login |

Fate: The Winx Saga: vége az 1. évadnak – írta Martina

2021. 03. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Mielőtt bármibe is belekezdenék, feltenném a kérdést, hogy ha a kedvenc rajzfilmedet adaptálnák, akkor mi az, amit látni szeretnél? A mindenki által ismert történetet szeretnéd újra átélni, vagy azt, ha teljesen más irányba vinnék el a sztorit?

Nos, ha az előbbit választod, akkor elég nagy esély van rá, hogy csalódni fogsz. Hiszen tudod, hogy merre kellene haladnia a történetnek, és legszívesebben vasvillával rontanál az azokra, akik egy kicsit is eltértek az alapanyagtól.

Viszont, ha az utóbbit szeretnéd, nagyobb az esély arra, hogy kellemes élményként éld meg az egészet. Ráadásul nem érzed úgy, mintha tönkretették volna a gyerekkorodat. Nagyon okosan az utóbbi lehetőséget választották a Végzet: A Winx Saga sorozat alkotói.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat egy Bloom nevű lányról szól, aki megtudja magáról, hogy valójában tündér, és azért, hogy meg tanulja irányítani képességeit, a Másvilágban levő bentlakásos iskolában, Alfeában kell tanulnia. Itt találkozik négy másik lánnyal, akiknek szintén gondjaik vannak képességeik irányításával. És, ha mindez nem lenne elég, felbukkannak a perzseltek néven ismert lények, akik valamilyen titokzatos oknál fogva Bloomot akarják.

Az alaptörténet ugyan átment néhány változáson, de nagyvonalakban hűen követi az eredeti alapanyagot. Ugyanúgy, mint az animációs sorozat, Bloom karakterére koncentrál. Rajta keresztül ismerjük meg a világot és annak szabályait. Mindeközben még saját származására is fényt deríthet az iskola falai mögött. Én kifejezetten örülök annak, hogy nem tértek el nagyon az alapoktól, és felfedezhető benne az eredeti széria történetszála. 

Az egyetlen, amiben eltér az, hogy míg a rajzfilm mindent színesen és vidáman mutat be, addig a sorozat egy sötétebb és komorabb világot tár elénk. Itt ugyanis küszködnek azzal, hogy irányításuk alá vonják képességeiket, amik az érzelmeiken alapulnak, és ha félnek, vagy mérhetetlen harag tombol bennük, könnyen kicsúszhat a kezük közül az irányítás. Illetve még a perzseltek ellen is harcolniuk kell, amik kellően ijesztőre sikerültek.

Csak azt tudom mondani, hogy nagyon jól beleillesztették a sztoriba a sötétebb hangvételt. A hangulat és a sztori számomra mindenképpen pozitív élményt jelentett. 

A szereplők terén már jóval több változtatást fedezhetünk fel, de sajnos nem mindenhol működött. Bloom karaktere mélyebb lett az eredetihez képest, de ennek ellenére jól működött. A Sky-jal való kapcsolatát is élvezet volt nézni. Aisha egy felelősségteljesebb karakterként volt jelen, amivel ugyan nem volt bajom, de nem is ezt vártam.

Musa eleinte egy magának való karakter volt, de ahogy haladtunk előre a történetben úgy lett egyre érdekesebb a karaktere. Annak pedig külön örülök, hogy a családi hátterét is sikerült beilleszteniük a sztoriba. Szerintem itt még jobban is működött, mint a rajzfilmben. Terra kissé csacsogó és borzasztóan idegesítő volt eleinte, de aztán megmutatta, hogy igenis ki tud állni magáért és a barátaiért.

Stella kissé idegesítő és utálatos, de ha jobban megismeri az ember, kiderül, hogy sokkal barátságosabb, mint amilyennek látszik. Az ő karakterén nem kicsit változtattak az eredetihez képest, és jobban is működött volna, ha a pálfordulását nem egy-két perc alatt tudják le a készítők.

Volt itt még egy Beatrix, aki a sorozat ügyeletes baj és sz**keverője lett, akit hol utálni, hol szeretni lehet. A specialisták közül Sky volt kiemelkedőbb. Sky mindig igyekszik engedelmeskedni a parancsoknak, de ő is hamar megtapasztalja, hogy ez nem mindig lehetséges. Története érdekes, sok potenciált látok benne. Az egyetlen, ami nem tetszett az a Stellával való, helyenként se veled se nélküled kapcsolata volt.

A tanárok közül, aki jobban kiemelkedett az Farah Dowling volt, az Alfea igazgató asszonya. Kedves, törődő, és ha kell, odacsap. Sokkal mélyebb történetet kapott, mint arra számítottam, és meg kell, mondjam remekül illeszkedett a történetbe. Viszont, ami kicsit elszomorított, hogy rengeteg karaktert kihagytak (napestig tudnám sorolni, hogy kiket), de remélem a folytatásokban a többi kihagyott szereplő is feltűnik valamilyen módon.

Összességében a sorozatra egy 7/10 tudnék adni. Mindenkinek ajánlom, aki egy kellőképpen sötét fantasyre vágyik. A Winx Club-rajongóknak pedig azt javasolnám, hogy ne ragaszkodjanak körmükszakadtáig az eredeti szériához, és akkor nem fognak nagyon csalódni. Bár lehet, hogy lesz, ami nem fogja elnyerni a tetszésüket, de egy próbát mindenképp megér nekik is. Rengeteg potenciált látok a folytatásokban, és remélem, a továbbiakban sem fogok csalódni. Mert lesz 2. évad.

7 hozzászólás Ne habozz!

Zoli - 2021. 03. 04. 16:01

3 pont béna kinézet primitív karakterek 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 látott story…

Gabi - 2021. 03. 04. 16:21

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ha valaki 999 ilyen sztorit látott, akkor szeretheti az ilyen történeteket, ergó ezt is szeretni fogja!

Nem volt rossz. Pár jó karakter (főleg némelyik felnőtt), és érdekes világ, valamint bőséges potenciál a 2. évad kapcsán. Mivel feldolgozás, ezért persze, hogy ismert a sztori, de ezeknél a sorozatoknál az a fontos, hogy az ismert sztorit miképp alakítják, illetve milyen sajátos vonásokkal festik meg.

Florabell - 2021. 03. 04. 16:25

Nagyon élveztem, örültem, hogy mélyítettek a karaktereken. Bár természetesen izgultam Bloomért meg a többiekért, azért Farah jelenetei voltak a legjobbak. Imádom az ilyen karaktereket, akik mindig tudják mit kell tenni, és a hősök mindig támaszkodhatnak rájuk, de közben meg vannak a saját titkaik( pl.Gandalf a Gyűrűk urában, Dumbldore a Harry Potter-ben, Jacqueline Carlyle a Bold type-ban). A vége pedig nagyon ütött, úgy várom már a folytatást, hogy kiderüljön mit is tervez Rosalind.

Pribi - 2021. 03. 04. 23:35

A kedvenc rajzfilmjeim a Született kémek és az Andy, a vagány voltak, de nem biztos, hogy örülnék az élőszereplős feldolgozásuknak (bár, miért ne?)
Viszont, amikor meghallottam, hogy érkezik az élő Winx, egyből arra gondoltam, hogy inkább jöhetne helyette a Witch feldolgozása (bár még jöhet).

Nagyon nem szerettem a winx rajzfilmet, de az élőnek tervezek esélyt adni.

Blobov - 2021. 03. 11. 13:53

Mennyire indokolt a 16-os karika? 13 évessel nézném…

winnie - 2021. 03. 18. 05:16

szerintem indokolt.

Ava - 2021. 04. 15. 21:38

Egyrészt nekem tetszett, általában bejönnek a gimis sztorik, hányattatások, legyenek azok e, vagy másvilágiak. S itt még a szokottól eltérően hús-vér karakterek voltak. A fiúknál is.
Ami zavaró volt az a történet zsúfoltsága – túl sok volt egy-egy részben, így túl kevés idő egy-egy részlet kifejtésére, változás megalapozására. Ugyanez 10 részben valószínűleg jobb lett volna.
Persze, aki látta az eredeti sorozatot, az vagy tudta követni, vagy idegbajt kapott.
Én nem láttam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz