login |

The Walking Dead: folytatódott a 10. évad

2021. 02. 23. 19:30 - Írta: Necridus

15 hozzászólás | kategória: kritika,

(A sorozat itthon még mindig nem talált tévés otthonra, így nálunk most nem lesz szinkronos világpremier, de tavasszal jönni fognak a részek felirattal az HBO-ra és a Netflixre. Odakint a hétfő hajnali tévés premier előtt kivételesen már egy héttel felkerül a rész az AMC digitális platformjára, a többi rész viszont jövő héttől már csak csütörtökönként fog érkezni az AMC+-ra, tehát a 10×02 03.04-én.)

Gondolom, nem hír senkinek, hogy a Walking Dead kaszát kapott tavaly, így hamarosan el kell búcsúzni a sorozat szeretett (?) figuráitól. De az univerzum még közel sem akarja bezárni kapuit, ugyanis a Fear még mindig jelen van, a World Beyondnak hátra van a második és egyben utolsó szezonja, valamint (egyelőre) két spinoff is készül a sorozathoz, és akkor még a Rick-filmekről nem is beszéltünk. Meg persze még a 10. évad hat, a 11. szezon 24 része is hátra van, szóval a nemsokára valóban egész sok időt jelent.

De amiért az univerzum jövőjét most gyorsan elmeséltem, az nem csak emlékeztetőül szolgál. Az epizód közben az agyamban lezajlott gondolatmenetet írtam le, ugyanis a kasza miatt teljesen más érzést keltett a premier nézése, miközben valójában nem sok változás történt. Mintha próbálkoztak volna újításokat behozni a rendezés terén, de lényegében a sorozat magját tekintve ugyanazt kaptuk, mint az elmúlt pár részben.

Ne köntörfalazzunk, a tovább mögött spoileresen folytatom.

Az említett (feltételezem nem hosszú távú) újítások közt szerepelt az, ahogy Lydia felvezette az előzményeket, mintha épp mesélné valakinek az életét (= a Suttogó-háború felvázolt eseményeit). De talán érdekesebb változást jelentett a különféle horror/thriller filmek és sorozatok jellegzetes technikáinak és effektusainak kipróbálása. Onnantól, hogy Darylék az erdőben egy mesterlövésszel néztek szembe, szinte végig olyan érzésem volt, mintha egy nappal, az erdőben játszódó Scream-epizódot néznék.

Erős a hasonlat talán, de a semmiből jövő lövedékek, a bujkálás, a tíz-tizenötödik másodpercnyi szereplésük után egyből elhulló társak, a “sarokba szorított ellenfél még egyszer felülkerekedik” szituáció mind-mind azt éreztették velem, mint amikor a sorozatgyilkosokat már majdnem elfogják, de azok a kihallgatást megakadályozzák azzal, hogy felrobbantják magukat egy gránáttal. Nem mondom, hogy számítottam rá, sőt, egy másodpercre még izgalmasak is voltak a robbanás előtti pillanatok, mégis elvesztettem az összes lelkesedésem elég hamar, miután a tőlük másfél méterre lévő gránát felrobbant, ők meg csak leguggoltak, ezzel egy karcolás nélkül megúszták az egészet.

Hasonló kamu veszélyhelyzet volt a konténerek esetében, amikor a zombik ledöfködése helyett a konténer ajtaját próbálták bezárni hosszas másodperceken keresztül, mintha az lenne az egyetlen esélyük. Belegondolva nem is volt nagyon több akció (ami nem is baj, mert nem csak a kaszabolásról kell szólnia a sorozatnak), mert az epizód középpontjába a CIA-től visszaérkező Lauren Cohan karaktere, Maggie került, aki Rick “halála” után távozott a képernyőkről. Nem is baj, mert egyértelműen jobb alapanyag, mint a legtöbb megmaradt karakter.

Őszintén nem emlékeztem már, hogyan is lépett le, viszont az megvan, hogy a tavalyi visszatérésénél az első gondolatom az volt, hogy miért csak ennyi emberrel jött vissza – meg nyilván az, hogy miért is tért vissza. El is mesélte Darylnek, hogy mi is történt vele az elmúlt pár évben, ami igazából jó volt arra, hogy Cohan a kissé megtört, de erős karakterét az arckifejezéseivel átadja, mégis azon gondolkoztam, milyen jó lehetett volna ezeket a jeleneteket látni akár egy saját epizódban.

Nem tudom, hogy a kreativitás, a COVID-forgatás vagy a költségvetés szabott-e ennek határt, de nem éreztem fairnek, hogy Maggie elmúlt éveit ennyivel lerendezik, miközben sokkal unalmasabb és jelentéktelenebb szálakat “kellett” már végignézünk. Mintha valami láthatatlan háló elé került volna a sorozat (ami már egyébként több éve meg-megjelenik), ami ebben a részben érezhetően jelen volt. Nem csak ezen jelenetekről beszélek, de szinte végig érződött, hogy az adott pillanatban lehetne már valami igazán jót bedobni, itt állunk a határán, de mégsem történik meg.

Igaz, ez a silány és elfogadható/egész jó színvonal közti hullámzás jellemzi már sok éve a TWD-t, de ez most mégsem a mélypontra leült epizód volt, szimplán csak nem tudott (vagy nem is akart) akkorát szólni. Egyértelműen nem ez a helyzet, de még az is megfordult a fejemben, hogy a kasza után már nem is érzik a készítők, hogy akkora energiát kéne belefektetni a sorozatba, hiszen már nincs tétje, végre fel lehet lélegezni.

Maggie múltja és társai keresése mellett egy pillanatra szerepet kapott Connie keresése, aki elment Örökkévalónak Virgil fogságában van már jó ideje, Kelly pedig azóta se adta fel a keresését – és volt annyira hülye, hogy őrködés közben otthagyta az alvó társait, mert azt hitte, nyomra talált. Többnyire időhúzásnak tűnt – amiből a 42 perces premierben nem volt hiány azért, de a szál akkor lett érdekesebb, amikor Kelly interakcióba került Maggie maszkos-kaszabolós társával, akinek álarca mögött egy megtört lélek rejlik.

Mindez még ígéretesen is hangzana, ha nem lenne már most rossz az alapja ennek a szálnak. Indokolatlanul sokat hordja a gyakorlatilag jelentéktelen figura a maszkját, senki nem is foglalkozik vele, miért, de még a készítők se igazán, egyszerűen csak itt egy maszkos fickó, aki a vasálarc mögött érzi jól magát. Túl sokat szerepel ahhoz a képernyőn (és közben semmit, hiszen többnyire csak a háttérben kullog), hogy valóban érdekes legyen a rejtély, ami körülveszi.

Cserébe a rejtélyt most nem csak az jelentette, hogy mégis mi lehet a rohamosztagosokkal körülvett csapattal (akik természetesen egy másodpercet sem kaptak), hanem az, hogy kik Maggie üldözői. A Reapers nevet kapó bandáról egyelőre annyit tudunk, hogy egyik napról a másikra megjelenve felgyújtották a társaság lakhelyét, azóta pedig üldözik őket. Jó-jó, de ez még pont nem annyi infó, ami miatt valóban felültem volna a székből.

Ezzel talán elég jól le is írtam a visszatérő epizódot. Okés, de hol a többi? Hol van, ami igazán érdekes, és nem csak a közepesnél egy fokkal jobb szint? Hiába volt remek érzés újra Cohant a képernyőn látni, ahogy teljesen megváltozik az arckifejezése a Glenn első évados szerelését idéző ruhában a fán ücsörgő Hershelkét látva, még mindig azt érzem, hogy a TWD itt van a képernyőn, de valójában már rég nincs. Mint a Negan és Maggie között lévő feszkó, amit éreztetni akartak, de nem sikerült – lehet, hogy a borzalmas zene és a lassítás miatt.

Az epizód végén visszatértünk Alexandriába, aminek tavaly minden centiméterét zombik lepték el, most mégis békésen építik fel Carolék a falat, mintha csak kidőlt volna arra egy fa. Szóval visszatérünk a túl nagy biztonságot nyújtó városkába a folyamatos rettegéssel párosuló menekülés helyett? Remek.

15 hozzászólás Ne habozz!

Nézőke - 2021. 02. 23. 21:16

Mást vártam valahogy.

felvetéseim:

– A fiúnak kinéző lány (?) esete a Vasálarcossal.
Csak nem egy szerelmi szálat akarnak itt lenyomni majd a torkunkon?

– Kaptunk egy pót-Jézust a Maggie-féle bandából.

– ahá, itt a puska amivel lőttek, HAGYJUK OTT, kinek kell az,amikor van jó kis dárda nálunk. Apropó orvlövész: három noname emberkét négy lövéssel telibe. Két főhőst, négy mellélövéssel és még csak nem is kap gellert a golyó. Kedves érdemtelenül megfizetett írók! Legalább ne lőtt volna.

– bónusz: a repeszek csak a kézben tartás vonalában, és attól felfelé repülnek.

– Alig egy napnyi járóföldre lakott Maggie, ez mégis mennyi lehet? 20 mérföld? Mert ezen a kis szalvétányi területen voltak már Farkasék, Neganék, Suttogóék, most meg a Kaszások.
Egyik gonoszabb mint a másik, húúúúúúú
Nem hallottak egymásról?? Hol voltak az elmúlt két évben, mióta a Suttogók uralták a területet?

– Említést kapott a mikrobuszos csapat…csak nem a filmeket akarják felvezetni?

– vajon hogyan castingolnak egy színészt, akit 10 mpel a nevének kimondása után fejbelőnek? Mit mondanak a válogatáson? Maggie nem sokat bánkódott értük.

..és az egész egy borzalmasan vontatott valami, ahol be akartak hozni pár karaktert, de most mondjátok meg pl. a kaszabolós szuperhős… hát persze hogy egy megtört ember a maszk mögött… valójában egy félszemű karmoltarcúra számítottam, de csak szimplán megtört. Aha.

..és bozót, bozót és nyírfa mindenütt.

Scat - 2021. 02. 23. 21:23

“Így hamarosan el kell búcsúzni a sorozat szeretett (?) figuráitól”

8. évad 3. része után kiszálltam, mert a sorozat képtelen volt elbúcsúzni Negan pojáca karakterétől. Annyira még a rohamosztagosok sem céloznak pocsékul, mint bárki abban a három részben.

Tudom, hogy ez az írás nem arról szól, hogy mikor és miért szálltunk ki, de az idézett mondatról kapásból ez ugrott be.
(Azért az évados cikkeket el szoktam olvasni még így is, hogy már nem nézem).

MeGaZsOLa - 2021. 02. 23. 21:32

Frank Darabont megmutatta hogyan kell jól képregényt tv-re adaptálni, ezek a barmok megmutatják az ellenkezőjét. Azért még kellett egy új hulladék, nézhetetlen World Beyond agymenés. Fear The Walking Dead-et viszont imádom :)

Rammsch31n - 2021. 02. 23. 23:14

A zene tetszett az epizódban, és ennyi. :D

Én is kaszáltam már 1x a sorit, de a poszt-ap világ érdekel annyira, hogy végignézzem mi a vége… ezt a kicsit már kibírom…

Ser_Jorah Stark - 2021. 02. 23. 23:31

en at hittem ez mar 4 eve vegert….

Rick meg el?

winnie - 2021. 02. 24. 04:54

nem hinném.

Kol - 2021. 02. 24. 12:20

Scat:

Negan szinte az egyetlen értékelhető karakter jelenleg, érte érdemes nézni :D

Ubul - 2021. 02. 24. 12:33

Igen, egy pojáca sorozaterőszaktevő és tömeggyilkos, akit sikeresen rehabilitáltak a készítők, mert egy lyukban kellett 5 évet leélnie, és hirtelen jófejjé vált. Szórakoztató olykor, és vannak jó dilemmái, de ettől még nem bánnám, ha eltűnne.

Tom - 2021. 02. 24. 21:45

Sziasztok, valaki Maggievel kapcsolatban megtudna válaszolni néhány kérdést? Nekem ez kicsit kiesett és nincs időm újrapörgetni a 10.évadot.
Szóval hova is ment? És ahova ment, ez a tábor vagy mi hogy került be a képbe? Előre is köszönöm!

Tom - 2021. 02. 24. 21:47

Nekem annyi van meg, hogy Maggie elment valami másik helyre segíteni(?), nem is izgatott, mert a suttogók lefoglaltak, most meg visszajött, mert lerohanták őket.

Desmond Wallace - 2021. 02. 24. 22:02

Unalmas volt.
Már megint.

gnx - 2021. 02. 24. 22:13

A részröl csak röviden tudok irni, nekem alapvetően tetszett, kicsit frissebb volt, érdekelt, hogy mi lesz a KisGlennel, meg Maggie szála is érdekelt még ha ilyen keveset is kaptunk belőle… Az “uj fenyegetés” az igy 10év alatt kicsit meh.. de ha eddig kibirtam, mostmár menni fog a végéig….
Viszont kicsit off: Nem folytattam a félévadzárótol, igy egy nap alatt gondoltam behozom magam……. aki a Negan, Alpha közös ruhátlan akciós jelenetet kitalálta, remélem a pokol tüzén fog ropogósra sülni… örökre megölt bennem valamit… :D

winnie - 2021. 02. 25. 05:05

Tom: ezt a részt nem láttam, de maggie anno elment georgie-ékkal közösségeken segíteni vándorolva.

Enzo - 2021. 02. 26. 01:05

10×17

Végig azon vacilláltam, hogy vajon kellett volna egy másik szál, vagy így pont jó lett, hogy a legvégén bekötötték Alexandriába a kiscsapatot. Végülis, Maggie elmesélte a kihagyott évek történetét 5 percben (Georgie néni included), de azért mindent nem mondott el, viszont egy lehetséges Civic Republic (TWD: World Beyond) kapcsolatot belengetett?
Mi volt még… megismertük Maggie embereit is: Elijah és Cole – előbbiről meglepően gyorsan lekerült a maszk, amivel kapcsolatban felemás érzéseim vannak, némileg meglepődtem a karakteren, de legalább nem egy második Michonne. Az ismeretlen Reapers nevű rosszfiúk (és ez a Pope vagy ki) egyelőre mérsékelten érdekesek, annyiféle beteg társaságot láttunk már, hogy magasan van a léc, mondjuk álcaruhás lövész még nem volt, az igaz. A felrobbantáson meg csak röhögtem, hogy az 1-másfél méterre álló társaság egy “Get down!” felkiáltásnak engedelmeskedéssel megússza…

Darabkák:
– Negan-Maggie “awkward reunion”. De nagyon.
– A lassítások tényleg szembetűnőek és indokolatlanok voltak. Meg a konténerajtós bénázás is. Meg a mesterlövész puska otthagyása is…
– Jó, hogy figyeltek arra, hogy Daryl nem tudta, mi történt Alexandriával, én se mondtam volna meg fejből, hogy ő mikortól nem volt ott. Mondjuk ez az egész helyszín-kérdés borzasztóan “baltával” van kezelve a sorozatban…

winnie - 2021. 05. 07. 08:59

kifejetetten bejött. mármint semmi extra, de kellemes volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz