login |

South ParQ: Vaccination Special – írta Mate4182

2021. 03. 15. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Már az előző South Park-os kritikám írásakor is megemlítettem hogy váratlanul ért a dupla epizód és kicsit keseregtem is azon hogy ez így bármennyire jó is, kevés, aztán pár napja láttam hogy kijött megint egy különleges rész, szóval lehet lottóznom kéne (vagy utána járni a sorozatoknak, amiket szeretek).

Ráadásul vagy csak nagyon szerencsés vagyok és tényleg elgondolkozhatnék azon a szelvényen, vagy az alkotók olvasták a kommentjeinket, ugyanis az aktuális részben keresve se találtam hibát, sőt, több panaszunkra is reagáltak. 

A srácok visszatértek, a fókusz rajtuk és látszólag így is fog maradni, tehát azok, akik hiányolták a négyest, vagy csak sokallták Randy műsoridejét, most megkapják, amire vágytak. Klasszikus karaktereket is láthattunk ismét, sőt jó pár olyan cameóra is sor került, amikre több, mint tíz éve vártunk.

A 40+ perces rész, mindamellett hogy az oltással kapcsolatos problémákat és szituációkat parádésan figurázta ki, a négy fiú összeboronálását is célul tűzte ki, ami elég komoly kihívás, egyfelől az évek óta tartó eltávolodásnak köszönhetően (Cartman egy évtizede nagyjából, szinte minden évadban új és új barátokkal lóg valaminek az apropóján, Kenny-t pedig többször is kispadra ültették már az évek alatt), másfelől pedig sosem működött igazán a barátság a Cartman és Kyle között feszülő ellentét miatt, ami a kezdetektől jelen van. 

A fő konfliktust az okozza, hogy csak az időseket oltják be South Parkban, ami már alapból ad egy régebbi részekre hajazó alaphangulatot. A másik főág pedig a tanárprobléma az iskolában (ezek szerint a rendőrség nem vált be), ugyanis helyettesítő oktató van csak, ráadásul őt is sikerül elkergetniük a fiúknak egy rosszul elsült poénnal.

Természetesen Cartman a ludas, és rántja magával a többieket is a régi baráti kötelék jegyében, amit Kyle és Stan nagyon rosszul viselnek, szóval itt már elkönyvelhetjük hogy a négyes össze fog állni újra. 

A legnagyobb meglepetést számomra Mr Garrison visszatérése okozta, pedig igazán számíthattunk volna rá. Trump alul maradt a tengerentúlon, így South Park őrült világában is visszavonult az elnöki pozíciótól és visszatért az otthonába. A South Park-esszenciára utaltam az előző, Covid-specifikus epizódról szóló írásomban, és azt kell mondjam, most is aktuális, ugyanis ez a remek húzás is ilyen. Követi a világ történéseit és kivetíti a saját elborult univerzumára. 

Garrisonnal az osztályteremben, nagyjából minden régi diákkal a padokban, az epizód felénél már tényleg olyan érzés töltött el, mint a régi klasszikus South Park nézésekor. A különkiadás második felébe az előző különleges epizódhoz hasonlóan pedig szintén sikerült egy fél évadnyi tartalmat és poént sűríteniük. Ezúttal ráadásul a poénok egytől egyig működtek. 

Felsorolni is nehéz lenne a legjobbakat, de muszáj még valamit kiemelnem. Az animátorral való vitatkozás a hegy tetején az egyik legmetább poén, amit valaha láttam. Így is hosszúra nyúlt, pedig rengeteg dolgot kihagytam, de én erre egy 10/10-et adok és mindenkinek ajánlom hogy nézze meg.

A végére pedig muszáj kiemelnem pár cameót, ha valaki kiszúr még hasonlót nagyon örülnék egy kommentnek.

Dr Mephesto – Az igazán ősi South Park-fanok még a legelső részekből emlékezhetnek az őrült doktorra, aki állatokon folytatott szexuális kísérleteket, és bár volt egy (több kultikussá vált poént szállító) epizód, ami arról szólt, ki lőtte le a doktort, végül a 14. évadban egy visszatéréssel már bizonyította hogy még él. Azóta nem láthattuk, de most igen, sorban állva oltásért. 

Alsónadrág Gnómok – A hatodik évad óta szinte egyáltalán nem szerepeltek, leszámítva az egyiküket Képzeletföldén az S11-ben, illetve az egyikük hangját hallhatta Stan a 23. évad fináléjában is. Mondjuk ki a 18 éve nem láttuk a gnómokat – de most igen, sorban állva oltásért. 

Marklar – a különös idegen lény, aki elvitte a bolygójára a fiúkat még jó 20 éve, a 9. évad óta nem szerepelt – de most ő is ott bulizott a végén.

Meleg Al – Ő kicsit kakukktojás, hisz az elmúlt tíz évben felbukkant párszor a háttérben – de most ő is ott bulizott a végén. 

Alien-ek – Ők se jelentkeztek be jó évtizede South Park-ba – de most ők is ott buliztak a végén. 

Taco, ami jégkrémet sz”+ik – A Galaxis utikalauz stopposoknak-stílusú epizódban szerepelt utoljára 17 éve – de most ő is ott bulizott a végén. 

Kalap úr – A kézre húzható bábot 2011-ben láthattuk utoljára a sorozatban. Régen rendkívül fontos szerepe volt Mr Garrison ,,jellemfejlődése” során, és bár kellőképpen kihasználták a benne rejlő lehetőségeket, jót tett neki az évtizedes pihenő. 

6 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 03. 15. 16:38

Nem láttam még a részt, de ha már szóba kerültek régi szereplők, én Pipet látnám még szívesen. Nyilván csak nagyon mellékszereplőként, de jókat tudtam röhögni az angolos poénokon.

Mefityisztóért viszont látatlanban is jár a pacsi.

Benedek - 2021. 03. 15. 22:20

@Scat
Pip már meghalt a 201 című részben

Benedek - 2021. 03. 15. 22:23

Rengeteg régi karaktert láthattunk a rész végén.
Ott volt pl Szexuális zaklatás panda, Mecha Streisand, cthulhu, Kanye, és még sorolhatnám

Scat - 2021. 03. 16. 01:16

Ó, az végleges halál volt? Szomorú.

bandrew12 - 2021. 03. 18. 15:35

Nagyon szuper és nosztalgikus élmény volt. Kár hogy “csak” dupla részek, tudnám még nézni a történetet.
A metajelenet nagyon bejövős volt plusz a régi karakterek visszahozása. Nekem leginkább szexuális zaklatás panda maradt meg. :D

Desmond Wallace - 2021. 04. 15. 08:13

Megnéztem én is.
Úgy érzem, hogy semmit sem veszítettem volna, ha kihagyom.

Persze már régen nem nézem a sorozatot, de erre a két különkiadásra kíváncsi voltam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz