login |

Resident Alien: 3 rész után

2021. 02. 16. 19:31 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Weirdo? That’s not good. Now I have to meet her over there and prove to her I fit in, that I’m normal like them. But first I’m going to cut Sam Hodges’ brain. out of his head and squish it in my hands. This is amazing. Who’s the weirdo now?

Azt hiszem, hogy a holnapi Behind Her Eyes-premierig (mint majd látni fogjátok az esti, januári újoncos posztban is) a Pretty Hard Cases (arról tegnap írtam) mellett a Resident Alien lesz nálam az év második legjobb újonca holtversenyben (az első hely sorsa nem kétséges). Nem azért, mert annyira jó volt a pilotja (6.5/10), de szerencsére folytattam, és a 2-3. részét már sokkal jobban élveztem.

human már írt a kezdésről, ami a kommentek alapján sokaknak bejött, és bár nekem is tetszett a Föld megsemmisítésére érkezett emberi alakot öltő és kisvárosi orvossá vedlő földönkívüliről szóló rejtélyes komédia kezdése, nem tudtam elhessegetni magamtól azt az érzést, hogy inkább csak Alan Tudyk idióta fizikai (és szavak, valamint hangsúlyok szintjén verbális) humora szórakoztatott igazából, az pedig nem egy magasröptű és komoly írói feladatot igénylő dolog.

Annak ellenére, hogy kimeríthetetlen poénbánya, nem tudtam nem röhögni a főhős teszetoszaságán, különcségein, illetlen reakcióin, azon, ahogy táncol, az alkalmazkodási próbálkozásain az emberi fajhoz, ahogy le akarja magában gyűrni az ösztönöket, hogy mondjuk kinyírjon valakit, aki felidegesíti. Az már csak hab volt a tortán, hogy szinte mindent a Law & Order nézésével tanult meg az emberekről. De szerencsére a 2. és 3. rész (amit egyszerre adtak ki) jóval több réteget feltárt a képregény-adaptációból.

Az alaphelyzet (fish out of water, űrlény az emberek között) természetesen viszi a prímet (még narrál is!, ami haláli), de tényleg csak egy kis puzzledarab az egészben.

– How long do you think I have?
– Do you like Christmas?
– Yes, very much.
– Celebrate it before June.

Ott a kisvárosi, némiképp különcködős megközelítés, ami elég klasszikus, ott az űrlény mitológia flashback-ekkel, illetve a visszaemlékezés a megérkezéssel (talán ez a legkevésbé izgalmas), ott van az átívelő szál, az orvos megölése, akinek a helyére érkezik a főhős, ott van az, hogy van, aki látja, hogy valójában földönkívüli, ott van az, hogy vigyáznia kell a lebukással, hogy gyanakodnak rá (nyomozás-hátráltatás – teljesen kész volt!), hogy hajtanak rá (romantika!), ott van, hogy orvoskodnia kell (rögtön nőgyógyászati vizsgálattal indít!), és ott van a társának a szálai is. És akkor ezek mellé a 2-3. részben még újabb és kifejezetten izgalmasnak tűnő átíveléseket hoztak be.

Arról nem is beszélve, hogy a jópofizást tényleg nyakon öntik kellő darkossággal, hiszen amellett, hogy (mondjuk ki a nevét!) Harry Vanderspeigle el akarja pusztítani az emberiséget (bár azért kezd megenyhülni némiképp), még azt a kisfiút is nagyon szeretné megölni, aki valamiért látja, hogy kicsoda ő. A srác persze nem hagyja magát, kár, hogy neki senki nem hisz, konkrétan orvoshoz is fordulnak vele. És vajon ki a város orvosa?

Ebben az egyszemélyesnek tűnő megközelítésben nem nagyon számítottam arra, hogy a kiegészítő karakterek ennyire jóra sikerülnek. Eleve a (talán egyetlen) teljesen normális női főszereplő (Sara Tomko, mint Asta Twelvetrees) baromi nagy felüdülés volt. Nem azért, mert bármi különcség lett volna benne, mégis úgy éreztem, hogy nem sok ilyen típusú figurát láttam, friss lehelet volt.

És akkor mellé jött a humort szállító kontingens, a pilotkritikában is megénekelt Big Black-kel (aki teljesen WTF figura, minden szempontból szembemegy az elvárásokkal), a társa is elég jól el lett találva, a polgármester is elég ütődött, a csapos csaj is belevaló.

Hello again, Mrs. Cow. Sorry. I’m leaving. It was consensual.

A folytatásban pedig még többen kapnak erősebb kontúrokat, mint a kissrác (aki inkább zavart a pilotban, de itt kezd kikupálódni), illetve az új szálon érkezők. Abszolút jók karakterek terén a kilátások. (Komolyan, még az orvosi rendelős segédápoló is tök jó volt az 1×03-ban, aki, mint kiderült, egy bizonyos Diana Bang, aki a Kim’s Convenience-es Andrea Bang tesója. Kicsi a világ. Vagy csak Kanada.)

Szóval míg a kezdés inkább csak jópofa volt számomra, addig a folytatás majdnem minden igényemet kielégítette. Működött a humor, működtek a karakterek, működött az érzelmi vonal (a világ legegyértelműbb csavarja ellenére), minden történetszál rendben volt, és még az újonnan behozottakat is érdeklődéssel figyeltem. Most már csak abban reménykedem, hogy a hirtelen magasra szökő elvárásaimat nem fogja cserben hagyni a folytatás.

ui: A főcím meg…!

ui2: A Law & Order mellett egyébként még Oz-említés is volt, ha már sorozatok.

6 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 02. 16. 20:45

Nekem csak a nyálam csorog, úgy szeretném nézni, de hát a nem legális útja a dolgoknak nagyon büntetett itt.

schray - 2021. 02. 17. 10:33

Na, én belekezdtem és még csak a pilotnál járok, de eddig nagyon jó. Tökéletes arányokkal kever egy rakás ismert és kellemes panelt.

Réta - 2021. 03. 11. 19:56

Ez az új kedvenc sorozatom. Alig várom az új részeket. Nem hátrány, hogy Linda Hamilton is benne van. Egyébként a doktor exe úgy néz ki, mint Spock női verziója, azon tűnődöm, hogy talán ő is alien, csak talán másik fajta.

macskapék - 2021. 03. 11. 20:24

Szerintem ez az év sorozata.
Eddig 7. részt fogadtam be, egyedül a romantikus, nyálas jelenetek nem tetszettek, de azok a 4. résztől eltűntek.
Monty Python-szerű, idézhető aranyköpéseket tartalmaz a sorozat, imádom!
– We should talk!
– Yes?
– What are you making for dinner?

Ami fura, hogy az 5. vagy 6. rész környékén lehetett egy hosszabb forgatási szünet, mert az összes színész arca és haja észrevehetően megváltozott.

jaysicks - 2021. 04. 06. 00:54

Ez a sorozat feludules volt. Vartam mar egy ilyet. Laza, hatradolos, farasztoan jo faviccekkel, vicces szitukkal, cameokkal, Alan Tudykkal :)
Asta sztem nem annyira tudott jo lenni, cserebe D’Arcy jelenetei igazi gyongyszemek, kulonosen Judyval.
Egyetlen fajdalmam az utolso resz. Na azt nagyon osszecsaptak. Mind a szineszi jatek, mind a vagas, mind a sztori tekinteteben. Nem tudom, hogy COVID miatt-e, de ettol meg az is jobb lett volna, ha a 9. resz vegen cliffhangerrel abbahagyjak.
Ez azert hagyott egy kis keseru szajizt maga utan, de azert varom a masodik evadot.

ascii - 2021. 04. 16. 09:41

Tudyk arcjátéka, Mr Bean féle szögletes mozgása, a sorozat morbid humora, a narrálás poénjai, az epizódonként egyedi főcím mikrohumora, a történetvezetés mind-mind szerethetővé teszik a sorit. Örülök, hogy készül a második évad. A sherrif játéka is hasonlít valamilyen karakterre, de nem jut eszembe.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz