login |

Pilot: Generation

2021. 03. 14. 21:30 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Igazából az első három rész jött ki egyben az itthon X generáció címmel bemutatott új sorozatból, úgy tűnik, ez az HBO Max bejáratott metódusa. A lényeg, hogy nem 30 perc alapján dönthetünk a hivatalos sajtóanyag alapján a Euphoria és We Are Who We Are szellemi örököseként emlegetett újoncról.

Annyira túlzásnak hangzott ez a keretezés, még ha valamennyire igaz is. Igazából mindenki a Skins-t követi kicsit, csak ugye új generációval, miközben a régi srácok már orosz cárokat alakítanak, annyira felnőttek.

A lényeg, hogy pár egy iskolába járó fiatalról szól a sorozat, akik önmagukat keresik ebben a nagyon nem bináris világban. Van konkrét történet, de igazából tényleg csak azt látjuk, hogy ki kivel jön össze, milyen a családi élete, milyen titkai vannak, hogy kommunikálnak egymással nehezen a fiatalok.

Ja és flashforwardos szerkezetben folyamatosan kapjuk az infókat: 3 hónappal később egyikük egy WC-ben döbben rá, hogy valójában szül, és a barátai segítenek neki. Lassan csöpögtetik itt a morzsákat, az első részben még azt sem fedik fel kinek lesz gyereke.

Nem akarom lesöpörni a problémáikat, érdekes volt ez a nyitottság, ami az egész sorozatot jellemzi. Bár gondolom pár embernél kicsapja a biztosítékot már a kezdés is, amiben egy crop topban (vagy mi a neve annak a ruhának) feszít egy srác, akivel emiatt kikezdenek, és meghívják egy buliba.

Viszont a kidolgozás kapcsán tényleg beugorhat a Euphoria például, remekül fényképezett, nem agyonjáratott soundtrackes darab, ami kicsit igyekszik a stílussal előregördülni a gyengébb jelenetei közben. Amikből, valljuk meg, azért bőven akad.

A legnagyobb negatívum részemről, hogy nem értem mit gondoltak a 2. résznél. Egy lockdown, avagy lezárásos epizódot kapunk, amiben az alig ismert karakterek össze vannak zárva, de ennek kapcsán nem sok minden új derül ki róluk, így viszont tényleg nem illik az elejére annyira. Kicsit meg is töri az X generáció lendületét.

Az alakítások viszont egész jók, a sebezhetőbb pillanatokat tök ügyesen oldják meg a színészek. Leginkább a rádöbbenős részeket bírtam, amikor az egyik karakter ráébred valamire. Például a pilot vége, amikor másik szemszögből látunk valamit, amit előtte mutattak. De ilyenből kevés van, főleg az elején élték ki magukat.

Tudom, erről is mesélni kell, amit itt mutatnak, de a rendezés, fényképezés, a többnyire csak szép fiatalok miatt az egész valahogy mesterkéltnek hat. Nincs meg benne a Skins nyers ereje, ha már ezzel az emlegetéssel kezdtem, de szerintem a We Are Who We Are kifinomultsága sem, és ha már sorban megyek, akkor a Euphoria stílusban üti.

Igazából nem is ebbe a sorba illik, nem ezek szellemi örököse, hanem… Tudjátok, mi ugrott be igazán? Egy modern The O.C., vagyis a Narancsvidék. Egy-két mélyebb pillanat, és az egymás félreértése remek benne, de összességében 3 rész, főleg a hagyományosabb 2-3. alapján ez nem komoly. Részemről amúgy 7/10 a kezdés, van lendülete, ami nézeti valamennyire, de a második rész megdöccenti.

6 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 03. 15. 08:57

Egyetértek, tényleg mesterkéltnek tűnik az egész, nyomába sem ér a fentebb említett sorozatoknak. Mondjuk a The O.C. pont nem jutna eszembe róla.
Egyelőre semmi egyediség nincs benne.
Voltak jó pillanatok ebben a három részben és biztos, hogy végig is fogom nézni az évadot, de 7/10-nél ez tényleg nem több.

A Chestert alakító srác kifejezetten jó, az iskolapszichológust játszó Nathan Stewart-Jarrett-et amúgyis jó látni mindig, a többiek még elég semmilyenek.

A flashforward-os jeleneteken mondjuk szakadtam, főleg mikor megérkezett a medence és a lányok a csapból a kezükkel kezdték belemerni a vizet.

Egyelőre ez a dramedy-vonal kicsit fura, de lehet csak szokni kell.

Fegyula - 2021. 03. 16. 15:01

Jó nagy katyvaszt. 3/10

Gbor - 2021. 03. 17. 22:14

Nevezhetnék a sorozatot 1st world problems-nek is

Necridus - 2021. 03. 17. 22:33

Bennem fel se ötlött, amit a kritikában a lezárással kapcsolatban említettél (és amúgy tök jogosnak tartok), de ez azért van, mert az első epizódban már megvettek a karakterek.

Szerintem ez az a sorozat, aminél nem a sztori a fontos, hanem a három főhős. Ők lesznek azok, akik elviszik a hátukon a sorozatot, nem pedig a történet.

6-7/10-re lőttem be eddig, voltak tök jó pillanatai és egyelőre mindhárom karaktert bírom (főleg a bi srácot), de azért nem rántott be rögtön. Mégis kellemes kikapcsolódás volt az első három rész.

Nem Euphoria mélységű, nem is We Are Who We Are, de témájában hasonló szerintem (a polgárpukkasztó szó erős kifejezés, de mégis bátrabban kezeli az LGTBQ+ karaktereit, mint az átlag sorozat), és ez a könnyedebb, humoros stílus eddig megfelelőnek bizonyult.

Elis - 2021. 03. 20. 10:57

fura, mert nekem sem az Euphoria sem a We are what we are nem jutott eszembe erről a sorozatról, hanem az egész szürreális iskola (pl a sok szakkör) és a szexualotás kezelése és hangulata miatt a Netflixes Sex Education.
az az érdekes, hogy még így 5 rész után sem nagyon lehet hova tenni ezt a sorozatot, hogy mire és hova akar majd kilyukadni, de az biztos hogy 1×05 iszonyatosan feelgood volt és nagyon jól esett a lelkemnek.

Nikolka - 2021. 04. 03. 23:00

Nagyon tetszett ez a 8 rész. Én is a könnyedebb hangulatot mondanám rá, és pont emiatt tetszett. Valóságos volt, pont olyan, amilyen 17 évesnek lenni. A 2 lány kapcsolatának alakulása, aztán egy pillanat alatt elrontani azt. Ez annyira ismerős volt a saját életemből (csak nem lánnyal) :) Amúgy nagyon aranyos volt a történetük. Vagy az egymást fúró kamasz testvérpár. A lehetetlen plátói idősebb szerelem. Ez mind ismerős volt.
Na jó a szülés nekem kicsit túlzás volt, de aztán aranyosan hozták ki a babával meg az ajándékokkal.
Volt egy különös hangulata a sorozatnak ami megfogott. Főleg a közepén. Talán a Chester-Riley-Gretas részek voltak a kedvenceim. Nagyon működtek ők együtt. De szuper volt a 2 kirándulós rész is. ÉS persze az évadzáró.
A We are who we are hasonlat gondolom Chester karaktere miatt lett ráhúzva. De szerintem 100x szerethetőbb karakter volt, mint ott a főhős!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz