login |

Pilot: Bloodlands

2021. 02. 23. 21:20 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

— Is there something you’re not telling me?
— Yes. Carry on.

A főnyomozótól kérdezték, és a válasza alapján máris tudtam, hogy legalább a pilotot nem fogom megbánni. Kár, hogy most nem voltam teljesen ráhangolódva erre a noir hangulatra, amit a BBC vadonatúj sorozata szállít.

A középpontját nehéz meghatározni (spoilermentesen). Azzal kezdődik, hogy egy volt IRA tag kocsiját találják a vízben, amihez egy telefonhívás kapcsolódik, miszerint “nálam van”, mármint a férfi. De már itt is van egy nyom, ami valami régi üggyel köti össze az egészet.

A rendőrök el is indulnak a nyomokon, hogy a pilot végére találjanak valamit, feltépjenek egy régi sebet. Ha jól értem, akkor 1998-ban egy béke köttetett a környéken, és voltak olyan emberek, akik ennek fényében eltussoltak pár dolgot. Ezek izzottak tovább a mélyben.

Annyira nem akarok belemenni a történetbe, mert igazából ha valaki odavan az ilyen lassan kibontott, valamennyire a valóságon alapuló realista krimikért, annak nagyon tudom ajánlani a Bloodlands-et. Nem olyan tipikusan “noir” kinézetű, hiába aggatták rá előzetesen ezt, csak egy átlagos sorozatnak néz ki, de a téma miatt mégis talán oda sorolható. A végén pedig mindenki szürke lesz?

Az biztos, hogy az átívelő szál nem túl felemelő, és már a pilotban is volt pár olyan karakter ellentét, ami érdekesnek tűnt, hogy a személyes vonalat ne is említsem.

A megvalósítást már említettem, de tényleg nem ez lesz, amit a fényképezése miatt fogunk imádni. Nem az, hogy rossz, hanem amolyan semmilyen, mint a valóság, vagy mint a tévésorozatok többség, nem fekszik rá úgy, mint mondjuk egy Fincher a Dragon Tattoo-ban. Vagy akár az amerikai The Killing a tévében anno.

Ellenben most a szereplőgárdába kicsit bele tudnék kötni. Rendben, nyilván nem James Nesbittbe, de valahogy a többiek nem remekeltek. Főleg az új főnök. Olyan… semmi kémia nem volt sehol a részben, néha kicsit mechanikusan mozgatta a karaktereit. Ez a legjobban a lánnyal való találkozásban érhető tetten.

Nem az mondom, hogy kötelezőnek tűnik első nekifutásra, de az átívelő zsáneren belül szerintem elmegy a kezdés és nyilván lesz még jobb is. Most ideteszem, hogy 6/10, de ez nagyon csak számomra ennyi, mert most nem ilyesmire vágytam, és ettől még beránthatott volna, volt már olyan, hogy megtörtént ilyen hangulat-ellentét, de ez valahogy nem ugrotta meg. Viszont valójában nem rossz.

9 hozzászólás Ne habozz!

i - 2021. 02. 23. 23:04

Á, mindegy is milyen. Ha folyamatosan csak baromságok történnek (lásd még Lucky Man..) Nesbitt miatt akkor is végignézem..

human - 2021. 02. 24. 00:16

egyelőre nem voltak baromságok!

gromit - 2021. 02. 24. 04:40

Azért van pár igazán noir-os elem benne, komor hangulat, lassú tempó, mindenki morcos és leginkább meg se akar mukkanni…

Én se a fényképezése miatt fogom imádni, esetleg annak ellenére. Legalábbis az elején nagyon rángatták a kamerát, akkor nyugodott csak le a kép (meg én is), amikor kiautóztak a városból.

Az másnak is leesett, hogy a bongyor rendőr (Birdy volt a neve asszem) az egyik srác a The Young Offenders-ből? Egész más feje van :D

bvr - 2021. 02. 24. 10:44

Este meg is néztem, tetszett (mondjuk az tény, hogy a kritikához hasonlóan, engem se szippantott épp magába, de az biztos hogy nézni fogom)
Azzal is egyetértek hogy semmi extra a fényképezés, de azért abszolut illik ehhez a súlyos, komor, borongós témához, és jól megtalálták hozzá a helyszíneket, megteremtik ezt a súlyos, terhelt északír atmoszférát

(egyébként én pl. nem tudtam csak miközben néztem a sorozatot rákerestem hogy ez hol is van, és maga a kisváros Dunfolan az fiktív (persze belegondolva érthető, gondolom a téma érzékenysége miatt), de a helyszínek azért észak-írek, Belfast környékiek (a dokkot is beleértve, vagy éppen azt a “louch”-ot (egy hatalmas tó, de egy szűk nyílással azért még épő kapcsolattal a tengerhez)

bvr - 2021. 02. 24. 10:44

(csak zárójelben, de azért egy gondolat gromit kommentjéhez, hogy bár ezek a fogalmak lazán meghatározottak csak így nyilván nagy definíciós vitát már csak ezért sem lenne érdemes ezen kezdenem, de ennél a sorozatnál nem használnám a noir-t mint jelzőt, mert legalábbis ha én hallanám/olvasnám én utólag úgy érezném hogy félrevezetett. Ez egy kőkemény bűnügyi dráma )valószínűleg politikai is), míg a noir kapcsán én azért elég jellemzően olyanokra gondolnék mint Dash Hammet, Raymond Chandler, vagy ahogy ezt aztán újabban olyan jól megidézték pl. a Payback, az Animatrix detektív sztorija, vagy éppen az Altered Carbon (elsősorban a könyv) , vagy mondjuk az L.A. Confidential, stb. Szóval persze a noirt/neo noirt lehet nagyon belefoglalóan is érteni, így ezen persze nem vitázni szeretnék, csak amiatt írom hogy azért ne olyanokra számítson senki amiket írtam miközben nézni kezdené)

gromit - 2021. 03. 07. 20:28

túl sok mindenre mondják, hogy noir, pl skandináv/északi noir – arra hasonlít pár stílusjegyben, de ez tényleg nem az

gromit - 2021. 03. 07. 21:14

2. rész

Ez a Goliath olyan, mint H a Line of Duty-ban :D
Eleinte úgy éreztem, tuti tippem is van, ki lehet az, de most már több jelöltem is van..

Nekem is rögtön feltűnt a két bögre, elég egyértelmű volt, és csodálkoztam is, mért nem kérdeznek rá. Azért örülök, h előrekerült a kérdés, az viszont már nem annyira tetszik, ahogyan. Jó, persze nem fekete-fehér a világ, de ennyire? :o
A rész vége eléggé wtf volt. Nem is mondhatom, hogy karakteridegen, mert igazából nem is nagyon ismerjük a karaktert, csak nem ezt vártam :)

gromit - 2021. 03. 14. 23:22

Lesz 2. évad.
Hirtelen nem is tudom, mit gondoljak. Kíváncsi lennék, az AC-12 hogyan kapná el :)

kulup - 2022. 10. 03. 21:54

2×03
Miért kell ilyen bénaságokkal elcseszni ? Soha nem látszik a jelszó belépéskor, pláne nem egy rendőrségi rendszerben. Ha már úgyis felvette telefonnal, miért nem volt elég, hogy a lenyomott billentyűket látta ?
Ezen kívül nem volt rossz ez a rész bár most már egyre hihetetlenebb dolgokat enged meg magának, ideje lebukni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz