login |

The Amazing Race Australia: kezdett az 5. évad

2021. 02. 17. 16:01 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, reality,

Annyira esélytelen vagyok a nem amerikai reality-k követésére. Gondolom, sokan örülnek annak, hogy az ausztrál Survivor-höz hasonlóan az ottani The Amazing Race is heti több adással jelentkezik, így kábé minden második nap van néznivaló, de én még úgy sem tudtam azonnal írni a kezdésről, hogy egyszerre több részt néztem meg. Egy idő után fel is adtam azt, hogy utolérjem magam és aktuális kritikát írjak.

Mondjuk nem is baj, mert nem kibeszélni akartam volna az évadot, inkább csak a benyomásaimat leírni (és ha nézi még valaki, a többit kommentben lehet folytatni). Főleg, mert elég rég láttam ausztrál szezont (a 2014-es S3-ról írtam, de a jelek szerint a 2019-es folytatást nem kezdtem el), és döbbenetes volt látni a különbségeket az amerikaihoz képest – ez sokkal érdekesebb volt.

Már eleve a műsorvezető szerepe elég komoly eltérést jelent, ami már csak azért is vicces, mert Phil új-zélandi. Nyilván utóbbinak nincs sok ideje forgatni a szakaszok között, és ő is szívesen bohóckodik, de sokkal karót nyeltebb és visszafogottabb ilyen szempontból az eredeti TAR, az itteni műsorvezető Beau Ryan most másodjára kapta meg a marsallbotot, és hihetetlen módon él vele, nagyon sokat nyer a személyiségével a TARAU.

A vírus miatt az 5. évad Ausztrálián belül maradt (a maszkfóbokat nem nagyon fogja zavarni az ottani szórvány COVID-jelenlét miatt, az első részekben csak a reptéren tűnt fel, hogy járvány van). A kevesebb hosszabb távú utazás azonban az első pár rész alapján talán nem okoz nagy traumát, főleg, hogy Ausztrália nem elég, hogy Kanadához hasonlóan nagyon változatos tájakat kínál, de itt még kulturális tekintetben is elég komoly az országon belüli sokszínűség.

És ez a csapatokon is látszik, csak néztem, hogy mennyire sokszínű a gárda. Annak ellenére, hogy 14 duóval indultak neki, még a legtipikusabb fiatal fiú és lány párok is elég megkülönböztethetőre sikeredtek személyiség és stílus alapján (csak az egyik duó létezéséről feledkeztem el folyton vicces módon…), egyelőre a legtöbb jó karakternek tűnik.

Játéktechnikailag a jóval több rész több nem kiesős kört feltételez még akkor is, ha a több a csapat is, de ez egyelőre nem okoz gondot, hiszen a 70 perces epizódoknak köszönhetően plusz fél órát tölthetünk a játékosokkal az amerikaihoz képest, feladatot is többet kapunk, mint ahogy csavar is több és másféle van, mint az eredetiben, elég csak az 5×02-ben kiosztott szabotázsra gondolni (és arra is, hogy ki kapta a szabotázst, ami ugyancsak meglepő fordulat volt). (Ebben a bekezdésben hatszor írtam le azt a bizonyos szót…)

Az évadnyitóban tartottam attól, hogy pár teljesen lúzer csapat a kezdő epizódokat unalmassá fogja tenni, az egyiknek a vergődését elég kínos volt nézni, de kellemes meglepetés ért már akkor is, annak ellenére, hogy a filippínók “tettéért” járó retorzió szokatlanul enyhe volt. Talán ez a húzás volt az egyetlen, ami kicsit meghökkentett és negatívumként csapódott le bennem. Nem azért, mert az történt a részben, ami, hanem azért, mert a későbbiekben gáz lenne ilyesmivel taktikázni.

A feladatok egy része elég érdekes volt, bár nem egy “tű a szénakazalban” jött össze, de kaptak érdekes csavarokat még ezek is. Előzési alkalmak is adódtak közben, bár volt olyan is, ami fura mód semmi gondot nem jelentett szinte senkinek (lehet, hogy elmérték), máshol meg érdekes volt látni, hogy a detour-ok hol becsapósak a élt hosszukat illetően, hol pedig egyenetlenek, mivel a nehezebbnek tűnő tényleg jóval nehezebb is volt.

Az szerencsére itt is megvan, hogy a clue-kat nem mindig olvassák el, akadtak rém ostoba húzások is egyesektől (az arrogáns csávó nem tudom, mit akart mutogatni a tengerparton), és a jelek szerint az ausztrál producerek nem szívbajosak, ami a versenyzők testi épségét illeti, hiszen már az első részekben akadtak nagy esések, ijesztő pillanatok.

Az első pár rész egyelőre minden várakozásomat felülmúlta, aki szereti az amerikai változatot, annak érdemes benevezni, hogy a 32. évad csalódását leöblítse, meg aztán ki tudja, hogy mikor lesz S33?!

4 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 02. 17. 19:43

De vártam ezt az írást, már akartam is kérdezni reggel, hogy mikor várható.

Első ausztrál évadom, de ez sokkal jobb, mint az amerikai. A párosok is szimpatikusabbak, a feladatok extrémebbek, nincs annyira kitaposva a sorozat ösvénye, mint az amerikai verzióban. Tetszik, hogy élvezni akarják, nem játszani a játékot. Jó, hogy ennyi non-elimination leg van!

Nem szokásom lányos párnak szurkolni, de Ashleigh és Amanda a kedvenc, borzasztó lelkesek :)
Na, meg persze Skye-Blue-ék.

Kicsit féltem, hogy milyen lehet egy nem amerikai verzió, mert mindig csak a hagyományosra fanyalodom rá, de ez volt az a pont, amikor megfogadtam, hogy inkább kevesebb amerikai és több más, mert ez a TARAU az év pozitív csalódása nekem, és alig várom a részeket, aznap már nézem is őket.

Deny - 2021. 02. 17. 19:53

Egyetértek Diapolóval, én is alig várom az új részeket, pedig én is féltem, hogy uncsi lesz. Azt már megtanultam, hogy országon belül is lehet nagyon sokszínű és változatos évadot készíteni, de azt nem gondoltam volna, hogy egy térségen belül is meg lehet valósítani ugyanezt.

A csapatok nagyon szimpatikusak, nincs is olyan, akiknek ne szurkolnék (bár Dolor bénázásait nagyon szoktam élvezni amekkora egója van néha :D), ez pedig az amcsi évad után felüdülés.

A feladatok olykor brutálisak, el sem hiszem, hogy ilyeneket tényleg megléptek. Az amcsiban soha nem engednék őket krokodilok között úszkálni.

A csavarok is ötletesek, de itt kicsit húztam a szám a legutóbbi részvégi promón, mert (Spoiler) kicsit igazságtalannak tartom, hogy két utólag érkező csapat is csatlakozik a versenynek ezen szakaszán. Ebből a csavarból egy elég lett volna.

Valóban nagy felüdülés ez az évad, a hosszabb játékidő pedig fel se tűnik, úgy elrepül a rész (viszont legalább rendesen kibontják az eseményeket, nem kell agyonvágni).

Diapolo, mindenképp próbáld be a kanadait is, ha nem láttad még. Nekem az is nagy kedvencem, és szerintem szintén jobb az amerikainál.

Diapolo - 2021. 02. 17. 20:19

Deny, most már tervben van, emlékszem sokszor említették azt a változatot is. :)

És tényleg, Dolor-on én is sokat nevetek, nem jó páros annyira, mármint nem jutnak majd sokáig, de elképesztő viccesek :D

Diapolo - 2021. 02. 24. 17:34

5×10
Dolor: ‘I’m very competitive’ – és a srác a térképről leüti a golflabdát, majdnem a saját háta mögé :D tényleg nem értem hogy lehetnek még itt. Mindenesetre, remekül szórakoztatnak :D az esélyesek névsora pedig egyre bővül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz