login |

McDonald & Dodds: kezdett a 2. évad

2021. 03. 11. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

You three were just standing there, like bloody Kraftwerk.

Mire írok a kezdésről, már majdnem a befejezésről is lehetne, de szerencsére a 3 részes (3*90 perc) második szezon csak vasárnap fog véget érni, így még beleférek az időbe. Talán egyszer majd valamelyik magyar csatorna is megveszi az ITV furcsa párosos krimijét, ami elég jól menne a Midsomer Murders, azaz Kisvárosi gyilkosságok műsorkörnyezetébe – az első évadról itt írtam.

Mondjuk Bath, amely a sorozat hátterét adja nem annyira kicsi város, de cserébe bőven kölcsönzi a szériának a báját, és pont ez a jelző, a bájos, ami továbbra is elmondható a McDonald & Dodds-ról. Ez az aspektus lehet, hogy akkor is megtartott volna a sorozat, ha a mostani évadnyitó közepe táján érzett kétségeim kitartottak volna a rész végéig.

Ugyebár a sorozat az egyik féle angol krimi módit követi, miszerint kvázi tévéfilmes epizódokkal operál, amelyekben egy-egy lezárt, a többihez nem kapcsolódó nyomozást mutat be a visszatérő karakterek és helyszín révén. Itt is erről van szó, csak úgy random is be lehet ugrani az epizódba, elég annyit tudni, hogy a páros egyik tagja egy molyolós, nyugodt, oldszkúl öreg férfi, a másik (a főnöke) egy jóval progresszívebb és türelmetlenebb nő.

Az első idei eset eléggé WTF több szempontból is, hiszen egy hőlégballonon utazó társaság van a középpontban, akik 5-en szállnak fel, de csak 4-en érkeznek meg. Útközben még látjuk, hogy történik egy “kis” baleset a közlekedési eszközzel, de a hiányzó tagot (lezuhanva) már később találja csak meg a rendőrség. Már az ügy sem mindennapi, de az egész rejtélyként való tálalása meglehetősen fura, hiszen az ember azt gondolná, hogy vagy kiugrott az áldozat, vagy kiesett, vagy kilökték, azonban fura módon a másik négy utas nem nagyon tudja, hogy mi történhetett. A lényeg, hogy olyan sok megoldási variáció nincs.

Többet nem is érdemes elmondani az alapsztoriról, inkább csak azon merengenék el, hogy mennyire hullámzott az álláspontom a nézés közben a sorozat kapcsán. Rég láttam az első évadot, és most hidegzuhanyként ért, hogy mennyire komótos a tálalás, és mennyire túl egyértelműen kapja elő a nyomait, mintha az írók meg sem akarnák erőltetni magukat. PEDIG!

Pedig szó sem volt erről. Annak ellenére, hogy látszólag nem túl izgalmas a rejtély, sikerült duplafenekűre, vagy legalábbis komplexebbre megépíteni, mint arra számítottam volna, de nem igazán ez nyűgözött le, hanem az, ahogy elszórták a néző számára a rejtély kiderítendő rejtéllyel kapcsolatos nyomokat. Vannak sorozatok, amik nem nagyon akarják, hogy a nézők lássák azokat a jeleket, amik segítenek a nyomozóknak, itt viszont voltak olyan momentumok, amikből lehetett (VOLNA) következtetni. (Ennyi krimivel a hátam mögött nyilván én is megtanultam ezt, kár, hogy itt más random dolognak tulajdonítottam jelentőséget, ami végül nem lett fontos. Előfordul, a red herringeket muszáj akalmazni.)

Nyilván a sorozatot a bájos tálalást mellett a nagyon eltérő McDonald és Dodds karaktere dobja fel (nem is értem, miért van körülöttük ennyi mellékszereplő, de most jól működtek), azonban ezúttal harmadik kerékként egy légügyi nyomozó is beszállt az ügybe, akit a zseniális Rob Brydon alakított. Azonnal kampányoltam is volna mellette, hogy tegyék meg harmadik főhősnek, ha nem az lett volna a fő poénja a jelenlétének, hogy tök olyan a stílusa, mint Dodds-nak. Nem baj, egy saját előzménysorozatot azért elnéznék vele.

Meginogtam rész közben, de ezt betudom annak, hogy “it’s not you, it’s me”, mert összességében továbbra is nagyon aranyos a sorozat, és nagyon jól esik nézni. Komótos, de van szíve és a rejtély megoldásáért is meg kell dolgozni. (Az, hogy milyen lett a 2×02, megint más kérdés, hiszen elég más rejtélyt prezentált, elég sok potenciális gyilkossal, és sokkal nehezebb is volt követni, de nem volt rossz.)

ui: Hirtelen nem tudom, hogy angol sorozatban mennyire találkoztam a COVID-aspektussal, de őszintén meglepett, hogy bár a sorozat már nem a járvány alatt játszódik, de említik többször is a vírust, illetve annak kapcsán a karantént, a második részben még némiképp integrálják is a sztoriba.

2 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2021. 03. 12. 14:03

Csak meg akartam köszönni ezt az írást. Nem hallottam erről a sorozatról eddig és pont ilyesmire vágytam. El is kezdtem a legelső résszel és telitalálat. Köszönöm!

gromit - 2021. 04. 27. 13:09

Nahát, amikor ez a poszt megjelent, nem ismertem fel a képen Rupert Gravest :o

Az első évad is bejött, és még mindig jópofa. Rob Brydon marha jó volt vendégként.

A 2. résszel én is úgy voltam, hogy nehezebb követni, egyszerűen túl sokan voltak benne… Amikor Doreen skót akcentusos monológban elhadarta a ki-kicsodát, én is csak úgy néztem ki a fejemből, mint szegény őrmesterünk, h “ahha biztos” :D

(a 3.-at még nem láttam)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz