login |

Ráncfelvarrás a Babylon 5-nek és a Szex és New York-nak

2021. 03. 04. 16:10 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: video, ,

Az HBO Max-on már jobb minőségben nézhető a Babylon 5 és a Sex and The City.

A tovább mögött meg lehet nézni, hogy mi a különbség a Babylon 5 remastered, iTunes-os és régi, DVD-s változata között. (A folyamat hat évet vett igénybe, és az HBO Max-on is ez a változat érhető már el odakint.) Valamint utána betettem a Sex and The City új, HD-s előzetesét is.

11 hozzászólás Ne habozz!

Sityu8411 - 2021. 03. 04. 16:34

Remélem a Babylon 5 felkerül a magyar hbo max-ra is majd

Scat - 2021. 03. 04. 19:10

Babylon 5-ről tervezem, hogy egyszer írok majd neki egy tartalmas kritikát, mert az a sci-fi sorozat megismételhetetlen.
A tragikusan rossz ötödik évada ellenére is, bár megértem, miért lett olyan.

A nézhetőségében az is sokat segít, hogy a kis híján 30 évvel ezelőtti kezdésnél is már 16:9-re forgatott Straczynski.
A cgi-nak meg van egyfajta bája.

Platschu - 2021. 03. 04. 19:20

A Babylon 5 sokkal jobban néz ki. Ez akkor most valódi konvertálás volt és az HBO beleölt ennyi pénzt vagy csak szoftveres módosítás?

winnie - 2021. 03. 04. 19:38

nem az hbo csinalta, hanem a warner hatalmas projektje volt, de passzolok a technikai reszletek terén.

Gergely Illés - 2021. 03. 04. 20:42

Babylon 5 legnagyobb sikere az, hogy a cgi és a design azért nem volt rossz ahhoz képest, hogy csak egy sorozat volt.

apogee - 2021. 03. 04. 21:23

A Babylon 5 kicsit mostoha módon lett kezelve. Ugyan az előszereplős részek 16:9 képaránnyal lettek filmre rögzítve, de az összes CGI rész (akár teljes, akár előszereplős kompozit) kizárólag 4:3-ban lett anno renderelve (mivel kértek, de nem kaptak szélesvásznú stúdiómonitort). Hivatalos kommunikáció az, hogy ezek a modellek, animációk elvesztek és gyakorlatilag újra kéne alkotni mindet egy HD változathoz.

A DVD megjelenésre és talán pár országban a tévésugárzásra készült egy szélesvásznú változat amihez a széleken kinyitott élőszereplős képet használták, viszont a CGI részek esetén a 4:3 kép lett levágva alul-felül és nagyítva, ami elég gyenge minőségű végeredményt adott. A mostani felújított változat végig 4:3 képarányú, a CG részek már csak ezért is jobb minőségűnek tűnnek.

Pár éve mikor megjelent a SeaQuest, ott állítólag egy anno 35mm-es filmre készült archiválási célra szánt változat volt a forrás. Straczynski akkor nyilatkozott is olyat, hogy a B5-ből is készült anno ilyen 35mm-es filmen archivált kópia. Viszont ez csak 4:3 képarányú, az eredetileg tévésugárzásra szánt változat. Én nagy tétet tennék rá, hogy ez a felújítás ebből készült, ezt az eredeti 4:3 képarányú változatot szkennelve.

Lengabor - 2021. 03. 05. 00:34

Mióta kiderült, hogy folytatódik a Szex és New York, elkezdtem az elejétől nézni, persze magyar szinkronnal. Nagyon jó, ez még ma is megállja a helyét. Persze nem HD változatban, de az külön ad egy feelinget, hogy visszarepít az időben 2004 környékére, amikor kamasz voltam, a tévében néztem, ha épp lehetett és egészen más volt még a világ. Így felnőttként ráadásul teljesen más dolgokat tartok belőle fontosnak, mint amiért annak idején nézegettem.
A videóba belehallgatva elég pocsékok az eredeti hangok, teljesen karakteridegenek. Ez is jobb szinkronnal. Remélem mindenki magyar hangját visszahozzák a hetedik évadra.

winnie - 2021. 03. 05. 05:21

lengabor: mármint (ebből következően) a magyar hangok a karakteridegenek, hiszen a szinkronnal az a lényege, hogy általában más karaktereket csinál a karakterekből, ergó teljesen természetes, hogy a magyar változatot ismerve az eredeti fog karakteridegennek hatni. ld. jóbarátok, ahol némelyik karakter teljesen más érzetet ad, mint az eredetiben.

ilyenkor nyilván eldönti mindenki, hogy az eredeti sorozatot akarja-e nézni, amit a készítő készített, vagy azt, amit a szinkronrendező készített, akinek nem kellett követnie az eredeti készítői szándékot.

a szex és ny kapcsán én már csak azért is az eredetit választanám, mert sajnos a magyar szöveg olykor kriminálisan elveszti azt a jelentéstartalmat, amit az eredeti hordozott. ami persze nem csoda, és nem is érdemes emiatt ostorozni, a sorozat témája (sajnos?) olyan, hogy azt itthon akkor esélytelen lett volna jól átültetni.

Patyo - 2021. 03. 05. 08:59

Winnie, teljesen igazad van.
Mindig is sokat változtat a szinkron,
de ez ebben az esetben különösen igaz.
Én eredetiben, néztem anno végig az egészet,
és nagyon bejött. Sokkal árnyaltabb.
Amikor egyszer magyarul is szembejött,
teljesen értelmezhetetlen volt számomra, hogy mi is ez.
Mintha nem is ugyanaz a sorozat lett volna.
Ajánlom az eredetit.

Amithyel - 2021. 03. 08. 12:57

A Babylon 5 egy hatalmas sorozat! Szinte minden evben ujranezem. Sajnos Mira Furlan iden meghalt ( Deleen-t jatszotta a sorozatban)

Varda - 2021. 11. 04. 11:30

A magyar HBO-n még mindig nincs fent úgy tűnik, pedig nagyon szeretnénk nézni a gyerekemmel. Ez egy olyan sorozat, amit mindenképp tovább kell adni a következő generációnak. Emlékszem, anno képes voltam hajnalban felkelni, hogy reklám nélkül vehessem fel videóra a pro7-ről, majd megvettem DVD-n is, azon viszont sajnos nincs se magyar szinkron, se magyar felirat. Eredeti nyelven pedig a gyerek még sajnos nem ért annyira. Most nézem újra 14 év kihagyás után (előtte láttam vagy tízszer), és azt kell mondja, hogy még mindig a legjobb sci-fi sorozat ever made.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz