login |

Pilot-mustra: Punky Brewster – 5×01

2021. 03. 12. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Komolyan kíváncsi lennék, hogy honnan ismerős nekem az a név, hogy Punky Brewster. Abban biztos vagyok, hogy az eredeti, 80-as évekbeli szitkomot nem láttam, az sem rémlik, hogy itthon lett volna (esetleg műholdas külföldi adón?), mégis pont annyira megvolt bennem ez a név, mint mondjuk az Alex Mack, akinek tudom, hogy volt itthon a sorozata. Vagyis a róla szóló és címében őt viselő sorozat.

Szóval ez a “valahonnan ismerős”-faktor miatt minimálisan érdekelt a Peacock sorozatfelélesztése, bár nem tudom, hogy ezzel sokan voltak-e így itthon. Az új Punky Brewster ugyanis azon szériák sorába állt be, amik amolyan folytatásos felélesztést kaptak, mint a Full House, azaz az egykori gyerekszereplő története 30 évvel később folytatódik, felnőttként – természetesen hasonló alapokkal, csak éppen némi szerepcserével.

PUNKY BREWSTER – 5×01 – 5,5/10

A főhős egy egyedülálló anya (vagy válásban lévő – most hirtelen nem ugrik be, de Freddie Prinze Jr. is állandóan beugrik, bőven jelen van), aki nem elég, hogy három gyerekét neveli, még egy negyediket is befogad, főleg annak köszönhetően, hogy egykori önmagára emlékezteti. Ezzel most jól lelőttem a pilot utolsó percét, de nem akkora meglepetés, és érdemes is tudni, hiszen az eredeti sorozat is azzal az alappal indított, hogy egy idős úr befogadott egy anyja által egy boltban magára hagyott gyereket.

Alapvetően tipikus családi szitkomot kapunk, és pont olyat, ami egy több évtizedesnek a folytatása lehet, “klasszikus” “humort”, magától adódó poénokat, a 80-as és 90-es évekre jellemző esztétikát, pedig biztos vagyok benne, hogy vannak fiatal írók is a stábban. Lehet, hogy direkt ez volt a cél a régi rajongók miatt? Akárhogy is, egy kicsit fura ez a bézik megközelítés, amikor a főhős inkább egy belevalóbb típust testesít meg, aki egyszerre képes lazán kezelni bizonyos helyzeteket és bestresszelni rajtuk.

Nem is tudom, hogy a legfiatalabbakat mennyire fogja érdekelni egy 40-en túli nő élete, akinek nem csak anyaként kell helytállnia, hanem barátként is, és természetesen a szerelmi életét sem akarja fogasra akasztani. Az pedig, hogy ennyi lovat kell egy fenékkel megülni, óhatatlanul is eredményezhet mulatságos, de még inkább érzelmes helyzeteket, főleg, hogy az új, egyébként igen öntudatos jövevény is a feje tetejére állítja az életét.

Mondanám, hogy a sorozat élvezetéhez nem kell semmilyen előtudás (és tényleg nem kell, főleg, hogy senki nem fog ledarálni előtte egy 80-as évekbeli komédiát), de az is magától értetődik, hogy igazán az fogja élvezni, aki ismeri az eredetit, akiben a felnőtt Punky nézése közben felidéződik a gyerek Punky, akinek a szeme felcsillan, amikor az eredeti sorozat szereplői feltűnnek a jelenben, illetve aki elmorzsol egy könnycseppet bizonyos múltra való utalásoknál.

Biztos nem mindennapi élmény lehet Soleil Moon Fry-t nézni anyukaként azok után, hogy sokan csak kisgyerekként ismerték. És számomra is ő volt az, akit leginkább ki tudnék emelni a kezdésből, hiszen annak ellenére, hogy már régóta nem szerepelt képernyőn, a jelek szerint nem felejtett, teljesen természetesen hozza ezt a karaktert, bár az is lehet, hogy csak önmagát. Benne megvan a kellő báj és vagányság továbbra is, ami eladhatja ezt a karaktert, és vele együtt a sorozatot.

Nem ő tehet róla, hogy alapvetően két rész után sem nagyon találok mást a Punky Brewster-ben, ami miatt maradnom lenne érdemes. Hiába a többkamerás jellegből adódó non stop röhögés, ezeket a nagyon tipikus poénokat egyáltalán nem találom viccesnek, és a 25-30 perces részek is elég hosszúak a műfajhoz képest. De legalább egy percig nem ciki vagy kínos a végeredmény (szia, Fuller House!), hanem abszolút vállalható, és idővel mélyebbé és aktuálisabbá is válik.

Ráadásul a régi nézők az első rész végén kapnak egy olyan cliffhangert, hogy ihaj. Más kérdés, hogy nem az 1×02-re kell várni a feloldását a csalinak.

5 hozzászólás Ne habozz!

m minnifield - 2021. 03. 12. 16:46

A Punky Brewster nem egy rajzfilm volt? Egy kislány meg valami maci vagy mi.

gromit - 2021. 03. 12. 16:47

Nekem is ismerős a _név_, de ezen kívül semmi. Műholdasra tippeltem, először németre, de a német wiki szerint ott is csak angolul volt elérhető a 80-as években, ha valakinél ment a Sky Channel. Szóval esetleg onnan?

gbr - 2021. 03. 12. 17:01

Nekem ez ugrott be elsőre:
https://www.brewdog.com/uk/punk-ipa-4-can

kisqqcs - 2021. 03. 12. 17:27
Wol* - 2021. 03. 12. 20:21

Esetleg innen?
https://youtu.be/D2GpL1Jtw3I
😂🤣

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz