login |

Riverdale 5. évad: az időugrás után – írta Cleda

2021. 02. 23. 16:00 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Riverdale’s dying. We might be the only ones who can save it. 

A régóta pedzegetett időugrás végre elérkezett, hogy kvázi új löketet adjon a sorozatnak. A rész inkább a karakterek jelenlegi életére fókuszált, amik elég sok kiaknázható lehetőséggel szolgálhatnak, már ha jól használják fel őket. 

Egyelőre mégis bizakodó vagyok, mert nem lőttek el mindent már rögtön az elején, sok mindenre nem derült fény (mondjuk hét év elég hosszú idő), de az 5×04 végig lekötött, és kíváncsivá tett, hogy mit hoznak ki ebből az egészből.

Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy túl sok új és/vagy régi nézőt vissza lehet csábítani, max. egy-két rész erejéig, mert a színvonal az úgy nagyjából belőhető, nem kell drasztikus változásokra számítani.

A továbbiakban a bandáról spoileresen lesz szó.

Hét évvel később rögtön Archie-val kezdődik minden, akit sérülése után visszarendelnek Riverdale-be, hogy újra beindítsa a katonai toborzó programot, amivel ő is élt, hogy ne kelljen az egész utolsó évét megismételnie. Egyelőre szinte semmi nem derül ki arról, hogy ő min is ment keresztül, amit később biztos orvosolni fognak, mert hát volt katonaként kötve hiszem, hogy teljesen rendben lenne. 

Betty-vel viszont nem spóroltak, FBI gyakornokként friss traumával kell megküzdenie. A terápiás beszélgetések alatt megtudjuk, hogy egy sorozatgyilkos után kutatva, erősítés nélkül betéved egy házba (egy kis A bárányok hallgatnak-inspiráció?). Ennek következtében pár hétig a sorozatgyilkos fogságába kerül, és mire megtalálják, a gyilkosnak sikerül megszöknie. Nyilván bűntudata van, viszont nem nagyon akar szembenézni a traumájával. 

Veronica New Yorkban él a férjével, Chadwick-kel, aki első ránézésre teljesen az apjára emlékeztet, csak fiatalabb kiadásban. Mindketten nagyon jól végzik a munkájukat az üzleti világban, de egy korábbi helikopter baleset megsínylette a kapcsolatukat. Egyre több közöttük a konfliktus, és végig olyan érzésem volt, hogy a férjnél szinte bármelyik pillanatban elkattanhat valami, de ilyen passzív-agresszív stílusban.   

Jughead depressziós, tipikus írói válságban szenvedő alakká válik, akin nagy a nyomás, hogy képes-e túllépni a „one-hit wonder” címen, miután az első könyve nagy sikert aratott. Eközben viszont jóformán lassan kilakoltatják veszélyes bandatagok, és egy lány őt kihasználva a saját regényét akarja eljuttatni az ügynökéhez. 

És ott van még Cheryl, akinek láthatólag sikerült átformálni a családi nevet, viszont teljesen elzárkózott a külvilágtól, szinte remeteként él (még Tonit is teljesen kizárja), mert elátkozva és reményvesztettnek érzi magát. Közben persze Hiram mindenáron meg akarja szerezni az általuk birtokolt területet. Mellette viszont elég tehetségesen megtanul festeni, másolatokat még annál is jobban, amiből később még lesz valami, talán. 

Mindeközben Toni, aki visszatérte után feléleszti a Serpent-eket és nem mellesleg terhes, körbevezeti Archie-t a kisebb fajta háborús övezetté vált kisvárosban. Kiderül, hogy Hiram tönkre akarja tenni a Riverdale-t, hogy egy a közelben lévő másik helyet kvázi a gazdagok kertvárosává (gondolom, egy ilyen városméretű gated community-hoz hasonlót kell elképzelni) alakítson át.

Hát, nem mondom, hogy valami magasztosabb indokra számítottam, amikor beharangozták ezt a haldokló város koncepciót, de azért lehetett volna még törni a fejeket. Lehet, hogy már rossz hatást keltett a Riverdale-re jellemző szektázás, drogozás, meg hasonlók összessége, ha csalódottságomat fejezem ki egy ilyen földhözragadt indok miatt. 

Lényeg a lényeg, Archie gyorsan összehívja a bandát, hogy megállítsák Hiramet. Még nem sok mindenről volt szó, de elsőre elég kínosnak érződik a levegő, látszik az elhidegültség (főleg, hogy az évi egyszeri összejövetelt már az első évben sem sikerült tartaniuk). 

Amondó vagyok, hogy az időugrás egyelőre nem tűnik totális káosznak vagy elfuserált kísérletnek a megújuláshoz, van benne potenciál (főleg a felépített életükben), viszont a főszál egyelőre nem tűnik túl érdekesnek, a tipikus Riverdale-es húzások meg később borítékolhatók. Ja, és még lesz mellé egy újabb sorozatgyilkosos vonal, nehogy Betty unatkozzon, mi meg rejtély nélkül maradjunk.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2021. 02. 23. 17:54

Köszi a részletes ismertetőt, legalább tudom, miről maradtam le :)

ArpHalliwell - 2021. 04. 02. 17:51

Jól indult az időugrás után, csak ezek a karakterellenes logikátlanságok újra előjöttek.
Betty nyomozása érdekes, Jughead földönkívüli élménye meg szerintem vmi katonai kísérletezés része lehet, talán kapcsolódik is Archie korrupt feletteséhez.
Archie meg…egymaga leküzd egy csapatnyi rabot hihető :D
Persze pár évvel ezelőtt egy medvével is megverekedett:D
Veronica apjával való csatározása unalmas, sehova nem vezet.
Cheryl pedig a legjobb karakter és semmi érdemlegeset nem tudnak vele sajnos kezdeni

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz