login |

Last Week Tonight with John Oliver: kezdett a 8. évad

2021. 02. 17. 19:15 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

Általában elég jól el tudok csámcsogni az éppen aktuális John Oliver-show az elmúlt hét híreiről-epizódon. Egyrészt azért, mert a hosszabban kivesézett témák vagy elég aktuálisak, vagy számomra totál a periférián lévők, amik amellett, hogy az ismereteim bővítésére is szolgálnak, számos kérdést is felvetnek. Ez akkor is igaz, amikor valami nagyléptékű dolgot beszél ki John Oliver, és akkor is, amikor egy esemény egy parányi aspektusára koncentrál 20 percen át, hiszen lenyűgöz, hogy egy apró téma is mennyire mélyen feldolgozható.

A mostani premier azonban nagyon kevéssé kötött le.

Ez persze egyéni dolog, és hiába szól a műsor az aktuálpolitika mellett mindenféle lehangoló témáról, rengeteg visszaélésről, a rendszerek hibáiról (még akkor is, ha utóbbiak nézőpont kérdésének számítanak), a sok borús dolog nagy része egyrészt kevéssé érint (meg beletörődve, kvázi rezignáltan veszem tudomásul a tényeket, mert sejthető, hogy esélytelen a változás akarat vagy eszközök híján), másrészt az olykor nagyon éles humor fel tudja dobni a sötét tónust. Azonban a némiképp apokaliptikus szcenáriókkal foglalkozó részek sosem voltak a kedvenceim.

Az évadnyitó pedig a járványokról szólt, a potenciálisan közelgő újabb világjárványokról, azok lehetőségéről. Nem tudom, hogy efféle témákról mennyien szeretnek hallani, de számomra ezúttal összefoglalható lett volna a lényeg 1-2 mondatban (ugyanazok a körök lettek lefutva sokszor), de főleg az árnyalta számomra az epizódot, hogy sokkal kézzelfoghatóbbnak éreztem azt, hogy ezen a téren lehetne tenni a jelenség visszaszorítása érdekében, és hiába lenne meg a lehetőség, lennének meg az eszközök és talán az akarat is, tisztában vagyunk vele, hogy a változtatás ugyanúgy esélytelen, hogy senki sem fog komolyan lépni – ami kicsit azért lelombozó.

Azért a sziporkákkal, valamint szarkazmus kürttel teli felvezetés a szokásos színvonalat hozta, ráadásul javarészt nem az egyeseket valamiért sokkal jobban felbőszítő napi politikai teendők és intézkedések kapcsán ment a szöveg, hanem az év eleji WTF-számba menő, példátlan események utózöngéi kerültek középpontban, amik azért elég beszédesek, mind az amerikai viszonyok, mind pedig a politikusok opportunista hozzáállása kapcsán. (Mármint általánosságban értem, absztrakt módra egyszerűsítve és elemezve.)

A fő téma miatt csalódás volt az évadnyitó (a Jack MaBrayer a vírus-mellékszereplés pedig kifejezetten gyenge). Nyilván nem azt várom el, hogy a kedvemben járjanak, jöhetnek engem kevésbé érdeklő témák, és a mostaninak is abszolút helye volt, csak sajnáltam, hogy ez a 30 perc közel sem kötött le annyira, mint szokott. Ettől még nem hiszem, hogy a folytatásban hasonló gondom lenne – a void-ból pedig csak kiszabadulnak valamikor.

9 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2021. 02. 17. 19:48

+1

Trumpot is el kéne már engedni. Én aztán irtózom mindattól, amit a bukott elnök képvisel, de a Trump-éra kezdete óta Oliver nagyon “ráparázott” a témára. Sokkal jobban szeretem, ahogy pl. Jonathan Pie viszonyul az egész Trump-jelenséghez.

winnie - 2021. 02. 17. 20:02

nem hiszem, hogy foglalkoznának vele, eleve nem is nagyon lehetne mit az elmúlt hónap alapján.

Diapolo - 2021. 02. 17. 20:25

Nem volt egy túl jó kezdés, de tényleg nehéz lehet felütni ennyi idő után, a vírus uncsi, Trump pedig már homályba merül. Pedig rendesen triggerelte a népet. Bill Maher például mindig jobban állt a Trump jelenséghez, mint John Oliver, aki ilyenkor mindig rendesen érezteti a nézeteit.

Egyébként ennek a műfajnak kicsit nehezebb dolga van most, mert az elmúlt 4 év elkényeztette őket tartalommal, a Biden féle adminisztráció nem lesz szerintem olyan izgalmas, Hollywood örül, a vírus témát pedig az emberek többsége a pokolba kívánja.

humorpalanta - 2021. 02. 17. 20:36

Engem az zavar, hogy egy nagyon nagy szeletet kihagytak a tortából. Miközben a csúúúúnya ipari állattartásról sokat beszéltek, meg az ipari keresztezésekről, az zavar, hogy a háziállattartásról egyáltalán nem beszéltek. Annyi volt, hogy egzotikus állatokat más környezetben tartani rossz, pff…

Az valahogy kimaradt, hogy mennyi betegséget terjesztenek az általunk körülöttünk hurcolt állatok (háziállatok), azok is, amelyek nem egzotikusak. Az, hogy mennyi háziállat van minimális, számára egyáltalán nem megfelelő környezetben tartva, az, hogy 1 emberre mennyi háziállat jut…

Csak Magyarországgal számolva. Durván 9.8 millió ember él itthon, a KSH szerint durván 4 millió háztartásban, miközben mintegy 2.8 millió kutyát tartunk, 2.2 millió macskát, összesen mintegy 5 milliót a két legelterjedtebb háziállatból, a 4 millió háztartásban! És akkor hörcsögökről meg egyéb nyalánkságokról még nem is beszéltünk! Ezek legalább annyira terjesztik a különböző vírusokat, mint az egzotikus állatok…

winnie - 2021. 02. 17. 21:28

diapolo: a politika mindig szolgáltat témát, 5-6 éve is szolgáltatott, főleg, hogy itt nem annyira a politikai napirend a téma a kifejtést illetően, hanem a policyk, és azokon mindig van mit kitárgyalni, mindig vannak ellentmondásos területek, mindig van olyan, amire kevés pénz jut, elnyomasra kerül, valami lobbi jelentéktelenné teszi.

Diapolo - 2021. 02. 17. 21:51

Winnie, ez igaz, de például ez a mostani téma az állattartással nem volt egy nyerő dolog. Ráadásul egy komoly témát jól körüljárni nem lehet fél óra. A bohóckodás meg olyan kínos, ha nincs mögöttes tartalom, csak kipipál témákat, embereket a listán.

Caeiro - 2021. 03. 01. 22:40

@winnie
Osztom a csalódottságodat, ennél ütősebb évadnyitóra számítottam. Nekem hiányzik az első 4-5 évad színvonala. A 7. évadban nagyon rágyúrt Oliver Trump szapulására (mondjuk joggal, de szerintem tűlzásba esett, és egyre kevésbé volt szórakoztató a dolog) Már a szennyvíz-tisztítós történetnél sem tudtam kacarászni. Most vagy velem van valami baj, és a humorérzékemet hazavágta az elmúlt 1 év, vagy Oliver műsora ült le, de nagyon. Ez a járványos adás talán arra jó volt, pár amerikai felébredjen 10 percre az inzulinkómából, de annak, aki szemernyivel olvasottabb, mint John Doe, dögunalom volt.

Diapolo - 2021. 03. 12. 12:09

8×04
Ez a munkanélküliség című rész szerintem megkoronázta az eddigi harmatgyenge évadot. Tényleg nem értem, miért nem mondta ki, hogy az amúgyis pokoli rossz helyzetben lévő amerikai társadalom azon részének, aki nem jut munkázhoz, folyosítsanak segélyt. Mert nagyjából a célzás erre ment, de nem mert beleállni, inkább elindult a visszaélések irányába. Szerintem végre azt kellene belátni, hogy nem segélyezni kellene, hanem globális megoldást találni a túlnépesedett/túlnépesített országoknak, amilyen az USA is. Vagy egy ekkora országban legalább eloszlatni a humán és pénzügyi erőforrásokat. Az is tök fárasztó, hogy a rossz példáknál mindig Florida az első, amit meg kell említenie. A feketék segélyezésénél is az alapvető probléma ugyanaz, mint a magyarországi cigányságnál: a közeg, amiből nehéz kitörni. Generációs problémákat kellene megoldani, a szegregációt sutba vetni, mert csak még nagyobb szakadékot teremt. Az is szomorú, hogy elég megnézni csak például Chicagot, ahol azért elég sok fekete él, hogy mennyire nehéz dolguk van, senki sem akarja kihúzni a sz**ból őket, alternatívát mutatni, minőségi oktatást biztosítani nekik, stb. Így tényleg sokan a gettók árnyékában maradnak, és esélyük sincs egy jobb életre. Én az EU esetében is abban látnám a jövőt, hogy minden országnak csak a megfelelő munkaerő mennyiségre lenne szüksége, a többieknek pedig lehetőséget kellene azokban az országokban adni, ahol elkél a minőségi munkaerő, itt is a szegényebb régiókban való felzárkóztatás lenne az elsődleges, nem a nyugati országok támogatása, az egészségügyi, pedagógusi, értelmiségi réteget pedig minden országban azonos bérrel kellene jutalmazni, hogy meggátolja ezeknek a fontos embereknek az elvándorlását a jobban fizető nyugati országokba. Enélkül szerintem 10-15 éven belül Kelet-Európa végzetes válságba kerül, meg persze a nyugati országok is, mert nem bírnak majd az odavándorló embertömeggel. De maga a rész az felesleges volt, mert Oliver is olyan volt, mint aki maga sem tudja, hogy most akkor mit is kellene. Tényleg üres locsogásnak éreztem azt a 20 percet, ráadásul a “poénok” sem ültek.

Peter Wiggin - 2021. 05. 31. 13:30

A 8X13-as volt az első epizód, amin felhőtlenül röhögni tudtam, az a hack, amit megcsináltak 3 helyi csatornával is visszaidézte a korai évadok csibészségét (azzal együtt, hogy szomorúan látom, hogy az újságírói munka egyik alapszabályának, a fact-check-nek az elhagyása globális tendencia).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz