login |

The Crew: vége az 1. évadnak

2021. 02. 25. 21:10 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár Netflix új komédiájának a kezdéséről már írtam, de nem tudok szó nélkül elmenni a többi rész mellett sem, mert aki oda van a hagyományosabb élő közönség előtt felvett, azaz alánevetős sitcomokért, annak nagyon tudom ajánlani A bokszutca személyzetét.

A történet mint említettem, egy kis NASCAR-csapatról szól. Az eddigi csapatfőnök lánya veszi át az irányítást, és átrángatja a bevált módiban ellevő hagyományőrző alkalmazottakat 2020-ba. Csak az egészet olyan poénokkal teszik, mintha 1990 lenne.

Érdekes amúgy ez az ellentét, mert vannak benne haladóbb gondolatok, már nyilván olyanok, amilyen mélyek ezek lehetnek egy efféle sorozatban, de mindezt régies poénokkal fejelik meg a veteránok. Tényleg azt mondom, hogy a Friends meg a többi sokadik újranézése helyett javasolom bepróbálásra, kellemes agykikapcsoló.

Az ereje végig abban rejlett, hogy eszméletlen mennyiségű hagyományos poént tettek bele. Nyilván ezek 80%-a “rossz”, ami még egy mosolyt sem csal ki, de összességében mégis hatásos, mert valahogy fenntartják a szintet annak, amikor egy tényleges találatot ejtenek a nézőn. Van amikor csak néztem, hogy miért húznak ki valamit, de a mégis sikerült elrejteniük ezekbe olyasmit, ami működik.

Ha már a hagyományos komédiákat emlegetem, akkor amellett sem mehetek el, hogy romantika szempontból is nyilván oda hajtott a vonat. Meglepett, hogy 10 rész alatt már ott vagyunk, hogy ki kivel jön össze, de hát ez van. Már a kezdéskor volt utalás arra, hogy Kevin legjobb női barátja mintha kedvelné őt. A fináléra ennek az ellentettje lett, és a főszereplő volt oda a nőért, aki épp talált párt magának.

Talán pont ezért nem leszek ott mégsem a folytatásnál? Mármint a romantikus szálak szinte mindig gyengítik a sitcomokat, főleg ha hosszabb húzás szaguk van, és a 10. részre itt is ez ütötte fel a fejét. Ellenben addig eléggé elvoltam vele.

Ilyen az amikor profik csinálnak egy rutinsorozatot, és feldobják az embert 1-2 órára. Nem a lábnyomukat teszik le, a content jelző elsüthető, nem fogjuk emelgetni sosem, legfeljebb a folytatás érkezésekor, de mégis elvoltam vele.

Mindezt úgy, hogy tudjátok, nagyjából sitcomjunkie vagyok, izé, voltam sokáig, szóval rengeteg olyat láttam a zsánerben, amire már senki nem emlékszik (vicces, hogy a jelenlegi “King” meme-ek miatt pont ez ugrott be hirtelen:), és ennek fényében mondom, hogy ez a nézhetőbb darab.

9 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 02. 25. 21:38

Kellemes meglepetés volt, nagyon bejött, pedig ez annyira nem a Netflix műfaja, és ahogy írtátok már korábban is, ez a szegmens eddig eléggé halovány volt náluk.

A hagyományos poénok jók voltak, nem éreztem elcsépeltnek őket, ráadásul szeretem a Nascart, és nagyon jól nyúltak szerintem a témához. Nekem Jake eleinte eléggé fura volt ebben a pilóta szerepben, de nagyon jó páros voltak Jessievel, amikor rivalizáltak, remélem, jövőre “még egy autót indít az istálló.” Chuck meg Amir baromi jók voltak, szerintem így kell a mellékszereplőknek is brillírozni.

Összességében tetszett, az évadra 8/10-et adnék.

polovcev - 2021. 02. 25. 22:34

Én lepődtem meg a legjobban azon, hogy végignéztem. Nem állítanám, hogy évek múlva is emlékezni fogok rá, de valahol jó volt végre egy hagyományos, ártalmatlan sitcomot nézni.

Mostanság -nekem legalább is ez az érzésem- egyre több olyan sitcomot forgatnak, ami valamiféle értéket akar közvetíteni. Nem is tudom, hogy fejezzem ki magam, sorozatok amelyek többek akarnak lenni, mint egy szórakoztatóipari termék. Mély mondanivaló, nem különösebben elrejtett üzenet, effélék.

A Crew nem akar többnek látszani, mint ami és én ezt értékelni tudom. Úgy vagyok vele, mint a Márka meggyel. Folyamatosan nem innám, de ha hazamegyek az ünnepekre mindig beugrok egy üvegért a helyi közértbe.:)

Kivéve 2020-ban. Tetves Covid, határzárak és karantén.

Enzo - 2021. 02. 26. 00:23

Jézusom, egész eddig úgy olvastam az első képen a feliratot, hogy “Két nőt kirúgnak, és a férfiak prostituálnak” :DDD fura is volt :’DD

winnie - 2021. 02. 26. 06:49

polovcev: az elrejtett és az egyértelmű üzenet azért nem ugyanaz, de nem hiszem, hogy bármi szégyellnivaló lenne azon, ha közvetítenek – garantálom, hogy mindig is volt ilyen cél sorozatokban (max kevesen kapták fel a vizet miatta), a crew-ban is bőven van, már az első pár részben is, amit láttam. alapból egy író lehet “felületes” (nem a jó szó), de sosem lesz senkinek sem az ambíciója, hogy ne csempésszen bele ezt-az. nem ördögtől való az, hogy “legyél jó ember”, vagy “vedd figyelembe azt, amit más mond” vagy a “tanulj a hibáidból”:)

Samott - 2021. 02. 26. 07:49

En jol szorakoztam rajta, es tetszett ahogy a vegefele tobb dimenziot kaptak a karakterek. Remelem folytatjak.

Egyebkent itt is van uzenet, meg valamifele karakterfejlodes, Kevin felismeri hogy a csajnak igaza van es a tuleleshez kell a valtozas. Meg a sajat baratjaval (a csaj apjaval) szembemenve is. Jo volt az utolso reszben a kozos autozas is, mindket karaktert ujabb retegeket kapott.

juhaszvik - 2021. 02. 26. 08:30

“a romantikus szálak szinte mindig gyengítik a sitcomokat”

Azért ez egy erősen vitatható kijelentés. Egyáltalán mit jelent, hogy “gyengítik”? Kevésbé lesz vicces vagy érdekes a sorozat? Az írók nem a poénokra koncentrálnak? Esetleg kevesebb embert érdekel?
Elhiszem, ha van valakinek olyan érzése, hogy ez vagy az a szál/esemény/változtatás nem tett jó az adott sorozatnak, de hogy ezt egy ennyire tág kifejezésre, mint a romantika rá lehessen húzni, én nagyon erős túlzásnak érzem.

winnie - 2021. 02. 26. 09:36

az biztos, hogy valaki nem örül, ha egy sorozatában szerelmes lesz egy szereplő, de ez abszolút szubjektív, és a történelem tényleg ennek homlokegyenest ellentmond. tudom, hogy sokan előhozzák mondjuk a big banget, amiben más lett fókusz, de rengeteg ellenpélda van, ahol az új, repetitivitást megszüntető szálak plusz rétegeket hoztak be.

juhaszvik - 2021. 02. 26. 10:31

winnie: hát igen, a humor nagyon szubjektív a téma, ráadásul a sitcomoknál van egy ismeretlen, random tényező is, ami meghatározza, hogy kinek melyik sorozat jön be (vagy legalább is én nem jöttem rá, hogy kinek mi alapján tetszik “x” sitcom, és “y” miért nem).

A TBBT-s példát már én is hallottam többször, de ott sem a romantikával, maximum a párkapcsolati szálakkal volt probléma, ami azért elég komoly különbség, de nem csak szemantikailag. A plátói szerelem, az évődés, a bontakozó kapcsolat érdekli az embereket és ez része volt az Agymenőknek már a sorozat kb. 3. percétől kezdve, míg az ellaposodó kapcsolatok (több ilyen is volt a későbbi TBBT-ben) egészen más érzéseket váltanak ki az emberekből. De a TBBT már csak azért is egy érdekes példa, mert ha jól látom a későbbi, jobban kritizált évadjai voltak a népszerűbbek (nézettebbek). Persze erre mondja a kritikus, hogy “egy millió légy nem tévedhet”.

Samott - 2021. 02. 26. 10:53

Nekem a TBBT onnet lett kenyelmes, onfeledt sorozat, hogy az a Penny-Leonard dolog rendezodott. Addig egyutt szenvedtem a kis kockaval. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz