login |

Tell Me Your Secrets: az 1. évad

2021. 03. 07. 21:16 - Írta: Shannen

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Kissé hányattatott sors jutott ennek az egyébként elég izgalmas és fordulatos drámának, ami még 2018-ban forgott le és a TNT-n került volna bemutatásra, ám ott inkább passzolták, hogy aztán több mint két évvel később az Amazon Prime zsebelje be és teljes évados premierként tegye végre elérhetővé – sajnos csak Amerikában.

Nem igazán értem, hogy a Lily Rabe és Amy Brenneman nevével fémjelzett abszolút darálásra termett sorozatra miért kellett ennyit várnunk, de a lényeg, hogy nem tűnt el a süllyesztőben, hiszen egy 8/10-et simán rá lehet dobni a Tell Me Your Secrets első, és feltehetőleg utolsó évadára.

Azt már az elején le kell szögezni, hogy nagyon ambiciózus a sorozat. Egyszerre krimi, dráma és pszichothriller. Az elég sötét téma ellenére azonban nem húz le annyira, mint várná az ember, mert nem igazán van rá idő, hogy hosszan emésztgessük az időnként felbukkanó gyomrosokat, az események ugyanis peregnek.

Na de miről is van itt szó? A sorozat három szálon indul el, melyek egy tőről fakadnak, és a végén nyilván így-úgy össze is érnek. Emma, a börtönből kikerülve a tanúvédelmi programban találja magát egy lousiana-i kisvárosban, ahol új életet igyekszik kezdeni, maga mögött hagyva a múltját és korábbi sorozatgyilkos szerelmét, aki fiatal lányokat ölt meg brutálisan, elvileg a nő tudta nélkül. A sorozat nagy része a déli államban játszódik, ami a maga fülledt klímájával és mocsárvidékével jó hátteret ad a történetnek, bár közel sem lesz annyira erős a hangulata, mint amilyen mondjuk a True Detective első évadja volt.

A másik szálon Mary, a családanya egy alapítványt vezet, amelyet eltűnt gyerekek és fiatalok megtalálása céljából hozott létre, miután évekkel korábban a saját 18 év körüli lánya eltűnt és soha nem került elő. Mary meg van győződve, hogy a lánya is a sorozatgyilkos áldozata lett, de ezt sose sikerült rábizonyítani. Miután eljut hozzá a hír, hogy Emma-t, akiről nem hiszi el, hogy ne tudott volna a gyilkosságokról, kiengedték a börtönből, úgy dönt felkutatja, hogy végre meg tudja az igazat arról, hogy mi történt a lányával.

Mary azonban nem maga áll neki a kutatásnak, hanem felbérli John-t, hogy találja meg Emma-t. A férfi egy korábbi erőszaktevő, aki éveket töltött börtönben többrendbeli nemi erőszak miatt, ám mostanra megbánta bűneit és jóvá akarja tenni a tetteit.

A sorozat tehát alapvetően a hármuk sorsáról szól, amely alapból tele van titkokkal, és a sztori előrehaladtával egyre több is lesz belőlük. Ám az én szememben mégsem a titkok azok, amelyek összekötik a szereplőket, hanem az, hogy mindannyian valamiféle megváltást keresnek. Ehhez azonban a múltjukkal és legfőképp önmagukkal is szembe kell nézniük.

Tudom, ez most kicsit klisésen hangzott, de a sorozat egyik lényegi eleme a komplex karakterábrázolás, ráadásul a szereplők a nézővel együtt ismerik meg saját maguk legbelső és olykor legsötétebb darabkáit. Mindhárman valódi ívet járnak be a 10 rész alatt, én pedig mindig díjazom, ha van érdemi karakterfejlődés.

Ezekről még hosszan lehetne értekezni, de nem akarok ebben az írásban spoilerezni, így csak annyit tennék hozzá, hogy az emberi szeretetből és gyarlóságból fakadó következmények széles palettáját kiválóan bemutatja a sorozat.

Nyilván az íráshoz rengeteget hozzátett a veterán szereplőgárda. Lily Rabe-nek már kijárt egy ilyen erős főszerep, Amy Brenneman mindig jó, ám a show-t Hamish Linklater lopta el. Remekül hozta ezt a borzongató karaktert, aki egyszerre képes empátiát és iszonyodást kiváltani a nézőből.

Egy másik erénye a Tell Me Your Secrets-nek, hogy úgy sikerült a szereplőket árnyalni, hogy közben a történet tempósan halad előre, szinte minden részben kapunk válaszokat bizonyos kérdésekre, miközben persze újak is felbukkannak. Makroszinten, a történet egészét nézve a csavarok abszolút organikusan kapcsolják össze az epizódokat, nincs igazán döccenő, a végén is minden fő kérdésre választ kapunk.

A negatívumok inkább a részletekben jelennek meg. Akad egy-két felesleges, nem kidolgozott (főleg romantikus) szál), amik ugyan sok időt nem visznek el, de azért kicsit erőltetettnek érződnek. Aztán az évad második felében egyre több lesz az elnagyolt írói húzás. Ezek nem logikátlanságok (vagy legalábbis jórészt nem azok), hanem tényleg az egyszerűség kedvéért meghozott kreatív döntések, amelyeken a figyelmes néző, azért kicsit fenn tud akadni. Ezt az elnagyoltságot a kapkodásnak tudom be, ami főleg az utolsó két részen érhető tetten.

A kapkodás pedig megint csak az ambiciózus történetmesélésnek tudható be, ugyanis nem elég a három főszereplőnk sztorija, de még egy kisvárosi rejtélyt is sikerült belecsempészni a sorozatba, amit szintén valahogy le kellett zárni (?), miközben a második évados szálakat is felvezették. Itt mondjuk azért húztak egy-két megkérdőjelezhető dolgot, de én abszolút kíváncsi lennék, hogy hogyan folytatódna a történet, van benne még potenciál bőven. Sajnos azonban a folytatás berendelésének elég csekély az esélye, a poszt elején taglalt okok miatt. De persze lepjenek meg.

6 hozzászólás Ne habozz!

Timi - 2021. 03. 17. 20:09

Imádtam!!! TE jó ég! Abszolút darás

sherlock20 - 2021. 03. 21. 13:03

elég jó darab érdemes adni neki egy próbát

Gabi - 2021. 03. 25. 09:39

Még nem láttam teljesen végig, 5 részen vagyok túl, de egy-két dolgot leszámítva nekem nagyon bejön. Mondjuk úgy, hogy hiánytermék a sorozati palettában és több hasonló nem azt mondom, hogy jót tenne a lelkemnek(mert ezek a témák mindig nagyon nehezek), de az ilyen típusú sorozatokra és “minőségre” vagyok ráfüggve csak ritka, mint a fehér holló. Valahogy a Sharp Object-hez tudom hasonlítani minimálisan, (mellékesen, aminek a záró képeit a stáblista után nem sokkal, sose fogom elfelejteni :O.) Kérdés, ez hagy-e ekkora nyomot…minden esetre a stílus és a story is érdekes és feszültséggel teli!

ArpHalliwell - 2021. 03. 30. 23:16

Most értem a végére, végig fenntartotta az érdeklődést, nagyon tetszett. Az álomképeket vagy illuziókat néha soknak éreztem, de más negatívum nem nagyon van.
Az utolsó jelenet meg döbbenet! Nem hiszem el, hogy nem folytatják, hiába kaptunk a fontos kérdésekre választ, ez befejezetlen így.

ArpHalliwell - 2021. 03. 30. 23:16

Most értem a végére, végig fenntartotta az érdeklődést, nagyon tetszett. Az álomképeket vagy illuziókat néha soknak éreztem, de más negatívum nem nagyon van.
Az utolsó jelenet meg döbbenet! Nem hiszem el, hogy nem folytatják, hiába kaptunk a fontos kérdésekre választ, ez befejezetlen így.

Nikolka - 2021. 04. 21. 14:37

Ez egy nagyon jó kis sorozat volt! Csodálkozok, hogy ilyen kevés a hozzászólás. Azt hittem népszerűbb ennél.
Tetszett a történet, a karakterek, a helyszínek, szereplőgárda pedig egyenesen tökéletes volt! (Egyedül ami nem tetszett Lily Rabe a barna hajjal nemhogy fiatalabbnak tűnt, hanem 10 évvel idősebbnek. De ez egy kis apróság csak.)
Amúgy nem tudnám eldönteni hármuk közül ki volt a legjobb. Mindenkinek voltak jelenetei amikben remekelhetett.
A többiek is rendben voltak. Ashley Madekwe akinek régen nagyobb jövőt jósoltam volna, mert nagyon csinos. De sajnos tehetségileg eléggé megragadt.

SPOILER

Na nemcsoda, hogy ilyen kattant lett ez a szegény lány. Az anyja se semmi! Szegény fiút sajnáltam. Aki ott maradt, mint élő gyereke, aztán az anyuka vele nem is foglalkozott..
Karennek kellett a kislány, különben ennyi rossz dolog mellett már rég feladta volna..
John az egyik legijesztőbb figura volt, akit eddig láttam!
És reménykedtem, hogy Pete sem csak ennyi, mert ő is baromi creepy figura volt.

Még ami furcsa, értem, kellett a rendőr, mint segítő. (bár túl sokat nem tett) De egy átlag ember sem bízik ennyi rossz hallatán egy idegenben. Nemhogy egy rendőr.. Nekem itt kicsit sántított a dolog..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz