login |

Pilot-mustra: Debris – 1×01

2021. 03. 10. 15:50 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Tudom, hogy tegnap már lement a 2. rész, és fogunk is jelentkezni egy második (vagy harmadik?) blikkes kritikával, mert mindenképp érdekes lesz kibeszélni azt, hogy milyen irányt vesz fel az “új Fringe”, de azért előtte még én is beállnék a pilotot nagyon dicsérők közé (human kritikája) – úgy, hogy én simán kaszálni fogom a sorozatot.

DEBRIS – 1×01 – 7/10

Az NBC high concept, de közben mégis erős epizodikus motorral rendelkező scifi sorozata ugyanis tökéletes pilotot szállított. Mármint pilotként tökéleteset. Az, hogy kinek mennyire jön be a kezdés, az más kérdés, de baromi imponáló volt, ahogy a készítő J.H. Wyman semmit sem bízott a véletlenre, és bedobott mindent a kezdésbe, és még arra is rátett egy lapáttal.

Egyrészt arra gondolok, hogy az első pár percbe (meg lehet nézni az első 15-öt a YouTube-on, érdemes a nemangolsoknak is) is zsúfoltak pár WTF-ot (ami láttán csak pislogtunk, hogy mivan?), és ezzel a folytatásban sem álltak le, szóval, aki a rejtélyekért (és a válaszokért) jött, az tudja, hogy jó helyen jár. Másrészt pedig a sorozat jól beintett a sorstársainak azzal, hogy nem vesződött felvezetéssel meg alapozással, hanem rögtön az események kellős közepébe dobtak be minket, azt kockáztatva, hogy egy ideig sötétben fogunk tapogatózni, és csak idővel áll össze a kép.

És, ha már az imponáló jelzőt használtam, ez volt az, ami előtt emeltem a kalapomat, a merészség, hogy meg merték tenni, mert manapság nagyon ódzkodnak a csatornák ettől a bevállalós hozzáállástól. Még mielőtt félreértene valaki, nem arról van szó, hogy a sorozat nézéséhez bármilyen komolyabb sorozatnézői szakvizsga kell, simán követhető minden, csak egyszerűen nem szoktuk meg országos sorozatoktól, hogy nem fogják a kezdetekben a kezünket.

Hogy miről szól a sorozat, azt a legelején kiírják a képernyőre: 1. 3 éve felvételeket készítettek arról, hogy egy földönkívüli űrhajó roncsa átsodródik a naprendszerünkön, 2. fél éve az űrhajó törmelékei elkezdtek a bolygónkra potyogni. És, mint kiderül, ezeknek a darabkáknak mindenféle hatása van az emberekre és/vagy a környezetükre, ami miatt elég komoly értéket képviselnek. És nem csak azért, mert remek kutatási alapot jelentenek, hiszen vannak olyanok is, akik hasznot húzhatnak belőle. Még akkor is, ha, mint rögtön kiderül, nagyon komoly veszélyt jelenthetnek az emberekre.

A törmelékekre nem csak egyén szintjén vetődnek rá az emberek, hanem államok szintjén is, ami nagyon érdekes aspektusa lehet a sorozatnak, hiszen nyilván lesz, aki a saját pecsenyéjét akarja sütögetni, mások pedig összefognak egymással, hogy minél több információra tegyenek szert.

Például a sorozat főhőse egy brit és egy amerikai ügynök, akiknek egyelőre még egymással ismerkednek, és közben taktikáznak, hiszen amellett, hogy együttműködnek a megmagyarázhatatlan jelenségek felderítésében és a fenyegetés elhárításában, taktikáznak is, hiszen nem csak megosztanak bizonyos infókat, hanem el is hallgatnak.

Ez persze csak a körítés, hiszen a pilotnak van konkrét története is. Azzal kezdünk, hogy egy fekete üzletet érkeznek meghiúsítani az ügynökök egy szállodába, ahol elég hamar elszabadul a pokol. Majd utána pedig egy lebegő holttest rejtélyének nyomába erednek, és keresik a jelenség magyarázatát. Magyarázat persze lesz, de mindenféleképp olyan, ami a sorozat világába illeszkedik, miközben “ezoterikus” húrokat penget.

Lám, én többet foglalkoztam a sorozat leírásával, mint amennyit a pilot, és kettősek az érzéseim a Debris kapcsán. Egyrészt tök jó mitológiát lehet szőni az egész köré, és elég hamar ki fog derülni, hogy a készítőknek konkrét elképzelései vannak annak kapcsán, hogy merre menjen a sztori, szóval itt lesznek bőven válaszok – máshol a pilot WTF-jait egy félévadra szórták volna szét. Másrészt viszont túl nagy a szabadságuk a törmelékek kapcsán, hiszen szó szerint bármilyen hatása lehet az idegen űrhajó darabkáinak. Ez el is kényelmesítheti az írókat, de az persze pozitív, hogy bármilyen remek sztorit el lehet mesélni a sorozat keretei között, ami az eszükbe jut.

Szóval a Debris-ban szárnyalhat a fantázia ezerrel, meglátjuk, hogy mennyire fogják elengedni magukat, és mennyire követik a tipikusnak mondható paneleket, 3-4 rész után talán ki fog kristályosodni dolog az epizodikusság tekintetében, miközben az átívelő szálakat is tovább fonhatják (az angol ügynök apja, az amerikaiak kirakósozása, a szakállas).

Kommenben azt írtam, hogy az efféle scifizde nagyon nem az én világom, de ettől még sorozatnézőként jó volt nézni a startot, ha a műfaj bejönne, sima 8/10 lenne, de mint írtam, nem hinném, hogy megtartom 3 rész után. Mert azért annyit megnézek.

17 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 03. 10. 17:03

Láttam a hét csalódása résznél is, illetve a ti kritikáitok is, ennek fényében tegnap bepróbáltam, de ez a pilottal nálam le is hullott az asztalról. Olyan volt, mint amikor a pókerjátékos már az első körben all-in-t mond, pedig még egy pár sincs a kezében: mindent feltol, aztán hadd szóljon. Nem is lenne ez baj, de közepesnek érzem, ráadásul a rejtély-faktort is mesterkélten tolták. Hozzáteszem, hogy a Fringe se volt nagy szám számomra, elég hamar kasza volt. A színészek talán az egésznek a leggyengébb pontjai, lehet azért tűnt ennyire bugyutának a pilot.

winnie - 2021. 03. 10. 17:07

“Olyan volt, mint amikor a pókerjátékos már az első körben all-in-t mond, pedig még egy pár sincs a kezében: mindent feltol, aztán hadd szóljon”

ez tetszik:)

sorozat/gyilkos - 2021. 03. 10. 20:13

Same here. Klasszikus network anyag. Hiába high profile, hiába van mögötte egy eredeti koncepció, profi levezetés, az egész dramaturgia generátorral előállított, sterilitásig kiszámított, érzed a fordulatokat, a karakterek lényegtelenek, ha egy űrszemét venné át az egyik tudatát, az sem változtatna a dinamikán, bár ahhoz talán jobban passzolna a színészi játék minősége.

Az a cucc, amit még csak nem is sajnálok dobni. A benne rejlő eltékozolt potencia sem érdekel.

Endymion - 2021. 03. 10. 23:26

Arról, hogy egy idegen űrhajó darabjai hatással vannak az emberekre, egyből Stephen King Rémkoppantókja jutott eszembe. Kíváncsi lettem! :)

Timi - 2021. 03. 11. 22:05

Én nagyon szerettem a Fringét és háááát ez a közelébe sincs. Második résznél folyamatosan az időt néztem. Ezzel kasza is

Energiavampir - 2021. 03. 11. 22:16

Ez egy rakás…..nulla..egy remek ötlet megint elk..va vacak értékelhetetlen felesleges sorozat, kuka

Tamás - 2021. 03. 12. 06:06

Timi: A Fringe is elég unalmas volt, legalábbis nem volt túl érdekes az első két része, többet nem is láttam belőle. Ahogy olvastam a készítő terveit, itt is rengeteg érdekesség várható.

Nézőke - 2021. 03. 12. 08:27

..hát így két rész után azért vannak kérdések..
de inkább a logika mentén, ha már a Roncs darabjai nem logikusan múködnek:

Alapjaiban X-akták felállás, amit azért nem értek, mert Mulderék azért jöttek létre, hogy a szóbeszéddel terjedő furcsaságoknak utánajárjanak, és ne zavarják a hülyeségeikkel az FBIt.

Ez meg itt köztudottan egy nyilvánvaló óriás anomália, ugyanaz az ÜGY, erre mindig csak ez a két ügynök jön-megy, igaz azt időugrások és hoppanálások segítségével teszi, így mindenhol ott tudnak lenni. A nevetséges bőröndjeik is.

Legutóbb is (SPOILER) a központi gócba KETTEN (!) mennek be, FEGYVERREL (egy fémet vonzó területre), és persze a rádió sem működik, de azért látják,hogy átszakította egy Roncs a házat,és lent landolt, mégsem szólnak az erősítésnek, hogy most már vegyék át, inkább közelebb mennek…meg szétválnak. Ezek nem néztek filmeket eddig?

A fémkör legalább 5km kerületű, mégis sikerül időben megtalálni az autóroncsot, és persze ezt a giga képződményt is titokban lehet tartani, mert senkinek nem tűnik fel.

Hol van Oroszország, Kína stb?
Már megint csak az amcsik, és persze titokban, nehogy az angolok megtudjanak mindent.

Morális kérdés: a klónokkal mit csinálnak?

Amúgy jó kis ötlet ez, de a két színész, borzasztó.
Valamint túlzónak tartom a darabokat, rengeteg van még belőlük, és ezt azért lehetetlen már koordinálni.

Ha 2-3 nap alatt letudnák az összes darabot,akkor oké,de én úgy látom hogy itt hónapok fognak eltelni.

Egyetlen pozitívum a képi világ, már nem olyan matt és steril mint az első részben.

Még maradok, hátha.

Energiavampir - 2021. 03. 12. 12:37

Nézőke:

logikátlanságok? :
az 1 részben a pincérnő megfogja a fémet, és átesik a padlón, miért? a kezével érintette meg, rá hatott, akkor a ruhája mért esett át? ha azért mert ő hozzáért a ruhához, akkor a padlószőnyeghez is hozzáért az mért nem esett át?

Nézőke - 2021. 03. 12. 13:56

Vámpír:
nem a Roncsban és az ahhoz kapcsolódóban keresem a logikátlanságot, ezt írtam is. A Roncs viselkedése teljesen mindegy mit magyaráznak bele, alien technológia, oszt kész. By the way a klón zsebében miért volt fénykép? Stb.

Az ezen kívüli logikátlanságok, amiket az ember és a szervezetek tesznek, vagyis az írók:
– két ügynök csak
– egyik sem tűnik szakterületi tekintélynek, vagy orvosnak
– amúgy az ilyen giga horderejű dolgokat nem ezredesek meg őrnagyok kapják? (Stargate fanként mondom)
– Ez a ruha látjuk mennyit ér, semennyit
– Titkolódzó ügynökségek, könyörgöm
– Teleport az oszlopba után nyögés hogy “Heeeelp”, miért? Azonnali halál, pedig nem vagyok egy nagy természettudós.
– Csillió darab leesett, és még nem szivárgott ki a közvéleménybe vagy legalább más országok katonai hírszerzéséhez a furcsaság…naneee.

qanic - 2021. 03. 12. 16:38

Hulladék. Kerülje mindenki! (Elnézést, ha nyers voltam, de ennyit érdemel.)

Energiavampir - 2021. 03. 12. 17:42

“– Teleport az oszlopba után”

azonnal hatalmas atomrobbanás, hiszen az oszlop atomjai, és az ember atomjai egyazon helyet foglalták el a térben..

winnie - 2021. 03. 16. 12:41

1×02: pont, ahogy sejtettem, hogy engem iszonyatosan hidegen fog hagyni ez a stílus, az 1×02 az első perctől az utolsóig merő szenvedés volt. sem a jelenségek nem érdekelnek így, sem az átívelés (ami most 2+1 jelenetet kapott?), sem pedig az, ahogy próbálnak a jelenségekre valami random gondolati ívet ráhúzni. mert nyilván szép és jó analógiákat gyártani, de azok túl esetlegesek.

pont, mint a fringe.

Kiss Balázs - 2021. 03. 16. 15:00

Az 1-2 réaz vége főcímében nálam nincs semmilyen extra audio. Mi islenne ez? Kép nélkúli bónusz hanganyag? Köszönöm a választ.

Nézőke - 2021. 03. 17. 15:54

Balázs: szerintem azok a lezuhanáskor a szemtanú pilóták által elhangzott adás…
semmi titok vagy rejtély nincs abban a kb 3 mondatban

Cyberdog - 2021. 04. 19. 20:29

Mintha a Fringe teherbe ejtette volna az X-aktákat. Csak hát a szerelemgyereknek van hová fejlődnie… ha képes lesz rá.

Cyberdog - 2021. 04. 19. 20:35

@Energiavampir…

Közel sem, mivel az atomok között lévő távolságok relatív nagyok. Van akkora távolság, hogy az ember és az oszlop atomjai ne ütközzenek.

Ez csak akkor lenne probléma, ha ugyanazon anyag találkozna önmagával. De akkor sem feltétlen maghasadás, vagy magfúzió történne. Ha az illető önmagával találkozna, akkor az elméletek szerint szükségszerűen az egyikük megsemmisüléséhet vezetne.

A probléma akkor lenne, ha antianyag és az anyag találkozna ily módon, azaz antianyag teleportálódna bele az oszlopba. Na… akkor lenne ám nagy bumm…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz