login |

Too Hot To Handle

2021. 03. 14. 15:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Nem meglepő módon itthon is elég sikeres volt az Ellenállhatatlan kísértés címmel tavaly bemutatott Netflix-reality, bár azon én is meglepődtem, hogy még a JAws-on is jelölt lett az egyéb kategóriában. Mindez szerintem csak és kizárólag a koncepciójának volt köszönhető, miszerint egy sokadik, egzotikus körülmények között zajló együttélős, párkeresős reality látszatát keltve szexéhes fiatalokat eresztettek egymásra – azzal a csavarral, hogy letiltották őket a szexről.

Bővebben: 5 dögös pasi és 5 dögös lány a luxusban akár 100 ezer dollárt is nyerhet, de csak akkor, ha megtartóztatják önmagukat. Ha nem szexelnek. Ha nem csókolóznak. Ha nem végeznek semmilyen szexuális tevékenységet. Ugyanis minden szabályszegéssel a nyerhető összeget csökkentik.

Szerintem a koncepció simán eladja a sorozatot, és a sikert ennek tudom be, hiszen, ha a néző egy kicsit belekóstol, akkor már némelyik karakternek, illetve a belengetett szituációknak köszönhetően jó eséllyel ki is fog tartani mellette. De ettől még nehezen tudom elképzelni, hogy ezt az egész alapfelállást ne lehetne sokkal, de sokkal jobban prezentálni. Ugyanis hiába volt a megvalósítás vizuálisan első osztályú, a Too Hot To Handle túlságosan is csak a levegőben lógott, nem nagyon adtak neki irányt, mondhatni egy lustán megvalósított produkció volt.

De mindezt csak hardcore realitynézőként mondom, mert a végeredmény bőven szórakoztató és nagyon nézeti magát: ha van limonádé valóságshow, akkor a Too Hot To Handle az. És ez egyáltalán nem kritika, hanem inkább műfaj-besorolás.

Ráadásul szerintem a készítők sem akarták nagyon túlgondolni az egészet, mert nem nagyon kötötték az orrunkra (a játékosokéra sem!), hogy például mi fán terem a nyeremény, ahhoz hogy lehet hozzájutni. Ergó a játékosok nem is játékosok voltak, hiszen nem nagyon tudtak mit játszani, inkább csak éltek, mint Marci Hevesen, és élvezték az életét, és közben az interjúszobában remek soundbyte-okat produkáltak.

Mondhatni arra mentek rá a producerek, hogy “majd csak lesz valahogy”, hogy páran azért elkezdenek közeledni egymáshoz, és akkor nehéz lesz ellenállniuk a vágyaiknak, amire rá lehet erősíteni szervezett randikkal meg privát lakosztályokkal, illetve egyéb jutalmakkal és büntetéssel. És nem is nagyon történt másképp, de ha az ember belegondol, akkor ez az egész nyaralás nagyon ingerszegény lehetett a játékosoknak. (Valamikor az 1×04 táján dobják be, hogy félúton vannak, és akkor esett le, hogy alig történt valami azon kívül, hogy pár ember között elkezdett kialakulni valami. Vagy csak alig mutattak valamit?)

A készítők kezében tényleg nem sok minden volt. Olykor tartottak csoportos foglalkozásokat (ezekből 3-4 volt, vagy csak ennyit mutattak), amik vitték az időt, és lehetett tanulságokat is leszűrni belőlük, de nézőként nem voltak túl érdekesek, bár karakterizálásnak valóban megtették. Illetve, ahogy az szokás a műfajban, pár csavart is bedobtak: a már említett randik és privát lakosztály mellett természetesen voltak új jövevények (csábítók), illetve más dolgok, amiket nem lőnék le, de aligha volt nagyobb hatásuk.

Az sem nagyon játszott a készítők kezére, hogy elég nyílegyenes volt a “történet” alakulása. Ugyan volt, aki több emberrel is próbálkozott, de alapvetően a két kialakult fix pár dominálta a történetmesélést, itt lehetett jobban elmélyíteni a dolgokat. Ezzel szemben viszont éles kontrasztot alkottak olyan karakterek, akiknek konkrétan NULLA romantikus próbálkozását láttuk. Mondanám, hogy minek voltak ott (és ebből is látszik, hogy mennyire nem irányított a dolog), de alapvetően közöttük is voltak szimpatikus figurák. (Nem is véletlen, hogy volt, aki kiszállt, és akit kitettek.)

A reality-nek volt egy olyan (ál)üzenete, hogy az önmegtartóztatás arra szolgál, hogy megtanulják a játékosok lakók az érzelmeket, a kötődést értékelni, hogy gyarapodjanak, és ne csak a szex vezérelje őket, de ezen a szitán csak az nem látott át, aki nem akart. Nyilván lehet, hogy egyesekkel célt értek és valóban profitáltak is ebből, és mutogathatunk arra, hogy az egész folyamat a foglalkozásokkal fel volt építve, de akkor is vicces belegondolni, hogy a később érkezők egy csomó mindenről lemaradtak, így nem kaphattak 100%-os “oktatást”.

Egy ilyen reality kapcsán rögtön a trash juthat az ember eszébe, azonban a Too Hot To Handle szerintem nem volt az – és nem csak azért, mert nem alkoholizálásról és bulikról szólt (hiszen elég komolyan megvonták az italokat a lakóktól, mert akkor elég hamar nullázódott volna a nyeremény), hanem mert a tálalás abszolút ironikus volt. Talán ez volt a fő erénye, és ebben a narráció járt élen, ami a Love Island stílusát vette át, bár abban nem emlékszem, hogy mennyire van meg a metafaktor, a kibeszélés a nézőknek és a játékosokkal való (kamu) kommunikáció, mint itt.

A tálalás tehát mindenképp a humorra erősített rá, némi suspense mellett, amikor láthattuk, hogy a játékosok megpróbálják kitalálni, hogy ki szegett szabályokat, de persze ezt könnyen ki lehetett találni, hiszen volt még egy aspektus, amit nem említettem. Műsorvezető híján egy Alexa-szerű készülék, Lana kommunikált a részvevőkkel.

A fentiek, valamint az, hogy tényleg lehetett szurkolni egyes karaktereknek, hogy történjen velük valami jó, helyre kis feelgood hangulatot adott. Azonban aki azon bátorodik fel, hogy magas a korhatár, azt le kell, hogy hűtsem, mert ez inkább a verbalitásra vonatkozik. Történik ugyan eksön, de ilyesmit nem mutatnak, meztelenség sincs benne, és ami a legérdekesebb volt, hogy bár a beszéd igencsak kendőzetlen és nyers olykor, egy kiemelt jelenetnél a szexuális tevékenységekre való utalás kapcsán a készítők valamiért a szemérmes megoldást választották, és sípoltak.

A legnagyobb negatívuma ennek a formátumnak természetesen az, hogy csak egyszer ellőhető. Tudom, hogy lesz új szezon, és nyilván sokan nem hallottak a műsorról, de csak elsőként lehet bepalizni a résztvevőket, hogy a megérkezésük után szembesüljenek a szabályokkal. Ami egyébként erős pillanat, de bebizonyosodott, hogy azért nem olyan nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, főleg, ha nincs kivel.

Emellett számomra hatalmas csalódás volt, hogy játékként tényleg nem működött a Too Hot To Handle. A túl laza kereteket és a befejezésre vonatkozó szabályok hiányát már említettem, és ennek köszönhetően az, hogy amikor a fináléhoz értünk, csak azért voltam kíváncsi, mert gőzöm nem volt, hogy mihez kezdenek a pénzzel, hogy milyen elv szerint döntenek el bármit is. Ugyanis, ha előre tudjuk, hogy mi a nyereményhez jutás feltétele, akkor azonnal rájöttünk volna mi is, hogy ki fog kapni és ki nem – ez túl egyértelmű volt

A másik nagy gond, hogy ez a rendszer, főleg ismerve a formátumot, könnyen kijátszható, lehet mímelni is a mélységet, hogy aztán jól egymásnak essenek az emberek, miután mondjuk engedélyt kapnak erre. Arról nem is beszélve, hogy miképp arra már ebben az évadban is elég hamar sor került, meg is lehet trollkodni az egész koncepciót. Mert mi történne akkor, ha ketten gyorsan elveszítik mindenki pénzét, és oda a játék lényege? Nyilván ezekre az esetekre is volt vészforgatókönyv, de szerintem azok a reality koncepciók sosem jók, amiket megfelelő tudás segítségével ki lehet játszani.

Persze tudom, hogy csak én gondolom túl ezt az egészet, de szeretem lehántani a realityk koncepcióiról a réteget, és megtalálni az igazán működőképeseket, szóval kíváncsi vagyok, hogy milyen változtatásokat fognak eszközölni. (Ja, még egy dolog: az egész úgy van szerkezetileg felépítve, mintha nem is a Netflix-re készült volna. A jelenet-ismételgetetéseket sem nagyon értettem, de azt, hogy miért van többször is “a következő részek tartalmából”, ráadásul a 10. percben, végképp rejtély volt számomra…)

Jó volt egynek a Too Hot To Handle, tökéletes, ám vékony és felületes néznivaló, szórakoztató, és szerintem voltak annyira jók a karakterei, hogy az ember utánanézzen a műsor után, hogy vajon kik vannak még együtt, illetve, hogy Francesca mennyivel tudta a bemutató után megnövelni Instagram követőinek számát. De ennek ellenére a legkisebb mértékben sem csodálkozom azon, hogy a 2. és 3. évadot már másik produkciós cég fogja készíteni.

11 hozzászólás Ne habozz!

Fere - 2020. 04. 20. 16:51

Basszus majdnem sikerült egybe lehúzni. Ma este meglesz az utcsó rész is. A könyvelő az aromadiffuzor és Jézus miatt is megéri nézni XD.Nem atomfizikusok vannak benne, de ahogy “szenvednek” jajj LOL

mgitta - 2020. 04. 21. 10:33

Én lenyomtam. Bevallom, az utolsó részt már végigvigyorogtam :D
Valahol nekem egy nagyon kis feelgood reality volt, ami nem váltja meg a világot, és nagyon kíváncsi leszek, mi történik velük utána a külvilágban, de aranyos, könnyen fogyasztható volt. Egyértelműen Francesca volt a főszereplő, mivel el is mondta, hogy neki nem számít a pénz, így rajta állt és bukott nagyon sok minden.

og12 - 2020. 04. 26. 13:30

Rendkívül szórakoztató műsor!!! Nincsenek benne üres járatok, nagyon vonzóak a szereplők, és ezzel együtt igazán buták is. Igazi trash…
Ja, és a narrálása egészen zseniális.

danonino1984 - 2020. 04. 26. 22:59

Nagyon jó, mindenkinek ajánlom kikapcsolódásra! :)

Danny - 2021. 03. 14. 16:49

Nagyon jó írás, én se írhattam volna jobban :D

Egy laza, felszínes reality show.
Mikor megnézel egy B-kategóriás feelgood filmet. Néha belefér az ilyesmi is a junkie életbe:)

dragon1986 - 2021. 03. 15. 08:21

think of your nan a kedvencem jó figura így a pilot alapján.

winnie - 2021. 03. 15. 08:58

nem akartam spoilerezni karakterekről, de azért szívesen írtam volna véleményt róluk. de aláírom, természetesen chloe a legjobb.

Mate4182 - 2021. 03. 15. 15:37

A proli Taho szoke lany tavozasa nagyon jot tett a musornak. O inkabb valovilag alapanyagnak ment Volna el…
Chloe volt a legviccesebb ebbol nem lesz vita

dragon1986 - 2021. 03. 15. 22:09

2. rész

Érdekes pont ilyen a világunk is. Hülye pasi mond egy orbitális hazugságot. Rögtön a csaj lesz a ludas és nem hogy összetartás lenne vagy meghallgatnák a másik felett a nő társak is vakon állítják, hogy a csaj a hazug. Ha nők nem tartanak ki egymást mellett vagy legalább gondolnak bele abba hogy a pasi a hazug féreg mi a f@rokért akarnak egyenlőséget. Az egyetlen normális pont egy szőke, ő azért nem lehet jó pártfogolt mert buta szőke neki meg azért nem hisznek vagy gondolnak bele van benne valami amit mond.

Az s fura nekem én tuti megkérdeztem volna Lana-t “hé ott voltál kinek az ötlete volt a csók? ki mondta sz@rjuk le az egészet? ha meg volt a csók akkor b@sszunk ha már lúd legyen kövér alapon.

winnie - 2021. 03. 16. 07:49

akkor ez még nem jutott szerintem eszükbe

Reeka - 2021. 03. 19. 14:57

Feelgood volt, baromi jókat röhögtem rajta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz