login |

It’s Always Sunny in Philadelphia: a 14. évad – írta Billy

2021. 02. 22. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Fájdalmasan kevés elismerést kap ez a sorozat, pedig nemrég rendelték be a 15-16-17-18. évadokat, amivel a legtöbb évadot megérő amerikai élőszereplős főműsoridős komédia lett. Én pedig ha kell minden további évad után szívesen megírom, hogy mennyire zseniális a Felhőtlen Philadelphia. Aminek itthon ma kezd a 14. szezonja.

Pedig igazából nincs sok mindenről beszélni a Sunny kapcsán. Egyszerűen csak teszik a dolgukat a készítők és a színész, és szállítják az elborultabbnál elborultabb epizódokat. Stabilan. Még Dennis is visszatért az egész évadra. Jó volt őket újra együtt látni, na!

A legutóbbi évaddal tovább erősödött az érzésem azzal, hogy a Sunny a South Park élőszereplős megfelelője. Sokat foglalkoztak közéleti témákkal, mint például globális felmelegedés, a streaming szolgáltatók előretörése, vagy az agyonfókuszcsoportozott hollywoodi filmgyártás. De ha úgy tartotta kedvük csak csináltak egy jópofa noir paródiát vagy egy agyament laser-tages epizódot.

Talán pont a Junkie-n olvastam, ahogy Larry Davidet méltatták a legújabb Curb-évad kapcsán, amiért úgy oszt minden oldalt, hogy szinte észre se veszik az érintettek, hogy nekik is kijutott a savból, miközben a másikon teli szájjal röhögnek (az ominózus Trump-sapkás jelenet). McElhenny-ék, ha nem is annyira elegánsan csinálták, mint David, de a globális felmelegedéses epizód alatt különösen elkapott ez az érzés. Amellett, hogy iszonyat ötletes volt az allegória, ami végigfutott az epizódon.

Mondhatnánk, hogy nincs is itt semmi látnivaló: a Sunny megint szállított egy évadot a szokásos szinten. Azt pedig csak nem róhatjuk fel nekik, hogy nem tudnak mindig olyan erős csúcspontokat szállítani, mint az előző szezonban, mert az az egész sorozatból kiemelkedett. Azonban van itt egy sajnálatos ügy, amivel talán érdemes egy kicsit foglalkozni: a Dee Day epizód.

A tovább mögött folytatom, egy elég ellentmondásos témával.

Ebben a részben Frank egy afro-amerikai nőnek van maszkírozva, míg Mac egy ázsiai sztereotípiát testesít meg. A kerettörténet, hogy Dee napja van, amikor az egész bandának azt kell tennie, amit csak ő akar. Dee pedig színdarabot rendez, ahol ők a színészek. Azonban a blackface miatt ez az epizód (az ikonikus Halálos fegyver-epizódokkal együtt) lekerült a streaming szolgáltatókról.

Leszögezném, hogy egyetértek azzal, hogy szégyenletes, hogy a múltban megtörténhetett az, hogy fehér színészek feketére maszkolva jelenítettek meg iszonyat sértő fekete sztereotípiákat. Ez persze összekapcsolódott azzal a rendszerszintű elnyomással, amit sok millió amerikai állampolgárnak kellett elszenvednie. Nem kérdés, hogy azóta javult valamennyit a helyzet, de azért a BLM-mozgalom rámutatott, hogy nem feltétlen történt akkora előrelépés, mint amekkora kívánatos lenne. Nem érzem magamat elég kvalifikáltnak arra, hogy erről mélyebben írjak, de hadd helyezzem a Sunny helyzetét kicsit kontextusba.

Mint azt a készítők is elmondták: a sorozat alapötlete az volt, hogy míg minden más komédiában alapvetően pozitív, szerethető karakterek vannak, addig ők egy olyan sitcomot akartak csinálni, ahol egytől-egyig mindenki borzasztó ember. Olyanok, akikkel jóérzésű ember nem igazán tud azonosulni. A kifogásolt jelenetben konkrétan elhangzik Frank (az egyik legrasszistább karakter) szájából, hogy ez az egész iszonyat rasszista és ő ebben nem akar részt venni.

Mindezek ellenére az a felfogás is teljesen érthető, ha azt mondjuk, hogy az ilyen jeleneteknek nincs helye a kultúrában kontextustól függetlenül. Abszolút érhető, ha önmagában a jelenség is negatív érzelmeket vált ki, emiatt pedig ez nem lehet mérlegelés tárgya. De sajnos ott motoszkál a fejemben, hogy ez nem több a problémák elfedésénél és láthatatlanná tevésénél. Mindamellett, hogy ezek profit alapon működő nagyvállalatok, amik mindezt csak azért teszik, mert a nyereségességük (és az ezzel elég szorosan összefüggő imidzsük) szempontjából éppen ezt tartják üdvözítőnek.

Nem lenne mindenkinek jobb, ha minden hasonló sorozatot, filmet, jelenetet kontextusában vizsgálnánk meg, aztán döntenénk arról, hogy érdemes-e a nagyközönség számára? Ennek a sorozatnak a készítői 15 éve űznek gúnyt a rasszizmusból, a xenofóbiából, a szexizmusból, homofóbiából. Mindezt teszik elképesztően ötletesen, szórakoztatóan és iszonyat viccesen. Az ő munkásságuk egy szelete lett most eltávolítva bizonyos platformokról, és nem vagyok arról meggyőzve, hogy ezzel valóban sikerül támogatni azt az ügyet, amit állítólagosan szeretnének.

Mindemellett azt is tudom, hogy nem igazán releváns, mit gondolok erről itt Kelet-Európában felső-középosztálybeli fehérként. Szóval tanácstalan vagyok, de a lényeg, szerencsére még évekig kinevethetjük a rasszista seggfejeket Rob McElhenney-éknak hála.

11 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 02. 22. 16:43

Végül elértem a 14. évad kezdéséig, amit ma kezdek majd, mivel szinkronnal nézem ezt a sorozatot. Nagyon egyetértek a kritikával, és igazán sajnálom, hogy csak idén kezdtem el, és sok mindent nem tudtam már úgy kontextusba helyezni. De nagyon megszerettem, és egy üde színfolt a palettán, mert a szerethető karakterek mellett a történet is egyre inkább mélyebb problémákkal foglalkozik.

Uzumaki069 - 2021. 02. 22. 17:22

Úgy fest, hogy a CC is ki fogja hagyni itthon ezt az epizódot.

Turbo - 2021. 02. 22. 18:16

Zseni cucc. Charlie karaktere ott van a toppon számomra a comedy szériák között, Chandler Bing meg George Costanza mellett.

Scat - 2021. 02. 22. 18:44

Állati deja vu-m van. Esküdni mertem volna, hogy ezt az írást már láttam, sőt, még azt is tudni véltem, hogy Shyllard írta.

Nagyon csúnyán keverhetem valamivel, de egyszerűen nem tudok rájönni, mivel.

winnie - 2021. 02. 22. 19:06

ne csinálj nekem mindfuckot, most elkezdtem ezen agyalni:)

Kopasz gyerek - 2021. 02. 22. 19:24

Diapolo@
Még egy részt se láttam belőle, lehet tennék vele egy próbát. Viszont az n betűs oldalon nincs fent az összes évad, csak elvétve. Te hol nézted?

Scat - 2021. 02. 22. 19:51

@winnie: Képzelheted nekem mekkora zavarodottságot okoz ez :)

Fizdale - 2021. 02. 22. 21:25

Számomra a világ legtúlértékeltebb sorozata, több évadot láttam de számomra szenvedés volt egytől egyig. Nálam egy minőségi vígjáték sorozat a Louie-nál vagy a Félig Üresnél kezdődik, újabban Ted Lasso.

Diapolo - 2021. 02. 22. 21:38

Kopasz gyerek
Az általad említett mellett még azt az oldalt használtam, ahol a sorozatok a barátoddá válnak :)

Kopasz gyerek - 2021. 02. 23. 15:10

Köszi :)

Sidoka - 2021. 02. 24. 00:26

Érdekes erre a 14. Évadra nagyon sok szót kisípoltak a magyar szinkronban, nagyon zavaró. Eddig nem ilyen volt sokkal durvább szavakat se sípoltak ki. Nem tudjátok ez miért van?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz