login |

Thus Spoke Kishibe Rohan: az 1. évad

2021. 02. 21. 15:50 - Írta: Shyllard

Szólj hozzá | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Amíg a rajongóknak várakozni kell az újabb évadra, a JoJo bizarr kalandjait készítő David Production kezeskedett az elvonási tünetek mérsékléséért. Giorno Giovanna kalandjainak lezárása után, még 2019-ben kiadták a maradék két részét az Így szólt Kishibe Rohan spin-offnak, amely egy korábbi JoJo, Josuke Higashikata társát helyezte történetének középpontjába. Idén, 2021 februárjától, a Netflix jóvoltából, pedig szélesebb közönség számára is elérhetővé vált a 4 epizód – magyar felirattal.

Az anime, a címéből is következtethetően a Diamond is Unbreakable-ben megismert Kishibe Rohan-t, az egyik kedvenc mellékszereplőm kalandozásairól szól. Az arrogáns manga-készítő a fő sorozatban is több izgalmas és bizarr kalandba keveredett jelleme miatt, így a spin-offolása egy csöppet sem érződött erőltetettnek. A világjáró, művelt, s véletlenszerűen pont a legrosszabb egyéneket megbántó művész tartogat még bőven történeteket a tarsolyában.

A 4 epizód, a már említett évaddal párhuzamosan játszódik, elfogadhatóan illeszkedve a fő események folyásába. JoJo-nak sosem a végtelen következetesség volt a legnagyobb erénye, de ezúttal inkonzisztenciát nem észleltem. Rohan többször is távol maradt pár Josuke-ékat érintő bonyodalomtól, így független tevékenysége csöppet sem meglepő. Morioh városának egyik legnagyobb erőssége annak lélegző, valós mivolta volt, a spin-off sorozat, pedig remek toldalékként funkcionál.

Mindeközben a rövid sorozat talán az egyik legkönnyebb módja új nézők bevonzására világba. Az enyhe kapcsolat és ismert karakterek szerepeltetése csöppet sincs az arcunkba tolva. A felbukkanó szereplők a rajongóknak ajándék, miközben ismerkedőknek szimpla baráti társaság megjelenítése. A 4 epizód az anyasorozat számos erényét képes felvonultatni, annak kontinuitásának ismeretének igénye nélkül.

Rohan által megismert, s narrált történetek középpontjába legtöbbször nem is hősünk, hanem egyszerű emberek állnak, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek rejtélyes erőkkel. Ezek a hatalmak nem az ismert Stand-ek sorát gazdagítják, így a „varázsrendszer” ismerete sem igényelt a sorozat élvezhetőségének szempontjából. Legegyszerűbben mini-horror antológiaként jellemezném az anime-t.

Ugyanis a bemutatott esetek egy kivételével mindegyike rendkívül kreatív, bizonyos helyzetekben hátborzongató történéseket mutatnak be. Rohan véletlenszerű találkozása ezekkel az incidensekkel remek történetmateriált, illetve lehetőséget biztosít karakterének kibontására. Hiába alapvetően negatív jellemzőkkel rendelkező hősről van szó, a JoJo bizarr kalandjaiban megismert helyzetekhez hasonlóan itt is megmutatkozik többször, hogy a szíve mélyén egy törődő ember Rohan.

Mindez megvalósításában, pedig abszolút legjobbjukat nyújtják a készítők. Az animációk, a színek, hátterek és karakterek mind kidogozottak, s a már ismert dallamok mellett remek újakat is kreáltak, kifejezetten a spin-offhoz. Az intro zenéje valami fantasztikus, ügyesen megalapozva a hangulatot minden részhez.

Összefoglalva az Így szólt Kishibe Rohan nagyszerű fanservice a türelmetlen várakozás enyhítésére, miközben önmagában is képes funkcionálni. Általában az anime ajánlásakor ragaszkodok ahhoz, hogy első évaddal kell kezdeni, de talán a bizonytalan érdeklődőknek a 4 részes miniszéria sokkal jobb beugrópontként képes funkcionálni.

Lesz egy-két kérdéses pont, de még nem annyira, hogy érthetetlenek legyenek a történések. A saját lábukon is megállni képes történetek mind hangulatukban, bizarrságukban és horrorelemeikben az anyasorozat legnagyobb erényeit képviselik. Megnézésüket követve úgy érzem könnyebben eldönthető mennyire való az érdeklődőnek az anime.

Nekem, mint rajongónak remek szórakozás volt Rohan kalandozása, s remélem a jövőben még viszont fogjuk látni Morioh városának egyik legkiemelkedőbb jellemét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz