login |

The Walking Dead – 10×17: Home Sweet Home – írta Qwerf

2021. 03. 01. 21:30 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

A TWD 10. évadjának a folytatása egy héttel az amerikai tévés premierje előtt debütált streamingen (már volt kritika róla), azonban mivel a következő rész csak csütörtökön kerül fel az AMC+-ra (3 nappal a tévés bemutató előtt), így gondoltam, az első kritika után még írnék róla, hátha valaki csak most nézte meg.

Azt már sejthetjük egy ideje, hogy ennek a hatosnak lesz egyfajta antológia jellege, annyiban mindenképp, hogy mindegyik rész egy-egy karaktert helyez előtérbe, és annak önálló kalandját beszéli el. Például itt fogunk majd találkozni a sokak által várt Negan-előzményepizóddal is, a „Here’s Negan”-nel, ami az utolsó történet lesz az évadban.

Nézzük is meg akkor, hogy hogyan rajtolt ez a kis bónusz etap. A tovább mögött spoileres tartalommal folytatom.

A történet nagyjából onnan folytatódik, ahol abbamaradt. Hőseink megmenekültek Maggie és csapattársai segítségével. Aztán Maggie csodálkozik, a következő jelenetben csúnyán néz, majd később megint csúnyán néz. Ennyiből nyilván már kitaláltátok, hogy ez Maggie epizódja lesz.

Eredetileg azt terveztem, hogy olyan szép junkie-san végig megyek időrendben a történéseken, de elvetettem, mert voltaképp annyi történik, hogy Hilltop romjaitól szereplőinkkel tartunk a javításokon munkálkodó Alexandriába. Az úton akad minimális kóborlóhentelés, némi akció új ellenség felvezetéssel, és karakterizáció. Egyáltalán nem akarom azt mondani, hogy ez egy rossz rész lett volna, csak számomra szükségtelen expozíció, hogy Maggie képbe kerül volt városa, Hilltop sorsával, a suttogók pusztításával, és Negan segédletével az ügyben, amivel sokakat megmentett, így jár neki(?) a rehabilitáció.

Természetesen elengedhetetlen infók ezek a karakter számára, de simán sor kerülhetett volna minderre képernyőn kívül is, hogy a játékidőt megtartsák jelentősebb eseményeknek. De ha az alkotók úgy gondolkodtak, hogy sok néző látni akarja Maggie arcát, amint a történésekről értesül, akkor ezt nyilván el kell fogadjam.

Az új karaktereket szó szerint bemutatják. Elijah az a bizonyos maszkos harcos, akinek olyan hatásos belépője volt a suttogók elleni harcban. Itt kicsit visszafogottabb arcát látjuk, és megtudjuk, hogy „sok mindenen ment már keresztül” – mondjuk ez melyik TWD-karakterről nem mondható el? Persze ha nem is a legeredetibb háttérsztori sül ki ebből, attól még lehet érdekes, amit majd kialakítanak a helyzetből. Meglátjuk.

Nem egy túl szószátyár figura, az biztos, de kedves, apró mozzanatokkal volt felépítve, ahogyan közel kerül az időközben előkerült Kelly-hez. Megjegyzem, Kelly karakterének is jót tett már, hogy a nővére keresése szálon kívül is kapott emberi tartalmat valakivel. Például én most tanultam meg a nevét.

Jöttek még új karakterek, a legjobb TWD-és hagyományoknak megfelelően csak azért, hogy jól legyakják őket, mielőtt megjegyeznénk a nevüket. Így viszont bemutathatták, hogy az új ellenfelek, a kaszások csapata, akikkel még Maggie-ék kerültek korábban összetűzésbe, nem kismiska brigád, mert olyan keménytökű tagjai vannak, akik még kamikáze küldetést is bevállalnak, csak pusztuljon az ellen. Persze senki ne ijedjen meg, főbb hőseinknek nem esett bajuk.

A klasszikus író tanács, miszerint „Show, don’t tell”, itt nem érvényesül. Nem kapunk flashback jeleneteket Maggie múltjából (talán anyagi okokból, vagy nem is volt rá szükség?), hogy mivel is időzött, mióta olyan hirtelen hátra hagyta a sorozatot, hanem egyszerűen röviden összefoglalja Daryl-nek a pajta sötétjében.

Aztán amikor előkerül a nagypapa nevét öröklő kis Hershel, akkor már valóban szabad az út Alexandria felé. Az epizód mondhatni keretes szerkezetű, ugyanis Jeffrey Dean Morgan-nel már az első percekben találkozunk, ahogyan farkasszemet néz a nővel, akinek kioltotta a férjének életét, majd szintén ő bukkan fel, ahogyan a kompánia megérkezik a végén a városba. Nem akarom elvicceskedni, valóban jó kis konfliktusforrás ez, és várom is, hogy miként oldják fel (ha egyáltalán feloldják), hogy kiderüljön mit lehet kezdeni ezzel a végtelenül nehéz emberi szituációval.

A gondom csak az volt, hogy ennek a képi ábrázolása számomra megmosolygtató sikeredett, ahogyan az ikonikus kabátja nélkül lévő, falat javító Negan melós kesztyűben, bánatos kiskutyaszemekkel néz az egyenesen előre menetelő Maggie után, aki szinte már tököt növesztett, olyan kemény.

Az egészen biztos, hogy a The Walking Dead cím hallatán nem ez a rész fog beugrani nekünk a későbbiekben. Ahogyan mondtam, itt inkább több téma felvezetését láttam, semmint egy annyira önálló kalandot. De nincs ezzel gond, mert nyilván a 11. évadnak is meg kell ágyazni bizonyos problémafelvetésekkel. 

12 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 03. 02. 07:30

Emlékszem régebben mikor kijott a kritika, száz feletti kommentaradat volt, most meg… Ez azért sokat elarul sztem…

winnie - 2021. 03. 02. 07:44

igen, a régi szép negan előtti idők!:) mondjuk ez azért a 2. kritika és a korábbiaktól eltérően magyar premier sem volt, de persze igencsak megcsappant a sorozat iránt az érdeklődés, ez tény.

Joncsi - 2021. 03. 02. 11:33

Régen minden héten néztem, kívűlről tudtam mindent. Mikor jön, hanyadik rész ki mit akar. Mostanra olyan szinten érdektelen lett, hogy nem is tudtam a folytatást. Szerencsére jövőre vége ennek a szenvedésnek. Mikor 1-1epizód jobban sikerül el is hiszem, hogy jó lesz. De semmi.

Enzo - 2021. 03. 02. 11:38

Ja, az tényleg elég durva, hogy összvissz 14 komment van a kritikánál, az enyém is már majd’ 5 napos és nem is jött új azóta…
most akkor abszolút nincs és nem is várható magyar premier?

walkingDeadTheBest - 2021. 03. 02. 11:41

Az azért elég elgondolkodtató, hogy Negan mekkora gonosz, mert megölte a Glenn-t, de ne felejtsük el, hogy Negan mennyi emberét ölték meg Rick-ék. Még az alvókat is lemészárolták, nem kegyelmeztek senkinek sem. Ehhez képest a Negan “1 embert kiiktatunk” stratégiája még igen emberségesnek mondható.

winnie - 2021. 03. 02. 13:00

ööö, szerintem ez már végig lett párszor beszélve, bár olykor valóban feltűnik valaki, aki szerint negan nem is annyira, rickék meg húdenagyon.

Negan konkrétan kedvtelésből ölt, rabszolgákat tartott, békés csoportokat félemlített meg és rabolt ki (no meg példastatuálásból megölt közülük valakit), embereket csonkított meg és a belső körével naponta erőszakolt nőket – miközben Rickék közül nagyon sokan még embert sem öltek (ami teljesen természetes egy ember számára), és ha ezt tették, akkor is önvédelemből. Igen, Rick vagy Carol rovásán bőven lehet, de ettől még a sorozat elég keményen sulykolta ellenkező előjelű cselekedeteikkel, hogy ők mennyire pozitív emberek, akik például egymást segítő miniközösséget akarnak építeni, bla, bla, miközben negan despotaként akart uralkodni saját fajtársain.

Igen, (számukra abszolút jó okkal) megölték Negan pár emberét (pár gyilkost, és nem ártatlanokat, mint Negan gyilkosai, de persze ember-ember), de aki erre emlékszik, az talán emlékezhet arra is, hogy mi vezetett idáig, és hogy mennyi ideig volt téma, hogy miért nem csapnak vissza, illetve még a fotós jelenetet is betolták (szegény áldozatok abba a kasztba tartoztak, akik az általuk megölt emberekről készített fényképeket a hálószobájuk falán gyűjtögették), hogy végképp ne legyen félreérthető a dolog. Ez elég sötét fordulat volt, nyilván abszolút mélypont, de hivatkozási alapként azért necces, mert túl sok dolog van a másik oldalon, miközben negan esetében… semmi? De aláírom, hiába volt nagy ágálás Rickék jámborsága ellen évekig, biztosan van pacifista megközelítés, miszerint be kellett volna a gyilkosságok helyett hódolni Negannek, és olykor elsznvedni azt, hogy kivégzi az egyik társukat.

Nyilván ennek lehet még így olyan olvasata, hogy emberséges, amit tett, de nem sokaknál.

Mate - 2021. 03. 03. 11:22

Winnie

Negan védelmében annyit hogy nem erőszakolt nőket egyáltalán, sőt elítélte az erőszakot, emlekezhetsz rá hogy kést mártott egyik embere torkába, amikor az rá akart mászni Sasha-ra, a több feleség inkább csak azt jelentette, hogy a nők úgymond luxus életet élhettek mellette és biztonságban voltak

Nézőke - 2021. 03. 08. 13:58

lesz vajon 18ik rész kritika? CSak hogy oda tudjam írni,hogy mennyire de mennyire sz*r volt

Necridus - 2021. 03. 08. 14:34

Nézőke:

Lesz, ma estére van tervezve. Egyelőre úgy tervezem, hogy viszem a heti írást, ahogy engedi időm és van igény rá.

Nézőke - 2021. 03. 08. 20:07

köszi, várjuk. Mind a 10en,akik nézik még..
:D

Seni88 - 2021. 03. 18. 22:14

WalkingDeadTheBest, abban igaza volt Winnie-nek és én is amellett törnék lándzsát, hogy jogos volt az antennaállomásnál történt mészárlás. Elvégre egy közösség védelmében léptek fel Rickék. Azt persze nem tudhatták, hogy ez csak egy kisebb csapat volt és jóval többen voltak a Megmentők.
A folytatás kicsit lagymatag lett pedig már vártam a folytatást, hogy lehessen min csemegézni a vírus idején. Csatlakozom 11.nézőként, mert még én is nézem töretlenül. :D

winnie - 2021. 03. 19. 05:35

Mate: pont ezt írom, de azt nyilván mindenki sajátmagának definiálja, hogy a kényszer alatt, füttyre végzett szexuális szolgáltatás minek minősül. ha csak nem arra célzol, hogy mindegyik nőnek bejött negan és magának akarta (ez lehet, nem vitatom), akkor a több feleség azt jelenti, hogy minden este azt erőszakolta meg, amelyiket akarta, ráadásul kézről kézre járatták őket, konkrétan fel is ajánlotta másnak némelyiket, hogy “tessék, megerőszakolhatod, ha akarod”. luxusélet ide vagy oda, mondhatni ez volt a létezésük feltétele. valahogy előttem nincs az a kép, hogy nemet mondhattak volna neki, illetve nekik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz