login |

WandaVision – 1×07: még két rész van hátra

2021. 02. 19. 19:30 - Írta: human

39 hozzászólás | kategória: kritika,

A legsorozatosabb rész? Ez jutott eszembe a mostaniról, mivel olyan volt, mintha Agents of SHIELD-et néznék, vagy bármi más sorozatot, nem pedig MCU-mókát, ami illeszkedni akar mindenben a mozis univerzumhoz. Sőt, konkrétan egy filmet, a Doctor Strange folytatását vezeti fel elvileg.

Mármint nyilván van aki rávágja, hogy eddig is sorozatos megvalósítást kaptunk, viszont amíg a kamu sitcom részek mentek, az bármilyen nagy filmben is elfért volna, ellenben mostanra már sokszor ott a valóság, amiből süt a kisköltségvetés és a tévés… történetvezetés. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Konkrétan nincs olyan film, amibe elférne ez az időhúzás, amit most kaptunk. Erre tényleg nincs más szó, például Visionnel mi történt abban a 8-10 percben, amíg láttuk? Ment valahova, úton volt, avagy parkolópályán. De a sok glitch a rendben is egy helyben topogott Wandával egy ideig.

Ellenben azért akadtak fordulatok, konkrétan Rambo végre kivillantotta szeme kékjét, avagy tényleg vannak szuperképességei. Hogy erre miért kellett a szuperbiztonságos Hold/Űr járós jelenet, azt nem értem.

Látjátok, abból is a sorozatos időhúzás sugárzott, talán a felvezetése miatt. Nem volt bemutatva igazán, hogy miért hitt a jármű sikerességébe bárki, nem csak egy lépcsőfok kiszélesítése volt tényleges előrelépés helyett, hiszen a múlt héten már egy katonai bázis is megevett a Hex, miért lett volna ez más. A holdjárót be is darálta a Hex, erre Rambo “két lábon át tudok menni” és már rohant is.

Ha már Rambo (tudom, hogy nem így kell írni a nevét, sorry, de szórakoztat:), szerintem az, hogy Wandával elkezdett dumálni, és előtte nem volt egy rendes fizikai konfliktusuk, az is tipikusan sorozatos. Odamegy, történik 1 fizikai dolog, és utána beszélgetnek keményen szemben állva. Ez egy filmben kevés lenne, nem érezni sem a tétet, sem a két karakter erejét egymással szemben.

Viszont beütött a nagy felfedés: Agnues nem az, akinek gondoltuk! Bár eddig is sejtettem, hogy Kathryn Hahn túl nagy név arra, hogy csak egy bábu legyen, de most meglépték: vannak dolgok, amiket mintha ő, avagy Agatha Harkness irányítana.

De persze jó sorozathoz méltón semmi ténylegest nem fedtek fel, kicsiket lépnek, nem tudjuk, hogy most ő is csak valaki alá tartozik, vagy magában van, pontosan mit tett ő azokból, amiket láttunk, ilyesmi.

Kicsit kevés volt, amit ténylegesen kaptunk a részben, és pár áthalláson kívül a sitcomos körítés, ezúttal a doku stílusúak, immáron végképp semmire nem volt használva.

UI: egyre több a szivárgás, és könnyebben belőhető az is, hogy mely képregényekből merítenek, így a kommentek között egyre több lehet a spoiler a következő két hétre nézve (eddig is volt már jó pár), szóval csak óvatosan tévedjetek oda.

39 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 02. 19. 19:48

1. Unalmas volt tényleg.
2. Arra számítottam, hogy Mephisto felbukkan.
3. Agatha Harkness a képregényekben Wanda mentora, aki “normális” varázslásra tanítja a Skarlát Boszorkányt, de Wanda később megöli. Sajna tovább nem tudom, hogy itt mi lett, mert bezárták azt a képregényes oldalt, ahol ingyen lehetett régi füzeteket letölteni.
4. Ami nagyon bejött az az, hogy eddig végigzongorázták az összes sitcomos évtizedet. Most kaptunk ilyen Modern Family-sen áldokumentarista valamit.
5. Hová lett Pietro/Peter? Kicsit elaludtam ma délután a nézés közben.

Skate - 2021. 02. 19. 20:10

Agatha Harkness a képregényekben elég fontos szerepet tölt be. Kérdéses, hogy a sorozatban is hasonlót szánnak neki vagy egészen más irányba viszik végül.

Ayrons - 2021. 02. 19. 20:33

Szerintem Agatha Mephistot szolgálja, és az a célja, hogy kiszabadítsa a börtönéből. Tippre ő a férje is a sorozatban.
A készítők azt mondták nem lesz éppen boldog vége az évadnak, szóval amire számítok:
Vision meghal végleg
Mephisto kiszabadul
Wanda gyerekei Mephistoval mennek vagy közük lesz a kiszabadításhoz.
És akkor a Pókember 3 azért lesz ilyen multiverzumos, mert Mephisto megkavarja az egészet, és a Strange kettőben legyőzik.

Kati néni - 2021. 02. 19. 21:13

Az előző kommentemet benyelte a rendszer, és szerintem ha esetleg megjelenik Mephisto, akkor ide a rozsdás bökőt, hogy a gyerekeket akarja. A) eset: gyerekekkel nem éppen könnyű együtt dolgozni, eltűnnek egy időre, amíg föl nem nőnek. B) eset: felnőnek most hirtelen, C) eset: léteznek-e egyáltalán?

Az a légy vagy mi a rák a függönyön/ablakon Mephisto lehetett? A Marvel Wiki szerint az első jelenése légyként történt.
Szerintem egy picit többet ki lehetne belőle hozni, nagyobb név ő annál, hogy egyetlen sztorit kapjon.

the_daver - 2021. 02. 19. 21:51

‘Ha már Rambo, szerintem az, hogy Wandával elkezdett dumálni, és előtte nem volt egy rendes fizikai konfliktusuk, az is tipikusan sorozatos.’

Azt, hogy Wanda szó szerint kidobta a városból mégis mi volt akkor, ha nem fizikai konfliktus?

polovcev - 2021. 02. 19. 22:04

the_daver: Az nem volt igazi fizikai kontaktus, hiszen Wanda hozzá sem ért Rambohoz :)

the_daver - 2021. 02. 19. 22:24

polovcev: Szerintem Rambo viszont igencsak megérezte fizikailag :D

Meg nekem van egy olyan tippem hogy Rambó most kapta az eredjét, eddig nem volt, látszott, hogy számára is új amit lát.

Őszintén nem csodálom, hogy humannek ennyire nem jön be, ha csak fél szemmel nézi hogy aztán lehúzhassa.

Geza Kovacs - 2021. 02. 19. 23:02

Nem jó, cserébe gyenge, mint a harmat. A Mandalorian után ez a sorozat óriási csalódás, amíg azt nem tolták túl, sőt, addig itt pont egy olyan végletre mentek rá, amire nem kellett volna. Remélem a többi Marvel sorozat fogyasztható lesz az “átlagnézőnek” is (pl. nekem).

Endymion - 2021. 02. 19. 23:09

OK, elnézést kérek az összes Mephisto-teória fantól, de nekem az alapból egyáltalán nem tetszik/tetszett.
Egyáltalán nem érzem, hogy ezt a karaktert és az egész világ-koncepiót amit magában hordoz, egy 8 részes streaming sorozatban lenne jó bevezetni.
Kb mintha Dr. Doom-ot stream sorozatban mutatnák be.
Nem, kösz!

Sőt, számomra hatalmas csalódás, hogy egy valóban szokatlan, érdekes, elgondolkodtató történet helyett, aminek valóban Wanda lenne a központi problémaforrása és az ő elcseszett gyászfeldolgozásáról szólna, ami tényleg írói kreativitást igényelne, hogy hogyan kaphatna feloldást ez a karakter, aki ilyen galibákat okoz az emberiségnek (Amerikai kapitány Polgár háború után most a Hex), ehelyett kapunk egy teljesen sablonos “a háttérben lapul egy főgonosz, aki valójában mozgatja a szálakat és akivel majd összecsapunk és le kell győzni” sztorit…
Sorry, not sorry, nekem ez jön be. Unásig láttunk már ilyeneket.

Amúgy bírom Kathryn Hahn-t és jól hozta ezt a figurát is, de számomra csalódás ez a nagy leleplezés. Szerintem sokkal nagyobbat ütne és jóval érdekesebb és keményebb lenne, ha nem lenne semmilyen a háttérből a szálakat mozgató, manipuláló főgonosz, hanem bizony csak Wanda és az ő emléje, zabolátlanná váló képességei lenne a főkonfliktus. Nem lenne egyszerű megoldani, hogy végül mégse egy ellenség legyen a karakterből, hanem valahogyan megváltást írni neki, de jóval izgalmasabb lenne, mint csak simán nekimenni az eddig meglapuló főgonosznak és legyőzni (vagy elűzni, mivel gyanítom hogy Agatha karaktere nem fog véget érni a sorozattal).

Mondjuk annak örülük, hogy (eddig) nem jöttek be a különböző Mephisto-teóriák!

Quantumleap - 2021. 02. 20. 01:17

Kati néni: Mármint melyik képregényes oldalra gondolsz? A halozsak.hu még működik.

punyapapa - 2021. 02. 20. 01:19

Nekem ez a rész most csalódás volt.
Azért bíztam benne, hogy most a Marvel újít, és nem lesz semmilyen negatív karakter. Szerintem egy erős sorozatot tudtak volna arról csinálni, hogy mi történik akkor, ha nem bírunk megbírkozni a gyásszal. Ezesetben azt néztük volna végig, hogy Wanda az évad végére megőrül, és ő lesz a gonosz karakter.
Pedig már láttunk a Marveltől olyan filmet, ami azért több volt puszta szórakozásnál. Hello Winter Soldier.
De nem, maradunk a biztonsági játéknál, és kell egy a képregényekből ismert negatív karakter.
Persze nézni fogom, mert még így is a legjobb cucc a marveles tartalmak közül az elmúlt pár évből.

mic88 - 2021. 02. 20. 02:07

szerintem az utolso ket resz karpotolni fogja a nepet, habar szerintem a Loki kapja majd a legtobb praise-t az idei marvel sorik kozul..

human - 2021. 02. 20. 03:48

mic88: nem hinném, ha a Winter Soldier elég fun, akkor annak több esélye van.

human - 2021. 02. 20. 04:01

” ha csak fél szemmel nézi hogy aztán lehúzhassa.”

nem fél szemmel nézem, és ez a baromság már megint, hogy bárminek úgy ülünk elé, hogy lehúzzuk, amikor tisztán látszik, hogy még a nekünk nem tetsző dolgokban is igyekszünk pozitívumokat találni, elég megnézni a kritikáink átlagát. MIndezt úgy, hogy egy fikázó kritikát írni a legkönnyebb, a fenti az nem az szerintem.

Ha szerintetek az, hogy 1 darab fizikai kontakt van felér egy mozifilmes hatással, akkor nem tudom milyen képregényfilmeket néztek. Pl ott van a Civil War, olyanra gondoltam, mint annak a vége, ott sem ölik meg egymást, de egy sűrűbb filmben több szinten kell működni a konfliktusoknak, még akkor is, ha megbeszélés a vége. Értem, hoyg tetszik a sorozat, de úgy érzem direkt akarjátok ezt félreérteni. Nem is leszóltam amúgy ezt a részét, hogy szar, csak egyszerűen sorozatos magasság, nem mozis. Ez nem elitizmus, egyszerűen csak más a kettő, de sokszor a célja is. Itt is csak azért emeltem ki, hogy a sorozat… sorozat, mert mintha máshova akarták pozicionálni, így szerintem jogos kritika, hogy nem sikerült odaérnie.

Bikuci - 2021. 02. 20. 09:01

Van plusz jelenet a végén.

2SyriuS - 2021. 02. 20. 09:19

Nagyon várom a folytatást 🍻 de ami igaz az igaz gyorsan fogy a varázs meg a türelem, szerintem a játék időtartamát lőtték rövidre, egy 45-50perces (értsd 2rész egyben) simán jót tett volna a story-nak.

Malachi - 2021. 02. 20. 09:58

Nem indult rosszul, de totális érdektelenségbe meg unalomba fulladt mostanra ez a sorozat. Ez is csak a töksablonos Marvel sztorik egyike, ráadásul olcsó megvalósítással. Lehetett volna bármi, lett belőle egy Agents of SHIELD light. Most már én sem értem, miért volt jó egy egész évadot elpazarolni valamire, amit egy nagyfilmben negyedórás mellékszálként, vagy egy sorozatban egyetlen epizódként tökéletesen be lehetne mutatni.

a_n_d_r_e_w - 2021. 02. 20. 11:17

Az csak engem zavart rettenetesen, hogy a szuper holdjáróban bőgött a belső égésű motor?

Hádész - 2021. 02. 20. 12:01

a_n_d_r_e_w: Tudat alatt nálam is megvolt, hogy valami nem stimmel azzal a holdjáróval, de így már világos :D

CrashBoostZoom - 2021. 02. 20. 19:20

Már csak két rész? Nagyszerű, bejegyzem a naptárba, hogy megnézzem egyszerre őket mert hétről-hétre tuti nem tudtam volna nézni ezt.

Bikuci - 2021. 02. 20. 20:27

Szerintem Adam Warlock jön be fő ellenségnek, akit a Galaxis Őrzői 2 végén alkottak a Szuverének.

walter sobchak - 2021. 02. 20. 20:41

a_n_d_r_e_w: de, engem is zavart, azok után, hogy Tony Starknak köszönhetően már vannak antigravitációs hajtóművek meg minden szar, akkor erre mi szükség volt :D. Főleg, hogy a GM (aki a soriban látható autók típusából ítélve főszponzor) is bejelentette, hogy a villanyautók felé nyit. De ez legyen a legkisebb gond.

Amúgy ez a rész nekem is kicsit csalódás volt, nem bántam volna, ha ebben a sorozatban nincs igazi főgonosz, csak azt mutatja be, hogy egy szuperképességű ember hogy viseli el azt, hogy mindenkit elveszített. A szuperképességek megléte lehetett volna egy művészi eszköz arra, hogy bemutassa, meddig képes elmenni valaki, amit a hatodik rész végén a tábor bekebelezése elég jól visszaadott. Az a jelenet is tetszett, amelyikben Monica megmondta Wandának, hogy a szerettei elvesztése nem ok arra, hogy egy egész várossal ezt csinálja, és felvázolt egy alternatívát arra, hogyan lehet(ne) kezelni ezt. De nem, hát csak muszáj volt beletenni egy gonoszt. Eddig egyébként én arra számítottam, hogy Agnes egyfajta belső védelme Wandának, hiszen mindig akkor jelent meg, amikor épp szükség volt rá. Persze ettől még végignézem a sorit, most már kíváncsi vagyok a végére.

Alice - 2021. 02. 21. 13:21

Endymion és punyapapa hozzászólását olvasva már csak egy kávét kérnék. :)
Azért jöttem fel, mert mindenki ezt a Memphisto témát nyomatja, mikor én meg azon morfondírozom: honnan vették ezt? Valami volt utalás? Vagy csak elterjedt a neten, aztán azóta ezt tolják, és ez maradt meg az agyakban?
Számomra Egyértelmű, hogy ez a Káosz utáni eseményeket mutatja be. Az M-ház előzménye. (értem hogy ez mcu, és nyilván vannak eltérések, de attól ez még az a dráma).
Amit én a legjobb képregénynek tartok. Éppen ezért remélem is hogy Endymion és punyapapa is jól látják ezt. Mert az a történet verhetetlen. Egyedi, és mélyen elgondolkodtató.

Enzo - 2021. 02. 21. 13:57

1×07 (pótlás péntekről)

Nem hiába volt “Breaking the Fourth Wall” az epizód címe – eddig is ilyen jellegű volt a sorozat, de most még durvábban, főleg a vicces interjús snittek miatt :D
Ahhoz képest, hogy az utolsó 3 részre 1 óra körüli játékidőt lengettek be, ez a rész ugyanolyan rövid (fél órás) lett, amit nem értek…és így persze, hogy a Nagy Leleplezésen kívül nem is nagyon fért bele más érdemleges történés: Vision a szabadulóművésszé avanzsált Darcy segítségével nem jutott el kb semeddig, a “kintiek” meg valami nagy járművel próbálkoztak bejutni, aminek nem tudom hogy miért kellett volna átjutnia (mindenesetre vicces lett, ahogy félig átváltozott), mint ahogy Monica se teljesen világos, hogy mitől tudta átküzdeni magát átalakulás nélkül. Na de most már nem csak 2, hanem egyenesen 3 karakternek tud színes izzás lenni a szemében, mert “it was Agatha all along”, ahogy nagyon szájbarágósan a végén felfedték. Ha az ikrekkel csinált valamit, akkor – Jurassic Park után szabadon – “anyuci nagyon pipa” lesz… :D

Darabkák:
– Ömmm, miért voltak feliratok a főcím előtti jelenetben közvetlenül (amikor a tejesdoboz vibrál), holott nem is volt semmi beszéd hozzájuk?
– Yay, végre after credits, még ha nem is nagy jelentőségű.
– Liz Olsen azért így köntösben és kócosan is szexi °-°
– Monicának megvolt a “superhero landing”, figyeltétek? :D

#hétidézete:
“-I promise I won’t bite.
*váltás az interjúra*
-I actually did bite a kid once.” :DD /Agnes/

Nézőke - 2021. 02. 21. 19:23

akkor most, 2 résszel a vége előtt fel kell tenni a kérdéseket, amit már az AoS tucatnyi részénél fel kellett volna:
1. A fenyegetés már olyan nagy, miért nem jelenik meg valaki a Bosszúállók közül? Vagy a rengeteg szövetség (vagy ellenség, a csettintés utáni káosz miatt) közül valamelyik?
2. Hol a technika? Valóban ez a híres SWORD?

bónusz kérdés:
3. “Halló, Carol? Veszélyben a barátnőd, gyere”

szerintem is jobb lett volna,ha Wanda a főellenség, és most csak megágyaznak neki a Strange 2-re.

korum - 2021. 02. 21. 19:58

Szerintem Mephisto lesz mögötte, de valamelyik másik világból, jött ide rosszalkodni…

korum - 2021. 02. 21. 20:04

” fenyegetés már olyan nagy, miért nem jelenik meg valaki a Bosszúállók közül?”

Mert Hayward oldja az ügyet, és nem szeretné a Bosszúállók orrára kötni, hogy kisérletezett Visionnel a SWORD.

“Hol a technika? Valóban ez a híres SWORD?”

Erre is ez a válasz. Hayward valamiben nagyon sántikál, és nem szeretne túl nagy feltűnést kelteni. így most ez csak egy anomália, amit a SWORD vizsgál, és ellenőrzése alatt tart hivatalosan, és nem biztos hogy mindenkinek tudnia kellene, hogy Wandának és Visionnek köze van hozzá. És minél nagyobb a felhajtás kint, annál biztosabb, hogy valami kiszivárog.

mic88 - 2021. 02. 21. 20:05

Doctor Strange mondjuk konnyen lezavarhatta volna ezt a hexes sztorit, meglepodnek ha nem ugrana be par perc erejeig.

korum - 2021. 02. 21. 20:07

“Ömmm, miért voltak feliratok a főcím előtti jelenetben közvetlenül (amikor a tejesdoboz vibrál), holott nem is volt semmi beszéd hozzájuk?”

Rádiónak tűnt, amit valószinűleg később lekevertek, és kihagytak a hangból, de a szövegben benne maradt.

Nézőke - 2021. 02. 21. 22:38

korum: azért a Vision-holttest elrablása már nem csak Hayward ügye, azért annak hírértéke kellett hogy legyen.
+ ha van egy tucat katona, elég magas rangban,aki inkább Monicának dolgozna, akkor miért ne lenne, aki odasúgna a valódi vezetésnek, hogy mi van itt.

Yooha - 2021. 02. 22. 06:21

Áhá, sejtettem én, hogy a “hex” név tulságosan a hex=gonosz bűbájra utal! Sőt, németül kimondottan boszorkány.
Amúgy Vision egy android, nem lehetett volna napi mentést csinálni a tudatáról, és akkor nem hal meg sose, csak legfelejebb egy nap esik ki? Vagy elmondják valamikor, ez miért nem lehetséges?

Ayrons - 2021. 02. 22. 07:31

Strange jönni fog az utolsó részekbe. Ugye most a sötét energia is képbe került, ami már őt is érinti. Wanda ereje nem mágikus, így eddig azért nem érdekelte.

Feige utalt rá, hogy a WandaVision, Pókember 3, valamint a Dr. Strange 2 egyfajta multiverzum trilógia lesz. Agatha meg biztosan nem egyedül dolgozik, a férjéről annyit beszél, de közben nem látjuk sosem. Valószínűleg ő lesz a nagy gonosz .

Ayrons - 2021. 02. 22. 07:32

Yooha :

Az a baj Visionnal, hogy a tudata nem csak JARVIS-ból, Starkból, és Ultronból állt, hanem a Lélekkőből is ami ugye megsemmisült. Ugye a Párduc tesója is mondta, hogy nagyon komplikált Vision agya, és nem egyszerű csak lementeni, vagy újraalkotni.

Llew - 2021. 02. 22. 09:34

Hát ez így a vége előtt két résszel szerintem nagyon gyenge volt, még a “nagy” leleplezés mellett is.

Illetve mivel bevallottan felvezetés így arra számítok, hogy egy sima sorozathoz képest is kurva nagy cliffhanger lesz a vége. Csak így az egész sorozat egy helyenként ötletes és a megszokott MCU-tól eltérő, de végül abba szépen belesimuló túlhúzott felvezetés lesz.

Csigusz - 2021. 02. 22. 12:31

Ez a mostani harmincpárperc volt a “most jönnek az 1 órás részek”, vagy erre még várni kell? /s

krigin - 2021. 02. 26. 10:32

A mostani rész már 43 perc :D

Zoli - 2021. 02. 26. 11:21

De ez is effektíven csak 37-38 perc volt.

Arról nem beszélve, hogy ha itt le akarják zárni a dolgok nagy részét, meg felvezetni a Pókember 3-at és Doctor Strange 2-t, akkor az nagyon nem fog beleférni a maradék játékidőbe. Eddig is gondoltam, hogy rohadt nagy cliffhanger lesz a vége, mostmár ez nem is kérdés, már inkább azon aggódok, hogy se füle se farka nem lesz a lezárásnak. Hacsak nem egy 2 órás finálé elé nézünk.

korum - 2021. 02. 26. 12:39

ej, az új rész is jó lett…

CrashBoostZoom - 2021. 02. 26. 17:06

@Zoli

Ne nagyon lovald bele magad az ilyen teóriákba. Akik ezeket kitalálják azoknak túl sok idejük van ezeken gondolkodni és vadabbnál vadabb elméletekkel állnak elő amikből végül semmi sem lesz és akkor verni kezdik az asztalt, hogy mekkora sz*r is ez és hasonlók :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz