login |

Pacific Rim: The Black: az 1. évad

2021. 03. 08. 15:50 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A Netflix, bővítve animációs kínálatát, ezúttal Guillermo del Toro által megkezdett filmek folytatását tűzte ki célul. Habár kronológiailag is elődjei után játszódik a sorozat, ismeretük nem szükséges a mostani darab élvezetéhez.

A Tűzgyűrű: Senki földje magyar címet viselő animében ugyan itt-ott vannak visszakacsintások, és bizonyos háttér-információk sincsenek annyira részletesen kifejtve, mint a filmekben, viszont a széria sosem a hihetetlen alapos és mély története miatt volt képes élvezetes lenni. A lényeg továbbra is az emberiség védelmezése az óriás szörnyekkel szemben, amiket csak emberek által vezérelt hasonló méretű robotokkal lehet megállítani. Minden más csak körítés.

A Tűzgyűrű: Lázadásban igyekeztek alaposabban beleásni magukat a mitológiába, de egy-két részleten kívül már én sem emlékszem semmire. A Senki földjében, figyelembe véve az elődök által lefektetett alapokat, egy új, saját történetet igyekeztek elmondani, az ismert univerzumba elhelyezve azt. Személy szerint sajnáltam is, hogy nem kaptunk legalább egy-két már ismert vendégszereplőt, de új rajongók bevonzásának szempontjából mindenképpen az előnyösebb megoldást választották a készítők. Ennek fényében elsősorban önmagában fogom, spoilermentesen értékelni a The Black-et.

Ennél fogva első számú kérdés, hogy mennyire képes egymagában megállni a helyét a Netflix sorozata. A rövid válasz: sokkal jobban, mint azt elsőre gondoltam volna. Koránt sem tökéletes az alkotás, de a készítők bőven szétszórtak annyi izgalmas és érdekes elemet, hogy a hatalmas robotok és szörnyek küzdelmei közötti idő ne csapjon át végtelen unalomba.

Aki ismeri az animékben elterjedt mecha műfajt, annak nem lesz nehéz elfogadnia, hogy az emberiség miért pont ennyire valószerűtlen megoldással vette fel a harcot a rémisztő támadókkal szemben. A sorozat igényli a hitetlenség felfüggesztését, és hogy engedjük élvezni a kialakult helyzetet. A készítők igyekeztek minden részbe valamilyen Kaiju (itteni szörnyek neve), vagy legalábbis kisebb mértékű konfliktust becsempészni. Előbbiek esetében én teljesen elégedett voltam, a látványos, túlzó ütközetek egytől-egyig remekül lettek kivitelezve, utóbbiaknál viszont már annál kevésbé.

Ugyanis a Tűzgyűrű: Lázadáshoz hasonlóan itt is előtérbe kerül az ember-ember közötti konfrontáció. Az ezen az oldalon szerepeltetett „gonosz” gyenge és unalmas, viselkedése miatt többször is megkérdőjeleztem miért követi őt bárki is. S az ő minősége valószínűleg sokban köszönhető főszereplőink kvalitásának is. A két testvér, Hayley (Gideon Adlon) és Taylor (Calum Worthy) semmi újat sem képesek mutatni, s esetek többségében csak sodródnak az árral. Animációs műfaj esetében felvetődik, hogy szerepük, hogy a gyermek belehelyezhesse magát a cipőjükbe, de a Senki földjében látható vérmennyiség, habár nem Castlevania-szintű, a fiatalabb korosztályoktól eltávolíthatja a sorozatot.

Gyenge jellemük pedig még jobban kitűnik Mei (Victoria Grace) és egy rejtélyes kisfiú mellett, akik a főbb mellékszereplőkként kísérik hőseink útját. Mintha magukat a készítőket is jobban érdekelte volna ez a két karakter, hiszen szinte végig az ő történetük kerül előtérbe, főszereplőink alapmotivációja, pedig csak itt-ott, nagyon véletlenszerűen bukkan fel. Nem éreztem azt, hogy sikerült egyensúlyban tartani az arányokat, Hayley és Taylor egyszerűen unalmasak és iszonyat tipikusra sikeredtek.

A gyenge főhősök és gonosz, a kicsit tipikus, de legalább érdekes mellékkarakterek viszont még ha nem is forradalmi, de kellemes történetbe vannak behelyezve. A sorozat az elődjeire támaszkodva képes újítani a mitológián, feldobva ötleteket, amik nem csak illeszkednek az univerzumba, de kellő mennyiségű misztériumot is tartogat magában. Az évad közepe fele kicsit leült a lendület, de a végére sikerült felkelteni az érdeklődésemet, hiába mecha animéket idéző rejtélyek kerültek főként előtérbe.

S habár ebből a szempontból a Neon Genesis Evangelion, Attack on Titan (legutóbbi évad nézőinek szerintem tiszta miért sorolom ezt is ebbe a kategóriába), s még a Darling in the Franxx is sokkal jobb kivitelezésben tálalja az óriás robot-szörny harcot, a Tűzgyűrű: Senki földjének sem kell szégyenkeznie. A cell-shading-gel megtoldott animációk gyönyörűek, a szintén Netflix-es Transformers-hez hasonlóan itt is remekül illeszkedik a témához. A színek fantasztikusan rikítók, a harcok pedig látványosak, lehet érezni a súlyukat, s a szörnyek és robotok is baromi jól néznek ki. A karakterek megjelenítésével nem tudtam egyedül megbarátkozni, de ez főleg csak az erőteljesebben emberekre koncentráló részeknél volt zavaró. Nem problematikusak, de koránt sem olyan szépek, mint a sorozat fókuszát képező monstrumok.

Összefoglalva tehát egy többnyire teljesen oké sorozatot kaptunk, ami azért képes itt-ott olyan ötleteket feldobni, ami miatt meggyőztek, hogy visszatérjek a második évadra. A küzdelmek és szörnyek látványosak, legtöbb esetben végig oda tudtak szögezni a képernyőhöz és még a történet is rendben volt. Főhőseink annál kevésbé, de szerencsére olyan sokszor kerül el róluk a fókusz, hogy legalább nem zavarók.

Számomra a Tűzgyűrű: Senki földje történeti elemeiben kicsit túl sokat idézte meg a Darling in the Franxx-et, amit képes volt annak katasztrofális befejezésének ellenére is pozitívabb fényben megvilágítani. Valahogy a japánokon mellett nem érzem, hogy del Toro kivételével bárki is képes volt eddig megragadni a műfaj lényegét, de a Netflix sorozata mindenképpen igyekszik. A már berendelt második évadban remélhetőleg képesek lesznek bizonyítani.

6 hozzászólás Ne habozz!

Bálint - 2021. 03. 08. 21:27

Szerintem is tök vállalható volt, viszont bevallom én kicsit el vagyok veszve az idősíkban, hogy ez akkor mikor is játszódik.. utánaolvasgattam, elvileg 2025ben, kb egyszerre az első filmmel. viszont a híbrid kaiju meg a második filmben van, ami meg 2035ben történik, és addigra már be is zárták a breacheket..

zolij - 2021. 03. 09. 00:19

Bálint: az Uprising (második film) után járunk legalább 5 évvel. Többször utalnak annak a történéseire, plusz a hibrid is az Uprisingból van.

A sorozatról: az évad lecsúszott pár óra alatt. A karakterek közül a testvérpár tényleg eléggé kidolgozatlan, de mivel kvázi gyerekként 5 évig egyedül kellett boldogulniuk (hogy a fenébe maradt életben az a közösség?), így valamelyest érthető, hogy nem épp kiforrott személyiségek.
Mei szála nem volt rossz, a Fiú, a hibrid és a szektások sztorija pedig ad elég municiót a második évadra.

Bálint - 2021. 03. 09. 09:40

Köszi, a breachek zavartak meg, mert elvileg lezárták az első filmben, a másodikban sem nyíltak újra, de ezek szerint akkor a második film után mégis elkezdtek megnyílni újak, viszont kisebb kaijuk jönnek ki belőlük.. Ezen azért magyarázhattak volna valamit…

krigin - 2021. 03. 11. 19:30

Nekem a gyerekekkel sem volt bajom, jó mondjuk Hayley kicsit idegesített, de a végére megszoktam. Kevésnek éreztem ezt a 7 részt nagyon….
Ha nem írod, hogy bevan rendelve a következő szezon, akkor izgulnék is (főleg, hogy kerestem neten, de semmi infó róla, meg itt is se nagyon olvastam, vagy a keresőt nem tudom használni), szóval köszi a jelzést, igy megnyugodtam. :D

krigin - 2021. 03. 11. 19:32

javítás: igen, a cimkére kattintva megtaláltam a Hireknél a 2.évados bejelentést, szóval én voltam béna, bocsi :)

Mate4182 - 2021. 03. 14. 09:43

Valoban kicsit rovid lett az evad ezzel a 7 epizoddal, de meglepoen jol mukodott szinte vegig (miert nem lett 10 reszes?)

Amit furcsaltam : egy dolog hogy eletben maradtak 5 even at, de egy ilyen meseszeruen tokeletes oazis/barlang kombo hogy maradhatott veggie titokban?

Se ember, se kaiju nem jart arra

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz