login |

New Amsterdam: kezdett a 3. évad

2021. 03. 04. 21:30 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Majdnem egy éve, hogy a New Amsterdam S2 leköszönt a képernyőkről, de végre visszatértünk. Akkor kisebb káosz alakult ki a sorozat körül, elvégre éppen egy járványközpontú epizódot akartak leadni, mikor a koronavírus terjedése olyan szintet ért el, hogy úgy döntöttek, kihagyják, és ezzel feláldozzák Daniel Dae Kim karakterének megfelelő bemutatását a járványhelyzetre való tekintettel.

Időközben érdekes volt látni, hogy itthon, miután az RTL Klub révén országos csatorna is sugározni kezdte a sorozatot, felkerült a Netflixre is, ahol akkora sikert aratott, hogy több napig a trónon ült a sorozatos listán – de erről majd vasárnap winnie többet ír, ahogy megszokhattátok. Reménykedtem, hogy megkapjuk hetiben, de sajnos erre nem került sor, viszont az évad végén felkerül az egész szezon a magyar Netflixre is. Ki tudja, lehet, hogy a már berendelt további két évad hetente érkezik ide is.

Na, nézzük is a tovább mögött spoileresen, hogy indított a New Amsterdam S3. Nálam nem okozott csalódást.

A sorozat készítői úgy tűnik, nem akarják a témát feszegetni, ugyanis a vírus alig érkezett meg a premierben, a kellemes zene alatt látható szívfacsaró képsorok alig öt percig tartottak, ugrottunk egy évet, amikor már oltották az embereket és enyhült a járványhelyzet. Azt már olvastam, hogy nem fognak sokat foglalkozni a COVID-dal (itt igazából nincs nevén nevezve a vírus), de azt nem gondoltam, hogy ez a rövid megoldás ennyire jól fog működni. Már az első percekben elérzékenyültem.

Alig ért véget a járványhelyzet bemutatása a premierben, rögtön újabb problémába ütköztek karaktereink, ugyanis egy repülő zuhant a közeli folyóba. Azért nem mondom, hogy nem néztem furcsán, elég random eseményként érkezett. De mégis hogy lett volna ez megalapozott? Így még hatásosabb is volt, ahogy kényszerleszállást hajtott végre a pilóta a város közepén.

A járvány átugrásával azonban nem felejtettük el teljesen a vírust, hiszen minden karakter az új helyzettel igyekszik megbarátkozni. Egyértelműen Sharpe viseli a legrosszabban, hiszen senkinek nem tudja kezelni a közeledését és egyenesen retteg, mintha még mindig ugyanolyan helyzetben lenne, mint a járvány elején. De Bloommal is remekül érzékeltették, hogy a mostanra önmagát kissé jelentéktelennek érző hölgyet mennyire megviselte a vírus. Maxről nem is beszélve, akinek lányát jelenleg nagyszülei nevelik, hogy biztonságban legyen.

Iggy ismét a tőle megszokott feladatait látta el, most éppen egy bipoláris pilótát kapott, akit a szememben nem igazán sikerült megfelelően átadni. Legalábbis egyszer sem éreztem azt a feszültséget, sajnálatot és szomorúságot egyszerre, amit például a Shameless bipoláris karaktere esetében.

Kapoor látványa viszont annál inkább összeszorította a szívem, hiszen a vírus miatt lélegeztetőgépen volt, az epizód végén ráadásul megtudtuk, hogy annyira károsult a szíve, hogy talán menthetetlen. Nem véletlen, hogy Max Reynolds-ot hívta egyből, hogy segítsen, aki már egy éve San Fransiscóban dolgozik.

A főszereplő most is tőle megszokott módon kiállt a rendszer ellen, ami most nem a kórház vezetéséről szólt, hanem arról, hogy a rendfenntartásnak ne adja ki a páciensét, amíg az fel nem épül. Én kimondottan örültem, hogy ezt a szálat behozták (nem is gondoltam volna, hogy ilyenre is szükségünk van), jó volt látni, hogy Max és csapata tényleg mindenkivel szembeszáll a gyógyítás érdekében, ahogy azt is, ahogy az orvos más intézményekkel összedolgozva igyekszik megoldani a problémáit.

Kár, hogy nem több epizódos szálat kapott ez a sztori. Ez jelenleg az egyik (és egyetlen?) nagyobb problémám a sorozattal, hogy inkább epizodikus szerkezetű – ami nem baj ezen műfaj kedvelői szemében, engem viszont nehezebben köt le, ezért is van az, hogy néhány jelenet során hamarabb elkalandozom, mert úgy vagyok vele, hogy úgysem számít hosszú távon.

Azt még mindenképp tudni kell, hogy minden tervét kukázta a készítőgárda a tavalyi finálé után, nem is véletlen, hogy Bloom édesanyjának szála például nem kapott már szerepet, ahogy Max és Helen bimbózó románca is eltűnt. Helyette érkezett Cassian (Kim), aki elég erősen nyomul Sharpe-ra. Tavaly az utolsó 5 epizódra szerződtették, de ki tudja, most mi a terv vele. Láttunk már olyat is, hogy egy epizódos vendégszereplők lettek állandók.

Nem is ragoznám tovább. Kemény dolga van a New Amsterdam csapatának, de remekül helyt álltak most is, és bízom benne, hogy továbbra sem fognak csalódást okozni. Kellenek nekünk ezek az egyszerre szívbemarkoló és boldogsággal eltöltő epizódok, amiket az NBC kórházas sorozata nyújt nekünk. A járvánnyal foglalkozó epizód pedig egyelőre rejtély, mikor kerül képernyőre.

10 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 03. 04. 21:58

Nagyon elégedett voltam a kezdéssel. Ezzel a kezdő öt perccel sokkal jobban átadták ezt az covidos egy évet, mint mondjuk a The Good Doctor tette két részben. Sokkal hitelesebb volt, pedig tényleg csak pillanatképeket kaptunk.

Annak is örülök, hogy azért nem felejtik el az egészet hirtelen, hanem foglalkozni fognak a következményekkel is. Szegény Max-et azért eléggé sajnálom, hogy korábban sem tudott annyira sok időt a gyerekével tölteni a munkája miatt, most meg még a közelébe sincs. Mondjuk az íróknak azért egyszerűbb így a dolga, hogy nem kell a kisgyereket is időnként beleírni a részekbe.

A heti ügyön, azaz a repülőgépszerencsétlenségen én is néztem, főleg, hogy azért kicsit kurtán-furcsán volt kidolgozva és a valahogy a pilóta játéka sem jött annyira át.

Kapoor-nak szurkolok, jó kakrakter, remélem nem írják ki.

A le nem adott járványos részt biztos nem idén fogják leadni. Később viszont kérdés mennyire lesz sztoriba illeszthető (kb. semennyire). Lehet az NBC majd elérhetővé teszi random, de nem lesz része semelyik évadnak.

Zsolt - 2021. 03. 05. 13:37

Hol lehet most nézni a 3 ik évadot? Netflix?

winnie - 2021. 03. 05. 14:18

Ahogy két és fél éve az első részről: https://www.sorozatjunkie.hu/2018/09/26/pilot-mustra-new-amsterdam-1×01/

és másfél éve a 2. évad kezdéséről:

https://www.sorozatjunkie.hu/2019/09/27/new-amsterdam-kezdett-a-2-evad/

úgy most is az amerikai sugárzás után írtunk a sorozatról. A Netflixre leghamarabb nyáron érkezhet meg a szezon, először a kinti tévében kerülnek leadásra a részek. Szóval netes forrásokat kell kutatni, mint minden, itthon be nem mutatott sorozat esetében.

Shannen - 2021. 03. 11. 09:04

3×02
Még jobb volt, mint az évadkezdés.
Iggy szála jó gyomros volt.
Én már felkészültem, hogy Vijay-től búcsúzunk, főleg, hogy előtte 10szer elmondták, hogy menthetetlen. De örülök, hogy marad.

Viszont akkor most hány hónapot is ugrottunk a Coviddal? Teljesen meglepődtem, hogy Ella még csak most szült. Azt hittem egy év volt az időugrás, de ezek szerint nem lehetett több kb. hat hónapnál. Vagy ezt mondták az évadnyitóban is és csak én siklottam el felette?

Necridus - 2021. 03. 11. 12:39

Shannen:

Basszus, ha nem mondod, fel sem tűnik, hogy Ella egy éve terhes! Átfutottam a caption fájlt, ez áll benne:

174
00:11:28,836 –> 00:11:29,968
Because we’ve had patients on vents

175
00:11:30,037 –> 00:11:31,670
for the last 12 months straight,

176
00:11:31,739 –> 00:11:33,605
as has every hospital in the country.

Szóval 1 éve már, hogy itt a covid, legalábbis nekem ebből ez jön le, hogy amiatt van ez a helyzet az összes kórházban, de más utalás nincs rá, max annyi, hogy “months”.
Ja és igen, most már ki is mondták, hogy a járvány alatt bizony a covidot kell érteni.

Egyékbént egyetértek, baromi jó epizód volt, és egyértelműen Iggy szála ütött igazán. Kb. minden mondatában ott volt valami felfedett, megrázó esemény.

Shannen - 2021. 03. 12. 19:52

Akkor tényleg nem én néztem be, hanem a készítők vontak vállat ezen kis apróság felett. :D

Shannen - 2021. 04. 07. 20:54

3×06
Idén még nem könnyeztem meg New Amsterdam rézt, de sejtetem, hogy előbb-utóbb ez is eljön. Ez a Superman sztoriszál, azzal a zenével remekül elérte a hatást.

A rendszerszintű rasszizmus témáját jól elkezdték bemutatni, továbbra is jól áll a sorozatnak, amikor ilyen társadalmi problémákba áll bele.

Helen unokahugának NY-ba költöztetését viszont nem érzem szükségesnek egyelőre, remélem legalább valami izgi sztorit írnak köré.

Zsolt - 2021. 04. 12. 09:34

Sziasztok.

Netflixen a 3-ik évad fent van? Magyar szinkronnal?

winnie - 2021. 04. 12. 10:09

A Netflixen az első két évad van fent. És magyar felirattal. A 3. évad majd pár hónap múlva érkezik oda. A tévében itthonra hamarabb jön: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/01/10/2021-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

e-batta - 2021. 04. 20. 01:49

Kár, hogy ezek szerint Anupam Kher-t kiírták a sorozatból, bár elég nehézkes lehetne neki Indiából utazgatni (karantén, meg minden, és azért rendesen benne van a korban), imádtam a karakterét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz