login |

Tribes of Europa: az 1. évad

2021. 02. 19. 22:03 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

The European idea will never die.

Muris, hogy tegnap írtam az idei első elsőnapos darámról (a Ne higgy a szemének! a Netflix-ről – mások is így gondolhatták, mert a mai toplistán már 1. volt itthon), erre most meg a másodikon is túl vagyok. Elismerem, hogy gyengéim a 6 részes sorozatévadok (ergó az ugyancsak ma kezdő, dettó kötelezőnek tűnő 8 részes El Internado: Los Cumbras és a 10 részes Tell Me Your Secrets-ből csak 1-1 rész volt meg), de ahhoz, hogy végig is nézzek valamit, az is kell, hogy bejöjjön. És ez a német posztapokliptikus sorozat bejött.

Ide most képzeljetek egy német Netflix-sorozatokról való ömlengést, amit kihúztam, mert láttam, hogy a Biohackers-kritikát is azzal kezdtem (szintén elsőnapos dara volt, hmm) – szóval elég azt elolvasni, és inkább azzal folytatom, hogy az Európa a jövőben Európában játszódik. A jövőben. 2074-ben (plusz/mínusz), azok után, hogy 2029-ben egy rejtélyes globális áramszünet káoszhoz és anarchiához vezetett, Európa mikroállamokra (törzsekre) esett szét, amik saját elv- és hitrendszert, valamint kulturális identitást fejlesztettek ki.

Mindez azt jelenti, hogy totálisan eltérő környezetekben élnek a földrész lakói. Vannak, akik városban, mások nomádként, vannak, akik gazdagságban, mások középkori körülmények között, van, ahol jelen van a technológia, máshol teljesen fapados az ellátottság. És nyilván vannak békésebb, maguknak való törzsek, és olyanok is, akik nem nyugszanak és agresszorkodnak.

A sorozat főhőse három tini egy kis, természetközeli törzsből, akik látják, amint lezuhan egy fura repülőgép. Természetesen fel is derítik azt, az egyikük talál egy fura kockaszerkezetet, később pedig a pilótát is szóra bírják, és kiderül, hogy a titokzatos és fejlett (repülő!) atlantiszi törzs képviselője. Sok mindent nem tudnak meg róla, mert akik (hollók) a gépét lelőtték, a kockát keresve a békés törzsön ütnek, sokakat lemészárolnak, másokat pedig foglyul ejtenek.

You see it, you die.

A főhősök ezen a ponton szakadnak szét: a legkisebb tesó elmenekül a kockával (és küldetéstudattal, ugyanis a pilóta megbízza egy feladattal, és elárulja, hogy rettenetesen veszedelem közeleg Európa felé), azzal, hogy megkeresi az atlantisziakat, a halottként ott hagyott nővérére egy katonásabb törzs (crimson) talál rá és az egyik bázisukra viszik, míg a nagytesó fogolyként egy gyárban lesz rabszolga – utóbbi kettőt természetesen foglalkoztatni kezdi a szökés, illetve a családi találkozó összehozása.

A Tribes of Europa-ról valamiért folyton az jutott eszembe, hogy olyan, mint egy rajongói sorozat. Mármint nem amatőr (nem néz ki rosszul, és a kamerakezelése kifejezetten izgalmas volt), hanem lelkes. Olyan valaki csinálta profi körülmények között, aki nagyon szerette csinálni, és olykor beleesett a túlbuzgóság csapdájába. Többször is eszembe jutott, hogy amit látok, az “tök aranyos”, bájosan naiv, és nem bírtam nem szeretni az ebből sugárzó lelkesedést. (Most mondjam az, hogy az egész sztori egy MacGuffin-ra épül, a kockára.)

És az is sokat tett az összképhez, hogy süt belőle a közép(ish)-európai esztétika. Szomszédos országokban forgatták, és azon kevés alkalommal, amikor szóba kerül a földrajz, akkor is Berlin, Lipcse és KisPrága (magyar utalást sajnos nem fogtam), és a hangulathoz is hozzájárulnak bizonyos nagyon németes.

A plakát kapcsán rögtön megindult az analógiák bedobása, és nyilván a The 100 került legtöbbször említésre, de ez a sorozat nem hiszem, hogy nagyon hasonlítana rá (a fő csapásokat, azaz sztorit tekintve biztos, hogy nem, bár külsőségekben, karakterdizájn terén bőven vannak hasonlóságok), nekem a posztapokaliptikus műfajból az Into The Badlands jutna eszembe róla. A stílus persze más, de minimum féltucat párhuzamot tudnék említeni csuklóból.

A Tribes of Europa mitológiájának egyik legnagyobb részét nem meglepő módon a törzsek képzik. És ez az az irány, amelyik fele nyithat, és nyitni is fog a sorozat. Megismerjük nagyjából az originee-ket, a hollókat és a crimsonokat, de az atlantisziak, a raiderek vagy a femenek, hiába beszélnek róluk többször, már nem jelennek meg (a black skulls-ról, a red legion-ről vagy a northern alliance-ről nem is beszélve), szóval fura ellentmondásként kapunk egy gazdag világot, aminek csak aprócska szeletét látjuk.

Persze ezek a szeletek eléggé különbözőek és van is mit felfedezni rajtuk, de egy ilyen felütés mellett az csalódást jelenthet, hogy a háromból két sztori részeken át egy-egy helyszínen játszódik (a harmadiknál a vándorlás persze kompenzálhat). Nekem így is elég érdekesek voltak, de ez a megoldás lehet, hogy másnak csalódást okoz majd. (És az is, hogy igazából nagy meglepetéseket vagy csavarokat nem tartogat a történet.)

Ráadásul az izgalmasabbnak tűnt, hogy a törzsek mennyiben különböznek egymástól gondolatiság terén, itt érdekes vonal volt némelyik, főleg a crimsonok és az Európai Unió közötti párhuzam, lehet majd kibeszélés tárgya, már persze azzal, aki nem bőszít fel az a tény, hogy van olyan törzs is, amely más törzseket befogad, és az ebből fakadó erőre épít.

A kezdetektől fogva képtelen voltam elképzelni, hogy a szezon végére bármilyen masnit kössenek (mondjuk, hogy összehozzák a 3 párhuzamos szálat a tesókkal), mert akkor nagyon kellett volna kapkodniuk. És bár az 5-6. részben kicsit felsűrűsödtek a dolgok (amik addig egy helyben járkáltak), végül (és ezt spoiler nélkül ellőném, mert érdemes tudni szerintem) nem arra ment ki a játék, hogy egy sztoriba csúcsosodjon ki a sorozat, hanem az esetleges 2. évadra is meg fog maradni ez a tagolódás.

Arra a 2. évadra, ami tipikus Netflix-módi alapján nyugodtan viselhetné a “Most kezdődik a sorozat” címkét az S1-es prelűdöt követően, mert tényleg ez a helyzet. A szezon végére ugyanis egyáltalán nem kapunk válaszokat (többek között azért, mert nincs kérdés sem (max a világégés okának rejtélye), szóval ez nem annyira frusztráló), nincs nagy felfedezés (bár van egy elég gigantikus pillanat, aminek a folytatására mindenki kíváncsi lesz), egyszerűen csak tágabbá válik a világ, új elemeket hoznak be, és a főszereplők útjának az iránya kikristályosodik.

The world outside is not for us.

És ez így van jól, gondoltam, bőven van még terve a készítőknek, meglátjuk, hogy lesz-e lehetőségük megvalósítani azokat. Én biztos, hogy vissza fogok térni, mert, mint az a fentiekből kiderült, nagyon kellemes volt a sorozat, nézette magát, és volt benne annyi saját ötlet és kedvelhető karakter, hogy meg is tartson maga mellett.

31 hozzászólás Ne habozz!

Roland86 - 2021. 02. 19. 21:51

Hali. Végig daráltam az egészet délutántól estig.
Hát.. az elején azt hittem, hogy marad ez az erdőben, mezőn mászkálós valami. Sok elem visszaköszönt innen onnan. Igazából az utolsó rész befejezése ami számomra a legjobban ütött. Na ott a Project.Blue.Book.S01E10 vége ugrott be. Kíváncsiságból végignézem majd a 2. évadot. Már ha eszembe lesz. Bár itt tuti ki lesz írva, ha jön meg akkor is ha kasza.
Ja ha pontozni kellene, akkor az egész évadra adok egy
6.5/10-et.

montanosz - 2021. 02. 19. 23:32

hát ledaráltam de az egészből süt a középszerüség és a naivitás, meg azért fura hogy kizárolag lepukkant gyárakban lakik a népesség, már az a max 100 ember.
azért darának elmegy

Kietle - 2021. 02. 19. 23:40

Jobb lett volna, ha a crimsonok (milyen hülye név már) állomása a The Petrova Gora Monument helyett a Teufelsberg lett volna. Amúgy jó volt. Főleg az első rész. Kár, hogy csak ilyen kevés törzset ismertünk meg.

fenti - 2021. 02. 19. 23:43

montanosz: nem hiszem, hogy gyárakban laknának. mondták, hogy több tízezres városok vannak, annyi gyár a világon nincs. de az emeletes házak ramaty állapotban vannak, az biztos.

kris.sk - 2021. 02. 20. 00:38

3 rész után folyamatosan The 100 érzésem van, pedig prekoncepciók nélkül álltam neki. Nem tudom, valaki majd magyarázza el, hogy miért jó folyamatosan a szereplők orrlyukába tolni a kamerát, roppant idegesítő tud lenni. Ezen felül nézhető kategória, sok idegesítő karakterrel (mint a The 100 :D) és kiszámítható történettel eddig…

Cseli89 - 2021. 02. 20. 04:01

Engem úgy lekötött végig. Ahogy előttem is írták, tetszett, hogy nincs jó és rossz, egy ilyen apokaliptikus világban mindenki önző, és háttérbe szorulnak a lovagi erények vagy a könyörület. Azt is írták, hogy kiszámítható, valóban. Az első részben is a “Hol van a Cube” kérdésre is éreztem, hogy valaki be fogja tolni a Rambo 3-as poént. Az egésznek van egy Éhezők viadala vonala, és a Mandalorian vonal is befigyel. Van valami, amit mindenki akar, amit el kell vinni valahová és nem szabad, hogy rossz kezekbe kerüljön. Persze annyi különbséggel, hogy a “Cube” nem olyan cuki mint Baby Yoda. Ami zavar, hogy elvileg az egész Európáról szól a sorozat, de még nem szakadtunk el Németország területéről. Ami viszont bizakodásra ad okot, hogy ez óriásira kibontható lesz a többi évadokban, amennyiben nyem cseszik el, és bevonnak több népet is. Titkon remélem, hogy viszont látom a sorozatban a magyarokat is egy cyber lovas horda ként :) Nekem egy 8/10.

Scat - 2021. 02. 20. 06:50

Netflix bedobta az előzetesét, de azt látva nekem az volt az érzésem, hogy túl tini, túl misztikus, túl “meh”.

Az írásod mást sugall, lehet egyszer belenézek majd, de nem fogom törni magam.

winnie - 2021. 02. 20. 07:04

kris.sk: legalább van stílusa a kamerakezelésnek, bár inkább csak az első 2 részben éreztem azt, hogy letámadják velük a színészeket:) de így dinamikus volt, vagy nem tudom, mi a jó szó.

Road Lee - 2021. 02. 20. 08:06

A Netflix előzetest látva az volt az érzésem, hogy ez nem az én sorozatom lesz. A rivjúdat elolvasva most már biztos vagyok benne.

jozsi - 2021. 02. 20. 16:09

ez a jovo. a kovetkezo hatalmas napkitores utan kb hasonlo scenario fog vegbemenni az egesz vilagon.

Robotkutya - 2021. 02. 21. 14:09

Hiszem, hogy a filmeket nem azért készítik, hogy a néző jól érezze magát. Hanem egyrészt ez adja a cirkuszt a kenyér mellé. Másrész felkészítenek, programoznak minket általuk. Szóval nekem nagyon tetszett a film. Amire felkészít, az már kevésbé tetszik, akár az egyéni értékrendeket nézem, akár a társadalmi történéseket tekintve. Várom a köv. évadot, még a fekete december előtt. :)

sledge - 2021. 02. 21. 15:29

Ha megnézem az utóbbi idők filmkínálatát, teljesen rendben van a sorozat. Kiszámítható, klisés, de mégis érdekes és a törzsek óriási potenciál. Kicsit The 100, nyakon öntve a Dark-kal, Éhezők vidalával és biztosan máshonnan is merít. A színészek nagyon jók, ez manapság sok filmben nem mondható el. Ha van eszük, lesz második évad, véleményem szerint az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező sorozat.

Luke - 2021. 02. 21. 16:04

Nah ez gyorsan lecsúszott, két részletben lement az egész évad, remek kis szórakozás, Oliver Masucci-t pedig nem lehet nem imádni :D

Egy dolog zavart, mégpedig az, hogy az idő múlását szerintem nem kezelték megfelelően. A “gyerekek” kb folyamatosan arról érdeklődtek, hogy milyen volt a blackout előtti világ olyan idősebbektől, akiknek nyilván fogalmuk sem lehetett komolyabban erről, hisz az 50 környéki karakterek is épp csak óvodás korban lehettek abban az időben. Szóval nem igazán jött ki itt a matek és ez valahogy végig piszkálta a csőrömet.
Plusz ugye anyu dobta össze a törzset aki valószínűleg szintén nem lehetett sokkal több, mint 40 amikor meghalt, akkor matekozzunk kicsit: az elhangzott hogy a legkisebb srác 13 volt, amikor ez megtörtént – és a férfivá avatást 18ra lőjjük be – akkor az egy 5 éve volt, legidősebb tesó meg a kicsi között szintén maximum ez a korkülönbség lehet. Szóóóval ha anyu mondjuk nagyon későn szülte az első gyereket, akkor számoljunk azzal, hogy 30 éves volt, tehát ha nem halt volna meg 5 éve, akkor az aktuális idősíkon – ami ha jól emlékszem az első képkockákon 2074 volt – 53 éves lenne (és ez egy nagyon fölé lőtt becslés, szóval ennél inkább fiatalabb). Vagyis a világégéskor maximum 8 éves lehetett, ami még okés is lenne, viszont, ha valaki saját törzs szervezésébe fogott, mondjuk egy 5-10 évvel a katasztrófa után, akkor sem valószínű, hogy túl sokan csapódtak volna mellé (lévén lettek volna olyan kommunák vagy akármik ahova beszállhatnak), akkor pedig már a nagyszülők kigazán kaphattak volna valami creditet ott az oltáron :D
Ha ez csak engem zavart akkor bocsi, de ki kellett írnom magamból :D

Puskas Amber - 2021. 02. 21. 17:58

A rengeteg ezerszer látott klisé, a számtalan következetlenség miatt, még ha érdekes is lenne az alapgondolat, nehéz komolyan venni az egészet. Mintha egy konzolos játék filmes átiratát látnám. Nem nézhetetlen, a gyártók nem alibiznek, csak az a gyermeteg világlátás ne zökkentene ki folyamatosan.

redriot - 2021. 02. 21. 18:33

“A “gyerekek” kb folyamatosan arról érdeklődtek, hogy milyen volt a blackout előtti világ olyan idősebbektől, akiknek nyilván fogalmuk sem lehetett komolyabban erről, hisz az 50 környéki karakterek is épp csak óvodás korban lehettek abban az időben. ”

Lehet hogy az 50 körüliek óvodások voltak de az ő szüleik már javában felnőttek voltak a Fekete December idején. Nyilván otthon gyakran előjöhetett a “bezzeg a blackout előtt” téma.
Nekem az tetszett hogy még az erdőben élők sem váltak teljesen ősemberré. Pl. még a gyerekek is megállapították -nagyon enyhe spoiler – hogy a repülő amit láttak biztos nem a blackout előtt készült hanem attól modernebb. Ha igazi repülőt nem is láthattak, de újságokban, könyvekben képeket igen. És nyilván sokakat érdekelhetett a régi világ.

Anyu meg lehet hogy nem gyerekként évesen alapította a törzset hanem sokkal később. Felnevelkedett egy tipikusabb posztapok-kommunában és huszonévesen kitalálta hogy a technika rosszat tesz az emberekkel, nosza legyünk öko-hippik! Befűzte a fasziját, az meg a legjobb haverjait, összejöttek 10-15-en oszt’ irány az erdő. Ez azért már hihetőbb nem? :)

Blobov - 2021. 02. 21. 21:15

Végig azt éreztem az első rész alatt, hogy a Shannarat nézem és ez nagyon nagyon nem bók :( valahogy ugyanazt a gagyit éreztem belőle, mint abban, s a kritika szerinti túl lelkesedés is úgy jött át, hogy az összes szereplő, meg az összes stábtag azt hiszi, hogy valami iszonyú nagyot csinálnak, közben meg nagyon nem :(

Gordon - 2021. 02. 22. 01:41

Jó volt.

.LnB - 2021. 02. 22. 07:06

Ahogy te is írod, borzasztóan felvezető szezon volt. Így kicsit kevés is. Néztem volna még.

Oliver Masucci mekkorát játszik itt (is)? A drága Ulrich. :) Tökre csíptem.
Na meg az a Bracker is egy jó kis karakter.
Varvara pedig nagyon love. :D

Egyébként most van bármi közük ehhez a Dark alkotóinak? Mert nekem rémlik valami ilyesmi. Az a sorozat, nálam a Netflix etalon eddig.

Szóval jó lesz ez, de ez most még nagyon rövid volt. Mikorra várható a következő évad?

sledge - 2021. 02. 22. 08:07

Azzal reklámozták, h a Dark producerei csinálták. A hangulatát elnézve abszolút stimmel.

.LnB - 2021. 02. 22. 11:39

sledge:

Tényleg, van pár (kettő asszem) executive producer, aki közös.
Kár, hogy se Baran bo Odar-nak se a nejének nincs köze hozzá. Akiknek köszönhető a Dark zsenialitása. :)
Na sebaj. Lehet ettől még jó ez.

Én a hangulatról nem asszociálnék a Dark-ra egyébként. Véresebb is, adott esetben poénosabb is. Nincs az a komor, Dark-os hangulata számomra.

winnie - 2021. 02. 22. 18:02

Azzal reklámozták, h a Dark producerei csinálták. A hangulatát elnézve abszolút stimmel.

igen, a gyártó egyezik, a · Wiedemann & Berg Television produkciós cég. a készítők természezesen mások, ők az 1899-en dolgoznak. utóbbiak hozzá a kreatív elmét, előbbiek pedig azt a hozzáértést, hogy koncepció alapján jól választanak projektet, hogy mit készítsenek el.

szóval szerintem az jár jó irányba aki nem keres darkot benne, hangulatilag sem olyan.

(mint írtam, az into the badlandsszel sok minden párhuzam van, de hangulatilag akkor én inkább a the rainhez hasonlítanám, az erdő/bunker és az üres nagyváros, valamint a némiképp road movie jelleg miatt. (a crimson szál is lehet némiképp the raines a 2. évadból, közben pedig a rabszolgás into the badlands:)

Anna - 2021. 02. 23. 00:10

Nekem tetszett nagyon varom a fojtatast 10/10

Diapolo - 2021. 02. 23. 15:10

A pilot után kiszáltam sajnos. Ez nem az én sorozatom, pedig a 6 rész csábító lett volna, hogy ledaráljam minden hibája ellenére, de az Equinox sorsa is ez volt kb.

Blobov véleményével értek egyet, nekem is a Shannara jutott eszembe, nagyjából ugyanazt éreztem, hogy ez tök érdekes is lehetne, de inkább szenvedős volt, tényleg semmi érdekeset nem találtam benne, untam. Nehéz ez a téma, mert ha nem érdekes az indulási alap, akkor a nézők bizalmán múlik minden, akiknek tényleg az lehet a vonzóerő, hogy csak 6 rész.

3/10, ez szerintem csapnivalóan sikerült.

Wanheda - 2021. 02. 23. 17:04

Hát, kár volt az időt erre pazarolni. Végignéztem, de minek? Ja mert ott lebegett előttem az ajánlás, hogy posztap., meg The100, meg Into the Badlands. Nah. Utóbbi említése teljes szégyen ennek a sorozatnak a kapcsán. Elég gyenge eresztés volt. Néha nekem is eszembe jutott a Shannara, csak azt szerettem. Ezt meg nem.
3/10. Max.

winnie - 2021. 02. 23. 20:41

wanheda: a kritikákban próbálok minél jobban informálni, itt is le akartam mindenképp írni, hogy nem érdemes pl. a végéig kitartani annak, akinekmnem jön be, mert nem olyan a vége, és azt is jeleztem,hogy mi kapcsán említem az into the badlandset. egyrészt ott a rejtelyes mágikus város, másrészt ott a street smart komikus karakter, harmadreszt motorizáltság kontra középkor, negyedrészt a feudumokra szétesett terület, stb. és azt is jeleztem, hogy a the 100-ra max a promóképek hajaznak a jelmezek miatt.

Mersby - 2021. 02. 28. 12:45

Még hogy the 100, simán veri azt szerintem. Nekem a mad max jutott eszembe, legalábbis a varjaknál. És sokat segített hogy csak hat részes, 8-10 epizódban már túl híg lett volna talán. Habár simán néztem volna tovább.

Rosszabbra számítottam, netflixes koktél-scifi(vagy fantasy?), de mondjuk egy another life-tól vagy egy nightflyerstől jobban tetszett, és ez inkább azoknak a kritikája mint ennek a dícsérete. Jó persze, az a baj ezekkel már, hogy nem lehet csak egy műfajon belül mérni őket.

Ja és Ulrich Nielsen bácsit imádtam benne.

walaki - 2021. 03. 04. 21:35

Nekem bejött. Érdekes, hogy pont a Shannarát emlegettétek, na, én azt nem bírtam nézni, annyira gagyinak találtam. Ahhoz képest itt sokkal összeszedettebb és kerekebb volt a sztori, bár a 6 rész nagyon nagyon kevés volt nemhogy kifejteni, de még csak belekezdeni is. A 100 jó hasonlat szvsz, mind hangulatában, mind minőségében hasonló az első évadaihoz. A Badlands, hát igen, érthető a hasonlat, de igazából az nagyon másmilyen stílus. Ha mindenképp hasonlítani kéne, akkor azt mondom, a Revolution első évada áll talán a legközelebb hozzá, minden tekintetben (alapsztori, stílus, hangulat, műfaj stb.) Ha valakinek az bejött, ebben sem fog csalódni (sőt).

Amit nem igazán értek, a miliő és a konfliktus tipikusan férfiaknak szól (posztapokaliptikus harcolós), de közben nincs túl sok eye-candy, és azokkal is kifejezetten a nőket célozzák. Ki lenne tehát igazából a célközönség? Ha valamit fel lehet róni a sorozatnak, akkor szerintem az az, hogy túl nagyot akartak meríteni, jobb lett volna, ha inkább kihegyezik valamelyik célcsoportra (bár az nagyobb rizikó, de jobban kifizetődik, ha bejön). Kicsit biztonsági játéknak érzem. De egyáltalán nem rossz így se, bőven megüti a mostani sorozatok színvonalát, mind kivitelezésben, színészi játékban és sztoriban egyaránt. Egyáltalán nincs miért szégyenkezniük az alkotóknak, és ráadásul simán továbbfejleszthetik, megvan rá a lehetőség.

Én biztos maradok a 2. évadra, látom a potenciált benne.

winnie - 2021. 03. 05. 05:31

” a miliő és a konfliktus tipikusan férfiaknak szól (posztapokaliptikus harcolós), de közben nincs túl sok eye-candy,”

szerintem manapság a legtöbb műfaj uniszex, ha vannak eltérések (és biztosan vannak), akkor sem komolyak, pár kirívó esettől eltérően azért a 40/60% arány alatt mozog (legalábbis a mozis nemmegoszlások alapján, mert más konkrét számot nem nagyon látunk), plusz a készítők nagyja az ilyesminabszolút túllép, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy felületes a közönség és ez érdekli őt a sorozatban (és ezzel nem azt mondom, hogy nincs így), nem ez fogja őket mozgatni. főleg nem európában. ők is tudják, hogy ha valami jó, akkor bárhogy jó lesz. ha meg nem jó, akkor az eyecandy sem menti meg.

walaki - 2021. 03. 05. 18:36

@winnie: szerintem nem jó összehasonlítani, mert az ember moziba tipikusan nem egyedül megy, hanem párban. Ha nem is egy randi, de legalább ismerőst elhív rá. Ugyanakkor a sorozatok nézése főként egyéni tevékenység (vagy azért, mert szingli valaki és egyedül dekkol otthon, vagy mert a másik nemnek szól a sori). Én például képtelen voltam rávenni asszonypajtást, hogy esténként nézzen velem Csillagkaput mondjuk. Ő bezzeg kisírta, hogy én is nézzem vele a Columbot :-) Na mindegy, a lényeg, hogy a nézési szokásokból kifolyólag a nemek aránya moziban mindig is kiegyenlítettebb lesz, mint az otthonnézősök esetében, szvsz.

walaki - 2021. 03. 05. 18:50

Ja, azt elfelejtettem hozzátenni, a többivel mind egyet értek.

Egyébként csak arra gondoltam az eye-candy kapcsán, hogy míg macsó szépfiúkból, meg meztelen kigyúrt férfi felsőtestekből és seggekből nincs hiány, addig a női karakterek nem túl csinosak (csak Liv, mondjuk ő tényleg az), ráadásul eléggé visszafogottak és sok ruhát hordanak (kivéve Varvara, de ő meg pont nagyon nem az esetem, de persze erről nem a készítők tehetnek).

Viszonyításképp, a Brave New World-ben például szerintem tökéletes volt az arány.

VvD - 2021. 04. 23. 16:30

Na megnéztem én is, már régóta szemezek vele. Vhogy nagyon vonz ez a posztapokaliptikus világ, főleg így európában. Nem is tudom, hogy van e még ilyen sorozat ami itt a közelben játszódik, egy hasonló jövőben.

Nekem bejött. Nem volt egy egetrengető sorozat és az egyértelmű, hogy instant klasszikus sem lesz belőle. De a világ érdekes, a karakterek jók és a rejtély és a “keletről jövő veszedelem” is nagyon felcsigázott. Remélem lesz második évad, mert tényleg kb innentől fognak beindulni a dolgok.

Egy dolog nem tetszett. Néha a párbeszédek nem voltak túl logikusak. Ez valóban zavart… volt hogy egy karakter megmásította a véleményét 2 mondat után, úgy hogy semmi oka nem volt rá. Értem, hogy kevés volt a játékidő és le kellett zavarni a történéseket, nade ez tényleg nem volt jó.

Ja és remélem nem ez vár ránk a jövőben mert akkor eléggé megszívtuk :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz