login |

Behind Her Eyes: az 1. évad

2021. 02. 18. 19:45 - Írta: winnie

73 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Usually this is where I wake up.

Veletek előfordult már olyan, hogy előre tudtátok egy új sorozat esetében, hogy első napos dara lesz – annak ellenére, hogy azt sem tudjátok miről szól? Aki olvasgatja a blogot, az tudja, hogy az átívelős krimik a gyengéim, a zsánerből pedig a popcorn műfajt képviselő könyvadaptációkért kifejezetten oda vagyok. Mármint szeretem nézni őket. Az, hogy jók lettek-e, az csak a végén derül ki.

A Netflix ugye eddig ezt a szegmenst a Harlan Coben-sorozatokkal fedte le (The Stranger, Safe, The Woods) – és most itt van a legújabb, a szerdai premier, Ne higgy a szemének, Sarah Pinborough itthon is megjelent könyve alapján, amiről piszok nehéz lesz úgy írnom, hogy ne legyen spoileres. Mert egész egyszerűen muszáj azt is kibeszélni, amire fény derül féltávnál, és mely csavarnak nagy szerepe lesz abban, hogy a sorozat fogadtatása milyen lesz – tippre megosztó.

Meglátjuk, hogy a tovább mögé kell-e mennem, előzetesen azt mondanám, hogy tetszett a sorozat, a Safe és a The Woods közé illeszteném, és most azon gondolkodok, hogy mennyire trafált bele az a kritikus, aki a véleményét Twitteren pár karakterben úgy sommázta, hogy az első két rész unalmas, a második kettő nagyon jó, a harmadik kettő pedig röhejes (kritikákat nem olvasok, de a tweetek eljutnak hozzám). Azt aláírom, hogy a tempója lassú, de az ilyen adaptációknál megszoktuk a lassabb alapozást, ez a széria pedig kifejezetten könyvhű lett.

A történet (amiről nehéz figyelemfelhívó módon írni spoilerek nélkül) középpontjában egy egyedülálló anya van, akit egy bárban összefut egy férfival és jól érzi vele magát – másnap meg kiderül, hogy ő az új főnöke (oké, tudom, lerágott csont, lapozzunk). Utána pedig a férfi feleségével is találkozik és összebarátkoznak, és ahogy ezek a kapcsolatai egymástól függetlenül alakulnak, mi megismerjük a férj és a feleség iszonyatosan furcsának tűnő kapcsolatát, amit eleinte nem nagyon lehet értelmezni (csak sejtjük, hogy “van valami”, de még balóslat sincs jelen eleinte), és ami idővel totál beszippantja a gyanútlan főhőst.

A sorozat alapvetően Tom Bateman és Eve Hewson karakterének kapcsolatáról, illetve az azt övező rejtélyről és titkokról szól, hiszen látszólag nagyon egyoldalú a viszonyuk, kérdőjelekkel van tele, és ezekről lassacskán el is kezdik lehántani a rétegeket többek között visszaemlékezések formájában, és az is kiderül, hogy nem csak egy 3 szereplős sztoriról van szó.

Az efféle sorozatokat, amik nem annyira mondjuk a borús hangulatra építenek vagy a nyomozásra, akkor szoktam szeretni, amikor folyamatosan agyalásra késztetnek. És a Behind Her Eyes ezt teszi, hiszen az első részekben mindvégig David és Adele kapcsolatának dekódolásán dolgoztam, valamint a puzzle darabkák összeillesztésén. És ezért szeretem ezt a műfajt, mert aktív nézőt kíván, akkor a legérdekesebb, ha közben megmozgat, és egyszerre nézni és kombinálni baromi jó móka.

Ahogy az lenni szokott az efféle könyvadaptációk esetében, a múlt elég komoly szerepet kap, és ahogy ennek kapcsán egyre több infót kaptunk, aggódni is kezdtem, hogy elmegyünk egy nyilván sokkoló, de azért 2021-ben mégiscsak snassznak számító irányba, de szerencsére ilyen szempontból nem kell aggódni, amikor úgy tűnik, hogy az egyik irányba tart a Behind Her Eyes története, akkor mindig képes bedobni egy vargabetűt.

Nem lesz hivatkozási alap számomra, de alapvetően tetszett a sorozat (legyen 7/10?), és nem azt mondom, hogy lehetett volna feszesebb vagy tempósabb is, hiszen a felépítése miatt végig kellett menni bizonyos lépcsőfokokon, meg aztán összességében nem is nagyon volt olyan pillanata, hogy beindult volna, egyszerűen csak ahogy kulminálódott a helyzet és kaptunk egyre több információt, úgy nőtt a feszültség, és zakatolt jobban az ember agya.

Az biztos, hogy a zárás dobott rajta, az ilyenre szokták mondani, hogy most azonnal érdemes lenne újranézni az egészet, és akkor sok minden megvilágosodhat (és nem csak annak alapján, amit látunk :kacsint:). Szóval ennek fényében érdemes kezelni az értékelésemet.

És akkor most jönne az, amiről muszáj lenne beszélni – és amiről nem fogok, max kommentben. Ami láttán először kiábrándultság vett erőt rajtam, de idővel megbékéltem a húzással, és összességében úgy érzem, hogy jól tettem, mert így lett kerek a sztori, így működött a lezárás, ami kőkemény lett.

Viszont lehet a zárásról is beszélni, szóval a tovább mögött abszolút spoilermentesen folytatom, de a rébuszokban való beszélés kapcsán van esély arra, hogy valaki elkezd kombinálni, és elrontja a szórakozását, szóval csak saját felelősségre érdemes olvasni.

Szóval kicsit most felköpök a levegőbe, és aláállok, mert pont ezen jelenség ellen beszélek, de szerintem ebben a műfajban mindenki sejti, hogy általában előbb vagy utóbb bedobnak egy csavart, ami sok mindent a feje tetejére állíthat. Éppen ezért nem szeretem azt, amikor egy tartalomleírásban vagy kritikában csavarról olvasok, mert bár ezeket legtöbbször az ember nem találja ki, ha tudja, hogy van, akkor sokkal könnyebben rontja el saját szórakozását. (A kedvenc, nagy csavaros filmjeim esetében egyszer sem tudtam előre a csavar létéről.)

Én mégis megteszem, s bár spoilermentes maradok, a kommentek garantálom, hogy nem lesznek azok. Szóval az a helyzet, hogy jelen esetben azért eljutott hozzám, hogy kitalálhatatlan csavar így meg úgy, és piszkosul örültem, hogy a legeslegvégéig nem jutott eszembe, ami történni fog. Mert így ebből a szempontból maximális lett az élmény, ahhoz ugyanis kell, hogy a sorozat vége úgy hasson, ahogy azt elképzelték. És nekem úgy hatott. És nagyon tetszett a zárás.

Nyilván mindenkinek megvolt az a pillanat, amikor összeáll a kép, kinek előbb, kinek később (nekem volt az a bizonyos mozdulat az 1×05-ben, amikor átfutott a fejemen a fináléig elvezető szcenárió, de utána továbbléptem). A poén az egészben az volt, hogy csak a legvégén esett le az, hogy pont ugyanezt a csavart ellőtték az egyik kedvenc filmemben (csak IMDb-linket adok, nem spoilerezeném el, szóval aki ráklikkel, és nem látta, tippre nem is fogja ezért megnézni… – 2005-ös, és 6,5/10-es). De jó, hogy nem kapcsoltam össze addig a kettőt! Ennyin múlik, hogy egy film vagy sorozat hat vagy sem.

Egyébként a legviccesebb az, hogy “amiről beszélni kell”, az nem a végecsavar, amire imént utaltam, hanem a középtáji váltás, ami borzolhat kedélyeket, és amibe sajnos a netnek köszönhetően sokan bele fognak futni, akik nem nézték még meg a sorozatot, és lehet, hogy el is fogja riasztani őket tőle. (Az már csak mellékes megjegyzés, hogy az említett filmben egy percig nem zavart az a vonal, aminek a behozására ugye sor került.)

Na, csak ennyit akartam elmondani, minden mást a kommentekben, ott már nem leszek “rébuszos”. A műfaj kedvelőinek mindenképp nézős a sorozat. Ami nyilván mini lesz, így is címkéztem be, de persze soha ne mondd, hogy soha.

73 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2021. 02. 18. 20:36

spoiler(féleség)
@winnie ” Éppen ezért nem szeretem azt, amikor egy tartalomleírásban vagy kritikában csavarról olvasok, mert ha ezeket legtöbbször az ember nem találja ki, ha tudja, hogy van, akkor sokkal könnyebben rontja el saját szórakozását.”

abszolut egyetértek! És baromira örülök hogy semmi előzetes infóba nem futottam bele (csak hogy valami átívelős krimi/thriller, bár ugye) és csak miután éjjel befejeztem és kerestem hogy a blogon ki mit írt róla akkor ahogy olvastam vissza az előzetesek kapcsán a kommenteket, ahol bár spoilert nem írt senki, de azt többet is hogy mekkora brutál csavar a vége, és eszembe jutott hogy akkor azt gondoltam de jó lenne elfelejteni hogy ezt pontosan melyik sorozat kapcsán is olvastam és ebben az esteben szerencsére tényleg el is felejtettem miközben néztem hogy erről a sorozatról volt szó :)

bvr - 2021. 02. 18. 20:39

amúgy akkor már az éjjel rögtön a megnézés után a plakátos poszt alá írt kommentemet is idemásolom hiszen úgyis ez lesz a kibeszélő (ez is spoiler-féleség, de hát itt ugye minden az, szinte kár is jelezni :)

Nem olvastam előzetesen semmi mélyebbet róla, így viszont nagyon más lett mint aminek indult (lásd műfaj) Ami nem biztos hogy jó készítői döntés mert sokan nem nézik majd akik amúgy szeretnék, és sokan elkezdik majd akik meg majd q*rvaanyázni fognak (én valahol a kettő között ingadozom) Amúgy ebből (talán emiatt is) inkább filmet kellett volna szerintem csinálni, egyrészt akkor (még ilyen készítői felfogásban is) nem 4-5 epizódot kell felülírni hanem csak egy film első kb háromnegyedét, másrészt így túl hosszú volt a végjáték, és a műfajváltás keretein belül már nem tudtak meglepetést adni a fordulat(ok) Ez(szerintem) egy filmbe sűrítve sokkal jobban tudott volna ütni.

bvr - 2021. 02. 18. 20:42

valamint hogy a kritikában írtad hogy melyik filmre emlékeztet, azt is meg fogom nézni, “letesztelni” (nyilván ezt így nem lehet, de azért valamennyire mégis :) a véleményemet hogy az ilyesmi jobb lenne filmbe sűrítve mint sorozatban.

winnie - 2021. 02. 18. 20:49

kíváncsi leszek, hogy mit mondasz majd.

wickee - 2021. 02. 18. 20:51

Brutálisan jó volt, egyszerre letoltam. :D A végén az utolsó csavar kész, pislogni se mertem. :D

Kati néni - 2021. 02. 18. 21:34

Megvan a hétvégi betevő.
Hehe. Harlan Cobenben azt szeretem, hogy hiába popcorn, egész életszerűek a szituációi, és tudja az ember, hogy lesz még legalább vagy két csavar, meg semmi sem az, aminek kinéz, de meg tud lepni mindig. Ellentétben Dan Brownnal, aki az utolsó három könyvében nem tudott átverni és előbb-utóbb kitalálom, hogy ki machinál. Ahhoz képest, hogy az Angyalok és démonok meg a Da Vinci-kód milyen jó limonádék voltak, hááát…

M. Zsolt - 2021. 02. 18. 21:36

Hát ez nagyon semmi sorozat volt. Végig szenvedtem, kár volt az időért!

winnie - 2021. 02. 18. 21:44

egyébkent fent termeszetesen a SPOILER (a biztonsag kedveert) a tudatos almodas es asztralprojekcios tematikara celoztam, ami biztos, hogy sok lesz egyeseknek.

de az ujranezes nagyon izgat, hogy mi mindent adhat infokkal teli latni adele es david kapcsolatot, amellett, hogy nyilvan az aprobb es komolyabb utalasok (fozes, a wtf hangeffektek, tekintetek) tobb tartalommal fognak birni.

Florabell - 2021. 02. 18. 21:46

Nem fogtam mellé vele. Ugyan nem hozott annyi csavart, mint tavaly a The Strangers, de ez a feszült, megfejthetetlen kapcsolat is legalább olyan hatásos volt. Bejött a lassú tempója,segített a lelki ráhangolódásban. A netflix youtube videója kicsit elspoilerezte a rejtély témáját(mondjuk csak magamat okolhatom, hogy rákattintottam), de szerencsére nem adott sok plusz adalékot a végső megoldáshoz, meg a cselekményhez. Így maximálisan ki tudtam élvezni a finálét és az odavezető részeket. Csak a legutolsó csavar előtt állt össze a kép, 5 perccel a vége előtt. Nagyon jó volt és eredeti, legalábbis nekem új volt.

Florabell - 2021. 02. 18. 21:50

A kritika elején feltett kérdésre válaszolva még, igen én is úgy kezdtem neki, hogy egyáltalán nem értettem a trailert. De annál jobb, minél rejtélyesebb.

Steelwolf88 - 2021. 02. 18. 22:33

Egybe lecsúszott, amíg be nem jött a ,csingilinges’ vonal tetszett! Utána hát nem is tudom, kár volt bele ez a csavar, igazából ki is akasztott!
A lezárás viszont tetszett!

Timi - 2021. 02. 18. 23:26

Letoltam tegnap és még azzal is álmodtam. Nekem a hangulata a Servantra hasonlított néhol, azt is imádom. Abszolút megérte megnézni.

misskankalin - 2021. 02. 18. 23:42

Remek sorozat volt, nagyon jó színészi alakítással, de a vége kicsit felkavart. Úgy érzem, eléggé meg lett vezetve a néző, én legalábbis nem biztos, hogy végignéztem volna, ha többet tudok a történetről. Nem ezt vártam összességében, bár az is igaz, hogy pont ez adja a csattanót.

bvr - 2021. 02. 19. 00:28

Nnna megnéztem a winnie által ajánlott filmet és akkor SPOILER
megerősítve látom a véleményemet hogy ez sokkal jobban (és tisztességesebben :) működik filmben. Kezdve a tisztességességgel, nem árul zsákbamacskát, ott eléggé az elején kiderül hogy (lényegében) horrorról van szó, és az elejétől kezdve utalgatás van a természetfelettire (eleve ugye Louisiana), és ebben a keretben az teljesen a helyén van hogy akkor most tényleg vagy sem (amire aztán a megoldás ráadásul még meta-szinten is reagál) Szóval a film egy saját magával abszolut koherens darab tud lenni (és mivel csak másfél óra, és abban is sok a zsáner-elem, így nem kell lehetetlen módon felülírni a végén az addigiakat. Ezzel szemben a sorozat meg műfajilag ugye nem így indul ráadásul baromi későn jön a váltás hogy ja, amúgy természetfeletti lesz (ugye ez az amire utalt a kritika is és az én kommentem is hogy azért ez simán lehet hogy majd sokaknál kiveri a biztosítékot), a másik pedig hogy addigra a drámai szálban/szálakban már túl mélyre merültünk, és ezt utólag nem tudja már a forgatókönyv jól megoldani.

immár teljesen a sorozathoz visszatérve, de továbbra is SPOILER
@winnie: “az ujranezes nagyon izgat, hogy mi mindent adhat infokkal teli latni adele es david kapcsolatot”
nna hát nekem amint befejeztem ezzel volt a legnagyobb bajom, és utána ahogy még járt kicsit az agyam a sorozaton a bajom még nagyobb lett. Szóval hogy ez a néző számára sokáig egy párkapcsolati dráma, feszült és érdekes is, közben a flashback-jelenetek az intézetben Adele és Rob között kimondottan tetszettek, és nagyon jól építik a viszonyt (és mondjuk még Rob későbbi tettét is szép lassan felvezeti), aztán a kastélyos flashbackekben ha már nem is annyira jól kibontva, de van utalás Robtól David felé irányulásra (filmes eszközökkel jól is érzékeltetik, mondjuk nálam ezen bukott le hogy akkor mi is lesz a végső csavar), viszont ez David felől viszont semmi (én ott azt vártam még egyébként is hogy azt a háromszöget tovább bonyolítják), hiszen ugye a készítők (illetve gondolom a regény is) ezzel akarta hogy igazán nagyot üssön az utolsó csavar, csakhogy ezzel amire oly sok időt szántunk a kezdetektől, az Adele-David párkapcsolati dráma totál kiüresedik, még ha Rob részéről valamit bele is lehetne képzelni, de David részéről végképp semmi (és akkor egy pillanatra megint visszautalva a winnie által ajánlott filmben, ott viszont totálisan koherens minden szereplő viszonya mindenkihez (még ha valaki nulla előtudással nézte volna, ha visszagondol akkor is) , persze ott nem is kell 6 epizóddal meg műfajváltással zsonglőrködni a készítőknek.

pribrgre - 2021. 02. 19. 08:29

Nekem a könyv nagy kedvencem a mai napig, ezzel a könyvvel szerettem bele a thriller műfajba. :)
Akkorát ütött a vége, hogy a fal adta a másikat.
A sorozatot most fogom megnézni, nagyon kíváncsi vagyok hogy oldották meg. :)
Aki szeret olvasni, a könyvet mindenképp olvassa el! ;)

Thusor - 2021. 02. 19. 12:57

Nekem is tetszett a sorozat, tegnap este kipörgettem egyben az egészet. De ugyanakkor a vége nekem nem ütött akkorát. Kb. a 4. résztől sejtettem a végét, eléggé \\SPOILER// film beütése van a történet vázának, ami személy szerintem a kedvenc filmjeim között van, így a sorozat is a kedvenceim közé került ez bizonyos.

winnie - 2021. 02. 19. 13:17

(a biztonság kedvéért kiszedtem a film címét – én is azt említem a kritikában, ha valakit érdekel, de hátha még nem látta valaki, így neki nem lesz ellőve.)

Dani - 2021. 02. 19. 18:04

(SPOILER) Louise látomásai a kiömlő gyógyszerekről és a hallottról az ágyban utalás volt vagy csak sima rémálom? Úgy érzem erre nem kaptunk választ.

Gery89 - 2021. 02. 19. 18:47

Konkrétan az első három rész után sem tudtam mit nézek, tippre valami lassú thriller-dráma jött le nekem, ha több része lett volna, lehet pihenne tovább. DE! Gondoltam ennyit már már kibírok és milyen jól tettem! Egyszer még biztosan megnézem, az utalások miatt.

winnie - 2021. 02. 19. 20:54

dani: passz. nem tudom, hogy a könyvben erről van-e valami, de itt nem volt magyarázat rá, szóval lehet, hogy csak egy sima, mindenféle gyökér nélküli visszatérő rémálom volt. nem ismerem az irodalmat, hogy az ilyen night terrornak kell-e, hogy komoly eredete legyen, vagy az is lehet, hogy csak szorong vagy látott egy filmet:)

én feltételeztem, hogy neki vannak ilyenjei, mert csak.

Divide - 2021. 02. 19. 21:37

Majdnem kaszáltam az első rész közepén, annyira az agyamra ment a gittrágás (megnézzük, mi történik, aztán megnézzük, hogy hősünk a barátnőnek is elmeséli, mi történt), de örülök, hogy nem tettem.
Nem esett jól az “utazás” ferdület, de mivel láttam a “mystery” címkét a sorozaton, sokkot éppen nem kaptam tőle. Szerencsére nem vitték túlzásba a témát. Viszont mikor elkezdték a repkedést, rögtön adta magát a cserebere ötlete, sőt, átfutott az agyamon a múltbéli csavar lehetősége is (hiszen filmen láttunk már ilyet), de akkor még logikátlannak tűnt volna.
Most meg nézhetem újra az egészet. :)

Peppper - 2021. 02. 19. 22:41

Én vagyok az aki soha nem talál ki előre semmilyen csavart, de tényleg, soha. Na itt valahol a 4.-5. rész környékén már sejtettem, szerintem nagyon szájbarágósan utalgattak rá. Nekem nagyon nem jött be…kár volt végignézni.

kalauz - 2021. 02. 19. 23:40

az nem nagyon volt opció, ami louise-szal történik a végén (ő sosem megy bele cserébe vele), arra nem utalhattak, szóval akkor robra gondolsz. de arra, hogy ő van jelen, már a legelejétől ugyanúgy utaltak, mint később, szerintem nem változott semmi. mondjuk ettől még egy utalás (mondjuk a főzőcske) nem szájbarágás, csak utalás.

saint - 2021. 02. 20. 01:16

alapvetoen egy nagyon racionalis ember vagyok, eppen ezert ha elore tudom a sorozat misztikus tartalmat akkor valoszinuleg eselyt sem adok neki. utolag azt kell mondjam, hogy a befejezes miatt kifejezetten jo sorozatelmeny volt, meg mindig a hatasa alatt vagyok

DE nekem az egyik fo cselekedet a befejezesben teljesen logikatlan meg akkor is, ha elfogadom a sorozat alapveto vilagat
SPOILER SPOILER SPOILER
ugye Louis a vegen Adele segitsegere siet, hogy megmentse, mert felelosnek erzi magat az ongyilkossagi kiserletben, eddig rendben van. be akar jutni, nem sikerul. de miert is valasztja a ‘traveling’ megoldast a haz bejarata elott ulve? az addig elmondottakbol az kovetkezik, hogy csak megfigyelesre jo, nem lehet ennek segitsegevel mondjuk mozgasra birni a masikat, ergo gyakorlatilag kevesebb eselyed van igy megmenteni, mint mondjuk betorni a hazba az ablakon keresztul es kirancigalni Adelet. arrol nem beszelve, hogy miert maszna bele Adele testebe egybol, miert nem indul vissza eloszor a sajat testebe? nekem itt a megvalositas nagyon santitott, orultem volna egy jobban kimunkalt trukknek Louis szellemenek bevonzasara, szamomra nem volt megalapott Louis otlete es mentesi kiserlete meg ebben a vilagban sem. nem tudom, hogy ez a konyvben is ugyanigy tortent-e…

winnie - 2021. 02. 20. 09:23

“(SPOILER) Louise látomásai a kiömlő gyógyszerekről és a hallottról az ágyban utalás volt vagy csak sima rémálom? Úgy érzem erre nem kaptunk választ.”

ez nem maradt meg bennem (hogy nem emlékszem?), de ahogy olvasom a rendezői interjút, az anyja öngyilkosságára utalt ez, és arra, hogy nem tudta megakadályozni. és ezért is akarta annyira megmenteni adele-t. (bár, amit saint ír, nem nagyon tudom, hogy mit akart az asztrákprojektálással, és a könyvben sem nagyon látok benne konkrét választ, csak annyi van benne, hogy amikor felér, látja, hogy üres a test, és esetleg belemenve, ki tud menekülni. de nyilván nem ezért ment ki magából, ezt nem tudhatta, azt sem, hogy ez opció.

We were sowing the seeds for that scene from episodes 1 and 2 as we got to know her dream life and that she is suffering from presumably a sense of guilt form having not been able to prevent her mother’s suicide. This is something that’s haunting her to this day in her dreams. It was combining that with the very overt manipulation of Adele. Adele has so very carefully crafted her own suicide with the specific intention of getting Louise to come. She knows about Louise’s mother’s death and that she feels guilty for it. There’s that scene in episode 2 where Louise opens up to Adele and tells her about she spoke to a clairvoyant about her mom. Adele picks up on all that and creates this perfect storm in which Louise cannot not come to help her. She even sets the house on fire knowing that she’s going to come in and save her. She really goes out on a limb to trust the fact that Louise is going to come and save her. I also think Louise feels a little bit of guilt for having embarked on a secret relationship with Adele’s husband, she feels guilty for having placed her in this situation of utter despair to the point where she’s going to kill herself. I think Louise feels guilty for what she’s done as well and wants to avoid a repeat of what she experienced with her mother.

Shannen - 2021. 02. 20. 16:33

Nehéz dolog ez, hogy jó-e tudni valamiről előre, hogy lesz benne egy nagy csavar, mert ez egyrészt nyilván felkelti az ember figyelmét, főleg, ha úgy utalnak a csavarra, mint, ami ütős, de közben meg folyamatosan ezt várod és, amikor megtörténik, akkor nem üt akkorát.

A Coben-sorozatokat nem igazán szerettem, úgyhogy a párhuzam miatt ehhez is kétkedve álltam neki, de összességében működött ilyen 7/10-es szinten. David szerintem elég rossz casting volt, egy percig nem tudtam komolyan venni semelyik szituációban, de a két nő és Rob remek volt.

.SPOILER.
A vége csavart nyilván nem tudtam az elején, és ezzel az asztrálkivetüléssel sem számoltam, viszont az elejétől kezdve az volt benne, hogy Rob csak egy képzelt szereplő és/vagy egy alteregója valamelyik szereplőnek. Persze ezt ezer módon lehetett közben is cáfolni, de valahogy bennem volt, hogy Rob még mindig *itt* van a sztoriban valahogy a jelenben. Nyilván nekem is a konyhás jelenetnél esett le a vége csavar, de arra nem számítottam, hogy Luoise-szal is lesz egy csere. Viszont annál is inkább nagyon bejött ez a zárás. Szegény Adam-et azért eléggé sajnálom.
És azt tényleg sajnálom, hogy David szerepére nem találtak valaki mást, mert egy percig nem bizonytalanított el a viselkedése és tök egyértelmű volt, hogy itt Adele manipulál ezerrel,és ezért azt is nehezemre esett lenyelni, hogy Louise, elhitte mindazt Davidről, amit a felesége mondott neki. Tény, hogy Adele remekül manipulált, de annyira karakteridegen dolgokat mondott a férfiról, hogy azért minimum kételkedni lehetett volna…

zetevar - 2021. 02. 21. 00:10

Hát én most nagyon naivnak érzem magam. Egyrészt nem vettem észre a mystery címkét és egy szót sem olvastam róla előzetesen, így a várható óriási csavarról sem tudtam, úgyhogy így elsőre az a véleményem, hogy ez egy írtó beteg sorozat volt.
Végig azt éreztem, hogy túl sok neki a 6 rész meg kellett volna oldaniuk film formátumban.
Nagyon komoly problémám volt a férfi főszereplővel, folyamatosan az ötven árnyalat Grey-je ugrott be róla külsőleg is, meg azért is,mert ugyanolyan borzalmasan játszott.A 2 csaj, főleg az Adelet alakító színész jó volt.
Utáltam a szex jeleneteket, kicsit olyan érzésem volt,mintha minden részbe szerettek volna rakni egyet,mindegy milyen áron.
Szal, alapvetően nem tetszett,de ez részben annak köszönhető, hogy magát a műfajt nem csípem. Max. 4 pont nálam.

zetevar - 2021. 02. 21. 00:16

Jaj, és én,aki nem szeretem a műfajt,

SPOILER

nagyon sajnáltam szegény Adamet… Végig vártam, kiderül, hogy Louise megmenekült vhogy és elégtételt vesz. De nagy csalódás volt.,.

wintender - 2021. 02. 21. 00:17

Hát, bevallom, ha tudom az elején, hogy ilyen jellegű misztérium van benne, akkor el sem kezdem. Ez tipikusan olyan irány, ami nem érdekel, nem szeretek…
Ennek ellenére nem bántam, hogy végignéztem, tetszettek a színészek, szuper volt az akcentusokat hallgatni. (Robnál sokszor vissza kellett tekernem, felrakni a feliratot.)
De maga a sztori nekem totál felejtős. Talán egy kicsit jobb lenne a szám íze, ha szegény Adammel nem csesznek ki ennyire…
Viszont maradt bennem pár kérdés, és tök jó, hogy ti is hasonlóakat boncolgattok.
De ami szinte már az első résztől foglalkoztat (legalább is azt hiszem, abban volt az a jelenet), hogy mielőtt elkezdenek szeretkezni, miért mondja David Adele-nek, hogy most utoljára. Nézve sorra utána a részeket, folyamatosan változott a teóriám, de az utolsó rész után, ami felvetődött bennem, hogy

… és akkor itt a biztonság kedvéért kirakom a SPOILER figyelmeztetést…
lehet David időközben rájött, hogy ő Rob?

human - 2021. 02. 21. 02:37

“nem tudom, hogy a könyvben erről van-e valami, de itt nem volt magyarázat rá, szóval lehet, hogy csak egy sima, mindenféle gyökér nélküli visszatérő rémálom volt”

ahogy bemásoltad, de hát igazából ez volt az egyetlen motiváció, hogy minden megtegyen a fináléban, hogy most tényleg segítsen egy függőn, ami korábban nem sikerült, ha ez nincs összekötve akkor még viccesebb, hogy odament

Dawnie - 2021. 02. 21. 07:21

Ha tudtam volna a természetfölötti jellegről, bele sem kezdek, nekem így tényleg röhejes volt a sztori.

zetevar - 2021. 02. 21. 11:06

@wintender

Kizárt, hogy rájött volna, mert L. még az utolsó részben is próbálja neki elmagyarázni a dolgot. Szimplán nem működő házasság volt, egyszerűen nem akart vele lefeküdni.

punyapapa - 2021. 02. 21. 14:22

Hát én a kisebbség leszek.
Most fejeztem be, és így még ritkán baszott át sorozat, vagy film, és nem a pozitív értelemben.
Spoileresek a továbbiak. A könyvet nem olvastam.
A 3. vagy 4. rész környékén meggyőzödtem róla, hogy a 3 főszereplő valójában egy személy, aki disszociatív személyiségzavarban szenved. Csak azt volt nehéz eldönteni, hogy ki a főszemély.
Akkor lettem bizonyos a teóriámban, mikor Louise rákeresett Robbra a neten, és egy tök más embert dobott ki a találat.
A tippem az volt, hogy Lousie a főszemélyiség, és azért lett több személyisége, mert ő talált rá az apjára, aki öngyilkos lett. Szerintem a rendőr az ágyban az apja volt. Ezt nem bírta feldolgozni, ezért jöttek létre az új személyiségek. Robb meg egy biszex pszichhiáter volt, aki beleszeretett, de végül Lousie megölte. Erre az utolsó percekben bedobják ezt, az asztrálkivetüléses baromságot….
Ha majd az évvégi szavazásokon lesz olyan, hogy az év csalódása, nálam ez a sorozat megnyerte.
Pozitívum: Eve Henson brutálisan jó volt, a hideg rázott ki tőle, remélem sok jó szerepet kap.

irgum76 - 2021. 02. 21. 16:16

Spoileres

elkezdtem nézni csak annyit tudtam róla amit írtatok,
hogy nem lehet róla szpojler nélkül írni meg csavaros
aztán vártam a csavart csak vártam és az utolsó rész betalált
nekem régebben volt olyan visszatérő álmom amiben asztál projekciót csináltam
éjjel felébredtem és kiültem a karos fotelembe onnan kibambultam a kertre néző ablakon és egy idő után kilebegtem a testemből és kirepültem a kerten végigvezető patak mentén
ezt először véletlen csináltam egy idő után már rutinosan tudtam, hogy mit kell tennem a projekcióhoz

ja nem ébredtem fel nem volt olyan fotelem és nem volt a kertben patak :)

a sok szexjelenet engem is zavart
a csavarra én azt tippeltem, hogy Louise kb a fia visszatérésétől álmodik és valamikor felébred
én nekem akkor esett le a tantusz mikor Rob beszél a kádban, hogy van valami tuti dolog amit ki kell próbálniuk
nem bánom, hogy nem kaszáltam pár rész után
így a zárással jó kis sorozat lett

Mersby - 2021. 02. 21. 23:41

SPOILEEER!

Amikor azt mondod ironikusan a csavarra (amire azt hiszed hogy a főcsavar) hogy ugyan, ki gondolta volna? És kapod a mellberúgást Rob bácsitól. Szegény Adele…

winnie, melyik mozdulatra gondolsz az 1×05-ből amiből beugrott hogy ez lehet a vége?

A féltávnál behozott dolognál én is vakartam a fejem, az epizódokat sokallottam, eggyel kevesebb is elég lett volna.

Összeségében egyetértek az írással, 10/7 számomra úgy-ahogy új élményt adott és nem tucatnak hatott a show.

Kaktusz - 2021. 02. 22. 00:56

En is ahhoz a taborhoz tartozom, aki amugy egy ilyen temaju sorozatot el se kezdett volna nezni, ezert aztan nagyon fajt a mufajvaltas :D bar utolag nem bantam meg, a megvalositas es a sztori is nagyon ott volt, gondolhattam volna, hogy konyvadaptacio. Ha esetleg valaki olvasta, erdekelne, mennyiben tertek el az eredeti anyagtol.

winnie - 2021. 02. 22. 05:41

SPOILER

abszolút követi az eredetit. ahogy nézem, abban pluszban egy terhesség volt, amit nem biztos, hogy itt említettek, de lehet, hogy csak elfelejtettem (adele terhes volt, amikor megölték őt)

winnie - 2021. 02. 22. 05:45

“winnie, melyik mozdulatra gondolsz az 1×05-ből amiből beugrott hogy ez lehet a vége?”

amikor dumál rob és david, és utóbbi kimegy a konyhából, és megmarkolja a vállát, amit rob lereagál. akkor hirtelen átfutott benne, hogy rob talán érdeklődhet, mert előtte, amikor távolról figyelte áhítattal őket, még csak az volt bennem hogy elfogódott, hogy “szégyellős”.

Ancsa - 2021. 02. 22. 09:51

Tegnap este elkezdtem. Miután az első 20 percbe vagy háromszor tekertem bele, rájöttem, hogy ez nem az én sorozatom. Ritkán csinálok ilyet, de ezt inkább rögtön az elején elengedtem.

winnie - 2021. 02. 22. 10:05

hehe, nem is fogok mellette kampányolni, mert ez abszolút átérezhető, ahogy írtam a kritikában, az első 2 óra felvázolja az alaphelyzetet, a karaktereket, a dinamikákat, de abból ugye ki sem derül, hogy milyen lesz a sorozat, a műfaja sem, max az embernek lehet némi rossz előérzete, hogy “lesz valami”. később ez erősödik, hogy valami piszkosul nem stimmel, és a 3-4. órában egy elég komoly műfajváltás jön be a képbe – ami esetleg szöget üthet az ember fejébe, az az általam is megénekelt, illetve mások által is említett befejezés, ami annak ellenére _lehet_, hogy mindent rendbe hoz, hogy én mindig amellett szoktam érvelni, hogy egy jó zárás nem tesz nem megtörténtté mondjuk egy szezonnyi unalmas, vagy film esetében 2 órányit.

szóval míg tökéletesen megértem, hogy az első 1-2 rész nem jön be valakinek, én szerencsére tudtam, hogy maga a sorozat érdekel, mert a műfaja, a krimi/thriller azért ismert volt előttem, vagyis sejtett. de nem egy hasonló sorozatnál írtam én is pilotkritikában, hogy nehéz helyzetben van a néző, mert nem tudja, hogy milyen alapon bízzon a készítőkben, hogy a folytatás már jobban el fogja kapni. ez teljesen lutri sajnos. szóval abban egyetértek, hogy ha az embernek nincs kapcsolódási pontja (mondjuk karakterhez, színészhez, stílushoz), akkor minél hamarabb el kell engedni, akár azt kockáztatva, hogy a végén teljesen másképp vélekedne a végeredményről. az esetek 90%-ában ugyanis biztosan jól döntene, az a 10% falsnegatív meg talán belefér.

tvikki - 2021. 02. 22. 13:11

Hát, én most nem voltam formában, vagy a film ütött nálam nagyot. :D Mindig előre tudom a csavart, de most teljes sötétben tapogatóztam. Nekem nagyon tetszett, még a végén lévő nagy gyomrossal együtt is. Listámra felkerült a könyv, és még egyszer megnézem a sorozatot is.

Divide - 2021. 02. 22. 13:18

Ancsa

Megértem, én is majdnem így tettem, az eleje pusztító, de az első rész végén tényleg elkezdődik a történet. :D

Tiffauges - 2021. 02. 22. 19:25

Úgy álltam neki, hogy semmit sem olvastam el róla. A műfajváltás nem zavart, igazán meg sem lepett, valahogy természetesnek vettem. A csavart meg abszolút nem láttam előre, annál a bizonyos mozdulatnál ugyan elkezdett fészkelődni a gondolat, hogy itt lesz valami, de nem hittem, hogy így. Összességében tetszett, nem az a tucatmű, jó volt végig agyalni rajta, megpróbálni összerakosgatni a mozaikokat.

Diapolo - 2021. 02. 23. 15:04

Abszolút kellemes meglepetés volt a múlt heti felhozatalból, kellően érdekes, és amikor kiderült, hogy Adele-nek milyen képessége van, viccből még el is sütöttem itthon, hogy lehet az történt, ami aztán tényleg. Akkor még semmi nyoma nem volt ennek, viszont a túl sok Rob-os visszaemlékezés, a túl sok Rob-David kapcsolat egyre értelműbbé tette a helyzetet, igaz, azért az első részek után kellett egy jó erős váltás a nézőnél, hogy ezt komolyan tudja venni. Tényleg jó volt nézni, és a 6 része miatt kapásból elsőbbséget kapott (igaz, például a Tribes of Europa a pilot után ment a levesbe nálam). 7/10-et adnék az évadra, mert tényleg a kiemelkedők között van az idei kínálatból, de semmiképp nem mondanám tökéletesnek.

pantelaon - 2021. 02. 24. 12:54

Valaki aki olvasta a könyvet nem tudja, hogy a szex jelenetnél David miért mondta Adele-nek hogy ezt nem folytathatják tovább?

Sidoka - 2021. 02. 24. 17:02

Jo volt vegig talan a kozepe volt a leg erosebb.
Sajnos mind2 csavart elore lattam de ennek ellenere tetszett.
Nekem nem volt vele bajom, de biztos vagyok benne hogy sokaknal ki fogja verni a biztositekot a termeszetfeletti szal.

Kati néni - 2021. 02. 24. 17:53

Hehe, most lett vége nálam. Eve Hewson Bonónak a lánya, hát nem semmi.

Egynek elment. Az egyik szemem örül, mert ezt a sablonos történetalapot felrázta a nem realista szál, a másik meg sír, mert szeretem, ha a gonoszok elnyerik a végső büntetésüket és a jók boldogan élnek, amíg meg nem halnak, akárcsak egy Disney-mesében.

Egy második évadra azért befizetnék, amely akciódúsabb, haha. Adele-t megmentik a kórházban, Louise lelke nyomozásba fog, hogy megtalálja a fiát, sejti, hogy LouiseRob el akarja tenni őt láb alól. Hmm.

winnie - 2021. 02. 24. 19:48

nem asztr. pr., hanem tudatos álmodás, de mégiscsak témába vág ez a friss cikk: https://qubit.hu/2021/02/22/eloszor-sikerult-almodokkal-kommunikalni-egy-attoro-kutatasban

Nikolka - 2021. 02. 25. 02:23

+1 el sem kezdtem volna, ha tudom a műfajváltást.
Sőt akkor sem, ha nem látom Coben nevét a kritika elején. (De sajna nem sok köze volt ahhoz a stílushoz számomra, már az elejének sem). Mert én amúgy ezt a Gone Girlös rejtélyes házasság vonalat sem kedvelem.
A tweettel ami a kritikában volt idézve abszolút egyetértek!
Én is Adamet sajnáltam. Hagyhatta volna az apánál, úgy mindenkinek jó lett volna. Őt úgysem érdekelte. Igazából én Louiset nem sajnáltam. Nem volt egy szimpatikus karakter. A barátnőjével is cafatul bánt, csak mert kimondta az igazat..
Adelet sajnáltam. A régi Adelet.

A színészek jók voltak. Davidet alakító színészt kivéve. Ő tényleg csapnivaló volt. Az akcentus is imádtam én is.
Az Adelet alakító színésznőt pedig remélem sokat látjuk még.

A szex jelenetek borzasztóan erőltetettek voltak.
Én is arra gondolok, hogy azért mondta David, hogy ezt nem csinálhatják többet, mert haldokló házasságban szoktak ilyeneket mondani.
De volt még egy jelenet mikor Adele azzal zsarolja Davidet, hogy tud róla dolgot, és nem hagyhatja el. De ez is kicsit túlzás.

Én megbántam, hogy végig néztem. Mert igazán csak a közepe tetszett. És a misztikus vonal nagyon lehúzta. Ha könyvben olvastam volna akkor rettentő mérges lennék!

winnie - 2021. 02. 25. 05:02

Nikolka: Coben azért eléggé nondeszkript, de ez ugyanaz a stílus, ami igaz a másik háromra is, ld. átívelős krimi és múltban gyökerező megoldás.

Kamenyev - 2021. 02. 25. 11:20

Bocs, ha hosszú lesz… :)
Hagytam kicsit ülepedni, de még mindig nem tudom eldönteni, hogy igazából tetszett vagy nem.
Az alapsztori semmi különleges, így indokolt és jó elgondolás is a vége felé beletett csavarok. Most rögtön ellent is mondok magamnak, mert pont a végén egyre erősödő misztikum, természetfeletti dolgok miatt nem tudom eldönteni, hogy hova is rakjam ezt a sorozatot.

Egy karaktert kivéve, én mindegyiket tudom sajnálni valahol. Adamet egyértelmű, hogy miért.
Louis – ahogy a régi barátnőjével bánt, az számomra sem volt szimpatikus és egy idő után a túlzott aggodalma Adele felé is kezdett zavarni. David figyelmeztette is többször, hogy maradjon ki belőle. Negatívként fel lehetne hozni, hogy nős férfival szexelt, de nem egyszer említi Louis, hogy kezd elege lenni, hogy ő mindig figyelembe veszi a mások érzéseit, ő ezt nem kapja vissza, ezért most elakarja engedni magát és meg is tudtam érteni. Aztán nem tudja meghazudtolni önmagát, bűntudata lesz. Tehát 1x volt igazán önző és így végzi? Pff…

Adele – a teljes történet ismeretében az ő személyiségéről nem sokat lehet tudni. Az állítólagos barátja szépen kihasználja, megöli, amikor ő pedig segíteni szeretett volna neki, megsajnálta. Eve Hewson zseniálisat alakít.

David – őt meg azért tudom sajnálni, mert konkrétan alig tud időt eltölteni azzal a személlyel, akibe beleszeretett. Amikor “Adele” zsarolja, hogy túl sokat tudnak egymásról, így nem érhet véget a kapcsolatuk, ott konkrétan mire gondol? Mármint, mi miatt nem lép ki ebből David? A kútba esett a holttesttel együtt David karórája is, ez eszembe jutott, de volt egy olyan említés is, hogy azért is adta oda Adele-nak, mivel az égési sérülések miatt ő azt nem tudja már hordani.

Rob – ő miatta nem tudom eldönteni, hogy még egyszer megnézzem-e vajon majd a sorozatot?:D A legelejétől fogva antipatikus volt, a mindig vicceskedni próbáló hülyegyerek jutott róla eszembe. Aztán amikor voltak rá utalások, hogy meghalt, már kezdtem kicsit sajnálni, de a vége sikeresen visszavitt oda, hogy utáljam az ő karakterét.

majomka - 2021. 02. 26. 20:03

Tudom, mindig negatív vagyok, ezért is utáltok valahol jogosan, de az hogy 2 résszel a vége előtt részletekbe menően elmondtam páromnak, hogy mi lesz a vége elmond mindent erről az alkotásról. S nincsenek kételyeim, nem az én nem létező zsenialitásom az oka ennek.

Zsolt - 2021. 02. 26. 23:23

Összességében nem volt rossz,DE

SPOILEEEER!!!!

A vége számomra nagyon összecsapott volt sajnos.
Ami kicsit súlytalanná tette, az egész sztorit.

Az első, a csere Louis és Adele között.
Itt az írás elég megúszos.

Mi van,ha nem ezt próbálja meg Louis, csak betör
a házba?
És ott van az is, hogy épp nem sikerül neki a vándorlás.

Ezek fényében Adele teljesen lebénítja magát(ha nem sikerül terv, nem is tud korrigálni), mintha
a jövőbe látna és 100%-osan biztos a sikerben.

Mindennél jobban szereti Davidet és a vakszerencsére bízza, hogy látja e még valaha.

A másik Rob karaktere.

Az utolsó részig, az jön le róla, hogy szereti, támogatja Adele-t és, hogy egy kicsit különc drogfüggő.

Nekem ebből valahogy nem jött át, hogy csak, amiatt, hogy megtetszik neki David és a gazdagság, rögtön egy adandó alkalommal, megöli Adel-t.

Szerintem nem voltak arra jelek, hogy egy pszichopata
gyilkos lesz varázsütésre.

Arra lehet gondolni, hogy mikor ennek utána olvasott
már elkezdte tervezgetni a gyilkosságot, de nekem ez
nem volt benne a karakterben.

Túl sok volt az olyan jelenet, mikor őszinte sugároz
Adele felé.

Becsempészhettek volna pár jelenetet a sötétebb énjéről is, hogy hitelesebb legyen a vége.

C_DEF - 2021. 02. 28. 10:53

spoilerek aki még nem nézte végig

egészen a végéig nem értettem, hogy miért írnak a sorozatnál és a könyvnél is mekkora csavarokról, hiszen minden egyértelmű volt (de reméltem hogy mégsem)
Adele flúgos, megölte Robot, valószínűleg a szüleit is a tűzzel és amikor Rob azt mondta, hogy olvasott valamiről amit ki kellene próbálni, mondom testet fognak cserélni Louiseal bármennyire is elszállt a dolog, (mert nem tudtam, hogy természetfelletti is lesz a sorozatban)

megtörtént a vége, nem tetszett, viszont annyira jól elterelte a figyelmem az igazi csavarról, pedig utaltak rá többször is a heroinnal

a je taime kulcstartó nagy easter egg Rob francia akcentusos főzése utána

illetve szerintem a zöldnyakú galamb a végén az Louise :D

szyszaa - 2021. 02. 28. 15:59

nem néztem róla előzetest, nem olvastam róla semmit, nem láttam, hogy milyen műfajokban van felcímkézve, csupán egy borító jött szembe velem, letöltöttem az évadot egyik este, másnap már befejeztem a sorozatot, és k.rvára nem számítottam arra a csavarra! jól pofán vágott ez a húzás jó és rossz értelemben… rossz értelemben a kisfiú és anyukája sorsa miatt, jó értelemben, hogy mindig van egy gyöngyszem sorozat, ami tud még újat mutatni, és ha egyedül a szobában éjjel 1 órakor felkiáltok, hogy mi a f.sz, akkor az HATÁS! nem ez (is) volt a készítők célja? :) úgyhogy összességében én 10/8-at adnék rá!

winnie - 2021. 02. 28. 16:35

:)) én mindig szurkolok, hogy ilyen hatást érjen el nálam egy sorozat vagy egy film. ez a legjobb.

kla - 2021. 03. 01. 13:57

Tyűha. Hétvégén daráltam le és nehéz szabadulni a hatása alól, szóval ilyen értelemben elérte a célját. Pedig ez nem egy jó sorozat. :) Arról lehet vitatkozni, hogy a csavar miatt utólag megérte-e, de abban biztos vagyok, hogy a csavar utólag nem teszi jóvá azt, ami béna benne. Klisés fordulatok (van az amikor a klisé a csavar része, pl. Cabin in the Woods így kapásból, de itt nincs szó ilyesmiről), tipikus példája annak, amikor a történet rángatja a szereplőket bábuként, dramaturgiai értelmetlenségekkel.
(Pl. ami nagyon zavart – a “second doort” miért nem Louise-zal együtt fedezzük fel, miért lövi el már korábban egy random jelenetben a sorozat, hogy Adele képes rá, ezzel egyértelművé téve, hogy rosszban sántikál? WTF-nak WTF volt, de ez így a “nemár, tényleg?” kategóriába tartozott nálam.)
Egyetérek, hogy korábban kellett volna utalgatni a természetfelettire, nevetséges, hogy egy ilyen sorozatnak egy romkom jelenetsorozat a felütése, ami utólag is csak romkom, minden utólagos átértelmezés nélkül. Bár azt el kell ismerni, hogy filmes eszközökkel a csavarnak egészen jól megalapoztak – nekem akkor esett le, amikor Adele előadja Davidnek a sztorit Rob haláláról.

A csavarnak viszont tényleg megvan a maga drámaisága is a sokkfaktor mellett, és valószínűleg ez az, ami kiváltja ezt a hatást, amiről a kommentekben is többen írtunk. A fiatal, ártatlan Adele tragédiája, a mamlasz David, aki mit sem sejt arról, hogy miért siklott ki az élete, Adam sorsa a végén, vagy Rob élettörténete és vágyai, hogy mi is vezeti arra, amit tett, és hogyan érzi magát valójában az új bőrében. Lett volna potenciál ebben a sztoriban, főleg a tényleg jó színészeknek (kiv. David) köszönhetően – érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha az adaptáció húz egy merészet, és nem a sorozat, hanem a pilot végén dobja be a csavart. :)

Mindez lehet inkább a könyv mint a sorozat hibája – átfutottam az érdekesebb részeket (könnyen elérhető), és borasztóan “alulírt”. Rob motivációja konkrétan tényleg abban merül ki, hogy “OMG David HOT”, akkor már a sorozat jóval árnyaltabban – és kevésbé ízléstelenül – próbálta bemutatni, hogy mi mozog benne. Szóval adaptációként még elismerést is érdemelhet, a színészek és egyes filmnyelvi eszközök úgy tűnik, sokat adtak hozzá, de a hozott anyagból ennyire futotta.

winnie - 2021. 03. 01. 16:53

“Egyetérek, hogy korábban kellett volna utalgatni a természetfelettire, n”

ha akarom, akkor ott voltak azok a suhogó hangeffektek, amik mindenképp jelenthettek valamiféle utalást, még ha akkor nem is volt fogalmunk arról, hogy mi történik, miért van a hang:)

kla - 2021. 03. 01. 18:17

Az király volt, amikor kiderült, hogy mi az valójában (de nem suhogás, hanem sóhajtozás, lélegzés, nem? ahogy Adele lopakodik :)), de elsőre fel sem merült bennem, hogy az “valami” lenne, azon kívül, hogy a soundtrack része mint feszültségkeltő elem (a Darkban is voltak ilyenek pl). Ezért is volt nagy “aha!”, amikor kiderült, hogy az nem csak aláfestés, hanem a sztori része. De előre bennem semmi gyanút nem ébresztett, hogy a sztori nem a valóság keretei között játszódna. Talán a lucid dreaming témát dobhatták be volna valamilyen egyértelműbben bullshit felvezetéssel, az elvileg valós gyakorlatok bemutatása helyett.

Nikolka - 2021. 03. 05. 23:37

@Zsolt
Szerintem akkor Adelenek már nem volt vesztenivalója, hiszen a férje elment a rendőrségre és mindenképp elhagyta volna.

@kla
Gondoltam, hogy itt a fő gondok már a könyvnél kezdődtek. De akkor látom ott sincs ez a dolog rendesen kifejtve.

Nessa - 2021. 03. 06. 06:09

Én is a sajnálom, hogy megnéztem tábort erősítem. Azt hittem egy jó kis pszichológiai triller lesz, vártam a végkifejletet, ami úgy érzem elmaradt. Ha egy sorozat, film , könyv kapcsán felmerül pl az időutazás szó, elvetem, mert tudom hogy nem tudok elvonatkoztatni annak képtelenségétől, ugyanez történt ezzel is, mert MÉNEM SZÓTT VALAKI hogy ne nézzem? Oké, hogy írtátok ti si, méshol is, hogy lesz csavar, de számomra ez nem csavar volt, hanem egy óriási félreértés. Még mindig várom, hogy kiderül mi történt a tűz éjszakáján és mitől zakkant meg Adele, de persze nem fog kiderülni mert valaki félremagyarázta, és ez olyan, mintha viszketnék, de nem tudnám megvakarni :)
Az Adele-t játszó szinésznő hátborzongatóan jó, miatta talán kicsit megérte, figyelni fogom majd. És a Robot játszó színészt ti hányadik résznél nyomoztátok le ? Irritált itt is, a Trónok harcában is, bár ez a szerep testhezállóbb volt, mivel a Behind her eyes-ban a karaktere is alapvetően tenyérbemászó.

Max - 2021. 03. 07. 09:04

Egyedul azt banom, hogy mar az 5. reszben kiderult az egesz sztori. Az utolso reszt mar ugy neztem vegig, hogy elotte siman kitalaltam mi fog tortenni…igy nem volt semmi csattano a vegen sajnos..:(

Bridgett - 2021. 03. 07. 18:54

Juuuuj, nekem nagyon tetszett!
Bár kb a felénél leesett a tantusz (túl sok sorozatot/filmet nézek 🙈) Amikor “Adele” belövi magát az volt a fordulópont számomra.
Bár reméltem, a főszereplőnek leesik a dolog mielőtt megtörténik a baj…de sajnos nem. Viszont ez egy viszonylagos happy end. Legalábbis 1 valakinek, aki nem a szerethető doktor és főhős…
All in all, az eleje lassabban indul be, de még akkor is simán jó, ha tudod mi lesz a vége 🙂

ereni - 2021. 03. 08. 20:15

Spoilert tartalmaz

Hat en nagyon ledobbentem a vegen! Valahogy egyaltalan nem erre szamitottam, elsiklottam a ra utalo jelek felet( heroin,hogy visszament a drogosokhoz, hogy milyen jol tud fozni…) vegigarra koncentraltam, hogy majd kiderul a teoriam:hogy David gyujtotta fel a hazat, amit Adele almaban latott, de nem birta elengedni Davidet. David tudja, hogy a felesege orult, de nem hagyja el, mert a no tud a multjarol. Xd
Hat mivel magamban felepitettem ezt a tortenetet,nem tuntek fel a kis reszletek, amik a vegkifejletre mutatnak.
Osszessegeben a vege jo volt,de elnagyoltak…Rob ugy tunt, szereti Adelet, az egesz sori alatt csak egy drogos csavonak lattam, semmi nem utalt a szemelyisegeben arra, hogy gyilkos lenne.
A szexjelenet tul sok es eroltetett volt, illetve Davidet alakito szinesz jsteka nem tetszett.
10/7

karit - 2021. 03. 12. 21:17

Spoiler!

Szerencsére nem futottam önsorsrontó infóba, ezért már a közepénél kitaláltam a megfejtést: Louis a barátnőjét csupán képzeli. Unalmas klisé, fanyalogva néztem onnantól – bár kissé furcsa volt, hogy Adam visszaölelte, amikor végül az anyja elküldte. De aki ébren is képzeleg, annál ez még belefér… Nem?

…így aztán fa mögül lendített szívlapátként ért a sorozat utolsó tíz perce, majdnem Hatodik érzék szintű fless volt. Kongrat a készítőknek, marha üdítő volt a gonosz dupla kanyar ebben a nyamvadt várakozásban.

Gabi - 2021. 03. 25. 09:53

A sorozat nekem 10/5-6-os. Maga a story nekem nagy csalódás volt. Nem ismertem semmit a storyval kapcsolatban, így nem nagyon figyeltem fel annyira a misztikus szálra, mikor nekiálltam a sorinak. Inkább realitás felé menő krimi/thriller az ideálom, így ez nagyon nem jött be. Ízlések és pofonok. A végén a csavar az jó volt és egyben hatása alá is kerültem, de aztán reálisan gondolkodva rájöttem, hogy semmi értelme. És anélkül, hogy spoilereznék… Akit szeretünk, azt ismerjük, a kis szokásokat, kis hülyeségeit, szófordulatait, a korábbi években kialakult közös diliket stb., hiszen azokkal együtt szeretjük. A jó példa a realitásra a kisfiú reakciói a történet végén. Az övé volt realista és életszerű, másé nem és emiatt nem is tartom jó sorozatnak!
Érdekesen indult és amíg be nem jött a misztikus része erőteljesen, addig jó is volt, aztán nagyon átcsapott a hülyeség kategóriába.Ami eszembe jut a sorozat kapcsán az Jordan Peele egyik filmje még 2017-ből… de az egy kifejezetten jó film pszichológiai alaphanggal megspékelve.

Gab - 2021. 04. 03. 11:07

Mi van? Louise a baratnojet csak kepzeli? Lemaradtam valamirol??

En azt nem ertem, hogy az ujjszamolos gyakorlat hogyhogy Rob naplojaban szerepelt, amikor azt Adele mutatta meg neki es nem forditva? Vagy Rob csak lejegyzetelte?

katyvaszlipp - 2021. 04. 03. 12:02

Nem olvastam kommentet arról a dologról, ami kétlem hogy csak nekem tűnt fel.
Mégpedig az asztrál kivetülések színei.
Az első Adele-Rob kivetülésnél lényegében eldőlt a sorozat csavarja, hiszen Adele asztrál színe lila volt, Robé pedig kék. Márpedig végig a sorozatban amikor felülről, halkabban mutattak jeleneteket, kékes színek voltak benne, így nekem onnan gyanús volt, hogy ez már nem is Adele, hanem valahogy Rob.

Végére már egyértelmű volt, ahogy David-et meglátta, onnan tudtam a dolgokat összerakni.

karit - 2021. 04. 08. 01:51

@Gab: “Mi van? Louise a baratnojet csak kepzeli?”

Nem, arra próbáltam utalni, hogy nagyképű magabiztossággal hittem, hogy megfejtettem a rejtélyt (annyit hallottam előtte, hogy lesz valami csavar), majd mekkorát koppantam a végén.

Kenuba - 2021. 04. 11. 09:43

Katasztrofálisan gyenge unalmas sorozat. Én ezt egy agyf@sasnak érzem. Csak az Adélt játszó színész érdemel elismerést, a többi főszereplő vagy túljátszotta a szerepét vagy éppen hiteltelen semmilyen volt. Felesleges időpocsékolás volt számomra.

HeyJoe - 2021. 04. 15. 23:51

Döbbenet, hogy csak egy embernek tűnt fel a galamb közületek.A lényeg…

winnie - 2021. 04. 16. 07:59

Mivel eléggé a néző arcába is volt nyomva többször (még a színével is segítettek), így nehezen hiszem, hogy csak egy embernek tűnt fel, de attól nagyon távol áll szerintem, hogy lényeg legyen. Inkább érdekes adalék, ami kapcsán lehet hinni, gondolni ezt-azt, ad némi plusz rétegeket korábbi eseményeknek, de sok mindenen nem változtat. Talán az emberben ébreszt némi reményt.

Lizin - 2021. 04. 16. 20:37

Én a sorozat elkezdése előtt többször is megnéztem az előzetest, és láttam a “természetfeletti” címkét is a műfajoknál. Ennek ellenére, belőlem döbbenetet váltott ki. A sorozat alapvetően szépen, fokozatosan van felépítve. Lassan, finoman kezdődik, óvatosan indul be a cselekmény. 4.-5. rész környékén megérkezik a “katarzis”, a befejezésnél pedig a várva várt csattanó.
Az első három rész tulajdonképpen csak egyre inkább kíváncsivá tett Adele karakterét és Adele-David házasságát illetően, nagyon vártam mit fognak ebből kihozni, de erre a befejezésre nem számítottam! Valószínű nem vagyok hozzászokva a műfajhoz, nem figyeltem az apró részletekre, éppen ezért nekem meglepetést tudott okozni. Spirituális beállítottságú vagyok, szóval engem abszolút nem zavart, hogy az egyfajta “lélekvándorlás” központi szerephez jutott a történetben. Sőt! Ijesztő, mert a reinkarnációban is hiszek, hiszem, hogy a lélek újjászületik. Tehát nem teljesen alaptalan a sztori ezen oldala, inkább para. :)
Spoiler!!!
Eve Hewson óriásit alakított! Nagyon jól hozta a különböző személyiségeket, tökéletes játszott az arcmimikával. Nekem Louise-szal sem volt problémám, a karakterét is csíptem, és a színésznő is odatette magát (főleg mikor már a végén Adele lelke élt benne, a hideg is kirázott a tekintetétől és a mosolyától).
Engem a David karakterét alakító színész is “megvett”. Az akcentusát nagyon bírtam. Azt teljesen jól levetítette, hogy egy boldogtalan házasságban él és ő az áldozat ebben a kapcsolatban. Nekem átjött, mellesleg jóképű színész.:)
Rob kezdetektől fogva egy nagyon érdekes karakter volt, viszont én teljesen elhittem, hogy nagyon szereti Adele-t és ragaszkodik hozzá, éppen ezért lesokkolt, hogy megölte őt. Nagyon aranyosnak és közelinek találtam a barátságukat, ezért ez az idill teljesen összeomlott az utolsó epizódban. Pedig én közben félre is tudtam tenni, hogy egy rehabon kezelt, magányos drogfüggőről van szó. Azt azonban én is leszűrtem, hogy tetszett neki David, de nem annyira, hogy képes legyen Adele testében tovább élni, és Davidet magához láncolni, ez a része nagyon beteges.
Adamet én is nagyon sajnáltam, ő járt a legrosszabbul.:( Adele-t is sajnáltam, mégsem ő volt a széria főgonosza, nem ő hibbant meg. Durva belegondolni, hogy valójában David éveket töltött Rob mellett. Viszont én Louise miatt is szomorú voltam.
Összességében engem sokkolt a befejezés, cselekménydús volt és számomra váratlan. Én 10/9 pontot adnék rá. Ismerve magamat, még napokig ezen fogok kattogni, mert nagyon creepy ez az egész lélekcserélgetés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz