login |

Tough As Nails

2021. 02. 18. 16:01 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Nemsokára itthonra is érkezik (hazai változattal) ez a jómunkás emberes, abszolút a pozitív dolgokra koncentráló realityverseny, minden bizonnyal nem a Kemény, mint a szög címmel (Kemény, mint a vídia?). A CBS valóságshow-ja nyáron mutatkozott be a The Amazing Race-es Phil Keoghan műsorvezetésével, és múlt héten indult el a második szezonja.

Tavaly nem tudtam elkezdeni, de most igen, és már egy rész után biztos vagyok abban, hogy nekilátok az S1 darálásának is. Évadnyitó ide vagy oda, nem a 2×01-ről akarok írni, hanem magáról a műsorról általánosságban, hiszen alapvetően minden rész ugyanolyan, tartalmi szempontból maximum hogyvoltozni lehetne, kibeszélni is inkább csak érzelmi aspektust érdemes, hiszen itt nem annyira a taktika számít, hanem maguk az emberek.

A formátum egyik sarkalatos pontját a játékosok jelentik, a cím is rájuk vonatkozik, miszerint kemények. Azonban a széria nem extrémsportolók parádéjára szorítkozik, mint mondjuk a Ninja Warrior, hanem hétköznapiakéra, jómunkásemberekére, olyanokéra, akik kemény, javarészt fizikai munkát végezve robotolnak naponta, vagy éppen a közjó érdekében végzik a hivatásukat. Kőművesek, közútmunkások, hegesztők, csőfektetők, acélmunkások, a sort lehetne folytatni.

Alapvetően kiesős versenyreality-ről van szó, azonban, aki kiesik, az sem esik ki. Ez úgy működik, hogy a 12 résztvevő két csapatot alkot, és egyrészt ezek a csapatok versenyeznek, másrészt vannak egyéni feladatok is, melyekben a leggyengébben teljesítő párbajozhat és kieső ugyan elveszti az esélyét arra, hogy megnyerje a fődíjat, de a folytatásban is részt vesz a csapatfeladatokban, hiszen minden egyes kis és nagyobb győzelem pénzjutalmat ér, így mondhatni mindenki gyarapodhat a műsor közben. Még mi is, csak átvitt értelemben.

Mondanom sem kell, hogy a feladatok is általában az erőt, a kitartást, a szívósságot és a mentális keménységet, valamint egyéb szakértelmeket tesznek próbára. Alapvetően fizikai versenyről van szó, tehát a 2. évad évadnyitójában nem volt meglepő, hogy egy kőzúzós, betonkeverős feladatban az ápolónő végzett az utolsó helyen, de a csapatfeladat például már az volt, hogy lécekből egy garázst kellett összeállítani, ami már nem csak a nyers erőről és kitartásról szólt.

És nem csak a nem kiesés a pozitív a Tough As Nails-ben, hanem maga a tálalás is, ami nagyon erőteljesen koncentrál a mindennapi hősök-vonalra, a kétkezi munkára, arra, hogy mennyi minden múlik ezen, és az sem meglepő, hogy a játékosok sem marakodnak, hanem a versengés által kiváltott játékos évődéstől eltekintve minden a teljesítmény elismeréséről, a munkamorálról, egymás segítéséről szól, nehéz találni benne negatív színezetű vonalat.

Nyilván, ha valaki nagyon olyan személyiség, akkor meg tudja cinikus irányból is közelíteni a Tough As Nails-t, de összességében nehéz róla rosszat írni, annyira a pozitív dolgokra koncentrál. És egyelőre a versenyaspektus is leköt. A későbbiekben maximum ezen csúszhat el, de szerintem a csapatos megközelítés miatt a kiszámíthatóságra sem lesz panasz.

7 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2021. 02. 18. 16:27

Hm, ez úgy hangzik, mint egy olyan versenyreality, amit még talán csípnék is. Ha kapni a virágboltban, akkor bepróbálom.
Igazából nem a hétköznapi hősök része érdekel (félek is tőle, azért ez egy olyan dolog, amit könnyű túltolni), hanem hogy milyen az a sokszereplős reality, amiben nem generálják a konfliktusokat.

Tom Vajner - 2021. 02. 18. 20:14

Hova érkezik itthon? Magyar premieres listába nem találtam.

winnie - 2021. 02. 18. 20:17

nem tudjuk, mikor és hova, csak annyit tudunk, hogy érkezik, mert egy, a licencjogok eladásáról szóló novemberi cikkben említették, hogy magyarországról is megvették.

Tom Vajner - 2021. 02. 18. 21:12

Ja, köszi. Én elsőre azt hittem az amerikait adja majd valamelyik streaming. Tippre Tv2 lesz majd.

FrankLuck - 2021. 02. 20. 12:31

Az első évadot még be fogom fejezni, mert évad vége felé nem kaszálok, de háttérzaj, nem tudnám úgy nézni, hogy közben nem csinálok mást (háttérzajnak meg nem szeretek realityt ‘használni’, azokat vagy nézem vagy nem).
Az évad az elején azért tolja a hétköznapi hősök témát, de nem bántó és később vissza is vesznek belőle. A csapat, csapat, csapat-téma viszont stabilan sok.
Az első évad castingja kicsit meh, senki sem gáz, de hiányzik 2-3 ember, aki elvinné a hátán a showt (ez simán lehet jobb az S2-ben). A feladatok meg… na, ezer év survivor, tar, meg száz másik versenyreality után az első 1-2 rész újdonsága után már nem hatnak meg.
Winnie, érdekelne majd a ‘darálós’ véleményed, mert 1 rész után még én is sokkal pozitívabban nyilatkoztam volna.

winnie - 2021. 02. 20. 13:15

mindenképp írok, egyelőre feladatfáradtság nincs érthető módon, de benne lehet.

FrankLuck - 2021. 07. 11. 15:54

No, már le is tudtam a finálét. A véleményem nem igazán változott az előző kommentem óta, nem volt rossz, de a második évadot már nem kezdem el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz