login |

Pilot-mustra: Clarice – 1×01

2021. 02. 18. 21:45 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Nem vagyok oda az efféle “nesze semmi, fogd meg jól!” megközelítésért a krimipilotok esetében.

A Clarice a CBS új nyomozós sorozata elég fura helyzetben van, ugyanis ránézésre sokan tipikus CBS-krimiként fogják elkönyvelni, holott minden, csak nem az. És épp ezért nem is látom, hogy nagy siker lehet, lehet, hogy több értelme lett volna a Paramount+-ra küldeni, mert A bárányok hallgatnak IP ide vagy oda, országoson egy ilyen átívelős széria nem biztos, hogy rá fog találni a közönségére. Ki tudja, streamingen már lehet, hogy túl is lennék az első szezonon.

CLARICE – 1×01 – 6/10

Persze a franc tudja, hogy mennyire kapnak Clarice Starling 1993-as kalandjai epizodikus komponenst, és annak ellenére, hogy nem csápolok azért, hogy kapjanak, elég fura volt úgy végignézni az első részt, hogy kábé semmi payoffot nem kaptunk a végére, legalábbis a nyomozós vonalat illetően. Mármint mindenféle csúcspont vagy csavar nélkül elkaptak valaki jelentéktelent, de csak annyit tudunk meg az 1×01 elején felvezetett üggyel kapcsolatban, hogy komplexebb lesz, mint elsőre tűnik.

De haladjunk időrendben: a sorozat egy erőszakos bűntényekkel foglalkozó fiatal FBI-ügynökről, kvázi gyakornokról szól, aki komoly szerepet vállalt egy hírhedt sorozatgyilkos kézrekerítésében, és most egy évvel az eset után ismét munkába áll kőkemény PTSD-től (meg molylepkéktől) kísér(t)ve. A korábbi eseményeket pedig már csak azért sem tudja igazán feledni, mert pont az “aktiválja” őt, akinek a lányát megmentette Buffalo Bill karmai közül – ne legyen kétségünk afelől, hogy a lány, Catherine Martin is elég fontos szereplő a sztoriban, hogy adjon a lelki vonalnak.

A munkalehetőség persze szép és jó dolog, de alapvetően Clarice-re zömében csak reprezentációs szerepet akarnak aggatni, mondván hozzáértőként nagyon jól lehet rajta keresztül kommunikálni a közvélemény felé. Például az aktuális ügy kapcsán, hogy sorozatgyilkos garázdálkodik a környéken, holott az ügynöknek elég komoly kétségei vannak az esetet jelentő két női holttest kapcsán, hogy erről van szó.

A dolgát pedig nem csak a politika oldaláról nehezítik meg, hanem az FBI részéről is, hiszen nőként már korábban sem volt könnyű helyt állnia, és most sem igazán bízik benne a vaskalapos főnöke (Michael Cudlitz nagyon jó a szerepre, lerí róla, hogy idővel szövetséges lesz), bár a kollégái között elkezd szövetségesekre lelni.

Ami a felszín ellenére megkülönböztet(he)ti a Clarice-t a többi CBS-es krimitől, azaz a tálalás, ami nem kicsit művészieskedésbe hajlik olykor – leginkább a főhős látomásai, illetve PTSD-je kapcsán vannak olyan motívumok, amik nem biztos, hogy mindenkinek bejönnek, azonban adhatnak annyi pluszt, hogy az esetleg snasszabb nyitányon átlendüljenek.

A Clarice erősen karakterizáló krimi (pszichológiai thriller?) lesz komoly átívelő szállal, de egyelőre igazából csak a főhős került kiemelésre, némelyik állandó szereplő egyelőre csak a háttérben sertepertált, alig lehet tudni róluk valamit. Cserébe így bőven volt idő Clarice-szel foglalkozni, és mit ne mondjak, Rebecca Breeds kifejezetten meggyőző ebben a szerepben, egyszerre szimpatikus és szánnivaló, szorítok érte, simán elhittem a karaktert neki, és nem hiszem, hogy eszembe jutott volna róla Jodie Foster (vagy Julianne Moore). Egyszerre süt belőle az ártatlanság és a profizmus.

Ez tipikusan olyan pilot volt, ami rendben volt, korrektnek nevezhető, de a története, illetve annak kilátásai (valami nagyon tipikus is kisülhet belőle) abszolút nem dobtak fel. Viszont ennek ellenére abszolút érzem benne a potenciált, hogy jól is elsülhet, és ezért mondom, hogy streamingen lehet, hogy már le is daráltam volna. Van benne kiaknázható lehetőség bőven a főhős és a körítés, a hangulat miatt, szóval lehet szurkolni, hogy ezekre a komponensekre a folytatásban is kerüljön elég hangsúly.

7 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 02. 19. 08:08

Valahova pont ugyanezt kommentekben be: a Showtime-on jobban elműködne egy ilyen krimi és ott sokkal explicitebb tudna lenni. Majd megnézzük.

winnie - 2021. 02. 19. 08:33

az explixitség abszolút nem téma. ha nézel országos sorozatot, akkor tudhatod, hogy durva dolgokat mutogatnak, és itt is látni “guszta” holttesteket (azok kapcsán a világon semmi hiányérzet nem volt), de ennek a sorozatnak (egyelőre) semmi szüksége explicitségre. mennek, kérdezgetnek és az irodában vannak – max káromkodhatnának, ami nem jelent sok hozzáadott értéket.

a digitális premier az átívelő jelleg, az összetett sztori (valamint a kevésbé kommersz megközelítés) miatt lenne sokak számára érdekesebb. főleg így, hogy egy rész nem sok elégedettséget szül.

Diapolo - 2021. 02. 19. 10:14

Nem is tudom, ha tippelnem kellett volna is megmondom, hogy ez CBS-es. Ez nem egy stigma, de tényleg egy olyan tipikus sorozatnak éreztem a csatornán. Nem fogott meg, olyan szürkének éreztem, olyan volt, mintha már a sokadik évad lenne. Nem hiszem, hogy folytatom, közepesnél nem jobb, és túl sok minden várat most magára.

Mordekai - 2021. 02. 19. 16:00

Instant kasza.
Hogy mennyire nem méltó az elődökhöz, azt nem kell különösebben ecsetelni. De hogy ezt a kőkorszaki formátumot (40 perc, reklámblokkokra kihegyezett, hirtelen elvágott jelenetek, kapkodós történet, nulla feszültség) rá merték húzni a Bárányok hallgatnak témára, az egy vicc.
Egyébként eléggé paradox a helyzet, mert minden jel a kreativitás hiánya felé mutat, az átívelő szál viszont egy merészebb húzásnak tűnik.
…de hogy ez hova fut ki, azt majd utólag fogom elolvasni valahol, mert ez tényleg nem 2021-es színvonal.

LUCIFER - 2021. 02. 19. 18:32

Anno; mikor a Hannibál pilotját láttam elsőre bevésődött le is daráltam az első évadot. Aki ismeri tudja milyen művészi remekmű volt. ( B. Fuller, D. Slade, M.Rymer, G.Navarro, )
Szeretem ezt a mondakört de Clarice megvalósítás magasabb színtérre kellene vinni.
De lehet magasak az elvárásaim…

bvr - 2021. 02. 19. 22:27

én továbbra is (azaz a 2. rész végignézése után) azt tudom írni amit az első rész után írtam az előzetes poszt alá hogy az ügyek tekintetében ez bizony epizodikus, Clarice mint BSU / ViCAP ügynök számára az ügyek a rész végén megoldásra kerülnek, a pilotban is, és a második epizódban is.
Persze van ez a komor hangulat (valamint a kritikában nagyon találóan említett művészieskedés), meg a borús közelmúlt, meg a szintén borús régmúlt, meg az ügyek “real wolrd darkosságát” is hangsúlyozza hogy más szempontból persze nincsenek az epizód végén teljesen felgöngyölítve és lezárva (itt most épp politikai okokból), de amúgy még mindig billegő állásponton (egyelőre még érdekelt, és amúgy a mostani heti ügy is több volt azért egy tizenkettő egy tucat epizódnál), de simán lehet hogy akár egy-két rész múlva egyszerűen csak nem nézem már tovább.

winnie - 2021. 02. 19. 23:34

erre írtam múlt heten, hogy lesznek epizodikus esetek. kérdés, az lesz-e a jellemző, vagy csak behoznak olykor, hogy bizonyos aspektusokat kiemeljenek. olvastam a tartalmakat, és a 2. és az 5. részben is említenek mást, a 3. résznél pedig csak a fő esetet, persze minimalis a hely az ilyesmire, szóval lehet, hogy lesz más is mellette.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz