login |

Firefly Lane: vége az 1. évadnak – írta Jemima

2021. 02. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Az első 2 részről szóló írásában winnie jól összefoglalta a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok alaphelyzetet. Két lány évtizedeken átívelő barátságának a történetét nézhetjük meg, a guilty pleasure-nél magasabb színvonalon. Mostanra már sokan az évad végére értek, így nézzük meg összességében milyen is lett.

Kezdeném azzal, hogy a történetet szerintem szinte végig jól vitték, az idősíkok megkülönböztethetőek voltak és az első részek után már a korszakok szánkba rágása is alább hagyott. Elsőre azt gondoltam, hogy az idősíkok miatt bizonyos szálak nem lesznek elég érdekesek, hiszen láthatjuk a jövőt, hogy mire került sor, mi változott, hogy végül mi történt meg, de elég fordulatot sikerült belecsempészni, hogy még így is tudjunk izgulni a szereplők sorsáért.

Azért persze a tökéletestől messze volt a sztori, még egy red herringet is bedobtak, de pont emiatt biztosra vettem, hogy a 2005-ös jelenben nem az történik, amit sugallni akarnak. Az évadzáró pedig egyenesen megkeserítette a szám ízét.

Kate-et leszámítva szerintem mindenki jó ívet járt be, megvoltak a mélypontok és a magasak is, lehetett szeretni őket és szurkolni a boldogulásuknak. Az egyik kedvenc pillanatom Sean volt a zongora előadáson, ahogy látja, hogy ha egyszer régen máshogy dönt, most az élete teljesen másmilyen lehetne.

De nézzük kicsit spoileresen a tovább mögött, kivel mi történt.

Tully szerepe nagyon hálás volt, Katherine Heigl-nek teljesen elhittem, hogy talpraesetten és céltudatosan áll az élethez, miközben a gyerek-/tinikora sebeit még mindig magában hordozza. Sajnáltam a végkifejletét, de jó volt látni, hogy elég bátor volt ahhoz, hogy belevesse magát a szerelembe, illetve ne essen csapdába egy undorító főnök mellett.

Johnny alapvetően pozitív figura volt végig, mindkét idősíkon, de miután szerelmet vallott Kate-nek és lefeküdt Tully-val, azért lehetett utálni is kicsit. Én végül Sean esküvőjén, mikor a tortát próbálják helyrerakni, ott bocsájtottam meg neki végleg. A 2003-as jelenben már kevésbé volt központi karakter számomra, nagyrészt csak a will-they-won’t-they feszültséget tartották fent vele, illetve én rá fogadtam a 2005-ös jelen „áldozataként” is.

De beszéljünk egy kicsit Kate-ről, és hogy miért vagyok csalódott a sorozat zárása kapcsán. A 70-es években megismert Kate igazán szeretnivaló és nagyszerű barátja Tully-nak, jó a dinamikájuk, viszont a 80-as években számomra már elszürkül a karakter. Látjuk, hogy sokszor szenved attól, hogy Tully személyisége társaságban dominánsabb, de mindig inkább megfutamodik. Pedig idővel láthatjuk, hogy a többször is kiáll(t) barátnője ellen, mégsem igazán tűnik úgy, hogy tanult volna tőle, bátrabban ki merne állni magáért mások előtt.

Nem tudom, hogy a valóságban egy ilyen barátság ennyire kiállná-e az idő próbáját és ne értsetek félre, nem Tully-t akarom démonizálni, nagyon bírtam, csak nem tudom, hogy mennyi ideig lehet bírni egy ennyire erős személyiség mellett. Kicsit azt vártam, hogy ebből lesz valami konfliktus köztük, amikor Kate végre kiáll magáért, hogy vedd már észre magad Tully (és akár Johnny), hogy fáj, amit csináltok. 

Persze jó barátnők módjára mindent megbeszélnek végül és mennek a dolgok tovább, de talán ez a fajta konfrontáció jót tett volna a karakternek.

Az meg, amit a 2003-as jelenben művel, ez a „magam sem tudom, kit akarok, de azt éppen nagyon” egyszerűen nekem nem volt elég. Azt értettem, hogy nem akar egy olyan kapcsolatban maradni, az anyja példáját követve, amiben nem boldog, de csak feleslegesen bonyolította a saját dolgát azzal, hogy kavart jobbra balra. Lehet, hogy Tully lazaságát akarta ezzel utánozni, de számomra inkább csak kényelmetlen volt nézni. Sarah Chalke jól hozta a karaktert, szerettem nézni, szerintem itt inkább az írás nem volt rendben.

Az idő folyamán számos olyan „bombát” elhelyezett az író a történetben, ami önmagában vagy akár együtt felhalmozódva a végső nagy összeveszést eredményezhetné: Sean titka, amit évtizedekig csak Tully tud, Tully és Johnny együtt töltött éjszakája, Tully beavatkozása Marrah dolgaiba. Azonban a történet bátornak tűnt és ezeket mind felnőtt módjára kezelték, megbeszélték, elfogadták, továbbléptek – Sean esetében kicsit később, de Kate még ezt is jól kezelte.

Végül eljött az utolsó rész, már tudjuk, kinek a temetésén vagyunk 2005-ben, nincs több olyan titok a nézők előtt és a barátnők között sem, ami ahhoz vezethetne, hogy ez az évtizedes barátság megszakadjon.  Pedig azt hintették el nekünk, hogy itt valami olyan fog történni, amit nem biztos, hogy kibír a barátságuk. Nézzétek, lehet, hogy én vártam túl sokat a sorozattól és az említett titkok voltak azok a dolgok, amiket ki kellett bírnia ennek a barátságnak, de az utolsó rész egyszerűen felbosszantott.

Részek óta húztak minket a 2005-ös jelennel, már tudtuk, hogy addigra a két lány eltávolodik és mégis képesek voltak úgy lezárni az évadot (a sorozatot?), hogy egy árva szó, de még utalás sem esik arról, hogy ugyan mégis mi vezetett a kapcsolatuk megromlásához. A két lány, akiket 9.5 részen és 30 éven keresztül követtünk, néztük, hogy mi mindent bírnak ki/élnek túl együtt, végül ki az egyikük látni sem bírja a másikat azért, mert…. CSAK?

Tudom, hogy a könyvben van magyarázat, mert mérgemben rákerestem és utána olvastam, de egyszerűen nem értem, hogy ha valaki arra húz fel egy sorozatot, hogy itt egy több évtizedes barátság, amit most valami szét fog szakítani, akkor hogy lehet így befejezni, hogy pont ezt hagyják ki belőle? Ennyire csak a könyv olvasóinkat készítették? Mi többiek pedig majd úgyis rákeresünk?

Számomra csak ezzel a húzással levitték 3.5/10 köré a sztorit, de a teljes évad színvonala miatt fenntartom a 6.5-öt.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy nem tudjuk meg, mi lett Johnny-val (én rá fogadtam volna, hogy temetik), de ezt még fel tudom róni annak, hogy hagyni akarnak izgalmat egy esetleges második évadra.

Összességében azt mondanám még így is, hogy megéri megnézni, mert 9.5 részen át tényleg jó látni, hogy milyen erős a két lány kapcsolata, de ezt a véget egyszerűen nem tudom elfogadni, jelöltem a hét csalódására is.

7 hozzászólás Ne habozz!

Jasi - 2021. 02. 17. 21:46

Az utolsó rész utolsó pillanata tényleg nem lett jó. Én is egyből rákerestem, a könyvben mi a sztori feloldása, de ott picit máshogy alakulnak a dolgok.

Johnny nekem sose volt igazán szimpatikus, megvallom, maga a színész se volt túl jó, főleg Heigl és Chalke mellett, akik brutál jól játszottak.

A fináléban, amikor Tully várta Maxet, az engem meghatott. Szép pillanat volt, ezért se tudok haragudni a sorozatra a nagyon átlátszó, cliffhangernek szánt olcsó húzás miatt.

Viszont ennek ellenére őszintén azt tudom mondani, hogy megérte megnézni.

Linanita - 2021. 02. 18. 11:05

Az biztos,hogy ezt nem a könyv olvasóinak készítették…. de én is arra gondolok,hogy szándékoznak egy 2. évadot készíteni belőle és esetleg arra az esetre hagytak meg dolgokat.

kisanna - 2021. 02. 18. 11:37

egyetértek a kritikával, de engem megvett kilóra a sori, pont egy ilyen lötyire volt szükségem. ami a történetben a barátságot illeti: hát, én abszolút Kate-el szimpatizáltam, és a helyében ezt az idióta Tully-t (mert a sorozatban totál ilyennek volt feltüntetve) már rég hagytam volna a p…..ba. mindenkinek vannak ilyen barátai a való életben, akik annyira önzőek, hogy nagyon sok esély után már egyszerűen nincs ereje az embernek kínlódni velük.

viszont az a kérdésem azoktól, akik olvasták a könyvet is, hogy így a sorozat után érdemes nekivágni? vagy már nem lenne túl élvezetes így?

winnie - 2021. 02. 18. 12:19

“de én is arra gondolok,hogy szándékoznak egy 2. évadot készíteni belőle é”

mindenképpen ez a terv, sőt. sarah chalke konkrétan olyat mondott, hogy “tetszik az a szóösszetétel, hogy “öt évad””:)

Abraka dabra - 2021. 02. 18. 21:56

Nagyon egyetértek a kritikával, teljesen hasonló érzéseim vannak. Ja és én is rögtön rákerestem a könyv végére, mert engem is annyira bosszantott a befejezés :)
Szerintem amúgy egy Tully típusú emberrel egy ilyen hosszú barátság csak úgy működhet, ahogy a filmben is próbálták mutatni, ha a másik fél (Kate) nagyon elfogadó és elnéző vele mindenben.

Dorota - 2021. 02. 19. 08:16

Haho,
Es mi az oka, hogy veget er a baratsag a konyv szerint?

LadyGrey - 2021. 02. 21. 13:58

A sorozat nagyon sokban eltér a könyvtől, néha csak kapkodtam a fejem. A könyvben Tully összehoz egy show-t, amiben Marah-t és Kate-et próbálja kibékíteni (ez az anya-lánya kapcsolat ott sokkal nagyobb szerephez jut), de nagyon rossz vége lesz a dolognak. Ez vezet oda, hogy a barátnők évekig nem beszélnek egymással.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz