás 18-49-es demo alapján, valamint szöveges elemzés a csatornákról külön-külön is.

ABC

 1. Grey’s Anatomy – 1.25 (++)
 2. Station 19 – 0.97 (++)
 3. The Goldbergs – 0.70 (+)
 4. The Conners (3. évad) – 0.67 (?)
 5. Big Sky – 0.63 (++)
 6. The Good Doctor – 0.61 (++)
 7. A Million Little Things (3. évad) – 0.59 (++)
 8. American Housewife – 0.56 (?)
 9. Black-ish – 0.53 (+)
 10. Mixed-ish – 0.50 (?)
 11. The Rookie (3. évad) – 0.48 (++)
 12. Call Your Mother – 0.40 (-)
 13. For Life – 0.36 (-)

NBC

 1. This Is Us – 1.19 (√)
 2. Chicago Med – 1.01 (√)
 3. Chicago Fire – 0.99 (√)
 4. Chicago PD – 0.89 (√)
 5. Law & Order: SVU – 0.62 (√)
 6. Mr. Mayor – 0.53 (+)
 7. Superstore – 0.48 (X)
 8. Zoey’s Extraordinary Playlist – 0.46 (?)
 9. The Blacklist (péntek) – 0.37 (√)
 10. Connecting… – 0.33 (X)

CBS

 1. The Equalizer – 2.99 (+) (Super Bowl nélkül: 0.90)
 2. FBI (3. évad) – 1.00 (++)
 3. NCIS – 0.85 (++)
 4. The Neighborhood (3. évad) – 0.82 (++)
 5. Young Sheldon – 0.78 (++)
 6. Bob ♥ Abishola – 0.65 (++)
 7. Mom – 0.62 (+)
 8. FBI: Most Wanted – 0.61 (++)
 9. B Positive – 0.60 (+)
 10. NCIS: Los Angeles – 0.60 (++)
 11. Clarice – 0.54 (?)
 12. Magnum P.I. (péntek, 3. évad) – 0.53 (++)
 13. MacGyver (péntek) – 0.53 (++)
 14. Blue Bloods (péntek) – 0.52 (++)
 15. SEAL Team – 0.52 (+)
 16. NCIS: New Orleans – 0.50 (+)
 17. All Rise – 0.50 (?)
 18. Bull – 0.48 (+)
 19. The Unicorn – 0.44 (-)
 20. SWAT – 0.42 (?)

FOX

 1. The Great North – 1.41 (√)
 2. 9-1-1 – 1.16 (++)
 3. The Simpsons – 1.00 (++)
 4. 9-1-1 Lone Star – 0.94 (++)
 5. Family Guy – 0.69 (√)
 6. Call Me Kat – 0.67 (?)
 7. Bob’s Burgers – 0.62 (√)
 8. The Resident – 0.58 (?)
 9. Bless The Harts – 0.57 (-)
 10. Prodigal Son – 0.46 (?)
 11. Last Man Standing – 0.46 (U)
 12. Filthy Rich – 0.32 (X)
 13. neXt – 0.24 (X)

 CW

 1. All American – 0.31 (√)
 2. Walker – 0.30 (√)
 3. Supernatural – 0.30 (U)
 4. Legacies – 0.17 (√)
 5. Black Lightning – 0.15 (U)
 6. Batwoman – 0.14 (√)
 7. Riverdale – 0.14 (√)
 8. Charmed (3. évad) – 0.10 (√)
 9. Nancy Drew – 0.09 (√)
 10. The Outpost – 0.08 (?)
 11. Pandora – 0.06 (-)

Most pedig egy kis összefoglaló arról, mire számítok a következő hónapokban.

ABC:

A Grey’s Anatomy uralma megállíthatatlan, így a biztos berendelésnek csak az szabhat akadályt, ha Ellen Pompeo abba akarja hagyni – bár erről már szerintem értesültünk volna. A Station 19 tűzoltói mostanra már magabiztosan felzárkóztak az anyasorozat mellé csatornamásodiknak, így nincs kétség a visszatérésükről. Az A Million Little Things ugyan gyengélkedik, és minden bizonnyal még rosszabb helyzetbe is fog kerülni a szerdára való költözés után, de remekül hoz digitálisan, így nem hinném, hogy veszély fenyegeti. A The Good Doctor összeomlása idén még nem jelent problémát, így nem kell félteni, a The Rookie pedig a rossz számok ellenére is állja a sarat vasárnap késő este, mostantól pedig az American Idol is a segítségére lesz, így biztosan viszontlátjuk jövőre is. A Big Sky pedig a csatorna legnagyobb sikere lett idén: nemcsak remekül tartja magát hétről hétre, de a Hulun a második legnézettebb sorozat lett a Grey’s után. Mindezek mellett ezt a sorozatot akarják használni a Star nevű induló streamingszolgáltatás egyik húzócímeként, így a berendelése bármelyik pillanatban megtörténhet. A komédiák közül a The Conners bajban lehet, ugyanis a színészek csillagászati gázsija évadról évadra csak növekszik, és ilyen számok mellett már nem tudják megengedni maguknak. Ha a színészek nem hajlandóak fizetéscsökkentést elfogadni, vagy a stúdió nem tud költséghatékony megoldást találni a következő évadra, akkor búcsúzhatunk Conneréktől.

NBC:

A csatorna tavaly több sorozatának is jó előre bebiztosította a sorsát, hiszen az SVU, a Chicago-trió (és a New Amsterdam) háromévados berendelést kapott, így őket biztosan látni fogjuk legalább 2023-ig. A This Is Us pedig már évekkel ezelőtt ki lett terjesztve hat évadra, így jövőre jöhet az új szezon, ami minden bizonnyal az utolsó is lesz. A Mr. Mayor egyelőre elfogadhatóan teljesít, és sikernek bizonyult a gazdag háztartások körében, így jó eséllyel nem fognak megválni tőle, de a héten induló Young Rock és Kenan sikerének függvényében még változhat a helyzete. A Zoey’s Extraordinary Playlist nem tudta növelni bázisát az új időpontjában (csak az élő és aznapi megtekintésekben tudott javítani), de tulajdonképpen nem hoz rosszabbul, mint tavaly, Golden Globe-ra is jelölték a főszereplőjét, és elvileg digitálisan is korrekt számokat produkál, így még bármi megtörténhet, de azért nem merek biztosat mondani az esélyeiről, hiszen ettől függetlenül elég nagy bukta lineárisan.

CBS:

A veterán krimik közül nem hiszem, hogy bármelyik is veszélyben lenne (hacsak mondjuk az NCIS-t és a Blue Bloods-ot nem akarják otthagyni a főszereplők, de szerintem itt is elmondható, hogy ha így lenne, akkor arról már értesültünk volna), a SWAT-ot kivéve, ami idén elég tragikus szinten kezdte meg szezonját, és nem tudom, mennyire elnéző a csatorna egy nem sajátgyártású produkcióval szemben. A The Equalizer egyelőre erősen kezdett, így jók az esélyei, de várnék még pár hetet, mielőtt biztosat mondanék róla, és azt is megnézném, hogy hol fog stabilizálódni a Clarice, mielőtt (+) vagy (-) jelet adnék neki. A komédiák közül a Mom sorsa is Allison Janney kezében lehet, nézettségileg viszont egyelőre nincs akadálya egy lezáró szezon berendelésének. A B Positive egyelőre pozitív irányba tendál, de érkezik még egy Chuck Lorre-újonc a későbbiekben, így lehet, hogy egymással kell majd megküzdeniük a túlélésért. A tavalyi premierek közül a Bob Hearts Abishola-nak garantálható a folytatása, a The Unicorn viszont leggyengébb láncszemként kaszára számíthat.

FOX:

Itt nem sok jóval kecsegtetnek a számok: az animációs sorozatok mellett, az élőszereplős szériák közül tulajdonképpen csak a 9-1-1 duó van biztonságban. A The Resident gyengélkedése és a Prodigal Son összeomlása mindkét sorozat számára bizonytalan helyzetet eredményez, amiből az egyik biztosan vesztesen fog kikerülni, de annak is nagy az esélye, hogy mindketten mennek a levesbe, hiszen a csatornának kell a hely, ha új drámákat akar berendelni. A Call Me Kat mellett annyi szólhat, hogy a FOX egyetlen idei élőszereplős újonca, így talán megkegyelmezhetnek neki, de az is tény, hogy a csatorna egy második animációs blokkot is tervez indítani, ahhoz pedig fel kell szabadítaniuk a helyet valahol, és ehhez bizonyára gond nélkül beáldoznának egy nézettségileg gyenge közepes szitkomot.

CW:

A csatorna, amely idén is jó hamar megkönnyítette a dolgunk, és örömet szerzett a rajongóknak, hiszen gyakorlatilag az összes sorozata folytatásának zöld utat adott, még azoknak is, amelyek csak hetek-hónapok múlva térnek vissza. Egyedül a premier előtt álló újoncok (Superman & Lois, The Republic of Sarah és Kung Fu) maradtak ki a sorból, nyilván nekik bizonyítaniuk kell, mielőtt döntenének a sorsukról. Illetve az lehet még kérdés, hogy a berendelést kapó szériák közül melyeknek fogják bejelenteni az utolsó évadát.

15 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2021. 02. 16. 18:50

Köszi, Deny, azért örülök, hogy megcsináltad a kaszaindexet ebben a rendhagyó évben is! Már láttam tegnap, hogy jön, én is akkor csináltam az Idolos posztomat:) Nagyjából ugyanígy látom a sorozatok helyzetét, ahogy leírtad, szóval nem lepődtem meg semmin különösebben, talán csak azon, hogy a FOX egy második animációs blokkot akar indítani. Ez furcsa döntés, mert már a vasárnapi sem megy valami jól.

Nagyon izgulnom sincs miért, mert minden be van már rendelve, amit nézek. Szóval csak annyit tennék még hozzá, hogy a CW-nál látok egy hibát, a Charmed is be lett rendelve, csak oda nem tettél pipát:)

Deny - 2021. 02. 16. 18:58

Hopp, köszi, már javítom is. :)

Mom - 2021. 02. 16. 21:01

Nini, az egyik kedvenc (poszt)sorozatom :D :D
Én ilyen vérzivataros időkben nem is mertem számítani az érkezésére, de természetesen bármilyen adagolásban örömmel fogyasztom!

Számomra a legsokkolóbb számadat, hogy mindössze 6 nézős sorozatom fut jelenleg. Máskor ilyenkor 15-20-szal szoktam vagánykodni…

A For Life-ot viszont nem találom a listán. Az már a térképre sem fért fel az alacsony nézettségével? :o

Thomas - 2021. 02. 16. 21:40

Tényleg, a For Life lemaradt, Deny!:) Az az utolsó az ABC-n, kemény:( Mint ahogy az is, hogy nekem is 5 országos sorozatom maradt: Chicago Fire, All American, In the Dark + Stargirl és The Moodys, de azok nincsenek itt, és ezekből is kettő alatt rezeg a léc. Na meg a 11 reality:)

Deny - 2021. 02. 16. 21:55

Lehet, nem éjszaka kellett volna írnom a posztot :)

Flanker - 2021. 02. 16. 23:30

@Deny

Tökre lehet éjszaka posztot írni csak utána nappal érdemes átnézni :D ;)

n5wrr7 - 2021. 02. 17. 06:17

A FOX-nál mit jelent az, hogy helyhiány van?

winnie - 2021. 02. 17. 07:12

szerintem arra célzott deny, hogy ők csak 20:00-tól 22:00-ig programoznak, míg a többiek 23:00-ig.

Diapolo - 2021. 02. 17. 08:56

Egyik kedvenc posztom, köszi Deny! :)
Igazából csak 7 országos van, amit hétről hétre követek, de ezek a stabilabb sorozatok közé tartoznak, így nem kell izgulnom.

n5wrr7 - 2021. 02. 17. 09:49

Értem, köszi!

Deny - 2021. 02. 17. 10:29

@n5wrr7 @winnie: Arra is, meg tulajdonképpen arra, hogy tényleg nincs szabad hely a műsorrendjükben.

Ezért is van veszélyben a keddi blokk. A hétfő marad a 9-1-1-oké, a szerda a maszkos műsoroké és a vetélkedőké, pénteken ott a pankráció, vasárnap pedig az animációs blokk. A csütörtöki blokk mondjuk kicsit lutri, de elnézve a Hell’s Kitchen tarolását, jó eséllyel megtartják Gordon Ramsay műsorát arra a napra. Mindebből az következik, hogy kaszálniuk kell, ha új sorozatokat akarnak bemutatni.

Thomas - 2021. 02. 17. 11:14

Egyébként itt a remek lehetőség, hogy kipróbálják, hogyan működik a Masked Dancer nyáron, mert a SYTYCD megint elmarad:( Nem hiszem, hogy annál gyengébben hozna, szóval miért ne rendelnék be a 2. évadot a helyére?
https://tvline.com/2021/02/16/so-you-think-you-can-dance-2021-season-17-sytycd/

Sorozatgyilkos - 2021. 02. 17. 11:43

Minőségi, alapos, közérthető munka. Nagyon köszönjük, Deny!

S természetesen a napi nézettségi posztokat is! :-)

Deny - 2021. 02. 17. 19:57

Nagyon szívesen mindenkinek, és én is köszönöm a visszajelzéseket.

Közben akkor megemlíteném, hogy a Neighborhoodot és a Bobisholát már ki is pipálhatjuk :)

Barby03 - 2021. 02. 17. 21:23

Prodigal Son-ért nagyon szorítok. Resident – et is nézem, de ha választani kéne, akkor az előbbit választanám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz